EKSKLUSIVT

Brayan-Lund fortsætter på belgisk kontinentalmandskab
05. december 2018 18:36 af Andy PedersenFoto: A.S.O.

Danske Thomas Brayan-Lund har kørt 2018-sæsonen for det belgiske kontinentalmandskab Tarteletto-Isorex, og det kommer han også til i den kommende sæson.

Dansk cykelsport er godt repræsenteret i udlandet på herre- og kvindesiden i disse år. Sådan er det også på det belgiske mandskab med det mundrette navn Tarteletto-Isorex. Her kører den 21-årige helsingoraner Thomas Brayan-Lund nemlig.

 

Tilknytningen til mandskabet er den første på kontinental-niveau for Brayan-Lund, som dog langt fra er uvant med den belgiske cykelverden. Historien om hans første møde med cyklen starter dog hjemme i Danmark og hjembyen Helsingør, hvor Danmarks største cykelløb vakte en begejstring hos ham i de unge år.

 

”Jeg var nede at se PostNord Danmark Rundt i Helsingør, hvor de kørte enkeltstarten det år, da det var i min hjemby. Jeg så nogle unge drenge, der tog enkeltstartshjelme på og gjorde sig klar til at køre et løb, og tænkte, at det var super fedt, og at jeg gerne ville prøve det, så jeg meldte mig ind i CK Kronborg,” siger Brayan-Lund til Feltet.dk.

 

Turen går til Belgien

I CK Kronborg fortsatte entusiasmen. Brayan-Lund brugte hele seks år i cykelklubben, før han tog et smut til Lyngby og fortsatte. Målet var at komme på et dansk juniorhold, hvilket ikke lykkedes. Derfor valgte han at prøve lykken i Belgien i stedet, hvor han ville søge ind på forskellige belgiske mandskaber sideløbende med sin uddannelse som cykelmekaniker.

 

Turen til Belgien satte en ny retning for Brayan-Lund, som i dag har en belgisk kæreste med hvem, han ejer et nyrenoveret hus. Basen er i Belgien, hvor han i 2016 kørte for SmartPhoto Cycling Team, mens han i 2017 kører for Vetrapo Cycling - begge mindre belgiske mandskaber, som gør sig i Kermesse-løb.

 

Kermesse-løb er en form for gadeløb, hvor løbsrytmen er markant anderledes fra den danske. Ordet ”kermes” er belgisk for byfest, og løbene skal også ses i dette perspektiv. Det er herigennem, at Brayan-Lund får kontakt med Tarteletto-Isorex, som han efterfølgende repræsenterer i Kermesse-løbenes store division InterClub. Her kører flere af de absolut bedste belgiske landevejsryttere også fra tid til anden.

 

”Jeg kører rimelig mange Kermesse-løb, og det går stabilt. Jeg ender med at komme i kontakt med holdejeren for Tarteletto-Isorex, hvor vi bliver enige om, at jeg får en chance på holdet. Jeg ender med at køre InterClub pro-kermesse løb og nogle få UCI-løb, hvor jeg er en del af kontinental-holdet,” siger Brayan-Lund.

 

Har lært meget af første sæson
I interviewet afslører Thomas Brayan-Lund, at han også er at finde hos Tarteletto-Isorex i den kommende sæson. På mandskabet har han blandt andet kørt med Rob Ruijgh, som tidligere i karrieren blev nummer 20 i Tour de France.  

 

”Det var en lang og hård sæson i år, men det var også spændende. I forhold til Vetrapo (hans tidligere hold, red.) var det et meget større setup. Det gælder lige fra soigneurs til transport til løb. En af drengene på holdet er blevet nummer 20 i Tour de France. De har vundet forskellige løb i Frankrig og gjort det godt på WorldTouren generelt. Det var lidt surrealistisk, men super fedt,” siger han.

 

”Jeg har lært meget af det og kan tage meget med fra det. Jeg har fået lov at blive på holdet,” siger han yderligere.

 

Skal arbejde sig op
Næste sæson kommer dog til at blive en smule anderledes fra denne. Brayan-Lund skal stadig fokusere på Kermesse-løbene, men næste sæson er det for at køre sin egen chance. Målet er, at han skal bevise sit værd og arbejde sig mere ind på kontinental-mandskabet.

 

”Næste sæson får jeg lov til at fokusere på Kermesse-løb og kan arbejde mig op. Jeg skal finde niveauet, så jeg kan køre med holdet i UCI-løbene. I år har det været meget en hjælperytterrolle, hvor jeg trak udbrud ind og hentede noget til dem, der manglede. Næste sæson kommer jeg til at køre min egen chance og arbejde mig op,” fortæller han om sin rolle.

 

Ambitionerne er ikke til at tage fejl af. Brayan-Lund elsker at cykle. Han kan dog ikke leve af at cykle i Belgien, da han som udenlandsk rytter ikke kan modtage den støtte fra det belgiske forbund, som de fleste af hans kollegaer kan hæve hver måned.

 

Derfor arbejder Brayan-Lund som postbud for det belgiske B-Post sideløbende med træningen og karrieren. Arbejdstiderne starter klokken tre om natten og efter job står den på træning og cykelløb. Arbejdslivet har givet en struktur på hverdagen, som gavner Brayan-Lund, når det kommer til diæt, træning og målrettethed.

 

”Cykelmekaniker-delen har jeg skubbet lidt til side. Jeg vil gerne leve af min hobby. Det er målet, så længe at det bliver ved med at være sjovt,” siger han.

 

Den belgiske cykelkultur er anderledes
Brayan-Lund er en af de danskere, som tidligt valgte at rejse ud fra Danmark og dermed ikke har fået en dansk cykelopdragelse. Det har givet en anden opbygning i karrieren. Den vilde løbsstil i Kermesse-løbene og belgiske løb generelt har gjort, at Brayan-Lund har fået både topfart og acceleration med sig.

 

”Løbene bliver kørt anderledes hernede i forhold til skandinaviske løb. Det er ryk til højre og venstre hernede. Farten og accelerationen har jeg fået hernede. Jeg har fået gode kontakter og min egen rytme. Jeg har lært sproget og har lært mere om nogle af de gode WorldTour-drenge, som kommer fra Belgien,” siger han.

 

Om karrieren på et tidspunkt skal flyttes tilbage til Danmark, er endnu uvist. Basen er belgisk med kæresten, men Brayan-Lund afviser ikke at tage hende med til Danmark. Dog fortæller han, at det er intentionen at trappe lidt ned i arbejdet for B-Post i løbet af næste år, så han får endnu mere tid til at hellige sig cykelsporten og Tarteletto-Isorex.

DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Følg Fuglsang i Andalusien og danskerfesten i Algarve

Skuffet Van Avermaet slog ikke til i Oman

Optakt: Tour du Haut-Var

Uttrup med god form til Setmana Ciclista Valenciana

Kristoff skuffet over tøven i Oman-spurt

Optakt: Onsdagens etaper i Oman, Andalusien og Algarve

Efter et halvt års løbspause: Casper Pedersen debuterer for Team Sunweb

Colbrelli efter årets første sejr: Alt gik perfekt

Optakt: Volta ao Algarve

Optakt: Vuelta a Andalucia/Ruta del Sol

Lutsenko inden kongeetape: Jeg kender stigningen, men det bliver ikke nemt.

Startliste til Ruta del Sol: Fuglsang i lederrolle og Vingegaard starter sæsonen

Colbrelli giver Bahrain-Merida sæsonens første sejr

Cort om fjerde etape i Oman: Hvis det flasker sig, forsøger jeg i finalen

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

MANDAG

Spansk rytter får annulleret dopingdom

Vanvittig statistik: Astana med otte sejre på otte dage

Van Avermaet tilfreds efter tredjeplads i Oman

Optakt: 4. etape af Tour of Oman

Sky-stjerneskud: Podiet er uforglemmeligt

Kasakhstansk mester: Jeg vil vinde samlet

Van der Poel nu på 32 sejre - slår egen rekord

Lykkelig Quintana: En sejr fyldt med følelser

Lutsenko vinder for anden dag i træk i Oman og overtager førertrøjen

Otte ryttere udtaget til VM i banecykling

Izagirre efter historisk tæt løb: Jeg vidste ikke, hvordan Clarke sluttede

Lopez efter hjemmebanesejr: Specielt at vinde i Colombia

Cykelbageren i Nørre Aaby har solgt over en halv million romkugler på under et år

SØNDAG

Ackermann: Øget selvtillid frem mod mål i Algarve og de belgiske klassikere

Sportsdirektør førte Lutsenko gennem finalen i Oman-sejr

Tilfreds Blaudzun efter sæsondebut: Der er plads til forbedringer

Degenkolb efter sejr: Jeg forstår sprinternes fravær i Provence

Tilskuer stoppede ikke Quintana-sejr på kongeetapen i Colombia - Superman Lopez vinder samlet

Lærlingen slog mesteren i tæt tysk sprinterduel

Optakt: 3. etape af Tour of Oman

Italiener snyder Riwal Readynez og favoritterne i Laiguegila

Millimetertæt klassement stjæler fokus fra Degenkolb sejr i Provence

Simon Yates inden sæsondebut: Jeg er her for at hjælpe

Optakt: Søndagens etaper i Provence, Oman og Colombia

Lutsenko snød sprinterne i Oman. Cort avancerer i top-10

Kasper Asgreen ude af Tour de la Provence