Bemærkelsesværdige hold: Team Europcar 2011
22. marts 2020 09:30Foto: Sirotti
af Andy Joachim Pedersen

Feltet.dk tager et kig tilbage i historiebøgerne og vil i denne artikelserie kigge nærmere på bemærkelsesværdige mandskaber gennem tiderne. Omdrejningspunktet for denne artikel er Team Europcars mandskab fra 2011.

Radio Tour: Nicki Sørensens Israel Start-Up Nation og en globaliseret cykelsport

se mere cykling på

Når man skal et smut i historiebøgerne i cykelverdenen, kan det være svært at komme udenom Frankrig som cykelnation. Siden cykelsporten for alvor fik sin opblomstring for et århundrede siden, har landet sammen med Belgien, Holland og Italien været epicenter for europæisk og international cykelsucces.

 

De mest hardcore eksperter vil dog påpege, at Frankrig ikke længere er en stor nation på klassementskvalitet, men nærmere på rytterkvantitet og i løbsregi. Bernard Hinault er eksempelvis den seneste franske Tour de France-vinder, og det er vel og mærke 35 år siden.

 

Derfor er Team Europcar fra 2011 et glimrende eksempel på, hvad der er kendetegnende for moderne, fransk cykelkultur. Både mandskabets profiler og resultater er altså på det kraftigste domineret af dette, hvilket artiklen afspejler.

 

Hvorfor er holdet bemærkelsesværdigt?
Franske ryttere kan stadig mange gode ting, og de dominerer i mange løb. Når det kommer til de store klassementsløb, har lykkeridderne dog en helt speciel plads i den moderne cykelhistorie. Indvarslet med Jacky Durands lidelsesfulde og lange angreb i starten af 1990’erne er specielt perioden efter årtusindskiftet domineret af denne type rytter.

 

Og netop den malende, lidende og kæmpende ryttertype var, hvad cykelfans fik rigeligt af i 2011. Cykelfans fik hele sommeren igennem Thomas Voecklers Tour de France-mirakler at se, men de store angreb og iveren efter at vise holdets sponsorer frem i bedste sendetid fik mandskabet ud på flere store togter det år.

 

At angribe er i sig selv ikke bemærkelsesværdigt på et fransk mandskab, men succesen fra 2011 fortjener at blive fremhævet. Selvom man ikke kan stille til start i Tour de France med en klassementsfavorit, kan man stadig vinde folkeånden.

 

Hvem gjorde det bemærkelsesværdigt?
Thomas Voeckler
Den altoverskyggende profil på 2011-udgaven af Jean-René Bernaudeaus mandskab var den dengang 32-årige Thomas Voeckler. Den loyale franske kriger var i sin bedste alder og viste storform gennem hele forårssæsonen med blandt andet to etapesejre i Paris-Nice, topresultater i Giro del Trentino, sejre i Fire dage ved Dunkerque og ikke mindst sommerens Tour de France-succes.

 

Den sommer startede Tour de France som et hvilket som helst andet løb for Team Europcar. Holdet var ikke levnet de store chancer udover i kampen om enkelte etapesejre og måske med et solidt bud på en bjergtrøje-vinder.

 

Foto: Sirotti

 

Voeckler fik dog en andenplads på niende etape i et udbrud, og det førte til mange dage i gult, som senere skulle resultere i en mirakuløs fjerdeplads. Mange franske håb var tændt af Voeckler, som havde en grimasse, der kunne passe til en hvilken som helst film på festivalen i Cannes. Hans statur på cyklen var dog langtfra blandt feltets kønneste.

 

Med en klassisk fransk charme og sin vanlige lune måtte han dog strække våben på 19. etape, som i øvrigt blev vundet af holdkammeraten Pierre Rolland, og overlade førertrøjen til Andy Schleck. Men kampen om cykelromantikernes hjerte havde han vundet for længst - også selvom hans heroiske bedrift ikke var i nærheden af at være lige så dominerende som Bernard Hinault anno 1985.

 

Pierre Rolland:
Hvor Thomas Voeckler på mange måder var en stilistisk upoleret profil, var Pierre Rolland en vaskeægte elegantier på en cykel. Med en statur på cyklen, hvis lige er sjældent set og hyppigt sammenlignet med Andy Schleck dengang, så det sjældent hårdt ud, når de mytiske franske tinder skulle erobres.

 

Foto: Sirotti

 

Rolland blev aldrig den næste franske Tour de France-vinder, som enkelte franskmænd have håbet på, men det håb levede i den grad i 2011. På Alpernes kongebjerg Alpe d’Huez erobrede han både en etapesejr, som vil gå over i moderne TV-historie og også den hvide ungdomstrøje.

 

Alberto Contadors angreb på den samlede sejr blev ikke kun neutraliseret men også lagt endegyldigt i graven af Rolland, som længe sad i hjulet på Samuel Sanchez fra Euskaltel. Rollands 2011-sæson hørte dog ikke blandt karrierens bedste, da den havde sit største og sågar næsten eneste højdepunkt over de tre uger i Frankrig. Det gør ham dog ikke til en mindre profil.

 

Bemærkelsesværdige præstationer

Criterium du Dauphine:
Selvom Tour de France 2011 er det store højdepunkt for mandskabet anno samme år, kigges der i dette afsnit mod andre resultater fra samme år. I Criterium du Dauphine mødtes de store Tour de France-favoritter i opvarmningsduellen.

 

På den 210 kilometer lange femte etape var det dog netop Chris Anker Sørensen og Christophe Kern, som endte med at duellere om etapesejren. Et angreb tre kilometer fra mål af netop Kern på baggrund af en god Tour-form endte med at være for meget for danskeren. Kern skabte derfor en stor sommer-eufori på Team Europcar.

 

Paris-Nice:
På samme bemærkelsesværdige vis fik den franske mester Voeckler taget sin etapemødom i Paris-Nice, hvor han vandt sin første etapesejr i løbet efter at have kørt det siden 2003. Hele to gange deltog han i udbrud, som snød de etablerede klassementsryttere og hele to gange, var det tricolore-trøjen, som havde strakte hænder.

 

Løbet mod Solen var domineret af spanske og tyske ryttere i klassementet, men på den legendariske Promenade des Anglais i Nice, sluttede det historiske ASO-løb altså også med en Voeckler-sejr. Selvom Paris-Nice i mange år har været domineret af udenlandske ryttere, fik de franske cykelfans deres opre jsning med Voeckler.

 

Foto: Sirotti

 

Tro-Bro Leon:
Vincent Jerome ville dog ikke lade sine holdkammerater løbe af med alt opmærksomheden, og det beviste han med en fin udbrudssejr i Tro-Bro Leon. Efter 206 kilometer sad han sammen med Arnold Jeannesson og Steve Chainel fra FDJ samt Will Routley fra det mindre SpiderTech-mandskab.

 

Jerome ville ikke lade de to FDJ-ryttere snyde ham i en spurt og med gentagne angreb fik han rystet sine konkurrenter af én efter én. Fordelen var et stort kendskab til området, som han fik fra en anden holdkammerat Perrig Quemeneur, og det viste sig at være den afgørende fordel.

 

Hvad skete der med holdet siden?
Træerne vokser ikke ind i himlen på mindre cykelmandskaber, men Jean-René Bernaudeaus mandskab består stadig under navnet Direct Energie. Thomas Voeckler er pensioneret, Pierre Rolland kører for B&B Hotels, men med unge og i særdeleshed franske profiler, er det ikke sidste gang, at vi har set et angreb fra en Bernaudeau-rytter.

 

Dog er den historiske fjerdeplads til Thomas Voeckler i 2011 ikke overgået af holdet siden da. Dermed står 2011-året tilbage som det absolut bedste for mandskabet i nyere tid. Det betyder ikke, at vi ikke ser lignende igen i fremtiden, men Groupama-FDJ og Cofidis har ikke samme fokus som det daværende Europcar-mandskab, mens ingen af de andre mindre, franske mandskaber har samme succes som Europcars 20 sejre og bemærkelsesværdige resultater fra 2011.

 

Team Europcar-ryttere fra 2011:
Yukiya Arashiro
Giovanni Bernaudeau
Franck Bouyer
Anthony Charteau
Sebastien Chavanel
Mathieu Claude
Jerome Cousin
Damien Gaudin
Cyril Gautier
Yohann Gene
Said Haddou
Tony Hurel
Vincent Jerome
Christophe Kern
Guillaume Le Floch
Bryan Naulaeu
Alexandre Pichot
Perrig Quemeneur
Kevin Reza
Pierre Rolland
Sebastien Turgot
David Pilot
Thomas Voeckler

 

Har du et særligt bemærkelsesværdigt mandskab i tankerne? Så har du mulighed for at komme med et bidrag, som vil blive bragt på Feltet.dk. Læs mere om det her

INFO
Total Direct Energie
Nyheder
Tema: Bemærkelsesværdige hold
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

LØRDAG

Mangler du et påskeæg til cykelentusiasten

Det sociale hjørne: Der kæmpes for det gode humør

Franske ryttere vil tilbage på vejene

Aflysning af Flandern Rundt koster dyrt for arrangører

Majka: Jeg ved ikke noget

World Tour-hold donerer cykelbriller i kampen mod Coronavirus

Moschetti på vej tilbage efter skade

Coronavirus sender amerikansk etapeløb i gulvet

Pineau sender folk hjem: Jeg er dybt bekymret

Bettiol: Fanget i Schweiz væk fra familien

Roche: Forkert at skære i lønningerne

Euskatel må udskyde comeback

Mørkøv: Tour de France uden tilskuere virker urealistisk

Hinault: Bliver svært med Tour de France i juli

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

FREDAG

Contador: En Grand Tour kan ikke vare under tre uger

Naesen: De franske ryttere bliver vanvittige

Meintjes: Det har været to hårde år

Krise hos CCC Team: Suspenderer ansatte og skærer i rytterløn

Matthews: Alt er så godt som det kan være

Dansk talentløb aflyses

Flandern-målby håber på løb til efteråret

Rund um Köln aflyst

Eksklusivt interviewBendixen nyder at kunne træne udenfor

Contador: Mareridts-Tour overbeviste mig om pension

Landa udtrykker frustration over udgangsforbud i hjemmevideo

Overblik: Disse løb er berørt af coronavirus

Van Avermaet åbner for lønnedgang: Vi er loyale

Medie: Arbejdsgruppe skal holde øje med cykelholdenes lønreduktioner

De Gendt sender stikpille forud for virtuelt Flandern Rundt

Woods organiserer åben genoptræning på Zwift

13 World Tour-ryttere skal dyste i virtuelt Flandern Rundt

Vuelta-direktør afviser urealistisk Giro-idé

Norsgaard i tilbagefald efter skade

Schweiz Rundt er aflyst

VIND ET HJULSÆT - VÆRDI 7.399!

Volta Limburg skal ikke køres i 2020 alligevel

Medie: CCC kan trække sig fra sporten

Cykelrejser: Hvor går turen til i 2020?

TORSDAG

Deltag på Python Camp Mallorca

Stuyven: Cykelsporten har brug for, at monumenterne bliver kørt

Tidligere fransk sportsminister: Det er sindssygt at afholde Touren i juli

Flandern Rundt inspirerede Philipsen til at blive cykelrytter

Elinor Barker: OL under pandemi ville være et apokalyptisk mareridt

Astana-rytter henter medicin til de ældre som frivilligt cykelbud

Vuelta-direktør: Vi er villige til at give plads til Touren

Arredondo forklarer karrierestop

Bettiol: En krise er uundgåelig

Produktnyt: Canyon Neuron AL 2020

Kämna: Den bedste sæsonstart går i vasken

Eksklusivt interviewKromann: Det er en udramatisk beslutning

Video i artiklen1.040 kilometer i weekenden: Belgier har sat sig et vildt mål

Video i artiklenPrudhomme forsikrer: Touren køres ikke uden tilskuere

Video i artiklenBahrain-McLaren skærer 70 procent i lønnen

Vanvittige afslutninger lukkede Feltet.dk Race Series

Radio Tour: Holms sportsdirektør kørte direkte hjem

ONSDAG

Naesen: Jeg vil ikke gå ned i løn

White om Touren: De næste fire uger er afgørende

Vild spurt giver østrigsk sejr - Kenneth Larsen vinder samlet

Criterium du Dauphine er aflyst

UCI aflyser alle løb til 1. juni

Plugge i skarp UCI-kritik: Det er dårligt lederskab

UCI-vicepræsident: Giro d'Italia kan ende i august

John Struve er død

Astana bekræfter: Alt løn er udbetalt og nedgang venter

coloQuick-rytterne træner igen efter selvvalgt karantæne

Radio Tour: At være sportsdirektør er blevet hårdere

Simon Nielsen vandt rekordløb i fornem finale

White: Håber på mere åbne tider om to uger

Ulissi oplevede sin datters fødsel fra isolation

UCI bekræfter: VM-ugens program offentliggjort

Haussler: Cavendish booster hele holdet

Gilbert: Håber på at køre løb i juni

Bookwalter: Brug for en stærkere fagforening

Juul-Jensen: Føles som at være på træningslejr

Video i artiklenRadio Tour, sæson 2, afsnit 7: Den moderne sportsdirektør og besøg af Lars Bak

Video i artiklenInteresseret i cykeludstyr, rabatter, guides - se her!

Nyt økonomisk styresystem skal bære hele cykelsporten

TIRSDAG

Van Avermaet: Touren 2021 bør rykkes

LIVESTREAM: Feltet.dk Race Series

Bekymret Aru: Cykling mister skønheden uden publikum