Prøv vores nye app

EKSKLUSIVT INTERVIEW

Dansk neopro ser tilbage på lærerigt 2022: Særligt én ting overraskede ham meget
06. december 2022 16:00Foto: Dorte Adelfred
af Gustav Volstrup Sønderlund

Asbjørn Hellemose sprang både kontinental- og prokontinental-niveau over og blev professionel på WorldTouren i 2022. Den unge danske klatrer giver sammen med Feltet.dk et tilbageblik på det første professionelle år med både op- og nedture samt belyser det store spring fra klubcykling til WorldTour.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

For lidt over et år siden blev den dengang kun 22-årige dansker Asbjørn Hellemose hevet ind som stagiaire på Trek - Segafredo helt nede fra det italienske klubhold Mendrisio.

 

Efter flot kørsel i nogle prominente italienske løb, blandt andet Giro di Sicilia, hvor han hjalp Vincenzo Nibali frem til samlet sejr, blev stagiaire-kontrakten vekslet til minimum to år som professionel på WorldTour-holdet.

 

Siden da er Hellemose blevet et helt år som professionel rigere, og selvom det ikke er blevet til utroligt meget succes som neopro, har det været et meget vigtigt år for den unge klatrer.

 

Læs også
Vingegaard kommer med positive meldinger

 

”Jeg vil sige, at det har været lidt med op- og nedture. Jeg har lært meget, og jeg føler i hvert fald, at jeg er kommet ud af sæsonen på en rigtig god måde, hvor jeg begynder at levere nogle rigtig gode performances. I starten var det selvfølgelig lidt svært at komme ind i det,” fortæller Hellemose overordnet om sit første år som professionel til Feltet.dk.

 

Hvilke op- og nedture, det har været, sætter den 23-årige selv ord på:

 

”Der har været nogle svære perioder blandt andet med noget sygdom, som har drillet, og det har selvfølgelig sat lidt en stopper for min udvikling,” fremhæver danskeren, der havde lidt svært ved at levere først på sæsonen.

Annonce

 

Artiklen fortsætter under billedet.


Et af Hellemoses første løb i 2022 var Tour des Alpes Maritimes et du var, hvor det dog ikke blev til meget personlig succes. Foto: Sirotti.

 

Personlig succes i Occitanie, men holdets succes er vigtigere
Man skulle tro, at det voldsomme styrt i Skoda Tour Luxembourg ville være en af sæsonens øvrige nedture, for danskeren lignede øjensynligt ikke som en, der havde det godt. Men holdet kommer altså i første række:

 

”Jeg vil sige, Luxembourg det var nok højdepunktet for sæsonen, hvor Mattias og jeg tager derned tidligt og forbereder os rigtig godt på at køre. Og jeg styrter så, men kommer alligevel igennem og hjælper ham til at vinde. Det handler om at tage en masse oplevelser med i bagagen, og det tog jeg i hvert fald der.”

 

Dermed husker Trek-danskeren hellere tilbage på det mindeværdige luxembourgske etapeløb, hvor han hjalp sin holdkammerat, landsmand og gode ven Mattias Skjelmose frem til sin første sejr.

 

Endda fremhæver han det over personlig succes, som Hellemose også har oplevet i 2022. Særligt det franske etapeløb Route d’Occitanie er et vigtigt højdepunkt i sæsonen.

 

”Så er der selvfølgelig nogle løb, hvor jeg har klaret mig personligt godt. Det har for eksempel været i Occitanie, hvor vi lige pludselig sad 20 mand tilbage, og jeg stadig var med blandt nogle rigtig store navne, det er selvfølgelig også en stor tilfredsstillelse,” slår han fast.

 

Læs også
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet

 

I det voldsomt varme etapeløb i Pyrenæerne blev Hellemose nummer 21 samlet, imens Skelmose hentede nok en topplacering. Særligt på 3. etape viste den 23-årige klatrer klassen og blev nummer 16 i yderst habilt selskab.

 

Derudover vil østjyden fremhæve den gode afslutning på sæsonen, selvom det ikke blev til den håbede monumentdebut i Il Lombardia.

 

”Det er det, jeg mener; lidt op, lidt ned, men mest opad til sidst, hvilket var ret vigtig for mig. På den måde går jeg rimelig optimistisk ind til næste sæson,” konkluderer han og tager med sig ind i 2023.

 

Artiklen fortsætter under billedet.


Asbjørn Hellemose trak i arbejdstøjet for Mattias Skjelmose i førertrøjen, til trods for at han var styrtet slemt et par dage forinden. Foto: Sirotti.

Annonce

 

WorldTour-setupet er stort. Rigtig stort

Når man tager noget nær et kvantespring fra italiensk klubcykling til en tilværelse på cykelsportens øverste hylde, er det forventeligt, at man mærker store forskelle.

 

Mest logisk ville det være at blive taget med bukserne ned og blive overrumplet af det markant højere niveau i løbene. Og det er dog også noget, Trek-rytteren har bidt mærke i.

 

”Fysisk kan man jo også mærke, at det går en del stærkere. Og i alle faser af løbet bliver der bare holdt mere på. Det vil sige, der også rent træningsmæssigt er nogle niveauer, der skal lægges på,” forklarer han.

 

Men det er ikke dét, der har overrasket østjyden mest. Det er snarere, hvor stort et WorldTour-hold, som Trek-Segafredo rent faktisk er.

 

”Jeg har ikke engang været kontirytter. Det med at springe både over konti og prokonti og så helt op til WorldTouren, er der nogle ting, hvor man skal lære, hvordan man bruger sit hold, fordi det er jo et kæmpestort hold med en masse ressourcer, så jeg lærer, hvordan man får mest ud af de ressourcer,” pointerer Hellemose og fortsætter:

Annonce

 

Læs også
Optakt: Fleche Wallonne

 

”Hvor stort setupet er og hvor mange mennesker, man skal forholde sig til i stedet for sådan et lille hold, hvor man måske er 20 mennesker alt i alt med staff og det hele, og at man så lige pludselig skal til at forholde sig til over 100 mennesker. Det er måske den største overraskelse, hvis jeg skulle pege på noget.”

 

Og det tog også fusen på den unge dansker, da klubben Mendriso blev byttet ud med det massive amerikanske Trek-hold.

 

”Det er jo klart, at det er måske lidt mere overrumplende at komme ind til. Især når man ikke har været på et højere niveau, end jeg har været inden,” konstaterer han og ser tilbage på den spæde start på WorldTour-karrieren.

 

Til gengæld har Hellemose efterhånden lært at manøvrere i det store WorldTour-cirkus, hvorfor han kan bruge alle aspekter af det store setup til at forbedre præstationerne på den tohjulede.

 

”Hvis man finder ud af, hvordan man bruger de forskellige ressourcer med de forskellige ting som aerodynamik, træning, kost eller psykologisk, så er det jo klart en fordel,” indrømmer Hellemose blankt.

Annonce

 

Samtidig er det også en helt anden mentalitet, der gør sig gældende på et hold som Trek kontra Mendrisio, pointerer den 23-årige dansker.

 

Og selvom han måske godt kan savne fællesskabet på et lille cykelhold, så er det kun gavnligt for fremtidsperspektiverne, at WorldTour-setupet er så meget større.

 

”Jo det var da rart, da jeg kørte på Mendrisio eller Odder, at der var det med, at vi var får og løftede i flok, men det er jo så også begrænset, hvor meget man kan løfte, hvis man er 20 mand i stedet for 100 mand,” runder han sikkert af.

 

Netop fremtidsperspektiverne og Hellemoses udvikling kan du læse meget mere om i en senere artikel om den unge dansker på Feltet.dk.

 

Følg med på siden for at læse næste del af interviewet med Hellemose om hans spring op til WorldTouren og hans ambitioner for den kommende sæson.

Annonce

INFO
Asbjørn Hellemose
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf

Annonce

Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)

Annonce

Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar

Annonce

Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
Landevej
Wiebes reagerer på kæmpe bommert: Jeg kan sagtens være sur på mig selv
Landevej
Kamp skal køre sin anden Grand Tour
Landevej
ColoQuick tager stor triumf i Frankrig med kun to mand
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen af Amstel Gold Race 2024
Landevej
Van der Poel belyser ”vanskelig” situation
Landevej
Kæk Pidcock joker: Stort at vinde for anden gang
Landevej
Pidcock får sin Amstel-sejr i dramatisk finale
Landevej
Belgier sejrede foran Uttrups holdkammerat i Frankrig
Landevej
Video i artiklenMartinez fuldender flot FDJ-hattrick
Landevej
Sådan blev Amstel igen afgjort med hektisk afslutning
Landevej
Video i artiklenAmstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Landevej
Vos: I sådanne tilfælde er der vigtigere ting end cykling
Motion
Første cykelmagasin på gaden
Landevej
Anerkendt journalist: Asgreen rygtes væk fra Quick-Step
Landevej
Optakt: Amstel Gold Race
Landevej
Supersprinters kæmpe brøler sikrer sejren til 36-årige Vos
Landevej
Optakt: Tour du Doubs
Landevej
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Landevej
Kvindernes Amstel neutraliseret efter uheld - løbet forkortes
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewUng WorldTour-dansker til trods for vanskelig sæsonstart: Dét giver motivation
Landevej
Pidcock mangler kun øverste trin på Amstel-podiet: Måske er Van der Poel faldet lidt ned
Landevej
Skjelmose: Sådan skal jeg vinde Amstel
Landevej
Matthews drømmer om Amstel-sejr
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interview"Det er helt vildt," siger Søren Kragh om Alpecins historiske sæson
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFuglsang affinder sig med rolle: Det er logisk
Landevej
Her er startlisten til Amstel Gold Race
Bane
Beskeden dansk placering i Leths comeback
Landevej
Oversigt: 13 Amstel-danskere på spændende søndag

Lørdag den 13. april 2024

Landevej
Startlisten og overblik over kvindernes Amstel Gold Race
Landevej
Dansk topplacering i hollandsk endagsløb
Landevej
Dansker greb ud efter sejren i Frankrig
Landevej
Visma-leder raser: Det gør mig trist og virkelig vred
Landevej
Give- og Aalborg-sejr i Skive
Landevej
Norsgaard udtaget til italiensk bjergløb
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFuglsang giver afkald på drøm: Bliver nok svært
Landevej
Dobbelt dansk misser akkurat top-10 - Israel-stortalent fortsætter sejrsstimen
Landevej
Toudal mister en placering, men forbliver i top-5
Landevej
Opdateret: Endagsløb med mange danskere forkortet efter store styrt
Landevej
Lykkelig Gaudu tilbage som sejrherre: Skæbnen spillede mig et puds
Landevej
Gaudu åbner sejrskontoen efter spektakulær finale
Landevej
Banestjerne føjer ny titel til CV’et
Landevej
Optakt: Tour du Jura
Landevej
Sensation vender tilbage til Giroen
VIS FLERE

Annonce