\n\t \t\t\t\t
Annonce<\/p>\n\t \t\t\t\t\n\t\t\t\t\t\t
<\/div>\n\t\t\t\t\t\t
Da Olav Kooij vandt sin Giro-etape, så det endelig ud til, at forbandelsen var ovre. Cian Uijtdebroeks havde nemlig også kørt en fin enkeltstart og lignede en mand med kurs mod et topresultat og en ungdomstrøje, så pludselig lyste alle lamper igen grønt. Jeg nåede endda at varsle, at vi måske havde nået et vendepunkt, men det skulle vise sig, at det ikke var tilfældet - endda langt fra. På det tidspunkt var Robert Gesink og Laporte allerede ude af løbet efter styrt, og på bare 48 timer forsvandt også både Kooij og Uijtdebroeks med sygdom. Og således nåede kun fire mand til Rom - i skarp kontrast til Primoz Roglics triumftog et år tidligere.
Nu kunne man have troet, at forbandelsen alene var forbundet til foråret. Når sommeren meldte sig, måtte der da være lys for enden af tunnelen, og da Matteo Jorgenson først sikrede sig bonussekunder på 2. etape og siden kørte sit livs enkeltstart i Criterium du Dauphiné, var der tegn på, at vendepunktet var nået. Men ak! Bare 24 timer efter Jorgensons vanvidsridt var den gal igen. Den endeløse Visma-forbandelse slog til igen og sendte Dylan van Baarle og Steven Kruijswijk ud af løbet og formentlig ledelsen af holdet tilbage til tegnebrættet for at få Tour-kabalen til at gå op på ny.
Det var helt umuligt ikke at få en følelse af deja-vu til det, vi oplevede d. 4. april, da der pludselig igen lå ryttere ud over det hele på en nedkørsel i et stort WorldTour-løb. Denne gang var det ikke rødder under asfalten, men spejlglatte veje, og denne gang så konsekvenserne ikke ud til at være så alvorlige som dengang, men lighederne var alligevel mange. Igen var det Visma, der var det store fokus, igen var både Primoz Roglic og Remco Evenepoel involveret, og igen kostede uheldet måske en dansk etapesejr.
De langsigtede konsekvenser af styrtet er ikke så voldsomme denne gang. Det var trods alt kun to mand - og Milan Menten, som var styrtet tidligere - der forlod løbet, og både Roglic og Evenepoel så heldigvis ganske uskadte ud. I skrivende stund er deres skader imidlertid ukendte, og det er da bestemt ikke utænkeligt, at det kan være afgørende for udfaldet af denne udgave af det franske løb, selvom de begge kan fortsætte. Ved første øjekast ser det til gengæld ikke ud til at være noget, der vil have indvirkning på udfaldet af det, der venter senere på sommeren.
For Visma er konsekvenserne imidlertid åbenlyse. Både Van Baarle og Kruijswijk indgik i planerne frem mod Touren, og selvom vi endnu ikke kender status på skaderne, taler meget for, at de skal erstattes. En af løsningerne ligger lige for, da Van Aert jo ikke indgik i den trup, der blev udtaget tidligere på året, og det virker helt oplagt, at Kelderman kunne være erstatningen for Kruijswijk, selvom hans status er helt ukendt efter en løbsfri periode, der dog ender, når han stiller til start på søndag i Schweiz. Hvis det bliver udfaldet, er der tale om deja-vu til det, vi oplevede sidste år. Her blev Kelderman også kaldt ind som reserve efter et styrt, der havde kostet ham Giroen, og dengang måtte stakkels Kruijswijk, der har været en magnet på styrt i de seneste år, også opgive sin Tour-deltagelse efter et styrt i Dauphiné. Og så må hollænderne finde ud af, hvad de stiller op med OL, hvis det forhindrer Van Baarle i at deltage eller forberede sig ordentligt til den tiltænkte nøglerolle som luksushjælper for Van der Poel.
Den sidste åbenlyse parallel til det baskiske styrt er naturligvis, at det formentlig kostede endnu en dansk etapesejr. På utrolig vis var det lykkedes Lidl og Ag2r at passivisere et helt felt på den etape, der var sidste chance for alle andre end løbets bjergryttere, og vi havde derfor kurs mod en stensikker massespurt, som i lyset af Mads Pedersens og Lidl-togets suveræne dominans i søndags næsten ikke kunne undgå at give endnu en dansk sejr. Det var naturligvis en stor skam for den danske stjerne at miste endnu en af de store triumfer, der pryder ethvert cv, men i det mindste var hans skæbne ikke så grum, som den var for Vingegaard for to måneder siden.
Lige så ærgerligt var det, at det kostede ham chancen for at køre endnu en spurt inden Touren. Han får en sidste chance for at teste sprinterbenene, hvis det flade DM ender i den forventede spurtafgørelse, men her får han ikke gælde af at prøve toget af for sidste gang. Det er måske i virkeligheden det mest ærgerlige for Lidl-tropperne, men omvendt var modstanden i dette felt jo så beskeden, at de ikke for alvor blev udfordret i søndags og næppe ville være blevet det i dag. Betingelserne ville aldrig have været de samme som under den vilde positionskamp, vi vil se til juli.
Værre var det nok i virkeligheden for løbets anden topsprinter. Sam Bennett mistede sidste år sin Tour-plads som følge af et halvpinligt nederlag til Laporte i dette løb, og efter hans pauvre afslutning i søndags kan man ikke helt slippe tanken om, at det måske kan ske igen. Nu missede han chancen for at gøre skaden god igen - men omvendt missede han også chancen for at blamere sig på ny. Mon ikke han trods alt er at finde i Frankrig om et par uger, når han var holdets helt store investering op til denne for dem så mirakuløse sæson?
Denne gang var Laporte der i hvert fald ikke til at ydmyge ham. Han har - som næsten alle andre Visma-ryttere også - været forbi et lazaret, der nu også skal tage sig af Van Baarle og Kruijswijk og nok engang kan tvinge Visma-ledelsen til at ændre de planer, de ellers er så gode til at lægge. Der var åbenbart ikke bare tale om en forårsforbandelse, men tilsyneladende en uheldsserie, der også rækker ind i sommeren. Lad os for Guds skyld håbe, at det ikke også rækker ind i juli. Det vil næsten ikke være til at bære, hvis Visma-forbandelsen også slår til igen til juli - og slet ikke, hvis den for tredje gang koster endnu en dansk sejr, der denne gang endda kan være den største af dem alle.
OPDATERING: Jeg må have været stæreblind, men det var helt gået hen over mit hoved, at Ayuso var involveret i styrtet. UAE var også helt tavse, men det er nu meldt ud, at hans deltagelse i morgen er endog meget usandsynlig. Det forklarer, hvorfor han ikke er omtalt ovenfor.
FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT