Prøv vores nye app

EKSKLUSIVT INTERVIEW

Dansk talent tager skridt op: Bliver en del af AG2R Citroen
17. august 2021 17:15Foto: Stefanie og Dennis Boutrup | Grand Prix Herning
af Andy Joachim Pedersen

19-årige Frederik Erringsø skifter fra september en tilværelse hos IBT-BH Carl Ras ud med et sandt udenlandseventyr med WorldTour-perspektiver, når den unge rytter fra Roskilde kan kalde sig en del af AG2R Citroens U23-hold.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Endnu et ungt dansk talent er klar til den favre og store cykelverden. Erringsø har valgt en, for danske ryttere, lettere utraditionel vej, der leder ham ind i ungdomsorganisationen bag ét af verdens største cykelhold.

 

Han har skrevet under på en kontrakt med U23-holdet, der foreløbigt lyder på ét år, men har perspektiver længere frem end det, og det bliver en stor oplevelse for den unge rytter.

 

Det fortæller han i et interview med Feltet.dk.

 

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet

 

”Når man tænker over, at man skal ned at køre for deres U23-hold, bare det, at der er AG2R i navnet, det giver lidt kuldegysninger,” fortæller Erringsø.

 

”Man får følelsen af, at man er kommet på rette spor. Det virker i hvert fald som et stort skridt, og det bliver også et stort skridt. Det er en helt ny verden, nærmest et eventyr at komme ned på, fordi så meget er anderledes i forhold til den hverdag, jeg kender nu,” siger han.

 

”Lige nu kan det virke som en stor mundfuld og meget overvældende, men jeg har det sådan, at jeg bare skal i gang med det, og så bliver det mindre fremmed, når først jeg er kommet i gang med det,” siger han.

Annonce

 

Flytter til Chambery med det samme
AG2R Citroen har igennem mange år haft sine rødder i Chambery, og det er også her, at langt størstedelen af de unge ryttere, der kører for U23-holdet, bor. Det betyder også, at når Erringsø starter på holdet fra 1. september, så er det med ny bopæl i det franske.

 

”På den måde lærer man de andre ryttere på holdet rigtig godt at kende, og det skulle gerne skabe sammenhold og give en fordel ude i cykelløbene, også bare generelt i livet, at man får nogle gode venner,” siger han.

 

”Forudsætningen for det er helt klart, at man kan sproget. Det er også et af de største, hvis ikke det største fokus, allerede nu her, hvor jeg bruger en app til at lære nogle gloser,” siger han.

 

Foto: IBT-BH Carl Ras

 

Holdets filosofi er at lave hele mennesker ud af cykelryttere, og derfor skal han også starte på universitetet i Chambery. Det første år bliver med fokus på at lære det franske, men det skulle gerne komme hurtigt. Erringsø fortæller, at holdets erfaring siger, at én måned kan gøre meget for den interne kommunikation.

 

”Det kan godt være, at man ikke kan flydende fransk, men man kan i hvert fald være med,” siger han.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

”Det kræver selvfølgelig en stor indsats, og det er jeg selvfølgelig klar på. Det er en af de store overvejelser, man også gør sig inden,” siger han.

 

En anden af overvejelserne på forhånd har også været det økonomiske aspekt. Der er nemlig ingen løn til U23-rytterne, og holdet har derfor åbnet for, at de kan få en personlig sponsor.

 

Det er i den sammenhæng, at den velkendte cykelsponsor Carl Ras har spillet en afgørende rolle for, at Erringsø har kunne realisere sin drøm.

 

”Der er faktisk rimelig mange økonomiske udgifter forbundet med at komme ind på holdet og selvfølgelig at være dernede,” siger han.

Annonce

 

”Der har Carl Ras været så venlige at støtte min rejse derned, og det passer godt ind i min karriere. De har været med siden juniorårerne, hvor jeg kørte det første år på Roskildes juniorhold, og også hvor jeg kører nu på IBT-BH Carl Ras, hvor de også er med,” siger han.

 

Carl Ras, som altså har sponsorater hos flere danske cykelhold på tværs af klasser og licenser, har hjulpet ham med udgifterne til at komme ind på holdet og det, der er forbundet med universitetet, som han selv skal betale for.

 

Sendte holdet en e-mail

Men hvordan ender det med, at en ung dansk rytter bliver en del af så stort et mandskab? Erringsø løfter lidt af sløret for, hvordan kontakten mellem de to parter opstod.

 

”Det var sådan set mig, der tog kontakt til holdet, og det har været i starten af året, hvor jeg sådan set bare skrev en mail til den mailadresse, jeg nu kunne finde, til deres sportsdirektør på deres hjemmeside,” fortæller han og siger, at der siden foregik en dialog frem og tilbage, indtil det udviklede sig:

 

”Så var jeg inviteret ned til dem i sommerferien på et træningsophold, hvor jeg boede sammen med dem i lejlighederne og kørte med i nogle af deres træninger,” siger han.

Annonce

 

Læs også
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare

 

På det syv dage lange ophold fik Erringsø og holdet muligheden for at se hinanden an, blandt andet på en lang dag i Alperne, hvor menuen for rytterne var Col du Galibier, Col du Telegraphe, Alpe d’Huez og Col du Glandon.

 

”Jeg havde da glædet mig til den med kæmpe stigninger, og hvis man kan lide at cykle, så kan man også lide at cykle op over dem. Det er klart, at jeg ikke ser mig selv som bjergrytter, så jeg var også nervøs over det,” fortæller han.

 

”Det gik faktisk bedre, end jeg havde forventet. Jeg er ikke trænet i bjerge på den måde, som de gør. Jeg kunne ikke følge med de bedste på holdet, der også er klare bjergryttere, men jeg kunne følge med i den anden halvdel,” siger han.

 

”Det var da en hård dag med syv timer på cyklen og næsten 5000 højdemeter,” siger han.

 

Adspurgt om han i den forbindelse følte et pres med at skulle vise sig frem på syv dage, bekræfter han. Han havde fornemmelsen af at skulle sætte sig op til et cykelløb og gribe en chance, han ikke ville få lige med det samme.

Annonce

 

Dertil blev han også student kort inden, han skulle derned, så tanken om et ophold i det franske, var med i baghovedet hele ugen igennem.

 

”Det gav mange tanker op til, men i sidste ende var det godt, at man havde forberedt sig op til. Det er ligesom til cykelløb, hvor at jo bedre man forbereder sig op til, jo større er chancen også for, at det går godt,” siger han.

 

Og godt gik det for Erringsø. Han fik god feedback af såvel ryttere som sportsdirektører, og det gjaldt såvel på nedkørsler som på holdløbstræninger, men som han også siger:

 

”De var meget begrænsede i det, de siger, også fordi de er franskmænd og ikke så meget for at tale engelsk.”

 

Læs også
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse

 

Alternativ vej er en bonus
Rejsen fra DCU-holdet IBT-BH Carl Ras til et fransk storholds U23-hold er ikke den typiske rejse for en rytter i hans situation. Man vil typisk kigge mod de danske kontihold, men det var ikke prioriteringen for ham.

Annonce

 

”Der er nok mange, der studser en ekstra gang over det, fordi de danske kontihold er så populære, som de er, og fordi man tænker, at man vil gå den vej,” siger han.

 

”For mig har jeg altid tænkt, at hvis jeg kan komme ind på et udviklingshold, der har en WorldTour-afdeling, så vil det være en stor bonus, for så er vejen dertil, den er i hvert fald mulig på en anden måde, hvis man har niveauet og potentialet til det,” forklarer han.

 

”Så er det klart en bedre mulighed at rykke op, og det er jo den største ambition i sidste ende, det er at blive WorldTour-rytter,” siger han.

 

Og hvilken rytter er det så, der skal bevise sit værd i det franske? Erringsø har kørt A-løb og en del løb i Sverige i de senere år, men var ude omkring i Europa i sin juniortid, og ryttertypen er da også indsnævret en anelse, uden at han dog har lagt sig fast på noget som helst.

 

”Det er svært at sige præcist, hvad det er endnu. Den fornemmelse, jeg har, er, at jeg nok er en puncheur-agtig-ryttertype. Jeg kan finde ud af de lidt korte stigninger, og samtidig er jeg rimelig udholdende,” siger han.

Annonce

 

”På den måde er bjergrytter ikke det stik modsatte af, hvad jeg er.”

 

Og netop bjergene regner han med at blive bedre til også. Det er dog ikke en fastlåst type, man skal lægge ned over den unge rytter.

 

”Jeg tror også på, at jeg kan udvikle mig på den front, når jeg kommer derned og får vænnet mig til at køre og træne i bjergene. Op igennem min juniorår har jeg også været hurtig i en spurt,” siger han og fortæller om et juniorløb i Tyskland fra 2019.

 

Læs også
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb

 

” Jeg vandt min første UCI-sejr i en massespurt nede i et etapeløb i Cottbus i Tyskland. Så det viser også, at jeg godt kan køre en spurt. Det er så efterhånden ved at være lang tid siden, jeg har kørt en massespurt, der er lidt tydeligere roller på et A-hold, hvor nogen er endnu hurtigere,” siger han.

 

Og drømmen med det hele? Den er ikke overraskende, at Erringsø en dag håber på at kunne komme på WorldTouren. Han anerkender dog, at vejen dertil kræver hårdt arbejde.

Annonce

 

”Det er det, helt klart. I sidste ende er det jo det, jeg har drømt om siden U17, hvor man hele tiden har tænkt, når man har set cykelløb i fjernsynet, at det er det, man drømmer om,” siger han.

 

”Når man ser en Grand Tour, så tænker man, at det er drømmen at kunne cykle 21 dage i træk. Det er klart, at der er kæmpe lang vej endnu, men jeg føler, at det her er et stort skridt i den rigtige retning, og det er i sidste ende den største ambition,” siger han til slut.

 

Frederik Erringsø kender endnu ikke til, hvad løbsprogrammet byder på i resten af denne sæson, men danske cykelfans kan forvente at se AG2R-trikoten til U23-DM i oktober, hvor han vender hjem.

INFO
Frederik Erringsø
Nyheder Profil Resultater Statistik
IBT-BH Carl Ras
Nyheder
AG2R Citroen Team
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Følg søndagens store monument i Liege samt sprinterbraget i Tyrkiet
Landevej
Lotto Dstny-rytter tilbage på cyklen for første gang efter lårbensbrud
Landevej
Søren Kragh udtaget til Liège-Bastogne-Liège
Landevej
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare
Landevej
Formand for DCU trækker sig
Landevej
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet
Landevej
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse
Cross
UCI annoncerer store ændringer i cyklecross-kalenderen
Landevej
Overvældet Lopez: Vigtigste sejr i mit liv
Udstyr og test
Test: Specialized S-Works Evade 3
Landevej
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb
Landevej
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps
Landevej
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med
Landevej
Tour-chefen håber på Vingegaard - men helbredet er det vigtigste
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt
Landevej
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument
Landevej
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb
Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom
Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

Annonce

Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
VIS FLERE

Annonce