Bemærkelsesværdige mandskaber: Læsernes første bud
27. marts 2020 12:00Foto: Sirotti
af Andy Joachim Pedersen

Feltet.dk har taget et kig tilbage i historiebøgerne med fokus på bemærkelsesværdige hold. Vores læsere har bidraget med deres bud, og dem bringer vi uddrag af herunder.

Radio Tour, sæson 2, afsnit 6: En hyldest til Belgien

se mere cykling på

En god cykelsæson udgøres af mange faktorer, som skal gå op i en højere enhed. Underholdningsværdien plejer at forøges, når feltet indeholder karismatiske og bemærkelsesværdige mandskaber. Det har Feltet.dk kigget på i den seneste tid, og vores læsere har ligeledes bidraget med deres bud.

 

Vi har samlet nogle af vores læseres bud i to artikler, hvor fokus er på bemærkelsesværdige mandskaber fra år 2000 og frem.

 

Astana 2009
Feltet.dk-læseren Rasmus Bach Madsen mindes en stor 2009-sæson, hvor en kontroversiel historieskriver vendte tilbage til cykelsporten. Amerikanske Lance Armstrong gjorde comeback efter 3,5 år, og det bragte spænding på og udenfor holdet.

 

”Armstrongs return til cykling efter at have været væk i 3,5 år blev meget dramatisk. Contador var nu verden bedste etapeløbsrytter, men alligevel formåede Armstrong at få hele Astana-holdet og ledelsen på sin side mod Contador under Touren 2009. Alligevel vandt Contador som bekendt,” skriver Bach Madsen til Feltet.dk.

 

Foto: Armstrong i 2012

 

Specielt kigger læseren mod Tour-holdet fra Astana, som det år foruden Contador og Armstrong talte Andreas Klöden, Levi Leipheimer, Haimar Zubeldia og Yaroslav Popovych blandt andre.

 

”Astana's hold i Touren 2009 er det måske stærkeste Tour-hold rytter for rytter i dette årtusinde (hvis ikke altid),” skriver han yderligere.

Astana eksisterer som bekendt stadig den dag i dag, hvor flere danske ryttere siden da har været omkring mandskabet, som drives af Alexandre Vinokourov, der selv er tidligere rytter på mandskabet.

 

KELME 2000
Feltet.dk-læseren Andreas Fryland har kigget 20 år tilbage i tiden, og fremhæver det spanske KELME-mandskab fra år 2000. Flere store profiler var på mandskabet, som gav masser af underholdning.

 

”KELME's hold anno 2000 var fantastisk! Super energisk. Angrebsivrigt hold med den tids mest spændende bjergryttere. Holdet havde flere ryttere i toppen af klassementet i de store løb. Det var Roberto Heras’ gennembrudssæson med en 5. plads i Touren og sejr i Vueltaen, hvilket (desværre) skaffede ham en kontrakt hos Armstrong,” skriver Fryland.

 

Foto: Roberto Heras efter KELME-tiden

 

Blandt rytterne på KELME var også Fernando Escartin, Aitor Gonzalez, Oscar Sevilla og Angel Vicioso, Mandskabet så dagens lys tilbage i 1980, og blev opløst efter en større dopingskandale i midten af 00’erne.

 

Roberto Heras blev sidenhen rekordholder for sejre i Vuelta a España efter en længere periode på US Postal-mandskabet.

 

CSC Pro team 2008
Rasmus Bach Madsen er også på pletten med et stykke dansk cykelhistorie, da han fremhæver Bjarne Riis’ mandskab anno 2008. CSC Pro Team med brødrende Frank og Andy Schleck foruden Tour-vinderen Carlos Sastre og Fabian Cancellara trak mange overskrifter det år.

 

Tour de France blev endnu engang skuepladsen for den enorme styrke, som mandskabet havde. Scenen var lagt an til et Schleck-show, men Carlos Sastre lagde sin smilende og dræbende stil an i løbet, hvor han kørte sine holdkammerater ud af kampen om sejren, som han selv tog.

 


Foto: Carlos Sastre i gult med Andy Schleck i hvidt

 

”Et af de år hvor Riis's hold var det måske stærkeste i verden. Schleck-brødrene og Sastre dominerede og sidstnævnte vandt Touren (ved at angribe egen rytter i gul trøje). Holdet talte også Cancellara, Voigt og mange stærke danske og udenlandske ryttere,” skriver Bach Madsen endnu engang.

 

Sæsonen blev den sidste inden Lars Seier Christensen kom ind over mandskabet med et sponsorat gennem Saxo Bank, som markerede starten på en ny tid for mandskabet, som sidenhen måtte sige farvel til flere profiler efter en splittelse, som mundede ud i Leopard-Trek.

 

Team Columbia - HTC 2009
Feltet.dk-læseren Lasse Løgstrup har sendt et længere bidrag om Team Columbia - HTC fra 2009, som vi har valgt at bringe et uddrag af. Han er ikke i tvivl om, at holdet er ét af de bedste fra 00’ernes cykelverden.

 

”Lige netop dette hold er bemærkelsesværdigt, da de mønstrer verdens bedst leadout-tog på daværende tidspunkt. Der er den ene temporytter efter den anden og de henter ikke færre end 85 sejre i sæsonen. Der var meget store forventninger til holdet, specielt efter en succesfuld 2008-sæson, og det går de ud og mere end indfrier,” skriver han.

 


Foto: På mandskabet vandt Mark Cavendish også Scheldeprijs i 2011

 

Han fremhæver fem profiler på mandskabet. Mark Cavendish, Edvald Boasson Hagen, André Greipel, Bert Grabsch og Tony Martin får alle rosende ord med på vejen af Løgstrup, som blandt andet fokuserer på den sprængfarlige sprinterduel mellem Greipel og Cavendish internt på holdet.

 

”Mark Cavendish - Verdens hurtigste mand på dette tidspunkt kan stort set ikke tabe en sprint og med verdens bedst leadout-mand Mark Renshaw, udgør de en sprængfarlig duo,” skriver han.

 

På samme vis er der ros til Greipel, som trods sin rolle som nummer to på mandskabets sprinterliste, tog imponerende 20 sejre.

 

”Andre Greipel - En af de bedste sprintere i verden kører også her og selvom han er andenvalget for HTC , så vinder han alligevel 20 sejre i 2009-sæsonen og lever op til de forventninger der var til ham efter en godkendt 2008-sæson,” skriver han.

 

Blandt de bemærkelsesværdige resultater er imponerende seks etapesejre i både Giro d’Italia og Tour de France, mens holdet vandt fem etapesejre i Vuelta a España. Cavendish vandt Milano-Sanremo ligeledes, ligesom Gent-Wevelgem blev vundet af en ung Edvald Boasson Hagen.

 

Mandskabet, som i flere år havde danske Brian Holm som sportsdirektør, eksisterer ikke længere, da holdet blev opløst efter endte sponsorkontrakter tilbage i 2011.

 

Saeco 2003
Feltet.dk-læseren Lennart Øster har ligeledes bidraget med et bud fra starten af 00’erne. De rødklædte krigere fra Saeco-mandskabet udgjorde en trussel i mange løb på mange forskellige fronter med profiler, som kom til at præge cykelsporten i de år.

 

”VM, Giro d’Italia, Fleche Wallone og et utal af etaper og mindre endagsløb! Simoni var jo bare vildt godt kørende det år både i Giroen og bl.a også i Giro del Trentino,” skriver Lennart Øster.

 

Den italienske legende Gilberto Simoni tog karrierens anden og sidste sejr i Giro d’Italia, som ydermere blev krydret med tre etapesejre. Sejren var desuden med en margin på hele syv minutter. Spanske Igor Astarloa havde karrierens bedste sæson med en overraskende VM-sejr og en sejr i Fleche Wallone.

 

Øster fremhæver desuden også Fabio Sacchi, Gerrit Glomser og Mirko Celestine som interessante ryttere.

 

Senere på ugen kommer anden opfølgningsartikel. Er du gået glip af Feltet.dks bud på nogle af de mange bemærkelsesværdige mandskaber gennem tiden, så kan du læse dem herunder.

 

BMC Racing Team 2012

Team Europcar 2011

Euskaltel-Euskadi 2003

Astana Pro Team 2015

INFO
Tema: Bemærkelsesværdige hold
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Flot stime holder Van Avermaet kørende

Smertefulde metoder skal bringe Naesen til tops

Carapaz har optaktsprogrammet til Giro d'Italia klar

DCU: Vi arbejder allerede med det nye forsamlingsforbud

AG2R La Mondiale forlænger med tre lokale ryttere

Degn: Jeg har haft nogle gode år

Få det fulde overblik: Stillinger i Uno-X Cup

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

FREDAG

Küng har lært at være leder

Norsk hold skriver med skistjerne - Skal inspirere og lære

Medie: Sunweb jagter Bardet

Norsgaard starstruck, da han mødte Valverde

Eksklusivt interviewGustav Heby: Kan ikke forestille sig hvor hårdt det er

Ny bog: Læs løbet - taktik for cykelryttere

Video i artiklenMens vi venter på cykelsporten: Froome ser tilbage på ikonisk angreb

Thibaut Pinot: Jeg er ikke færdig med at skrive min historie

Hollandsk veteran vender tilbage: Weening til Trek-Segafredo

Produktnyt: Specialized lancerer ny sko - S-Works Vent

Video i artiklenHøjdepunkter: 5. afdeling af Uno-X Cup

Kombinér cykeldrømme med skoleophold

Mørkøv om bane-VM: Jeg var heldig med UCI-lægen

Video i artiklenGuide til cykeludstyr -Få 20% rabat på Feltet.dks webshop

TORSDAG

Produktnyt: Cannondale Scalpel 2021

Demare: Groupama-FDJ er det eneste hold for mig

Lefevere: Har været nødt til at gribe ind i holdets økonomi

Ungdommens Tour de France bekræfter: Vi kører i 2020

Arrangør må aflyse Ladies Tour of Norway

Bora: Buchmann kan ende på Tour-podiet

Overraskende vinder i C - ny mand i front i D

Fyen Rundt bliver til DM i landevej

DCU har plan A og B klar for afvikling af DM

Primus Classic siger nej tak til ny dato: Vi vil ikke have Tour-sammenfald

Produktnyt: Specialized lancerer ny sadel - skabt med 3D print

Pro Cycling Manager 2020 - udkommer i dag

Valverde: Soler kører på podiet i Giroen

Avis: Colombianske ryttere lander i Europa den 20. juli

Mørkøv om tilbagevendt OL-disciplin: Det er det ultimative

Evenepoel: Jeg vil ikke køre defensivt, men tage chancer

Spansk cykelkoryfæ: Min første cykel vejede 18 kilo og kostede 200 kroner

Groupama-FDJ forlænger med fire profiler

Aftale om ejerskab er stadig ikke faldet på plads for Riis og NTT Pro Cycling

Cykelryttere kan opleve fald i lønkroner på 30 procent

Danskere gav tidligere Canyon SRAM-rytter kamp til stregen

ONSDAG

Medie: Vuelta-arrangører har nye etaper på plads

Movistar klar med Grand Tour-kaptajnerne: Valverde og Mas i Touren

Norsgaard: Jeg kom for tidligt til udlandet hos SEG

Jutlander Bank Grand Prix aflyses i 2020

MTB World Cup-afdeling aflyst

Team Sunweb sikrer sig tysk talent

Stærkt soloangreb afgjorde hårdt B-løb

Medie: Sibiu Cycling Tour rykkes

Higuita tror på stærke colombianske ryttere efter covid-19

Armstrong: Sastre-sejr gav mig håb om ottende Tour-sejr

Racercykler og rødvin på Samsø

Lopez: Træning er ikke motivation i sig selv mere

Wiebes efter skifte: Havde afskrevet 2020 som et tabt år

Vichot ude af Touren grundet ukendt infektion

Degn: Den nye MTB-sæson kan give muligheder

Internationale stjerner slog danskerne - Gudnitz ny mand i spidsen

TIRSDAG

Pogacar: Mindre pres på mine skuldre i Touren

Danskerne vs. Top 4 i verden - se eller gense Uno-X Cup

Se verdens bedste afgøre vildt e-løb

AG2R forlænger med erfaren franskmand

Giro-feber: Carapaz og den lyserøde triumf

Vind Tour de France præmie - Vi udlodder 10 præmier

Fransk hold udtager bruttotrup til Touren

Viviani: Trafiksikkerhed har ikke ændret sig under coronakrisen

Papegøjen Frankie har fået en ny træningsmakker

Sachsenring lagde asfalt til tysk løb i weekenden

Iserbyt: Har van der Poel en svaghed?

Suveræne Wærenskjold slår norsk temporekord

Armstrong insisterer: Jeg er stadig relevant

Video i artiklenGiro-klassiker! Carapaz vinder Giroen og bliver ny superstjerne

Belgisk U23-mester skifter til Lotto Soudal

MANDAG

Nibali åbner for ny kontrakt efter 2021

Tidligere Flandern Rundt-vinder er død

Roglic tør ikke afskrive Froome til Tour-sejren

Contador: Bernal kan vinde både Touren og Giroen næste år

Viviani vil have ny dato til Milano - Sanremo

Video i artiklenPerfekt gave til fars dag

Mikkel Bjerg kører Mont Ventoux Dénivelé Challenge