EKSKLUSIVT

Brayan-Lund fortsætter på belgisk kontinentalmandskab
05. december 2018 18:36 af Andy PedersenFoto: A.S.O.

Danske Thomas Brayan-Lund har kørt 2018-sæsonen for det belgiske kontinentalmandskab Tarteletto-Isorex, og det kommer han også til i den kommende sæson.

Dansk cykelsport er godt repræsenteret i udlandet på herre- og kvindesiden i disse år. Sådan er det også på det belgiske mandskab med det mundrette navn Tarteletto-Isorex. Her kører den 21-årige helsingoraner Thomas Brayan-Lund nemlig.

 

Tilknytningen til mandskabet er den første på kontinental-niveau for Brayan-Lund, som dog langt fra er uvant med den belgiske cykelverden. Historien om hans første møde med cyklen starter dog hjemme i Danmark og hjembyen Helsingør, hvor Danmarks største cykelløb vakte en begejstring hos ham i de unge år.

 

”Jeg var nede at se PostNord Danmark Rundt i Helsingør, hvor de kørte enkeltstarten det år, da det var i min hjemby. Jeg så nogle unge drenge, der tog enkeltstartshjelme på og gjorde sig klar til at køre et løb, og tænkte, at det var super fedt, og at jeg gerne ville prøve det, så jeg meldte mig ind i CK Kronborg,” siger Brayan-Lund til Feltet.dk.

 

Turen går til Belgien

I CK Kronborg fortsatte entusiasmen. Brayan-Lund brugte hele seks år i cykelklubben, før han tog et smut til Lyngby og fortsatte. Målet var at komme på et dansk juniorhold, hvilket ikke lykkedes. Derfor valgte han at prøve lykken i Belgien i stedet, hvor han ville søge ind på forskellige belgiske mandskaber sideløbende med sin uddannelse som cykelmekaniker.

 

Turen til Belgien satte en ny retning for Brayan-Lund, som i dag har en belgisk kæreste med hvem, han ejer et nyrenoveret hus. Basen er i Belgien, hvor han i 2016 kørte for SmartPhoto Cycling Team, mens han i 2017 kører for Vetrapo Cycling - begge mindre belgiske mandskaber, som gør sig i Kermesse-løb.

 

Kermesse-løb er en form for gadeløb, hvor løbsrytmen er markant anderledes fra den danske. Ordet ”kermes” er belgisk for byfest, og løbene skal også ses i dette perspektiv. Det er herigennem, at Brayan-Lund får kontakt med Tarteletto-Isorex, som han efterfølgende repræsenterer i Kermesse-løbenes store division InterClub. Her kører flere af de absolut bedste belgiske landevejsryttere også fra tid til anden.

 

”Jeg kører rimelig mange Kermesse-løb, og det går stabilt. Jeg ender med at komme i kontakt med holdejeren for Tarteletto-Isorex, hvor vi bliver enige om, at jeg får en chance på holdet. Jeg ender med at køre InterClub pro-kermesse løb og nogle få UCI-løb, hvor jeg er en del af kontinental-holdet,” siger Brayan-Lund.

 

Har lært meget af første sæson
I interviewet afslører Thomas Brayan-Lund, at han også er at finde hos Tarteletto-Isorex i den kommende sæson. På mandskabet har han blandt andet kørt med Rob Ruijgh, som tidligere i karrieren blev nummer 20 i Tour de France.  

 

”Det var en lang og hård sæson i år, men det var også spændende. I forhold til Vetrapo (hans tidligere hold, red.) var det et meget større setup. Det gælder lige fra soigneurs til transport til løb. En af drengene på holdet er blevet nummer 20 i Tour de France. De har vundet forskellige løb i Frankrig og gjort det godt på WorldTouren generelt. Det var lidt surrealistisk, men super fedt,” siger han.

 

”Jeg har lært meget af det og kan tage meget med fra det. Jeg har fået lov at blive på holdet,” siger han yderligere.

 

Skal arbejde sig op
Næste sæson kommer dog til at blive en smule anderledes fra denne. Brayan-Lund skal stadig fokusere på Kermesse-løbene, men næste sæson er det for at køre sin egen chance. Målet er, at han skal bevise sit værd og arbejde sig mere ind på kontinental-mandskabet.

 

”Næste sæson får jeg lov til at fokusere på Kermesse-løb og kan arbejde mig op. Jeg skal finde niveauet, så jeg kan køre med holdet i UCI-løbene. I år har det været meget en hjælperytterrolle, hvor jeg trak udbrud ind og hentede noget til dem, der manglede. Næste sæson kommer jeg til at køre min egen chance og arbejde mig op,” fortæller han om sin rolle.

 

Ambitionerne er ikke til at tage fejl af. Brayan-Lund elsker at cykle. Han kan dog ikke leve af at cykle i Belgien, da han som udenlandsk rytter ikke kan modtage den støtte fra det belgiske forbund, som de fleste af hans kollegaer kan hæve hver måned.

 

Derfor arbejder Brayan-Lund som postbud for det belgiske B-Post sideløbende med træningen og karrieren. Arbejdstiderne starter klokken tre om natten og efter job står den på træning og cykelløb. Arbejdslivet har givet en struktur på hverdagen, som gavner Brayan-Lund, når det kommer til diæt, træning og målrettethed.

 

”Cykelmekaniker-delen har jeg skubbet lidt til side. Jeg vil gerne leve af min hobby. Det er målet, så længe at det bliver ved med at være sjovt,” siger han.

 

Den belgiske cykelkultur er anderledes
Brayan-Lund er en af de danskere, som tidligt valgte at rejse ud fra Danmark og dermed ikke har fået en dansk cykelopdragelse. Det har givet en anden opbygning i karrieren. Den vilde løbsstil i Kermesse-løbene og belgiske løb generelt har gjort, at Brayan-Lund har fået både topfart og acceleration med sig.

 

”Løbene bliver kørt anderledes hernede i forhold til skandinaviske løb. Det er ryk til højre og venstre hernede. Farten og accelerationen har jeg fået hernede. Jeg har fået gode kontakter og min egen rytme. Jeg har lært sproget og har lært mere om nogle af de gode WorldTour-drenge, som kommer fra Belgien,” siger han.

 

Om karrieren på et tidspunkt skal flyttes tilbage til Danmark, er endnu uvist. Basen er belgisk med kæresten, men Brayan-Lund afviser ikke at tage hende med til Danmark. Dog fortæller han, at det er intentionen at trappe lidt ned i arbejdet for B-Post i løbet af næste år, så han får endnu mere tid til at hellige sig cykelsporten og Tarteletto-Isorex.

DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Ochowicz om CCC Team: Målet er 20 sejre

Betsema vinder sæsonens niende sejr i Belgien

Uovervindelige van der Poel vinder endnu engang

Efter fravalg i 2018: Ewan satser på Tour-debut på Lotto Soudal

Opvarmning til 2019: Hvad kan vi forvente af Ag2r-La Mondiale?

Dennis bekræfter hjælperrolle for Nibali i Touren

Kommunen vil være navnesponsor for dansk kontihold – tilbyder 50.000 kr

Guf for nørderne - Samtlige AG2R-ryttere på Strava i 2019

Tidligere Tinkoff-Saxo-sportsdirektør i bedring efter voldsomt styrt

Michael Valgren blandt tre finalister til Årets Sportsnavn 2018

Tour Transalp starter i VM-byen Innsbruck

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

FREDAG

Første gang i år: ingen medaljer til Danmark i forfølgelsesløbet

Opvarmning til 2019: Hvad kan vi forvente af UAE-Team Emirates?

BMC bliver til CCC og får helt nyt trøjedesign

Deceuninck overtager hovedsponsorat - trøjen forbliver den samme

Nyt dansk 6-dagestalent får chancen i Ballerup og Bremen

Team Sunweb med helt nyt look i 2019

BHS Almeborg Bornholm forlænger med ungt talent

Oversigt: Her er WorldTour-holdenes trøjer for 2019-sæsonen

Van Garderen: Jeg har stadig redskaberne til at køre klassement

Bliv klar til 2019: Hvad vi kan forvente os af holdene

Team Giant-Assos CX holder jul i Belgien med fire store løb

Stejle mure dominerer bjergløst Tirreno-Adriatico 2019

Tidligere verdensmester ude i fire måneder

Team Sky kan blive del af storsatsende kinesisk projekt i 2020

Boganmeldelse: Lars Bak - Hjælperytteren

TORSDAG

Dylan Teuns vil gerne køre Flandern Rundt

Simion efter alvorligt styrt: Brug altid en hjelm

Froome bekræfter: Touren er mit store mål i 2019

Dumoulin: Tour de France er ikke det eneste mål

Stef Clement stopper karrieren

Danmark sender stærkt amputeret hold til World Cuppen

Opvarmning til 2019: Hvad kan vi forvente af Trek-Segafredo?

Floyd Landis’ hold rammes af canadisk cannabis-lovgivning

Thomas: Stor mulighed for nye sponsorer

Bahrain-Merida har næste års trøje klar

Matthews bekræfter debut i Flandern Rundt i 2019

Nibali forsøger Giro-Tour-doublen i 2019

Froome om Team Sky: Vi planlægger at forblive sammen i 2020 hvis muligt