Bemærkelsesværdige mandskaber: Læsernes sidste bud
28. marts 2020 12:00Foto: Sirotti
af Andy Joachim Pedersen

Feltet.dk har taget et kig tilbage i historiebøgerne med fokus på bemærkelsesværdige hold. Vores læsere har bidraget med deres bud, og dem bringer vi uddrag af herunder.

Radio Tour, sæson 2, afsnit 6: En hyldest til Belgien

se mere cykling på

Feltet.dk har taget et kig tilbage i historiebøgerne med fokus på bemærkelsesværdige hold. Vores læsere har bidraget med deres bud, og dem bringer vi uddrag af herunder.

 

En god cykelsæson udgøres af mange faktorer, som skal gå op i en højere enhed. Underholdningsværdien plejer at forøges, når feltet indeholder karismatiske og bemærkelsesværdige mandskaber. Det har Feltet.dk kigget på i den seneste tid, og vores læsere har ligeledes bidraget med deres bud.

 

Vi har samlet nogle af vores læseres bud i to artikler, hvor fokus er på bemærkelsesværdige mandskaber fra år 2000 og frem. I denne artikel har Jesper Carstens formuleret et længere skriv om Liquigas fra 2010, som vi har valgt at bringe i fulde drag.

 

Liquigas 2010:

I 2005 stod Roberto Amadio for første gang i spidsen for sit eget cykelprojekt, da han sammen med Liquigas fik stablet noget af et hold på benene. Anført af galæonsfiguren Mario Cipollini samt profilerne Danilo di Luca og Stefano Garzelli fik Amadio samlet et ganske kompetent hold.

 

På trods af at Liquigas aldrig udmærkede sig for at være sportens bedste hold, så kan man argumentere for at Amadio formåde at mønstre nogle af de mest bemærkelsesværdige hold i perioden fra 2007 og frem til 2011. I min bog står 2010-udgaven af holdet dog tilbage som det mest bemærkelsesværdige hold.

 

Hvorfor er holdet bemærkelsesværdigt?

Liquigas og Roberto Amadio var afhængige af at spotte og udvikle talent. De var ikke fattige, men hvis de ville konkurrere mod de bedste, måtte de få fingrene i de bedste, før de blev for dyre.

 

Det gjorde Liquigas rigtig godt. Holdet indledte sæsonen med Ivan Basso og Franco Pellizotti som stjernerne, mens Vincenzo Nibali og især Roman Kreuziger stod klar til at få deres helt store gennembrud. Nibali fik det, mens Kreuziger - trods en overordnet set godkendt sæson - havde svært ved at leve op til sit 2009-niveau.

 

Og nå ja, så var det også sæsonen, hvor Peter Sagan bragede igennem lydmuren, mens Elia Viviani også fik givet de første prøver på sit spurttalent. Liquigas-Doimo anno 2010 var et særdeles spændende mandskab.

 

Hvem gjorde holdet bemærkelsesværdigt?

Ivan Basso

Ivan Basso var mange danskeres helt store kærlighed, da han kørte rundt for Bjarne Riis og Team CSC. Efter en udelukkelse fra sporten dukkede han op hos Liquigas i 2009 og viste gode ben med en tredje- og en fjerdeplads i Giro d’Italia og Vuelta a España. Trods sejren i Giro d’Italia 2010 var det dog klart, at han ikke var på samme niveau, som da han vandt Giro d’Italia 2006.

 


Foto: Sirotti

 

Vincenzo Nibali

2010-sæsonen var Nibalis helt store gennembrud. Han kørte fint i Tirreno-Adriatico og blev nummer otte. Han kørte efterfølgende nogenlunde i klassikerne, uden at ramme top10, men det var først, da han i sidste øjeblik blev hentet ind i Giro d’Italia, at han viste formatet. Som Bassos luksushjælper kørte han sig i maglia rosa i den indledende del af løbet, inden han undervejs nuppede en etapesejr og kørte Basso frem til en sejr, mens han selv tog en tredjeplads. Havde de kørt for ham, havde han nok også vundet løbet.

 

Sæsonen sluttede dog ikke her for Nibali, der siden vandt Tour de Slovenie og Trofeo Melinda, inden han med triumfen i Vuelta a España satte en tyk streg under sin status som Italiens næste superstjerne.

 

Foto: Sirotti

 

Peter Sagan

Der skulle ikke mange pedaltråd til, før det meste af Tour Down Under-feltet - inklusiv Lance Armstrong - var overbevist om at en unik rytter, var ankommet. Sagan havde imponeret stort i det australske etapeløb, hvor han tidligt i løbet styrtede og slog sig voldsomt, men som alligevel kørte fandenivoldsk på konge-etapen til Willunga Hill, hvor han angreb sammen med superstjerner som Cadel Evans og Alejandro Valverde.

 

Peter Sagan fortsatte den imponerende debut ved at vinde etaper i Paris-Nice, Romandiet Rundt og Tour of California.

 

Derudover kunne man også nævne Roman Kreuziger, der i denne periode lignede en Grand Tour-vinder eller Elia Viviani, der kom til holdet midtvejs i sæsonen, og som vandt mindeløbet for både Marco Pantani og Franck Vandenbroucke.

 

 

Bemærkelsesværdige resultater

Giro d’Italia 2010

2010-udgaven af Giro d’Italia regnes af mange for at være én af de bedre udgaver de seneste 20 år. Løbet blev vundet af Liquigas’ Ivan Basso, der var enestående igennem hele løbet, mens den unge, fremadstormende protegé, Vincenzo Nibali, tog løbets tredjeplads bag overraskelsen David Arroyo, der fik meget tid foræret i et udbrud. Præstationen var ikke mindst imponerende, fordi holdet ville satse på Franco Pellizotti, men han blev nuppet for doping kort før løbet, hvilket resulterede i at Nibali røg på holdkortet i sidste øjeblik. Undervejs vandt man holdløbet, mens både Basso og Nibali nuppede én etapesejr hver.

 

Robert Kiserlovski markerede sig også som et talent, der blev holdt øje med i årene fremefter, da han fik en samlet 10. plads i løbet. Han sad med i samme udbrud, der gav David Arroyo masser af tid.

 

Vuelta a España 2010

Tredjepladsen i Giro d’Italia var Vincenzo Nibalis helt store gennembrud (sammen med sjettepladsen i Tour de France 2009), men allerede senere på året overgik Nibali resultatet. Det skete i Vuelta a España, hvor Vincenzo Nibali understregede sin status som sportens nye klassementsstjerne.

 

Konkurrencen var dog til at overse, da Nibali kæmpede mod aldrende Ezequiel Mosquera, der var hjulpet på vej af dopingpræparater, mens de øvrige konkurrenter var adskillige minutter bag dem.

 

Paris-Nice 2010

Roman Kreuziger var i disse år blandt de mest hypede klassementsrytter. Efter en enestående 2009-sæson, hvor han ligende en fremtidig Grand Tour-vinder, var der store forventninger til ham i 2010.

 

Han skuffede ikke, men han indfriede heller ikke forventningerne, trods en tredjeplads i Paris-Nice og siden en syvendeplads i Tour de France. Paris-Nice huskes dog bedst for at være Peter Sagans helt store gennembrud, da han nuppede to etapesejre efter også flot kørsel i Tour Down Under.

 

Hvor er holdet nu?

Liquigas trak sig ud af sporten efter 2012-sæsonen, hvilket gjorde Cannondale til enesponsor i 2013 og 2014. Herefter fusionerede man med Garmin-holdet, der stadig kører rundt som EF Pro Cycling, men for Roberto Amadio var 2014 enden på eventyret og officielt afslutning på Liquigas-projektet.

 

Liquigas-Doimo-ryttere fra 2010:

Valerio Agnoli

Ivan Basso

Francesco Bellotti

Daniele Bennati

Maciej Bodnar

Francesco Chicci

Davide Cimolai

Tiziani Dall’Antonia

Mauro Finetto

Jacopo Guarnieri

Robert Kiserlovski

Kristjan Koren

Roman Kreuziger

Aleksandr Kuschynski

Vincenzo Nibali

Daniel Oss

Maciej Paterski

Franco Pelizotti

Manuel Quinziato

Fabio Sabatini

Juraj Sagan

Peter Sagan

Ivan Santaromita

Sylwester Szmyd

Brian Vandborg

Alessandro Vanotti

Elia Viviani

Frederik Willems

Oliver Zaugg         

 

Feltet.dk siger tak til vores læsere for at lege med i et kort tilbagekig på nostalgiens vej. Er du gået glip af Feltet.dks bud på nogle af de mange bemærkelsesværdige mandskaber gennem tiden, så kan du læse dem herunder.

 

BMC Racing Team 2012

Team Europcar 2011

Euskaltel-Euskadi 2003

Astana Pro Team 2015

Læsernes første bud

INFO
Tema: Bemærkelsesværdige hold
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

FREDAG

Dumoulin inspireret af Wiggins til at gå efter Roubaix

Giro-feber: Baskisk triumf i L’Aquila

Sådan bliver du en bedre sprinter på Zwift

OL, VM og Giroen stadig i Fuglsangs kikkert

Norsgaard & Byriel: Er det lirens at hilse på modkørende ryttere?

Video i artiklenMens vi venter på cykelsporten: Lønninger, Uráns ræser og Froomes nedkørselsteknik

Oversigt: Se samtlige stillinger halvvejs i Uno-X Cup

Medie: Lopez kan være på vej til Bora-hansgrohe

Giro-Feber: Froome laver historisk comeback med stort angreb

Cykelrejser: Hvor går turen til i 2020?

Vaughters efter rygter: Vi er på jagt efter nye sponsorer

Eksklusivt interviewBrandt Aidel holder fanen højt: Drømmen driver værket

Test: Rapha Pro Team Training kit – herre og dame

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

TORSDAG

Arrangører arbejder ikke med plan om tilskuerløst Giro d’Italia

Dwars door het Hageland får ny dato

Overblik: Disse danske WorldTour-ryttere står uden kontrakt efter 2020

Vind Tour de France præmie - Vi udlodder 10 præmier

Storbritannien udskyder alle løb igen

Krogager suveræn i dameklassen - Michael Mortensen vinder i D

INEOS vil først afsløre rollefordeling kort før Touren

Overblik: Disse topryttere står uden kontrakt efter 2020

Medellin-manager: Colombianske ryttere kommer ud af Colombia

Ny bog: Læs løbet - taktik for cykelryttere

Bruyneel: Hvorfor skal Riis slippe billigere end mig?

Chris Froome om Touren: Jeg ved heller ikke, hvad vi gør

Basso efter kritik fra Armstrong: Han har altid været hjælpsom

Dylan Groenewegen kører Giroen

Medie: McLaren-problemer kan ramme Bahrain-McLaren

Danskertrio rydder atter podiet i selektivt C-løb

Lars Krarup bliver ny formand for Team Danmark

Mont Ventoux Challenges bliver til noget i 2020

ONSDAG

Giro-Feber: Ekstraordinær Yates laver hattricket

Viviani ser frem til spurt på Via Roma

Buchmann: Touren kan køres uden tilskuere i år

Contador om 2008-Giro: Jeg ville trække mig efter en uge

Albasini udskyder pension - kører sit eget Schweiz Rundt

Spurtstærk dansker laver hattrick efter flot comeback

Medie: VM bliver alligevel i Schweiz

Video i artiklenEksklusivt interviewForhjulslir Podcast: Niklas Larsen tilbage efter skadeshelvede

Hamilton langer ud efter Armstrong: Halve sandheder

Overblik: Alle danske etapesejre i Giro d'Italia gennem tiden

På cykelferie i de danske bjerge

Gudnitz slog favoritterne i vanvittigt Zwift-løb

Kommentar: DCU´s direktør besvarer kritikken

Giro-Feber: Chaves og Yates nupper en 1-2 på Etna

Test: Principia Evoke Carbon med Shimano XT

TIRSDAG

Cykelledere bakker op om Dumoulins farvel til cykelbevægelse

Se eller gense 4. afdeling af Uno-X Cup

Rubiks-terning har underholdt De Gendt under coronakrisen

Worre er fortid som løbsdirektør i Danmark Rundt

Optakt: 4. afdeling af Uno-X Cup - over 500 tilmeldte

DM-arrangører trækker sig: Vi mangler info fra DCU

Pro Cycling Manager 2020 – Det kan vi forvente

Riis til Campenaerts: Du kan køre hurtigere end nogensinde før

Mads Pedersen stiller til start i polsk WorldTour-etapeløb

Uheldig Démare har brækket hånden

Video i artiklenDeceuninck-hjælperytter vil fortsætte indtil, han er 40 år

Video i artiklenSimeoni: Armstrong fortjener en ny chance

Video i artiklenGuide til cykeludstyr -Få 20% rabat på Feltet.dks webshop

MANDAG

Van Aert tror på monument-sejr

Brian Holm kæmper for cykelløb i Danmark

Mads P og Jakob Egholm kører Danmark rundt

Naesen forlænger med AG2R

Gense momentet: Cort vinder 15. etape i Touren

Velomio.com kan hjælpe fysiske butikker

Jumbo-chef håber på holdsamling i juli

Fusion sponsor for Uno-X Cup og dansk e-cykling

Israel Start-Up Nation starter sæsonen i rumænsk etapeløb

Contador tror på Bernal over Froome til Touren

Alternativ måde at holde afstand på cyklen

Ciccone om sejr: Et godt løb med mange store ryttere

Video i artiklenTilbageblik: Magnus Cort vinder 15. etape af Tour de France, 2018

Eksklusivt interviewTeam RYTGER p/b Cykeltøj-online.dk lancerer velgørenhedsprojekt

SØNDAG

Vingegaard nupper sejren i virtuelt Jumbo-løb

Tom Dumoulin melder sig ud af MPCC

Ciccone vinder foran Fuglsang og Froome i virtuelt bjergslag

Lotto-Soudal deler mandskabet i tre med nye coronaregler

Nyt hold samler kvindelige cross-stjerner på landevejen

Eksklusivt interviewDansk teenager overrasker - jagter etapesejr og samlet podie

Video i artiklenMens vi venter på cykelsporten: Froomes fremtid, flotte frisurer og Corts triumf