Kammersluse-ruten har vi fundet p\u00e5 Esbjerg Cykle Motions hjemmeside, og i fuld l\u00e6ngde byder den p\u00e5 100 kilometers k\u00f8rsel samt lidt over 400 h\u00f8jdemeter. Det sidste er lidt overraskende, men blandt andet byder terr\u00e6net ved Skads p\u00e5 tocifrede stigningsprocenter.<\/p>
\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0<\/p>
Vi kommer ikke helt ned til den mere end 100 \u00e5r gamle sluse, som skal sikre Ribe mod stormflod. Til geng\u00e6ld laver vi et par afstikkere i det \u00e5bne landskab, hvor f\u00f8rste etape af PostNord Danmark Rundt-l\u00f8bet kom forbi i 2016, og hvor det ligeledes er planen, at der skal k\u00f8res p\u00e5 f\u00f8rstedagen af 2020-udgaven af l\u00f8bet.<\/p>","
Cykelruter er der masser af, og vil man i h\u00f8jderne, lokker motionsklubbens bakketur med mere end 600 h\u00f8jdemeter fordelt p\u00e5 knap 100 kilometer.<\/p>
\u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0<\/p>
Da vi sidst p\u00e5 eftermiddagen triller ad strandvejen mod Hjerting Badehotel, giver vi os god tid.<\/p>","
Langs kyststr\u00e6kningen ved Hjerting, der ogs\u00e5 kaldes Esbjergs Rungsted, ligger millionvillaerne t\u00e6t og vidner om gode tider for b\u00e5de fiskeriet og off shore-industrien. Vi h\u00f8rer historier om villaer, der s\u00e6lges for mere end fire millioner kroner, og s\u00e5 snart handelen er g\u00e5et i orden, bliver husene revet ned, s\u00e5 den nye ejer kan f\u00e5 den helt rigtige arkitektoniske perle opf\u00f8rt p\u00e5 grunden.<\/p>
\n\t \t\t\t\t
Annonce<\/p>\n\t \t\t\t\t\n\t\t\t\t\t\t
<\/div>\n\t\t\t\t\t\t
.
Et obligatorisk stop, når man kommer fra Varde, er Svend Wiig Hansens ”Mennesket ved Havet”
Et af de10 Spir
Lokale mountainbikeentusiaster flokkes i den nærliggende Blåbjerg Klitplantage, der byder på nogle af Vestjyllands bedste ruter.
Selve højen, som har givet plantagen sit navn - Blåbjerg - er med sine 64 meter Danmarks højeste klit, og terrænet i plantagen er så udfordrende, at man blandt andet har afholdt DM i 2010. Et andet stort arrangement er det årligt tilbagevendende Invita MTB Race, der afvikles af Varde Cykelklub og som traditionelt samler omkring 500 deltagere.
Der findes tre spor i Blåbjerg - det grønne, det hvide og det sorte. Skal man udfordres teknisk og fysisk, er det sorte spor et godt valg. Ruten, der byder på syv kilometer og 145 højdemeter, er fuld af barske passager, hvor det hele tiden går op og ned, samtidig med at der skal balanceres hen over rødder.
Den grønne rute kan alle være med på. Længden begrænser sig til fire kilometer, og der skal overvindes 100 højdemeter.
Har man god tid, kan den hvide rute, som også kaldes ”Maratonruten”, prøves af. Her præsenteres man for 190 højdemeter og en længde på 13 kilometer. Ruten kan køres af de fleste, der har lidt erfaring med mountainbikekørsel
I Blåbjerg Klitplantage er alle velkomne til at prøve kræfter med de tre ruter. Foto René Deleuran
Første parket til Danmarks største nationalpark
Hjerting Badehotel er et rigtig godt udgangspunkt, hvis man har lyst til at give sig i kast med de vestjyske cykeludfordringer. Hotellet er smukt og klassisk, og det ligger helt ud til vandet.
Lige uden for døren ligger Hjerting Strandvej, der fører direkte ind til Danmarks femtestørste by, og langs Strandvejen ligger de førnævnte millionvillaer side om side. Fra hotellet er der en flot udsigt over den nordlige del af Vadehavet, som er Danmarks største nationalpark.
Et ophold her lægger op til, at både krop og sjæl stimuleres. Der arrangeres guidede ture med forskelligt indhold, og i sommerperioden råder hotellet over både kajakker og cykler. Men man kommer heller ikke forgæves, hvis det kulinariske og det nydelsesmæssige skal dyrkes, og efter turen i blæsevejr er vi godt brugte, så vi parkerer cyklerne og gør klar til aftenens menu.
Udsigten fra Restaurant Strandpavillonen fejler ikke noget. Foto Hjerting Badehotel
Både til øjet og til ganen
I restauranten tager tjeneren imod med et glas cava, og da vi er ved havet, lader vi geografien styre sammensætningen af aftenens menu.
Tjeneren kommer ind med første anretning - stenbiderrogn med syltede kartofler, agurk og rygeost, som er rørt op i fløde - og ledsaget af et glas koldt chablis, smager det himmelsk. Hovedretten, der består af pighvar, serveres med persillepesto og en puré af blomkål, og hertil får vi en fyldig riesling.
Hver enkelt ret er elegant anrettet, der er fin balance mellem vinene og den friske og let salte smag af både rognen samt pighvarren, og køkkenet lægger vægt på, at der benyttes lokale produkter. Aftenen slutter med tre forskellige desserter og en kop kaffe, inden vi trimler i seng.
Efter en lang dag i sadlen - og inden næste dags udfordringer i vestenvinden - får vi slappet godt af. Vi bliver forkælet af hotellets køkkenchef og tager en mental rejse tilbage til den tid, hvor rigtig ferie foregik på et klassisk badehotel.