Belgisk kanonkugle kanonerer sig til sejr i Giroen
09. maj 2021 17:20Foto: Sirotti
af Joachim Alexander Farshøj

Tim Merlier vandt i dag anden etape af årets Giro d'Italia, da han i løbets første massespurt viste sig klart hurtigst efter en lang og meget intens spurt.

Annonce

Tim Merlier (Alepcin-Fenix) kan efter blot to Grand Tour-etaper kalde sig etapevinder i Giro d'Italia.

 

Den belgiske supersprinter kørte en fænomenal spurt, hvor han åbnede tidligt men ikke desto mindre havde styrken til at holde Giacomo Nizzolo (Qhubeka-Assos) bag sig hele vejen. 

 

Europamesteren prøvede at gå forbi Merlier, da opløbsstrækningen begyndte at dreje 100 meter før stregen, men der var ganske enkelt nok meter for Nizzolo, hvorfor Merlier kunne krydse stregen med armene i vejret til en relativt klar sejr. 

Merlier tog flot spurtsejr i Giroen

SE ALLE TOUR-ETAPER I FULD LÆNGDE UDEN REKLAMER

 

Elia Viviani (Cofidis) kørte en fin afslutning og rundede podiet af, inden Dylan Groenewegen (Team Jumbo-Visma) nappede fjerdepladsen for næsen af Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), der var ude i en vild positionskamp på den sidste kilometer, hvor han fik skubbet sig forbi flere konkurrenter.

 

Forhåndsfavoritten Caleb Ewan (Lotto Soudal) blev fanget for langt tilbage, og måtte derfor tage til takke med en skuffende tiendeplads, mens Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) næsten kolliderede med en holdkammerat og på dramatisk vis måtte bruge barrieren og en solid omgang cykelakrobatik til at holde sig på cyklen

 

Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) forsvarede uden problemer sin føring, som han ovenikøbet udbyggede undervejs ved at vinde en bonusspurt foran Remco Evenepoel (Deceuninck - Quick-Step) og holdkammeraten Gianni Moscon om henholdsvis tre, to og ét bonussekund.

Annonce

 

HUSK, AT DU KAN SE ALLE ETAPER AF GIRO D'ITALIA EKSKLUSIVT PÅ DISCOVERY+ UDEN REKLAMER

 

Etapereferat:

179 ganske flade kilometer fra Stupinigi til Novara ventede Giro-feltet i dag, da anden etape af årets første Grand Tour blev skudt i gang. En tur over den famøse Po-slette med en flad men yderst interessant afslutning lød menuen på, og heldigvis for rytterne ventede den frygtede monsun-agtige regn en dag med at ankomme, hvorfor Filippo Ganna kunne stille til start i ført en kortærmet lyserød trøje - naturligvis med dertilhørende Ineos Grenadiers-shorts med lyserøde detaljer.

 

Allerede fra første kilometer var det gang i angrebene, og ikke overraskende var det kun Wildcard-holdene, der havde lyst til at sende en mand i udbrud. Således kom dagens tidlige udbrud også kun til at bestå af tre lykkeridderen, nærmere bestemt Umberto Marengo (Bardiani-CSF-Faizane), Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa) og Filippo Tagliani (Androni Giocattoli - Sidermec), og sammen fik trioen hurtigt opbygget et forspring på tre minutter, inden Ineos Grenadiers tog kontrol over feltet med Jonathan Castroviejo og Salvatore Puccio, tidligere førertrøjeindehaver i Giroen.

 

Efter godt og vel 50 kilometer var det tid til et vagtskifte i fronten af feltet, da Lotto Soudal sendte Thomas De Gendt frem for at føre for Caleb Ewan, og denne fik med det samme selskab af Paul Martens (Team Jumbo-Visma), der var sendt i ilden for den tilbagevendte Dylan Groenewegen. Ganske overraskende gav Alpecin-Fenix, der ellers ikke har tradition for at arbejde meget, også en hånd med, naturligvis for kanonkuglen Tim Merlier.

 

Efter 83 kilometer kom dagens højdepunkt for udbruddet, da dagens første og eneste bjergpoint skulle uddeles. En sejr i bjergspurten var ensbetydende med minimum én dag i den blå bjergtrøje, og der var derfor heftig konkurrence om den. Udbruddet gik næsten i stå på vej mod spurten, der blev kørt som en ægte sprintermatch, hvori EOLO Kometas Vincenzo Albanese viste sig som stærkeste mand.

Annonce

 

Se momentet, hvor Albanese sikrer sig trøjen.

 

Italieneren sikrede dermed EOLO Kometa en bjergtrøje i deres allerførste Grand Tour, hvilket utvivlsomt var til stor glæde for både Alberto Contador og Ivan Basso, mændene bag holdet. Efter spurtsejren gik der heller ikke længe, før Albanese lod sig falde tilbage til feltet, så han senere kunne spille en rolle for holdets sprinter, Manuel Belletti.

 

Underholdende bonusspurter mellem uopmærksomme sprintere og klassementsryttere

Stille og roligt dalede forspringet til udbruddet, selvom der i feltet stadig var tid til at Mikkel Honoré (Deceuninck - Quick-Step) kunne få justeret lidt på cyklen, og Filippo Ganna kunne grine lidt med en holdkammerat. Desværre resulterede den afslappede stemning også i en smule opmærksomhed, hvilket blandet andet kostede en Bardiani-rytter en lille tur i asfalten - dog uden videre konsekvenser.

 

Med 40 kilometer til stregen var hullet til udbruddet kørt ned til blot et minut, og her befandt dagens første indlagte pointspurt sig også. Ligesom i fjor var der både en spurt om point til pointtrøjen og en spurt med bonussekunder, og i den første, der gav point til pointtrøjen, vandt Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) feltets spurt om tredjepladsen foran Elia Viviani (Cofidis) efter en ganske sjov spurt, hvor alle sprinterne spurtede til det forkerte banner.

 

Dagens anden spurt, der denne gang bød på henholdsvis tre, to og et bonussekunder, befandt sig 25 kilometer før mål, og det var dødsstødet for udbruddet, der blev hentet lige før spurten. Det betød også, at klassementsrytterne havde alle bonussekunderne at spurte om, og den chance lod de ikke glippe.

Annonce

 

Ganna vandt godt nok spurten, men Remco Evenepoel (Deceuninck - Quick-Step) nappede andenpladsen lige foran Gianni Moscon (Ineos Grenadiers), der på lidt uheldigvis fik snydt kaptajn Egan Bernal (Ineos Grenadiers) for det sidste sekund, da colombianeren kom stærkt på de sidste meter.

 

HUSK DU KAN FINDE ALT OM FELTET.DKS DÆKNING AF GIRO D'ITALIA LIGE HER

 

Højintens finale på årets første Grand Tour-sprinteretape

20 kilometer fra stregen begyndte positionskampen for alvor at tage til, og den bredde front i feltet var præget af snart sagt alle hold, der enten skulle holde en sprinter eller en klassementsrytter ude af problemer.

 

Fronten af feltet skiftede konstant og hele tiden, men med seks kilometer igen var det hovedsageligt klassementsholdene, der dominerede. Særligt Ineos Grenadiers, Movistar og Deceuninck - Quick-Step var meget synlige, men under to kilometer-banneret tog Jumbo-Visma kontrol for Dylan Groenewegen.

 

Først ind på den sidste kilometer kom Bora-Hansgrohe for Peter Sagan, der havde fået bokset sig frem på hårdeste manér, men da spurten blev åbnet, var det Tim Merlier der kom suverænt bedst fra start. Belgieren accelererede vildt, og den fart kunne ingen matche.

Annonce

 

Merlier holdt på imponerende vis sin skyhøje fart hele vejen til stregen, hvor han fik afvist Giacomo Nizzolo, der ellers også kørte en flot spurt, og Elia Viviani, men mest dramatisk var Fernando Gavirias stunt. Colombianeren kolliderede næsten med holdkammeraten Molano, men ved hjælp af en fantastisk teknik og krisehåndtering forblev Gaviria på magisk vis på cyklen, selvom hans spurt naturligvis blev ødelagt af uheldet.

 

Filippo Ganna kom sikkert i mål, hvorfor han igen starter morgendagens etape i den lyserøde førertrøje.

 

Se de sidste 5 kilometer af etapen herover.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Belgier sejrer efter solotogt - Stjernefrø imponerer i debut

Landevej

Danskerhold skifter navn efter ny sponsor

Landevej

Video i artiklenTour de France: Pointtrøjen

Landevej

Eksklusivt interviewRoglic-chef: Den komplette rytter vinder Touren

Landevej

Tour de France: Holdoversigt

Landevej

Udover enkelstarten: Asgreen åbner for finalejagt i Frankrig

Landevej

Video i artiklenOptakt: Giro dell'Appennino

Landevej

Annonce

ANNONCE