Prøv vores nye app

EKSKLUSIVT INTERVIEW

Dansk sprinter forklarer sit store skifte: Nogle vil nok løfte øjenbrynene
26. august 2022 11:55Foto: Cassandra Donne
af Christian Frese

Efter seks år som senior og tre forskellige danske kontihold bliver Alexander Salby omsider professionel. Feltet.dk har talt med den danske sprinter om skiftet til belgiske Bingoal.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

”Det er klart, at hver sæson har været en ny kamp for at overbevise sig selv om, at det stadig godt kunne lade sig gøre.”

 

Efter seks sæsoner som kontinentalrytter er det lykkedes.

 

I 2023 bliver 24-årige Alexander Salby endelig professionel, når danskeren skifter til det belgiske ProTeam Bingoal Pauwels Sauces WB på en toårig aftale.

 

Læs også
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse

 

Forrige februar fortalte danskeren ellers Feltet.dk, at han anså 2021 som sin sidste chance for at overbevise de professionelle mandskaber. Men selvom den fjerde sæson hos coloQuick ikke gav det ønskede step op, har et skifte til Riwal nu gjort det 12 måneder senere.

 

”Meget af den rejse, jeg har været igennem, har også handlet om at finde ro i, at det stadig var noget, jeg brændte for. Så længe jeg syntes, at det var sjovt, og jeg udviklede mig som rytter, så besluttede jeg, at jeg ville blive ved. At det så er endt med en professionel kontrakt viser, at jeg har været inde i den rigtige udvikling,” fortæller Salby.

 

"Ikke det allermest spændende"

Ved ZLM Tour i juni fik Salby et mindre gennembrud, da han præsterede top 10-placeringer på fire af ProSeries-løbets fem etaper, inklusive en andenplads på finaledagen, hvor han var centimeter fra at besejre det hollandske fænomen Olav Kooij.

Annonce

 

Og sprinteren afslører, at det netop var ved ZLM Tour, at Bingoal, der selv kørte løbet, fik øjnene op for ham. I hvert fald var belgiernes holdmanager Christophe Brandt efter det hollandske etapeløb hurtig til at opsøge Salby.

 

Her var danskeren dog langtfra solgt på projektet.

 

”Jeg tænkte, at det var et hold, jeg ikke kendte så meget til. Jeg vidste ikke præcis, hvordan de gjorde tingene. Jeg var måske også lidt reserveret, fordi jeg var bange for, at de snakkede en del fransk på holdet. Det gjorde nok, at jeg ikke lige syntes, at det var det allermest spændende ved første øjekast,” forklarer Salby.

 

Hvordan overbeviste de dig så?

 

”Først og fremmest var de rigtig interesserede i mig. De så et stort potentiale i mig og ville rigtig gerne arbejde med mig. Så havde vi nogle rigtigt gode samtaler, hvor han også forklarede en masse ting om, hvordan de gjorde tingene på holdet.”

 

”Christophe var nem at forstå og nem at snakke med. Han virkede meget professionel og havde styr på tingene. Så viste han mig et løbsprogram, som han regnede med, at de skal køre til næste år. Han lagde også ud, hvad han syntes, at jeg skal køre. Det syntes jeg lød super spændende.”

 

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet

 

Salby under årets PostNord Danmark Rundt. Foto: Dorte Adelfred.

 

Stor tillid og godt løbsprogram

Bingoals første tilbud faldt godt en uge efter ZLM Tour, og allerede her havde ProTeamet så småt overbevist Salby om, at parterne kunne være et godt match.

 

”Der var jeg faktisk meget positiv overrasket. For de havde virkelig vist en stor interesse i mig. Det var ikke noget, han lagde skjul på,” udtaler Salby og uddyber:

 

”Han skulle ikke vente at se, om jeg kørte andre resultater, eller have mig til at køre 10 forskellige test. Han havde set det, jeg kunne, og det var det, han var interesseret i. Den tillid, han viste mig, gjorde, at jeg var mere solgt på ideen fra starten.”

Annonce

 

Efter det første tilbud fortsatte Salby og hans agent Michael Skelde dialogen med belgierne i en for Salby ”fornuftig proces”, der blev afsluttet med kontraktunderskrivelse efter PostNord Danmark Rundt.

  

Med skiftet bliver Salby den første danske rytter nogensinde på et Bingoal-mandskab, der blev lanceret i 2011. I det hele taget er skiftet ganske atypisk i det perspektiv, at blot ganske få danskere i de seneste år har kørt for mindre professionelle belgiske hold, der som oftest er præget af hjemlige ryttere.

 

”Jeg har snakket meget med min agent om, at der nok vil være nogle, som løfter øjenbrynene og ikke synes, at det er det mest optimale skifte. Men først og fremmest har jeg valgt holdet på baggrund af, hvad der er godt for mig som rytter,” fortæller sprinteren og fortsætter:

 

”Og de kører virkelig et løbsprogram, som taler rigtig meget til mig som rytter. Mens mange hold kører et mere klatrerstærkt program, så kører de meget klassikerne og fladebaneløb.”

 

”Det er et belgisk hold, der kan lide at køre cykelløb, især i klassikerne er de rigtig gode til at ramme udbrud. I de lidt mindre løb kører de efter sejren, primært med en hurtig mand i spidsen. Jeg synes, at det er et meget spændende skifte.”

 

Foto: Dorte Adelfred.

Annonce

 

Læs også
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb

 

Fremtiden i den belgiske cykelskole

I mandskabets 2022-trup er blot fire af Bingoals 24 ryttere ældre end 27 år, og Salby er da også blevet fortalt, at holdet igen i 2023 vil være præget af unge ryttere. Ryttere, som han forventer vil være lige så ivrige efter at køre de traditionsrige belgiske ræs som ham selv.

 

”Et belgisk cykelhold er sgu da meget fedt. Belgien er en meget cykelglad nation. Jeg er sikker på, at de har en stor passion for sporten, som jeg glæder mig til at blive en del af. De har helt sikkert en masse erfaring og cykelhistorie, som jeg også ser frem til at blive en del af.”

 

I januar tog Salby orlov fra sine studier i Global Business Engineering, men han udelukker ikke at genoptage studierne på nedsat tid, hvis det bliver muligt i tiden som Bingoal-rytter.

 

Efter planen bliver han boende i Aarhus, men han ved, at der undervejs i 2023 vil vente lange ophold i Belgien og holdets base Vallonien. I år har Bingoal kørt alle de store forårsklassikere foruden en lang række mindre endagsløb.

 

”Jeg ved det ikke endnu (hvilke løb han skal køre, red.). Men jeg er sikker på, at jeg nok skal blive nærmest træt af at køre løb til sidst. De kører i hvert fald et meget stort program. Han (Brandt, red.) har indikeret nogle løb, som han gerne vil have mig med til. Men hvordan og hvorledes bliver nok først fastlagt på træningslejren i december,” siger Salby.

Annonce

 

Allerede nu er Salby dog bevidst om én ting. Han glæder sig. Som skulle han afsted til første skoledag uvidende om, hvad der venter bag den dør, som han snart sparker op til den professionelle cykelkarriere.

 

”Det gør, at jeg nu kan fokusere på cyklingen. Jeg kan få en masse erfaring og oplevelser. I hvert fald teste af, om det er et liv, jeg kan se mig selv i og trives i. Det er ikke sikkert, at man trives i at skulle være væk så mange dage om året. Det håber jeg da er noget for mig. Jeg ser rigtig meget frem til nu at skulle dedikere to år til cykelsporten.”

 

Salby er den 30. dansker til at score en professionel kontrakt for 2023 og den tredje af årets Riwal-ryttere til at finde ny arbejdsgiver. Elmar Reinders er allerede skiftet til BikeExchange, mens Morten Nørtoft ved årsskiftet tager til Jumbo-Vismas udviklingshold.

 

Sprinterens største resultater i Danmark inkluderer en fjerdeplads ved U23 DM og et jyskfynsk mesterskab fra 2020.

INFO
Riwal Cycling Team
Nyheder Profil Ryttere Resultater
Bingoal - Wallonie Bruxelles
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Overvældet Lopez: Vigtigste sejr i mit liv
Udstyr og test
Test: Specialized S-Works Evade 3
Landevej
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb
Landevej
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double
Landevej
Minut for minut: Sådan sikrede lille spanier sig sejren i Giro-generalprøven
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Liege-Bastogne-Liege
Landevej
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med
Landevej
Tour-chefen håber på Vingegaard - men helbredet er det vigtigste
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt

Annonce

Landevej
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument
Landevej
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb
Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom
Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

Annonce

Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege

Annonce

Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps

Annonce

Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
VIS FLERE

Annonce