Prøv vores nye app
Boganmeldelse: Fri doping
07. august 2018 12:28Foto: A.S.O.
af Jørgen Nielsen

Ny bog af etik-professor fra Roskilde Universitet afslører den manglende logik i WADAs antidopingpolitik, udstiller dopingdebattørernes tunnelsyn og anviser en kontroversiel vej til en ny måde at håndtere problematikken på.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

For nogle år tilbage var jeg på besøg hos min far, der var midt i 70’erne. Helbredet skrantede, men han var stadig ved godt mod. Da jeg kom ind af døren, informerede han mig straks om, at der lå kolde øl i køleskabet. Det lod jeg mig naturligvis ikke sige to gange, og det var netop, mens min hånd greb den duggede flaske med Slots Øl, jeg fik øje på papæsken med EPO-ampuller, der lå på en hylde i køleskabsdøren.

 

”Hva hulen! Er du på EPO”, spurgte den cykelbegejstrede søn forundret. Og min far svarede tørt:

 

”Ja. Og nu har jeg tænkt mig at købe en racercykel og vinde Tour de France”.

 

Læs også
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation

 

Den ovennævnte situation maler et godt billede af en af siderne i den problematik, som Thomas Søbirk Petersen fokuserer på i bogen Fri doping - et forsvar for en ny dopingpolitik. Min far tog selvfølgelig ikke EPO for at vinde noget som helst andet end måske et lidt længere og bedre liv. Og det er såvel etisk som moralsk accepteret. Men selv om EPO forbedrer nedslidte atleters sundhedstilstand betragteligt - så betragtes brugen som både umoralsk og uetisk og kan få store konsekvenser for elitesportsudøverne.

 

En række kontroversielle pointer

Thomas Søbirk Petersen lægger ikke fingrene imellem. Han mener, sportens verden trænger til en kraftig revision af dopingpolitikken. Og han mener WADA i adskillige tilfælde rammer helt ved siden af skiven, og at der ganske enkelt ikke er nogen som helst form for logik i dopingdebatten.

 

Doping er virkelig noget, der kan bringe energidrikken i kog. Lige fra den næsten objektive diplomatisk formulerede kritik frem til deciderede hadske angreb på sociale medier, hvor haderne anbefaler livsvarigt fængsel, evig udelukkelse af samfundet og benamputation. Men Etik-professoren fra RUC, som forfatteren er, mener at alle argumenter skal ha’ en ”fair trail”. Også dem der argumenterer for, at en lang række medicinske produkter, som fx EPO, faktisk burde tillades under lægekontrol. Dopingdebatten er præget af et snævert tunnelsyn, mener professoren, og vi doper os i realiteten alle sammen med fx tobak og alkohol.

Annonce

 

Vi bør tillade EPO, væksthormon, anabole steroider samt intravenøs administration af fx vand, sukker og vitaminer for at værne om atleternes sundhed i stedet for at straffe, er bogens grundbudskab. Havde Rolf Sørensen fremført de samme argumenter som tidligere professionel cykelrytter, ville han efter Thomas Søbirk Petersens vurdering sandsynligvis blive stigmatiseret, udstødt, afskediget fra sit job eller endnu værre: Udskrevet til tvangsdeltagelse i Vild med Dans. Nå nej - han meldte sig jo frivilligt.

 

Og på det etiske område sidder Thomas Søbirk Petersen unægtelig mere sikkert i sadlen end WADA og går da også til direkte angreb i bogen, hvor han stiller spørgsmålstegn ved, om WADAs forbud mod doping i det hele taget er moralsk forsvarligt.

 

WADAs grundfilosofi

Den internationale anti-doping organisation har selvfølgelig spændt en småfilosofisk grundsynsparaply ud over den alenlange forbudsliste.

 

Et af grundargumenterne mod doping er, at det skader sundheden. Her fremturer etik-professoren så helt urimeligt med videnskaben, der klart dokumenterer at fx EPO og testosteron netop er den medicin enhver landsbylæge vil hive frem af skuffen, såfremt en Tour de France rytter kom ind af døren med et faretruende lavt tal af røde blodlegemer og ekstremt lave testosteronværdier. For netop at gøre sit bedste for at styrke patientens sundhedstilstand og samtidig overholde sit lægeløfte.

 

Sport er heller ikke sundt i sig selv, og slet ikke når man taler om topevents som fx Tour de France. Det er blandt meget andet derfor, at Thomas Søbirk Petersen ønsker de ovennævnte produkter og flere andre tilladt. Det skal selvfølgelig foregå under kyndig lægekontrol, og en afkriminalisering vil derfor sikre atletens sundhed og samtidig sørge for, at ingen kriminelle profiterer på salget af produkterne.

 

Endelig spørger etik-professoren fra Roskilde retorisk, hvorfor det er tilladt at hæve sit antal af røde blodlegemer ved hjælp af ilttelte eller højdetræning, mens det er forbudt og moralsk forkasteligt, når det sker ved en simpel injektion? Resultatet er jo stort set det samme.

 

Læs også
Optakt: 3. etape af Tour de Romandie

 

Sportens ånd er noget sludder

Wadas filosofi mod doping hviler også på en anden grundsten, nemlig at doping er uforenelig med ”sportens ånd”. Og her kan man mærke, at forfatteren har klasket sig på lårene af grin adskillige gange, mens han har siddet på kontoret i de små firkantede elementbyggerier på pløjemarken uden for Roskilde.

 

Hvad er sportens ånd? Det kan WADA i realiteten ikke forklare. Og organisationen roder sig ind i adskillige dilemmaer, som fx når et intravenøst drop med rent vand er en hurtig vej til restitution set ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt - men er moralsk forkasteligt ud fra argumentet om ”sportens ånd”. Argumentet holder ikke en meter, mener Thomas Søbirk Petersen, der opfordrer WADA til at varetage atleternes sundhed og overlade ”sportens ånd” til ”private skåltaler eller okkulte foreninger”.

 

Rollemodeller?

At sportsstjerner, rockstjerner eller andre kendte skulle have en større forpligtelse til at være bedre rollemodeller end andre ganske almindelige mennesker, har Thomas Søbirk Petersen heller ikke meget til overs for. Det er aldrig nogensinde dokumenteret, at unge begyndte at tage præstationsfremmede stoffer bare fordi en atlet gjorde det. Amy Winehouse var en superstjerne, samtidig med hun døde af sit offentligt kendte misbrug, og mange unge ser deres forældre drikke sig i hegnet til gadefesten.

 

”Jamen med doping bliver det jo en uretfærdig kappestrid”?

Det argument er hørt mange gange. Men ifølge etik-professoren holder det heller ikke vand. Der findes ikke ligeværdige atleter, og derfor er retfærdig kappestrid et smukt men uopnåeligt ideal. Vi hylder sågar resultaterne i det genetiske lotteri, hvor fx Tour de France-vinderen fra 90’erne Miguel Indurain, dokumenteret var født med en enorm lungekapacitet, der langt oversteg mange af hans konkurrenters. Og hvad med basketballspillere, der er en halv meter højere end modstanderne? Og der er masser af andre eksempler, hvor argumentet om retfærdig kappestrid mellem ligeværdige atleter også falder ynkeligt til jorden.

Annonce

 

Mange hævder ligeledes, at doping er unaturligt. Hvad så med fantomdragter, 50 cm lange aerodynamiske hjelme eller cykler til 500.000 kr.?

 

Logikken mangler

”Den gældende dopingpolitik er utopisk, for doping er kommet for at blive, da få bliver opdaget, og gevinsten er stor”, siger etik-professoren. En afkriminalisering kan føre til en erkendelse af, at anvendelse af doping kan være sundt og eksempelvis være med til at forbedre atletens immunsystem. Og endelig fastslår Thomas Søbirk Petersen, at hvis WADA hævder at stå på et moralsk fundament, så er der ”ingen gode grunde til at den ene form for skadeshandling (doping) er moralsk set dårligere end den anden (professionel topsport, tobak og alkohol”).

 

Jeg giver forfatteren fuldstændig ret i, at logikken i WADAs antidopingpolitik er aldeles fraværende. Bogen er hurtigt læst med sine kun godt 100 sider, men til gengæld skal der tænkes godt efter flere gange, når man følger argumenterne, der er smukt logisk stringente.

 

Jeg tror, alle cykelfans er trætte af bøfsager, der udsprang af 0,0000000003 g affedtningsmiddel, og af 10 måneders sagsbehandling af en problematik, der måske i realiteten drejede sig om, hvor vidt Chris Froome havde trykket to eller tre gange på en inhalator. En grundig revision af WADAs dopingpolitik virker som en fremragende idé, og jeg synes, at Fri doping - et forsvar for en ny dopingpolitik er et godt indspark i en fremtidig debat.

 

Forfatteren:

Thomas Søbirk Petersen er 53 år og professor i Etik ved Roskilde Universitet og medlem af Det Etiske Råd. Han har også vundet mere end 20 danske mesterskaber i tennis, hvor han ved mindst én lejlighed var vind og skæv af hash og dermed dopet. Og vandt kampen.

Annonce

 

Fri doping - et forsvar for en ny dopingpolitik

Af Thomas Søbirk Petersen

Samfundslitteratur 2018

ISBN: 978-87-593-3231-3

INFO
WADA
Nyheder
Doping
Nyheder
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Torsdag den 25. april 2024

Landevej
Følg enkeltstarten i Romandiet og kongeetapen i Tyrkiet
Landevej
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation
Landevej
Evenepoel tilbage på landevejen
Landevej
Topsprinter får debut efter lang skadesperiode
Landevej
Danske hold uden succes i Italien
Landevej
Ny triumf til Lidl-Trek-talent
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Vidunderbarn lykkedes med sit ”første udbrud i karrieren”
Landevej
Video i artiklenSe Lunds reaktion på ny sejr

Annonce

Landevej
Lidl-Trek-udbryder trodser favoritterne på målbjerg
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lunds anden store sejr
Landevej
Total dominans af UAE
Landevej
Video i artiklenLund blev overrasket i trumfens stund: Hvad laver du her?

Annonce

Landevej
Video i artiklenTobias Lund vinder for anden dag i træk
Landevej
Ayuso ser frem til enkeltstart: Perfekt på papiret
Landevej
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da den franske plasterkrise blev endnu mere akut
Landevej
Geraint Thomas skal stå i spidsen til årets Giro d’Italia
Landevej
Kron før 2. etape: Håber på at vise noget
Landevej
Danskerduo udtaget til spansk etapeløb

Annonce

Landevej
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund triumfere i Tyrkiet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!

Annonce

Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Motion
Første cykelmagasin på gaden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk stortalent har forelsket sig i monument: Jeg går også efter det i fremtiden

Annonce

INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewHjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre
Landevej
Oversigt: 41 danskere i aktion i dag

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
VIS FLERE

Annonce