Dan Martin vinder bjergafslutning - Thomas ny mand i gult
08. juni 2018 16:45 af Christian BergFoto: A.S.O. / Alex Broadway

Ingen kunne følge irerens ryk på de afsluttende kilometer, selvom Geraint Thomas var tæt på at fange ham til sidst.

Se højdepunkterne fra 5. etape i Critérium du Dauphiné

Efter gårsdagens sejr til Julian Alaphilippe skulle Critérium du Dauphiné-feltet ud på løbets første rigtige bjergafslutning. De 130,5 kilometer fra Grenoble til Valmorel sluttede nemlig på en 12,7 kilometer lang stigning, der steg med syv procent i snit.

 

Etapen skulle derfor afgøres blandt favoritterne til den samlede sejr, og efter at Simon Yates havde angrebet, kørte Dan Martin kontra og kom afgørende væk. Geraint Thomas kørte efter, men det var for sent, og dermed sejrede Martin. Thomas kørte sig dog i gult, og han er nu i front med over et minut.

 

Etapereferat

Alle 140 mand var med, da feltet samledes på en flot solskinsdag. Ligesom i går blev der lagt ud som lyn og torden, og det gjorde det ikke let for Maxime Bouet at komme tilbage, da han punkterede allerede efter få meter. Samtidig angreb Thomas De Gendt på den første stigning, og bagude eksploderede feltet, der allerede bestod af cirka 30 ryttere.

 

De Gendt fortsatte med at sætte et dræbertempo forrest i feltet, inden Dario Cataldo (Astana) angreb sammen med Laurens De Plus (Quick-Step Floors), som han let slog i bjergspurten. Nicolas Edet (Cofidis) og Matteo Fabbro (Katusha-Alpecin) fulgte trop, og de fire samledes efter toppen.

 

Carlos Verona (Mitchelton-Scott) fik også kontakt, så en kvintet samledes med et forspring på bare ti sekunder. De Gendt, Edward Ravasi (UAE), Bruno Armirail (FDJ) og Alexis Gougeard (Ag2r) satte efter og fik hurtigt kontakt med de forreste, hvorefter feltet tog den med ro. De ni mand havde efter ti kilometer et forspring på et minut.

 

Udbruddet i kort snor

Sky tog kontrol i feltet og lod kun langsomt afstanden vokse til to minutter i bunden af den anden stigning, hvorefter Edet vandt bjergspurten foran Cataldo og Ravasi. Feltet rundede toppen to minutter senere, samtidig med at det lykkedes at overtale Cataldo, der truede Moscons gule trøje, til at falde tilbage til feltet. Han blev hentet efter en times kørsel med en gennemsnitsfart på 37,6 km/t.

 

Feltet tog sig en tissepause, og afstanden voksede derfor til 3.10, mens De Plus kom tilbage til udbruddet efter en defekt. Herefter begyndte Sky atter at stabilisere forspringet og øgede hurtigt farten igen. Efter 60 kilometer var afstanden nede på bare to minutter, og kort efter sendte Emanuel Buchmann sit Bora-hold frem for at føre. Afstanden forblev dog det samme over de næste kilometer.

 

Positionskampen frem til stigningen betød dog, at de forreste kun havde 30 sekunder, da de ramte den sidste stigning. Det fik Edet, Fabbro og Ravasi til at angribe, og de kørte væk. De resterende blev hentet af feltet med Sky i front, der hold afstanden stabilt på et halvt minut.

 

Mitchelton-Scott satte sig frem, og de hævede tempoet markant. Edet angreb i front, og kun De Plus kunne følge ham, mens Warren Barguil (Fortunero) blev sat af i feltet, der efterhånden var blevet reduceret til en favoritgruppe.

 

Favoritterne angriber

Med fem kilometer til mål havde det australske WorldTour-mandskab reduceret afstanden til frontduoen til ti sekunder. Derfor gav de Plus op, og en kilometer senere var det også slut for Edet. Dermed var dagens udbrud hentet, mens Pelle Bilbao (Astana) led bagerst i gruppen.

 

Det første angreb kom fra det spanske stortalent, Marc Soler (Movistar), men kort efter kørte Adam Yates (Mitchelton-Scott) forbi med Geraint Thomas (Sky) på hjul. Dan Martin (UAE Team Emirates) kom op, og han fløj lige forbi dem. Ireren fik hurtigt et stort hul, mens løbets førende rytter, Gianni Moscon (Sky) blev sat.

 

Daniel Navarro (Cofidis) prøvede at køre op til Martin, men han blev hentet tilbage af de andre favoritter, der havde dannet en 15-mandsgruppe med Tao Geoghegan Hart (Sky) i front. Med 1,5 kilometer til mål havde de 15 sekunder op til Dan Martin, der fortsat holdt høj fart.

 

500 meter senere slog Hart ud, og derfor angreb Thomas. Bardet kom med i første omgang, men waliseren kørte ham ud af hjulet. Sky-rytteren fortsatte derfor sin jagt på Dan Martin alene, men ireren holdt til stregen og tog etapesejren. Få sekunder senere kørte Geraint Thomas ind på andenpladsen, og dermed erobrede han førertrøjen. Simon Yates blev nummer tre på etapen, mens Moscon mistede over et minut.

 

DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Ung colombiansk tempospecialist til Astana

Kontroversielle Bouhanni stjæler rampelyset for Cofidis-trup i Vueltaen

Rolland og Woods som strategiske skakbrikker for Uran i Vuelta-trup

Norman Hansen: Jeg overvurderede mine ben

Démare: Jeg lavede hattrick efter FDJ-duos arbejde

Pinot og Sarreau FDJ-frontfigurer i Vueltaen

Demare levede op til favoritværdigheden i Poitou-Charentes

Norman treer i Belgien - meget tæt på sejren

Stokbro firer i l’Avenir – englænder hurtigst

Vuelta a España: Podiekandidaterne

Sagans 2019-sæson starter i Australien

Gaviria: Bedst for mig at springe Vueltaen over

BMC forlænger med Bevin

Vuelta a España: Vinderkandidaterne

Massiv Vuelta-støtte til Meintjes

Aru fører UAE an i Vueltaen – Martin også med

Fokus på Yates – men også plads til Trentin i Vueltaen

Se den foreløbige startliste til Vueltaen

Sunweb skifter sprinter i Vueltaen - Kelderman fortsat kaptajn

Er du klar på et udfordrende og udviklende lederjob?

Chris Anker: Skulle være skiftet i 2012

Dideriksen forlænger med Boels-Dolmans

Ag2R på etapejagt i Vueltaen – Bardet til Tyskland

Pinot før Vueltaen: Niveauet bliver utrolig højt

Colorado-vinder: Vigtigste sejr i min karriere

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

MANDAG

Chernetskii: Sidste gang jeg vandt var i 2015

Continuum Sports sikrer sig endnu to ryttere

Mollema i spidsen for Trek ved Vueltaen

Vuelta a Espana: Hovedudfordrerne

Lampaert bliver hos familien Wolfpack

Vuelta a Espana: Favoritten

Det danske landshold vinder holdtidskørsel i l’Avenir - Klaris glipper førertrøjen

Bekræftet: Lars Bak til Dimension Data

Vuelta a España: Rutebeskrivelsen

Endnu en schweizer fra BMC til FDJ

Merckx’ hemmelige perle

Medie: Lars Bak skifter til Dimension Data

Bora forlænger med nøgleryttere

Euskadi-Murias parate til sæsonens største løb

Nibali kører Vuelta – men holdkammerat er kaptajn