Prøv vores nye app
Bemærkelsesværdige mandskaber: Læsernes sidste bud
28. marts 2020 12:00Foto: Sirotti
af Andy Joachim Pedersen

Feltet.dk har taget et kig tilbage i historiebøgerne med fokus på bemærkelsesværdige hold. Vores læsere har bidraget med deres bud, og dem bringer vi uddrag af herunder.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Feltet.dk har taget et kig tilbage i historiebøgerne med fokus på bemærkelsesværdige hold. Vores læsere har bidraget med deres bud, og dem bringer vi uddrag af herunder.

 

En god cykelsæson udgøres af mange faktorer, som skal gå op i en højere enhed. Underholdningsværdien plejer at forøges, når feltet indeholder karismatiske og bemærkelsesværdige mandskaber. Det har Feltet.dk kigget på i den seneste tid, og vores læsere har ligeledes bidraget med deres bud.

 

Vi har samlet nogle af vores læseres bud i to artikler, hvor fokus er på bemærkelsesværdige mandskaber fra år 2000 og frem. I denne artikel har Jesper Carstens formuleret et længere skriv om Liquigas fra 2010, som vi har valgt at bringe i fulde drag.

 

Læs også
Bora nærmer sig Visma-profil

 

Liquigas 2010:

I 2005 stod Roberto Amadio for første gang i spidsen for sit eget cykelprojekt, da han sammen med Liquigas fik stablet noget af et hold på benene. Anført af galæonsfiguren Mario Cipollini samt profilerne Danilo di Luca og Stefano Garzelli fik Amadio samlet et ganske kompetent hold.

 

På trods af at Liquigas aldrig udmærkede sig for at være sportens bedste hold, så kan man argumentere for at Amadio formåde at mønstre nogle af de mest bemærkelsesværdige hold i perioden fra 2007 og frem til 2011. I min bog står 2010-udgaven af holdet dog tilbage som det mest bemærkelsesværdige hold.

 

Hvorfor er holdet bemærkelsesværdigt?

Liquigas og Roberto Amadio var afhængige af at spotte og udvikle talent. De var ikke fattige, men hvis de ville konkurrere mod de bedste, måtte de få fingrene i de bedste, før de blev for dyre.

Annonce

 

Det gjorde Liquigas rigtig godt. Holdet indledte sæsonen med Ivan Basso og Franco Pellizotti som stjernerne, mens Vincenzo Nibali og især Roman Kreuziger stod klar til at få deres helt store gennembrud. Nibali fik det, mens Kreuziger - trods en overordnet set godkendt sæson - havde svært ved at leve op til sit 2009-niveau.

 

Og nå ja, så var det også sæsonen, hvor Peter Sagan bragede igennem lydmuren, mens Elia Viviani også fik givet de første prøver på sit spurttalent. Liquigas-Doimo anno 2010 var et særdeles spændende mandskab.

 

Hvem gjorde holdet bemærkelsesværdigt?

Ivan Basso

Ivan Basso var mange danskeres helt store kærlighed, da han kørte rundt for Bjarne Riis og Team CSC. Efter en udelukkelse fra sporten dukkede han op hos Liquigas i 2009 og viste gode ben med en tredje- og en fjerdeplads i Giro d’Italia og Vuelta a España. Trods sejren i Giro d’Italia 2010 var det dog klart, at han ikke var på samme niveau, som da han vandt Giro d’Italia 2006.

 


Foto: Sirotti

 

Vincenzo Nibali

2010-sæsonen var Nibalis helt store gennembrud. Han kørte fint i Tirreno-Adriatico og blev nummer otte. Han kørte efterfølgende nogenlunde i klassikerne, uden at ramme top10, men det var først, da han i sidste øjeblik blev hentet ind i Giro d’Italia, at han viste formatet. Som Bassos luksushjælper kørte han sig i maglia rosa i den indledende del af løbet, inden han undervejs nuppede en etapesejr og kørte Basso frem til en sejr, mens han selv tog en tredjeplads. Havde de kørt for ham, havde han nok også vundet løbet.

 

Sæsonen sluttede dog ikke her for Nibali, der siden vandt Tour de Slovenie og Trofeo Melinda, inden han med triumfen i Vuelta a España satte en tyk streg under sin status som Italiens næste superstjerne.

 

Læs også
Stjerner hylder danskere og nordmænd

 

Foto: Sirotti

 

Peter Sagan

Der skulle ikke mange pedaltråd til, før det meste af Tour Down Under-feltet - inklusiv Lance Armstrong - var overbevist om at en unik rytter, var ankommet. Sagan havde imponeret stort i det australske etapeløb, hvor han tidligt i løbet styrtede og slog sig voldsomt, men som alligevel kørte fandenivoldsk på konge-etapen til Willunga Hill, hvor han angreb sammen med superstjerner som Cadel Evans og Alejandro Valverde.

 

Peter Sagan fortsatte den imponerende debut ved at vinde etaper i Paris-Nice, Romandiet Rundt og Tour of California.

 

Derudover kunne man også nævne Roman Kreuziger, der i denne periode lignede en Grand Tour-vinder eller Elia Viviani, der kom til holdet midtvejs i sæsonen, og som vandt mindeløbet for både Marco Pantani og Franck Vandenbroucke.

Annonce

 

 

Bemærkelsesværdige resultater

Giro d’Italia 2010

2010-udgaven af Giro d’Italia regnes af mange for at være én af de bedre udgaver de seneste 20 år. Løbet blev vundet af Liquigas’ Ivan Basso, der var enestående igennem hele løbet, mens den unge, fremadstormende protegé, Vincenzo Nibali, tog løbets tredjeplads bag overraskelsen David Arroyo, der fik meget tid foræret i et udbrud. Præstationen var ikke mindst imponerende, fordi holdet ville satse på Franco Pellizotti, men han blev nuppet for doping kort før løbet, hvilket resulterede i at Nibali røg på holdkortet i sidste øjeblik. Undervejs vandt man holdløbet, mens både Basso og Nibali nuppede én etapesejr hver.

 

Robert Kiserlovski markerede sig også som et talent, der blev holdt øje med i årene fremefter, da han fik en samlet 10. plads i løbet. Han sad med i samme udbrud, der gav David Arroyo masser af tid.

 

Vuelta a España 2010

Tredjepladsen i Giro d’Italia var Vincenzo Nibalis helt store gennembrud (sammen med sjettepladsen i Tour de France 2009), men allerede senere på året overgik Nibali resultatet. Det skete i Vuelta a España, hvor Vincenzo Nibali understregede sin status som sportens nye klassementsstjerne.

 

Konkurrencen var dog til at overse, da Nibali kæmpede mod aldrende Ezequiel Mosquera, der var hjulpet på vej af dopingpræparater, mens de øvrige konkurrenter var adskillige minutter bag dem.

Annonce

 

Læs også
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr

 

Paris-Nice 2010

Roman Kreuziger var i disse år blandt de mest hypede klassementsrytter. Efter en enestående 2009-sæson, hvor han ligende en fremtidig Grand Tour-vinder, var der store forventninger til ham i 2010.

 

Han skuffede ikke, men han indfriede heller ikke forventningerne, trods en tredjeplads i Paris-Nice og siden en syvendeplads i Tour de France. Paris-Nice huskes dog bedst for at være Peter Sagans helt store gennembrud, da han nuppede to etapesejre efter også flot kørsel i Tour Down Under.

 

Hvor er holdet nu?

Liquigas trak sig ud af sporten efter 2012-sæsonen, hvilket gjorde Cannondale til enesponsor i 2013 og 2014. Herefter fusionerede man med Garmin-holdet, der stadig kører rundt som EF Pro Cycling, men for Roberto Amadio var 2014 enden på eventyret og officielt afslutning på Liquigas-projektet.

 

Liquigas-Doimo-ryttere fra 2010:

Valerio Agnoli

Ivan Basso

Francesco Bellotti

Daniele Bennati

Maciej Bodnar

Francesco Chicci

Davide Cimolai

Tiziani Dall’Antonia

Mauro Finetto

Jacopo Guarnieri

Robert Kiserlovski

Kristjan Koren

Roman Kreuziger

Aleksandr Kuschynski

Vincenzo Nibali

Daniel Oss

Maciej Paterski

Franco Pelizotti

Manuel Quinziato

Fabio Sabatini

Juraj Sagan

Peter Sagan

Ivan Santaromita

Sylwester Szmyd

Brian Vandborg

Alessandro Vanotti

Elia Viviani

Frederik Willems

Oliver Zaugg         

 

Feltet.dk siger tak til vores læsere for at lege med i et kort tilbagekig på nostalgiens vej. Er du gået glip af Feltet.dks bud på nogle af de mange bemærkelsesværdige mandskaber gennem tiden, så kan du læse dem herunder.

Annonce

 

BMC Racing Team 2012

Team Europcar 2011

Euskaltel-Euskadi 2003

Astana Pro Team 2015

Læsernes første bud

INFO
Tema: Bemærkelsesværdige hold
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 18. april 2024

Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
LIVE nu: O'Connor sender tropperne frem på stor kongeetape
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag

Annonce

Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker

Annonce

Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

Annonce

Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne

Annonce

Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
Landevej
Wiebes reagerer på kæmpe bommert: Jeg kan sagtens være sur på mig selv
Landevej
Kamp skal køre sin anden Grand Tour
Landevej
ColoQuick tager stor triumf i Frankrig med kun to mand
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen af Amstel Gold Race 2024
Landevej
Van der Poel belyser ”vanskelig” situation
Landevej
Kæk Pidcock joker: Stort at vinde for anden gang
Landevej
Pidcock får sin Amstel-sejr i dramatisk finale
Landevej
Belgier sejrede foran Uttrups holdkammerat i Frankrig
Landevej
Video i artiklenMartinez fuldender flot FDJ-hattrick
Landevej
Sådan blev Amstel igen afgjort med hektisk afslutning
Landevej
Video i artiklenAmstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
VIS FLERE

Annonce