EKSKLUSIVT INTERVIEW

Dansk neopro ser tilbage på lærerigt 2022: Særligt én ting overraskede ham meget
06. december 2022 16:00Foto: Dorte Adelfred
af Gustav Volstrup Sønderlund

Asbjørn Hellemose sprang både kontinental- og prokontinental-niveau over og blev professionel på WorldTouren i 2022. Den unge danske klatrer giver sammen med Feltet.dk et tilbageblik på det første professionelle år med både op- og nedture samt belyser det store spring fra klubcykling til WorldTour.

Annonce

For lidt over et år siden blev den dengang kun 22-årige dansker Asbjørn Hellemose hevet ind som stagiaire på Trek - Segafredo helt nede fra det italienske klubhold Mendrisio.

 

Efter flot kørsel i nogle prominente italienske løb, blandt andet Giro di Sicilia, hvor han hjalp Vincenzo Nibali frem til samlet sejr, blev stagiaire-kontrakten vekslet til minimum to år som professionel på WorldTour-holdet.

 

Siden da er Hellemose blevet et helt år som professionel rigere, og selvom det ikke er blevet til utroligt meget succes som neopro, har det været et meget vigtigt år for den unge klatrer.

Se afslutningen på sidste etape af Tour de Luxembourg

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

”Jeg vil sige, at det har været lidt med op- og nedture. Jeg har lært meget, og jeg føler i hvert fald, at jeg er kommet ud af sæsonen på en rigtig god måde, hvor jeg begynder at levere nogle rigtig gode performances. I starten var det selvfølgelig lidt svært at komme ind i det,” fortæller Hellemose overordnet om sit første år som professionel til Feltet.dk.

 

Hvilke op- og nedture, det har været, sætter den 23-årige selv ord på:

 

”Der har været nogle svære perioder blandt andet med noget sygdom, som har drillet, og det har selvfølgelig sat lidt en stopper for min udvikling,” fremhæver danskeren, der havde lidt svært ved at levere først på sæsonen.

Annonce

 

Artiklen fortsætter under billedet.


Et af Hellemoses første løb i 2022 var Tour des Alpes Maritimes et du var, hvor det dog ikke blev til meget personlig succes. Foto: Sirotti.

 

Personlig succes i Occitanie, men holdets succes er vigtigere
Man skulle tro, at det voldsomme styrt i Skoda Tour Luxembourg ville være en af sæsonens øvrige nedture, for danskeren lignede øjensynligt ikke som en, der havde det godt. Men holdet kommer altså i første række:

 

”Jeg vil sige, Luxembourg det var nok højdepunktet for sæsonen, hvor Mattias og jeg tager derned tidligt og forbereder os rigtig godt på at køre. Og jeg styrter så, men kommer alligevel igennem og hjælper ham til at vinde. Det handler om at tage en masse oplevelser med i bagagen, og det tog jeg i hvert fald der.”

 

Dermed husker Trek-danskeren hellere tilbage på det mindeværdige luxembourgske etapeløb, hvor han hjalp sin holdkammerat, landsmand og gode ven Mattias Skjelmose frem til sin første sejr.

 

Endda fremhæver han det over personlig succes, som Hellemose også har oplevet i 2022. Særligt det franske etapeløb Route d’Occitanie er et vigtigt højdepunkt i sæsonen.

 

”Så er der selvfølgelig nogle løb, hvor jeg har klaret mig personligt godt. Det har for eksempel været i Occitanie, hvor vi lige pludselig sad 20 mand tilbage, og jeg stadig var med blandt nogle rigtig store navne, det er selvfølgelig også en stor tilfredsstillelse,” slår han fast.

 

I det voldsomt varme etapeløb i Pyrenæerne blev Hellemose nummer 21 samlet, imens Skelmose hentede nok en topplacering. Særligt på 3. etape viste den 23-årige klatrer klassen og blev nummer 16 i yderst habilt selskab.

 

Derudover vil østjyden fremhæve den gode afslutning på sæsonen, selvom det ikke blev til den håbede monumentdebut i Il Lombardia.

 

”Det er det, jeg mener; lidt op, lidt ned, men mest opad til sidst, hvilket var ret vigtig for mig. På den måde går jeg rimelig optimistisk ind til næste sæson,” konkluderer han og tager med sig ind i 2023.

 

Artiklen fortsætter under billedet.


Asbjørn Hellemose trak i arbejdstøjet for Mattias Skjelmose i førertrøjen, til trods for at han var styrtet slemt et par dage forinden. Foto: Sirotti.

Annonce

 

WorldTour-setupet er stort. Rigtig stort

Når man tager noget nær et kvantespring fra italiensk klubcykling til en tilværelse på cykelsportens øverste hylde, er det forventeligt, at man mærker store forskelle.

 

Mest logisk ville det være at blive taget med bukserne ned og blive overrumplet af det markant højere niveau i løbene. Og det er dog også noget, Trek-rytteren har bidt mærke i.

 

”Fysisk kan man jo også mærke, at det går en del stærkere. Og i alle faser af løbet bliver der bare holdt mere på. Det vil sige, der også rent træningsmæssigt er nogle niveauer, der skal lægges på,” forklarer han.

 

Men det er ikke dét, der har overrasket østjyden mest. Det er snarere, hvor stort et WorldTour-hold, som Trek-Segafredo rent faktisk er.

 

”Jeg har ikke engang været kontirytter. Det med at springe både over konti og prokonti og så helt op til WorldTouren, er der nogle ting, hvor man skal lære, hvordan man bruger sit hold, fordi det er jo et kæmpestort hold med en masse ressourcer, så jeg lærer, hvordan man får mest ud af de ressourcer,” pointerer Hellemose og fortsætter:

Annonce

 

”Hvor stort setupet er og hvor mange mennesker, man skal forholde sig til i stedet for sådan et lille hold, hvor man måske er 20 mennesker alt i alt med staff og det hele, og at man så lige pludselig skal til at forholde sig til over 100 mennesker. Det er måske den største overraskelse, hvis jeg skulle pege på noget.”

 

Og det tog også fusen på den unge dansker, da klubben Mendriso blev byttet ud med det massive amerikanske Trek-hold.

 

”Det er jo klart, at det er måske lidt mere overrumplende at komme ind til. Især når man ikke har været på et højere niveau, end jeg har været inden,” konstaterer han og ser tilbage på den spæde start på WorldTour-karrieren.

 

Til gengæld har Hellemose efterhånden lært at manøvrere i det store WorldTour-cirkus, hvorfor han kan bruge alle aspekter af det store setup til at forbedre præstationerne på den tohjulede.

 

”Hvis man finder ud af, hvordan man bruger de forskellige ressourcer med de forskellige ting som aerodynamik, træning, kost eller psykologisk, så er det jo klart en fordel,” indrømmer Hellemose blankt.

Annonce

 

Samtidig er det også en helt anden mentalitet, der gør sig gældende på et hold som Trek kontra Mendrisio, pointerer den 23-årige dansker.

 

Og selvom han måske godt kan savne fællesskabet på et lille cykelhold, så er det kun gavnligt for fremtidsperspektiverne, at WorldTour-setupet er så meget større.

 

”Jo det var da rart, da jeg kørte på Mendrisio eller Odder, at der var det med, at vi var får og løftede i flok, men det er jo så også begrænset, hvor meget man kan løfte, hvis man er 20 mand i stedet for 100 mand,” runder han sikkert af.

 

Netop fremtidsperspektiverne og Hellemoses udvikling kan du læse meget mere om i en senere artikel om den unge dansker på Feltet.dk.

 

Følg med på siden for at læse næste del af interviewet med Hellemose om hans spring op til WorldTouren og hans ambitioner for den kommende sæson.

Annonce

INFO
Asbjørn Hellemose
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Lørdag den 04. februar 2023

Se Puck Pieterses vilde VM-fejring
Cross
Optakt: 4. etape af Volta a la Comunitat Valenciana
Landevej
VM-oversigt: Programmet, resultaterne og medaljetabellen
Cross
VM-guldvinder havde luret en særlig deltaje
Cross
Optakt: 4. etape af Etoile de Besseges
Landevej
Optakt: VM Cyklecross - Herreelite
Cross
Storfavoritten blev U23-verdensmester
Cross
Søstre endte på VM-podiet sammen: Vores far er dansker
Cross
Sæsonmanagerspillene er åbnet - 40.000 kroner i startpuljen
Landevej
Canadier vinder spektakulært junior-VM
Cross
Legende hylder VM-rute
Cross
Norsgaard-kaptajn: Det var ret nemt
Landevej
Vindende italiener beskriver hektisk finale
Landevej
Tre kaptajner: Ineos planlægger Tour-triumf
Landevej
Kritikken jagter stadig Pidcock
Cross
Video i artiklenKragh ringede til Holm med vigtig besked - men "fik kolde fødder"
Video
Feltet Femme: Det nye kuld er på vej
Landevej
Kometen erkender: Var sat af
Landevej
Optakt: VM Cyklecross - Dameelite
Cross
Eksklusivt interviewLandstræner inden cross-VM: Der er ingen mudder
INTERVIEW Cross

Fredag den 03. februar 2023

Eksklusivt interviewGregaard fortæller sin version af vild finale
INTERVIEW Landevej

Annonce

Video i artiklenSe dansker spurte om sejren
Video
Pogacar med maveproblemer
Landevej
Eksklusivt interviewKim A. afslører karrierestop: Dét bliver mit sidste løb
INTERVIEW Landevej

Annonce

Konkurrent forklarer danskers finaleuheld
Landevej
Velasco dedikerer sejr til afdød massør
Landevej
Eksklusivt interviewOffensiv dansker vandt stjernernes respekt: Gået over alt forventning
INTERVIEW Landevej

Annonce

Gregaard laver topresultat
Landevej
Skjelmose i angreb da juvel vandt igen
Landevej
Consonni vinder i ørkenen - Dansker sikrer sig trøje
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 5. etape af Saudi Tour
Video
Efter dramatisk styrt: Jeg panikkede
Landevej
Suveræn hjemmesejr i første VM-disciplin
Cross
Van der Poel før VM: Nåede ikke det niveau jeg ville
Cross
Optakt: 3. etape af Volta a la Comunitat Valenciana
Landevej
Optakt: 3. etape af Etoile de Besseges
Landevej
Uttrup afslører løbsprogram og ambitioner for 2023
Landevej
Oversigt: Syv danskere til start i stort etapeløb
Landevej
Dansk hold scorer belgiske invitationer
Landevej
Optakt: 5. etape af Saudi Tour
Landevej
Flere ryttere udgår af Etoile de Bességes
Landevej
Rytter hang ud over bro - nu reagerer redningsmanden
Landevej
Stortalent brækker kravebenet: Misser EM
Landevej
Italiensk stjerne savner respekt på vejene: Det er alt for farligt
Landevej
Video i artiklenAsbjørn Kragh har lavet "drastisk skifte"
Video

Torsdag den 02. februar 2023

Grand Tour-vinder deklasseret – Charmig rykker frem i klassementet
Landevej
Cort fortæller om dramatisk neutralisering
Landevej
Forslået fransk profil kunne ikke bremse
Landevej
Kontroversiel supermand colombiansk mester i enkeltstart for første gang nogensinde
Landevej
Efter sejr i Spanien: Holdet er kvalitet over kvantitet
Landevej
Uno-X-dansker i ungdomstrøjen med topresultat: Snu italiener hurtigere end alle i Spanien
Landevej
Datter af afdød arrangør forklarer neutralisering af fransk løb
Landevej
Dramatiske scener: Fransk løb neutraliseret grundet styrt
Landevej
Kamp og Changizis hold skal køre UAE Tour
Landevej
Her er Danmarks ryttere til EM i banecykling
Bane
Klassementshåb udgår i debut
Landevej
Guerreiro: Jeg lukrerede på konkurrenterne
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 4. etape af Saudi Tour
Video
UAE smed det hele på gulvet i portugisisk debutsejr
Landevej
Medie: Monument foretager stor ændring
Landevej
Sprintertalent: Jeg skal ikke vinde
Landevej
Optakt: 2. etape af Volta a la Comunitat Valenciana
Landevej
Optakt: 2. etape af Etoile de Besseges
Landevej
Optakt: 4. etape af Saudi Tour
Landevej
Storfavorit før VM: Har opnået alle mål i sæsonen
Cross
Kristoff troede han skulle bruge sommeren derhjemme
Landevej
Van Aert om regnbuetrøjen: Det er længe siden
Cross
Feltet Femme: De kan tage tronen tilbage
Landevej
Så mange watt skulle til for at besejre Mads P.
Landevej
Stjerner får debut
Landevej
Skjelmose følte sig ikke velkørende i fransk åbner
Landevej
Danske stjerner mister hjælper
Landevej
Mads P. reagerer på topplacering
Landevej
Feltet Femme: Fem løb du skal huske at se
Landevej

Onsdag den 01. februar 2023

Neo-pro som 30-årig: Mange havde givet op
Landevej
Vild pengepræmie på spil til VM
Cross
Jumbo-profil efter andenplads: Han er den fortjente vinder
Landevej
VIS FLERE

Annonce