Prøv vores nye app

EKSKLUSIVT INTERVIEW

Dansk neopro ser tilbage på lærerigt 2022: Særligt én ting overraskede ham meget
06. december 2022 16:00Foto: Dorte Adelfred
af Gustav Volstrup Sønderlund

Asbjørn Hellemose sprang både kontinental- og prokontinental-niveau over og blev professionel på WorldTouren i 2022. Den unge danske klatrer giver sammen med Feltet.dk et tilbageblik på det første professionelle år med både op- og nedture samt belyser det store spring fra klubcykling til WorldTour.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

For lidt over et år siden blev den dengang kun 22-årige dansker Asbjørn Hellemose hevet ind som stagiaire på Trek - Segafredo helt nede fra det italienske klubhold Mendrisio.

 

Efter flot kørsel i nogle prominente italienske løb, blandt andet Giro di Sicilia, hvor han hjalp Vincenzo Nibali frem til samlet sejr, blev stagiaire-kontrakten vekslet til minimum to år som professionel på WorldTour-holdet.

 

Siden da er Hellemose blevet et helt år som professionel rigere, og selvom det ikke er blevet til utroligt meget succes som neopro, har det været et meget vigtigt år for den unge klatrer.

 

Læs også
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt

 

”Jeg vil sige, at det har været lidt med op- og nedture. Jeg har lært meget, og jeg føler i hvert fald, at jeg er kommet ud af sæsonen på en rigtig god måde, hvor jeg begynder at levere nogle rigtig gode performances. I starten var det selvfølgelig lidt svært at komme ind i det,” fortæller Hellemose overordnet om sit første år som professionel til Feltet.dk.

 

Hvilke op- og nedture, det har været, sætter den 23-årige selv ord på:

 

”Der har været nogle svære perioder blandt andet med noget sygdom, som har drillet, og det har selvfølgelig sat lidt en stopper for min udvikling,” fremhæver danskeren, der havde lidt svært ved at levere først på sæsonen.

Annonce

 

Artiklen fortsætter under billedet.


Et af Hellemoses første løb i 2022 var Tour des Alpes Maritimes et du var, hvor det dog ikke blev til meget personlig succes. Foto: Sirotti.

 

Personlig succes i Occitanie, men holdets succes er vigtigere
Man skulle tro, at det voldsomme styrt i Skoda Tour Luxembourg ville være en af sæsonens øvrige nedture, for danskeren lignede øjensynligt ikke som en, der havde det godt. Men holdet kommer altså i første række:

 

”Jeg vil sige, Luxembourg det var nok højdepunktet for sæsonen, hvor Mattias og jeg tager derned tidligt og forbereder os rigtig godt på at køre. Og jeg styrter så, men kommer alligevel igennem og hjælper ham til at vinde. Det handler om at tage en masse oplevelser med i bagagen, og det tog jeg i hvert fald der.”

 

Dermed husker Trek-danskeren hellere tilbage på det mindeværdige luxembourgske etapeløb, hvor han hjalp sin holdkammerat, landsmand og gode ven Mattias Skjelmose frem til sin første sejr.

 

Endda fremhæver han det over personlig succes, som Hellemose også har oplevet i 2022. Særligt det franske etapeløb Route d’Occitanie er et vigtigt højdepunkt i sæsonen.

 

”Så er der selvfølgelig nogle løb, hvor jeg har klaret mig personligt godt. Det har for eksempel været i Occitanie, hvor vi lige pludselig sad 20 mand tilbage, og jeg stadig var med blandt nogle rigtig store navne, det er selvfølgelig også en stor tilfredsstillelse,” slår han fast.

 

Læs også
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024

 

I det voldsomt varme etapeløb i Pyrenæerne blev Hellemose nummer 21 samlet, imens Skelmose hentede nok en topplacering. Særligt på 3. etape viste den 23-årige klatrer klassen og blev nummer 16 i yderst habilt selskab.

 

Derudover vil østjyden fremhæve den gode afslutning på sæsonen, selvom det ikke blev til den håbede monumentdebut i Il Lombardia.

 

”Det er det, jeg mener; lidt op, lidt ned, men mest opad til sidst, hvilket var ret vigtig for mig. På den måde går jeg rimelig optimistisk ind til næste sæson,” konkluderer han og tager med sig ind i 2023.

 

Artiklen fortsætter under billedet.


Asbjørn Hellemose trak i arbejdstøjet for Mattias Skjelmose i førertrøjen, til trods for at han var styrtet slemt et par dage forinden. Foto: Sirotti.

Annonce

 

WorldTour-setupet er stort. Rigtig stort

Når man tager noget nær et kvantespring fra italiensk klubcykling til en tilværelse på cykelsportens øverste hylde, er det forventeligt, at man mærker store forskelle.

 

Mest logisk ville det være at blive taget med bukserne ned og blive overrumplet af det markant højere niveau i løbene. Og det er dog også noget, Trek-rytteren har bidt mærke i.

 

”Fysisk kan man jo også mærke, at det går en del stærkere. Og i alle faser af løbet bliver der bare holdt mere på. Det vil sige, der også rent træningsmæssigt er nogle niveauer, der skal lægges på,” forklarer han.

 

Men det er ikke dét, der har overrasket østjyden mest. Det er snarere, hvor stort et WorldTour-hold, som Trek-Segafredo rent faktisk er.

 

”Jeg har ikke engang været kontirytter. Det med at springe både over konti og prokonti og så helt op til WorldTouren, er der nogle ting, hvor man skal lære, hvordan man bruger sit hold, fordi det er jo et kæmpestort hold med en masse ressourcer, så jeg lærer, hvordan man får mest ud af de ressourcer,” pointerer Hellemose og fortsætter:

Annonce

 

Læs også
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

 

”Hvor stort setupet er og hvor mange mennesker, man skal forholde sig til i stedet for sådan et lille hold, hvor man måske er 20 mennesker alt i alt med staff og det hele, og at man så lige pludselig skal til at forholde sig til over 100 mennesker. Det er måske den største overraskelse, hvis jeg skulle pege på noget.”

 

Og det tog også fusen på den unge dansker, da klubben Mendriso blev byttet ud med det massive amerikanske Trek-hold.

 

”Det er jo klart, at det er måske lidt mere overrumplende at komme ind til. Især når man ikke har været på et højere niveau, end jeg har været inden,” konstaterer han og ser tilbage på den spæde start på WorldTour-karrieren.

 

Til gengæld har Hellemose efterhånden lært at manøvrere i det store WorldTour-cirkus, hvorfor han kan bruge alle aspekter af det store setup til at forbedre præstationerne på den tohjulede.

 

”Hvis man finder ud af, hvordan man bruger de forskellige ressourcer med de forskellige ting som aerodynamik, træning, kost eller psykologisk, så er det jo klart en fordel,” indrømmer Hellemose blankt.

Annonce

 

Samtidig er det også en helt anden mentalitet, der gør sig gældende på et hold som Trek kontra Mendrisio, pointerer den 23-årige dansker.

 

Og selvom han måske godt kan savne fællesskabet på et lille cykelhold, så er det kun gavnligt for fremtidsperspektiverne, at WorldTour-setupet er så meget større.

 

”Jo det var da rart, da jeg kørte på Mendrisio eller Odder, at der var det med, at vi var får og løftede i flok, men det er jo så også begrænset, hvor meget man kan løfte, hvis man er 20 mand i stedet for 100 mand,” runder han sikkert af.

 

Netop fremtidsperspektiverne og Hellemoses udvikling kan du læse meget mere om i en senere artikel om den unge dansker på Feltet.dk.

 

Følg med på siden for at læse næste del af interviewet med Hellemose om hans spring op til WorldTouren og hans ambitioner for den kommende sæson.

Annonce

INFO
Asbjørn Hellemose
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Følg en spændende tirsdag med løb i Romandiet og Tyrkiet
Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job

Annonce

Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf

Annonce

Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr

Annonce

Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
Landevej
Pogacar pulveriserer konkurrenterne med den perfekte opskrift
Landevej
Sådan var Pogacar atter suveræn
Landevej
Vidunderbarn fuldender UAE-dominans i tilbagevendt løb
Landevej
Jakobsen fremhæver dansk stortalent efter første dsm-triumf
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund hjælpe Jakobsen til sin første sejr i år
Landevej
Topplacering giver dansk avancement på sidstedagen
Landevej
Video i artiklenFabio Jakobsen overlegen i Tyrkiet
Landevej
Optakt: Liege-Bastogne-Liege
Landevej
Optakt: Giro della Romagna
Landevej
Fléche Wallonne-vinder håber at kunne holde fast i momentum i Liége
Landevej
Van der Poel skal køre Liége-Bastogne-Liége på ny cykel
Landevej
Optakt: 1. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Van Gils kom på podiet i Fléche Wallonne, og nu vil han gentage succesen i Liége
Landevej
Quick-Step-profil: Kan jeg redde vores forår?
Landevej
Her er startlisten til Liège-Bastogne-Liège 2024
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
EF-profil tror på podiet, men 'Pogacar er i en liga for sig'
Landevej
Pogacar er glad for, at han sprang stort forberedelsesløb over
Landevej
Alaphilippe: Min moral blev knust

Lørdag den 20. april 2024

Landevej
21-årig hollænder vinder i hjemmebaneløb
Landevej
Benoot: Vi var virkelig overraskede over det
Landevej
Bora-stjerne afslører stort mål: Det bliver episk
Landevej
Van der Poel vurderer sine chancer mod Pogacar
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFuglsang: Dét kan få mig til at stoppe karrieren
Landevej
Danskerduo skal op imod Cavendish og andre stjerner
Landevej
Dumoulin har klar holdning til Van der Poel vs. Pogacar
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
To danskere slutter langt fremme i Holland
Landevej
Cavendish tilbage efter sygdom, men uden Mørkøv
Gravel
Valverde vinder igen
Landevej
Medie: Alaphilippe i forhandlinger med nyt hold
Landevej
Jakobsen må sætte større lid til dansker - vigtig hjælper misser Giroen
Landevej
Kron mindes uheldig episode før Liège: Før eller siden må heldet vende
Landevej
Norsgaard på vej til storhold?
VIS FLERE

Annonce