Prøv vores nye app
Bemærkelsesværdige hold: BMC Racing Team 2012
21. marts 2020 08:00Foto: Sirotti
af Nikolaj Corfitz Jensen

Feltet.dk tager et kig tilbage i historiebøgerne og vil i denne artikelserie kigge nærmere på bemærkelsesværdige mandskaber gennem tiderne. Omdrejningspunktet for denne artikel er BMC Racing Teams mandskab fra 2012.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Starten af 2010’erne i cykelsporten var præget af benhård kamp i toppen - og ikke kun på landevejen, men i særdeleshed i forhandlingslokalerne. Her konkurrerede en række rigmænd og deres respektive hold om underskrifter fra de helt store stjerner, som i nogle år havde tendens til at samle sig på de såkaldte superhold. Et af disse var BMC Racing Team i 2012, som vi ser nærmere på i denne artikel.

 

Ser man på holdsammensætningen forstår man hurtigt, hvorfor forventningerne til BMC var tårnhøje i optakten til 2012-sæsonen. I løbet af vinteren havde den nu afdøde milliardær Andy Rihs åbnet pengepungen på vid gab og tiltrukket blandt andre profilerne Philippe Gilbert og Thor Hushovd, som begge skiftede på bagkant af fantastiske sæsoner. Derudover havde man hentet den dengang 23-årige Tejay Van Garderen, som efter blot to år som professionel allerede var udråbt som den næste amerikanske Tour-vinder.

 

På trods af den store udskiftning over vinteren, var de eksisterende ryttere på BMC Racing Team ikke noget at kimse ad. Profilerne var unægtelig den tidligere VM- og Flandern Rundt-vinder Alessandro Ballan og den forsvarende Tour de France-vinder Cadel Evans, mens typer som George Hincapie og Manuel Quinziato bød ind med stor rutine. Sidst, men ikke mindst, var det høje forventninger til stortalentet Taylor Phinney og en 26-årig Greg Van Avermaet, der så småt var ved at slå sig fast som en profil i klassikerne.

 

Læs også
Vingegaard kommer med positive meldinger

 

Kort sagt var der tale om et hold, hvor de bedste fem ryttere alle kunne have været frontfiguren på mange andre WorldTour-hold - og hvordan administrerer man det på landevejen? Det korte svar er, at det gør man ikke. Faktisk var der ikke én af de mange profiler, der ikke skuffede, og forklaringerne svinger fra stjerne til stjerne.

 

Philippe Gilbert

Det kan virke mærkeligt at kalde Gilbert for den største stjerne på et hold, der også havde den forsvarende Tour-vinder på lønningslisten, men omvendt skiftede belgieren til amerikanerne på baggrund af en af de bedste individuelle sæsoner, moderne cykelsport har set. I 2011 var ’Phil’ nemlig suveræn: Blandt hans 18 sejre var alle tre Ardennerklassikere, en Tour-etape, Clasica San Sebastian og de belgiske mesterskaber i både linjeløb og enkeltstart - for blot at nævne nogle få.

 

Netop derfor var hans 2012-sæson, som de fleste andre ryttere havde prist sig lykkelige over, en skuffelse. Hans eneste to sejre i BMC-trøjen kom i Vuelta a España efter et forår, hvor han var langt fra sit vanlige niveau. Til VM i Valkenburg fik han dog verdens måske største plaster på såret, da han vandt de legendariske regnbuestriber, men det var ganske symbolsk, at sæsonens klart største triumf ikke blev vundet i en BMC-trøje.

Annonce

 

Foto: Sirotti

 

Forklaringen var, at den lange 2011-sæson havde udmattet belgieren, som dog alligevel var flere år om at vende tilbage til noget, der mindede om hans ufatteligt høje topniveau. Og selvom Gilbert i skrivende stund stadigvæk regnes blandt cykelsportens absolutte elite, transformerede han aldrig tilbage til den sejrsmaskine, han var inden BMC-skiftet.

 

Cadel Evans

Tour de France-vinderen fra 2011 fyldte i starten af 2012-sæsonen 35 år, og hans nedtur var derfor knap så overraskende som Gilberts. Alligevel havde den australske klassementsrytter nok håbet på mere end en syvendeplads i et fejlslagent titelforsvar, hvor han sluttede hele 15 minutter og 49 sekunder efter Bradley Wiggins i den gule trøje, og hvor han også måtte se sig slået af den unge holdkammerat Tejay Van Garderen.

 

Foto: Sirotti

 

Team Skys 1-2 med Wiggins og Chris Froome på podiets to øverste trin leverede også et symbolsk slag til BMC Racing Team, der både i Tour de France og resten af sæsonen måtte sande, at briternes ’superhold’ var langt bedre sammensat og organiseret end deres eget.

 

Med en podieplads i Giro d’Italia det efterfølgende år viste Evans, at han stadigvæk var en cykelrytter med format. Men der er ingen tvivl om, at hans niveau var dalende allerede i 2012, og blot to hele sæsoner mere blev det til, inden australieren i starten af 2015 kørte sit sidste professionelle cykelløb i hjemlandets Tour Down Under.

 

Læs også
Italiensk veteran tager sjælden sejr

 

Thor Hushovd

Det norske islæt på BMC havde den klart værste sæson af alle holdets profiler, da langvarig sygdom, som første blev diagnosticeret i efteråret, ødelagde hele hans sæson. Blot 28 løbsdage blev det til, og da ingen af dem endte med Hushovd som sejrherre, var der tydeligvis noget galt. Til sammenligning tog den robuste sprinter to flotte etapesejre i Tour de France i 2011, og der var store forventninger til ham i 2012 - både i klassikerne og som etapejæger i de store etapeløb.

 

Forbedringerne var markante den efterfølgende sæson, hvor virussen var ude af verden. Men som tilfældet også var for Evans, løb tiden fra Hushovd. Nordmanden var fyldt 35, inden han sygdomsfrit kunne køre løb igen, og i sine sidste to sæsoner som professionel blev han end ikke udtaget til Grand Tours, inden han i slutningen af 2014 sagde stop.

 

Sæsonens lyspunkter

Selvom de tre største profiler skuffede, var der enkelte lyspunkter i det storsatsende holds 2012-sæson. Alessandro Ballan sluttede på tredjepladsen i både Flandern Rundt og Paris-Roubaix, og i førstnævnte beviste Greg Van Avermaet én gang for alle, at han også på brostenene havde en stor fremtid, da han tog fjerdepladsen.

 

Også de amerikanske stortalenter Taylor Phinney og Tejay Van Garderen imponerede. Førstnævnte var i sin blot anden sæson som professionel, men var ikke desto mindre stærkest på første etape af Giro d’Italia - en prolog i Hernings gader. Phinney kørte i førertrøjen de næste tre dage, og efter en lovende junior- og U23-karriere var de færreste i tvivl om, at han kunne blive en af de allerbedste cykelryttere i verden. Sådan skulle det dog ikke gå, som vi ved nu.

Annonce

 

Foto: Sirotti

 

Heller ikke Van Garderens karriere er gået som forventet, men 2012-sæsonen kan ingen tage fra ham. Den dengang 24-årige amerikaners femteplads og ungdomstrøje i Tour de France var højdepunktet i en sæson, der også bød på en femteplads i Paris-Nice og fjerdepladsen til VM i enkeltstart. Siden har han vist glimt af sit talent, men det er aldrig blevet til den succes i Grand Tours, som store dele af cykelverden dengang nærmest tog for givet.

 

Hvad skete der med holdet siden?

Trods lyspunkterne kunne BMC Racing Team som helhed og dets storsatsende ejer på ingen måde være tilfredse med en sæson, hvor de største navne alle floppede. Man gav stjerneparaden en chance til i den efterfølgende sæson med større succes, men ikke desto mindre blev det alligevel kun til to WorldTour-sejre, og de dyre investeringer fra 2012 betalte sig aldrig for alvor.

 

De efterfølgende sæsoner bød i stedet på stor udskiftning og fornyelse, men først i 2018 sagde cykelsporten helt farvel til det storsatsende BMC-hold, da ejeren Andy Rihs afgik ved døden, og mange af profilerne skiftede væk grundet den efterfølgende usikkerhed om holdets fremtid. Mandskabet blev reddet af det polske firma CCC og kører stadigvæk på WorldTouren, men på rytterfronten er det svært at se, at der er tale om det samme hold.

 

Faktisk er Greg Van Avermaet det eneste navn, der dukker op i både 2012s BMC-trup og 2020s CCC-trup. Og identiteten er markant forandret på et hold, hvor formentligt kun netop Van Avermaet og klassikermakkeren Matteo Trentin havde været på indkøbslisten op til 2012-sæsonen.

Annonce

 

Læs også
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet

 

BMC Racing Team-ryttere i 2012:

Alessandro Ballan

Adam Blythe

Brent Bookwalter

Marcus Burghardt

Steve Cummings

Yannick Eijsen

Cadel Evans

Mathias Frank

Philippe Gilbert

George Hincapie

Thor Hushovd

Martin Kohler

Klaas Lodewyck

Amaël Moinard

Steve Morabito

Taylor Phinney

Marco Pinotti

Manuel Quinziato

Timothy Roe

Mauro Santambrogio

Ivan Santamorita

Michael Schär

Johann Tschopp

Greg Van Avermaet

Tejay Van Garderen

Danilo Wyss

 

Har du et særligt bemærkelsesværdigt mandskab i tankerne? Så har du mulighed for at komme med et bidrag, som vil blive bragt på Feltet.dk. Læs mere om det her.

imageimage

INFO
Tema: Bemærkelsesværdige hold
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!

Annonce

Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner

Annonce

Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker

Annonce

Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses

Annonce

Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold

Annonce

Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
Landevej
Wiebes reagerer på kæmpe bommert: Jeg kan sagtens være sur på mig selv
Landevej
Kamp skal køre sin anden Grand Tour
Landevej
ColoQuick tager stor triumf i Frankrig med kun to mand
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen af Amstel Gold Race 2024
Landevej
Van der Poel belyser ”vanskelig” situation
Landevej
Kæk Pidcock joker: Stort at vinde for anden gang
Landevej
Pidcock får sin Amstel-sejr i dramatisk finale
Landevej
Belgier sejrede foran Uttrups holdkammerat i Frankrig
Landevej
Video i artiklenMartinez fuldender flot FDJ-hattrick
Landevej
Sådan blev Amstel igen afgjort med hektisk afslutning
Landevej
Video i artiklenAmstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Landevej
Vos: I sådanne tilfælde er der vigtigere ting end cykling
Motion
Første cykelmagasin på gaden
Landevej
Anerkendt journalist: Asgreen rygtes væk fra Quick-Step
Landevej
Optakt: Amstel Gold Race
Landevej
Supersprinters kæmpe brøler sikrer sejren til 36-årige Vos
Landevej
Optakt: Tour du Doubs
Landevej
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Landevej
Kvindernes Amstel neutraliseret efter uheld - løbet forkortes
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewUng WorldTour-dansker til trods for vanskelig sæsonstart: Dét giver motivation
Landevej
Pidcock mangler kun øverste trin på Amstel-podiet: Måske er Van der Poel faldet lidt ned
Landevej
Skjelmose: Sådan skal jeg vinde Amstel
Landevej
Matthews drømmer om Amstel-sejr
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interview"Det er helt vildt," siger Søren Kragh om Alpecins historiske sæson
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFuglsang affinder sig med rolle: Det er logisk
Landevej
Her er startlisten til Amstel Gold Race
Bane
Beskeden dansk placering i Leths comeback
Landevej
Oversigt: 13 Amstel-danskere på spændende søndag

Lørdag den 13. april 2024

Landevej
Startlisten og overblik over kvindernes Amstel Gold Race
Landevej
Dansk topplacering i hollandsk endagsløb
Landevej
Dansker greb ud efter sejren i Frankrig
Landevej
Visma-leder raser: Det gør mig trist og virkelig vred
Landevej
Give- og Aalborg-sejr i Skive
Landevej
Norsgaard udtaget til italiensk bjergløb
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFuglsang giver afkald på drøm: Bliver nok svært
Landevej
Dobbelt dansk misser akkurat top-10 - Israel-stortalent fortsætter sejrsstimen
Landevej
Toudal mister en placering, men forbliver i top-5
Landevej
Opdateret: Endagsløb med mange danskere forkortet efter store styrt
Landevej
Lykkelig Gaudu tilbage som sejrherre: Skæbnen spillede mig et puds
Landevej
Gaudu åbner sejrskontoen efter spektakulær finale
Landevej
Banestjerne føjer ny titel til CV’et
Landevej
Optakt: Tour du Jura
VIS FLERE

Annonce