EKSKLUSIVT

Andreas Kron - Hvad kan vi forvente i 2022?
27. januar 2022 16:30Foto: Sirotti
af Andy Joachim Pedersen

2022-sæsonen banker for alvor på, og det bliver igen med mange danskere på WorldTouren. Feltet.dk’s ekspert Emil Axelgaard har vurderet alle danskerne én for én, og denne gang sættes der fokus på Andreas Kron.

Annonce

Blandt debutanterne på WorldTouren med dansk pas i sidste sæson var den nu 23-årige Andreas Kron. At han var debutant, var dog sjældent set.

 

Lotto-danskeren fortsatte de tendenser, han havde lagt for dagen i sine år på danske Riwal, og det resulterede i det, der af mange tolkes som en flot sæson.

 

Sådan ser Feltet.dk’s ekspert, Emil Axelgaard, ligeledes på sagen, og for eksperten står nøglen til denne succes helt klar.

Det fortæller han i denne vurdering af forventningerne til Andreas Krons 2022-sæson.

Highlight: Andreas Kron vinder 1. etape af Catalonien Rundt

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

”Er man vant til at se Grand Tours, ved man, at et relativt stort antal etaper vindes via udbrud. Helt anderledes forholder det sig i de ugelange etapeløb,” fortæller Axelgaard.

 

”Her er der færre dage at gøre godt med, og derfor er det relativt sjældent, at feltet slipper tøjlerne. Her ser man langt oftere, at forhåndsfavoritterne kører om sejren, og derfor er udbrudssejre ikke hverdagskost,” siger han.

 

At der i sportens fineste løb er ganske få muligheder at gribe som udbryder, er nemlig rammen for fortællingen om netop den succes Kron, til trods for dette, opnåede.

Annonce

 

”Det perspektiv er vigtigt, når man skal forstå, hvor fornem en første sæson på WorldTouren Andreas Kron havde,” fortæller eksperten.

 

”Når det er sjældent, at der er udbrudssejre i kortere etapeløb på WorldTouren, er det endnu sjældnere, at der tages udbrudssejre af en WorldTour-debutant. Og dermed er det i sagens natur uhyre sjældent, at en WorldTour-debutant i samme sæson tager to udbrudssejre i to forskellige etapeløb,” siger han.

 

Danskeren stemplede ind på WorldTouren med stil.

 

At noget er sjældent var dog ikke noget, der forhindrede Kron i uimponeret at træde direkte ind i det store WorldTour-felt.

 

”Det var ikke desto mindre, hvad Kron gjorde,” pointerer eksperten.

 

”Danskeren viste ganske vist allerede i 2020, at han kunne slå de allerbedste, da han overspurtede Diego Ulissi - som vel at mærke endte netop den sæson i top-10 på verdensranglisten - på en puncheuretape i Luxembourg, men at han skulle gentage det to gange på WorldTouren, var en særdeles positiv overraskelse,” mener han.

 

Heller ikke sejrene i 2021 var i svagt selskab, tværtimod var det nogle lovende eller erfarne kræfter, der måtte se på røgen fra et dansk Lotto-baghjul.

 

”De to sejre blev endda leveret i skrapt selskab, da han slog Luis Leon Sanchez og Lennard Kämna i Catalonien, og senere - dog under kontroversielle omstændigheder med en portugisisk deklassering - fik ram på Rui Costa i Schweiz, endda på en regulær bjergetape,” siger han.

 

”Resultaterne blev fulgt op af en flot Vuelta, der dog aldrig gav den ønskede etapesejr, inden han rundede året af med et fornemt Tre Valli Varesine, hvor han tog kampen op med blandt andre Tadej Pogacar. Hele året vidnede altså om, at vi kan tillade os at gå ind til 2022 med store forventninger til Kron,” beretter eksperten.

 

2022 bliver med masser af plads
Til trods for Lotto Soudals historik som værende et mandskab med masser af profilerede stjerner, er de ikke blege for at give plads til Kron, og omstændighederne i 2022 vil kun åbne flere døre, mener Feltet.dk’s ekspert.

Annonce

 

”Det bedste af det hele er næsten, at han får masser af plads. Lottos trup er temmelig svagt besat - og faktisk er det en overlevelseskamp, hvis deres WorldTour-licens skal fornys - og Kron har derfor allerede kørt sig ind som en af de sandsynlige kaptajner,” siger eksperten.

 

”Allerede nu er han holdets 6. bedst placerede på verdensranglisten, og holdet viste i Vueltaen, at de allerede er klar til at gøre ham til en af de beskyttede ryttere,” siger han.

 

Den første anledning til for alvor at kigge nærmere på Andreas Krons evner bliver dog i uprøvet terræn. Danskerens rit i Ardennerne blev i sidste sæson forstyrret af sygdom.

 

Det bliver således det første store fokuspunkt for Kron, og her bliver det særdeles interessant at se, hvad han kan, målt op mod de store profiler i feltet.

 

”På papiret er det Ardennerne, der passer ham bedst, og det er da også de løb, han satser på i foråret,” siger Axelgaard.

Annonce

 

”Desværre missede ham dem i 2021 grundet sygdom, og derfor har vi stadig til gode at se, hvor han står, men baseret blandt andet på hans kørsel i Tre Valli Varesine, der har visse ligheder, kan vi allerede tillade os at have forventninger.”

 

Foto: Photogomezsport

 

Det bliver dog lige netop i disse løb ikke helt uden konkurrence, da to belgiere traditionelt set har været kaptajner i denne del af sæsonen. Hvis de skal have hjælp af danskeren, skal de dog oppe sig, mener Axelgaard.

 

”På papiret er Tim Wellens og Philippe Gilbert nok over ham i det interne hierarki, men hvis ikke de hæver deres niveau i forhold til det, vi så i 2021, vil Kron formentlig ende som deres bedste mand,” siger han.

 

Og ender danskeren med rollen som bedste mand og styrmand på Lotto-skibet, er der god grund til at forestille sig, at han kan nå særdeles langt.

Annonce

 

”Vi skal nok ikke regne med at se ham vinde et af de største løb, men han kan i hvert stræbe efter top-10.”

 

”Af de tre ardennerklassikere synes det at være Amstel Gold Race, der lige nu giver ham den største chance - også fordi han er så pokkers hurtig - men en plads i anden gruppe i Liege er for en hurtig mand som Kron også en vej til en top-10 i det største af de tre løb.”

 

”Om han kan køre i top-10 i det meget specialiserede Fleche Wallonne er nok det mest tvivlsomme, men det bliver vi formentlig klogere på i 2022.”

 

Derudover har eksperten et håb om en deltagelse i et andet profileret løb, der er at finde i forbindelse med de føromtalte Ardenner-løb.

 

”Man må også håbe, at Kron også finder plads til Brabantse Pijl i sit program. Her er konkurrencen knap så skarp, og ruten passer ham som fod i hose. Meget tyder på, at flere af de største navne vil skippe løbet, og det kunne være en gylden chance for at jagte en podieplads i en ganske stor semiklassiker,” mener eksperten.

Annonce

 

Dertil kommer også, at Kron naturligvis ikke vil komme til Ardennerne uden løbskilometer i benene, og det er ikke utænkeligt, at danske cykelfans kommer til at se ham i flere store etapeløb op til netop disse klassikere.

 

”Som optakt til Ardennerne vil Kron formentlig køre nogle af WorldTourens etapeløb, og vi så i 2021, at han også er klar på at køre klassement.”

 

”Det kan bestemt heller ikke afvises, at det kan lade sig gøre, men lige nu mangler han nok lidt for meget i bjergene, ligesom hans enkeltstart er for svag. Et mål for 2022 kunne dog være at forbedre sig på længere stigninger og dermed åbne den mulighed i kommende sæsoner,” siger han.

 

Der er dog allerede plads til lidt klassement allerede i 2022, hvis det skulle være en prioritet for danskeren.

 

”Skulle han få plads til mindre etapeløb, så vi i Tour de l’Ain, at han sagtens kan køre klassement i lidt mindre begivenheder. Og som minimum ved vi jo, at han i hvert fald kan vinde etaper i WorldTour-løbene,” mener eksperten.

Annonce

 

Stort bud på etapevinder i Touren
Ligeledes er der god grund til at se nærmere på Krons chancer for udtagelse til La Grande Boucle, som Tour de France også kendes som.

 

”Det er klart, at Touren med start i Danmark må være et stort mål, og han burde han en ganske storartet chance for at få en plads,” mener Axelgaard.

 

”Lotto er som sagt temmelig profilfattige, og lige nu ligner Kron faktisk måske holdets næstbedste bud på en etapevinder, naturligvis bag Caleb Ewan, der vil være den helt store kaptajn i det franske løb.”

 

Det er dog ikke nødvendigvis den Grand Tour, hvor etaperne samlet set er bedst for danskerens rytterprofil. Udvikling kan dog have bragt ham langt.

 

”Ved siden af australierens spurtambitioner vil holdet dog jagte etapesejre på de kuperede dage, og her vil Kron kunne få al den frihed, han vil ønske sig.”

Annonce

 

”I Touren er der færre Kron-etaper, end der er i Vueltaen, men han skal ikke have udviklet sig meget siden Vueltaen, før det virker helt plausibelt, at han allerede næste år kan vinde en etape i verdens største løb.”

 

Undervejs i sæsonen var der ros til Kron fra ekspertene i Radio Tour.

 

WorldTour-kalenderen fortsætter således også efter Touren, og igen er der her taknemmelige perspektiver set med danskerens øjne.

 

”I efteråret burde der også være spændende muligheder for Kron. Hvis han kører Tour de France, og fortsat er frisk, ligner San Sebastian et løb, der passer ham ganske fint.”

 

”Han har hurtigheden til at gøre det færdigt, og den sidste mur er ikke så svær, at den er helt uden for hans rækkevidde. Senere kunne løbet i Bretagne måske også være en option, men særligt løbene i Canada burde nærmest være skabt til en eksplosiv puncheurtype som den danske udbryderkonge,” fortæller han.

Annonce

 

Danmarks nye store Ardennerrytter
Efteråret byder ligeledes på et VM, og konkurrencen om de danske pladser på den tilsyneladende hårdere rute end først beregnet, er stor.

Alligevel er Kron relativt sikker på en plads, og han er sågar også i spil til endnu mere.

 

”VM burde også være et mål. Han var allerede på holdet i 2021, og med udsigt til en ganske hård ardenneragtig rute ligner Kron faktisk et af de bedre danske kort.”

 

”Han kan måske ikke stræbe efter en kaptajnrolle på et stærkt dansk hold, men har han det forår, vi kan håbe på, burde han kunne få en eller anden form for beskyttelse og også stræbe efter et resultat,” fortæller Axelgaard.

 

”Slutteligt vil han sikkert gerne køre de italienske efterårsløb, men her er de fleste nok en anelse for hårde. Han viste dog sidste år, at han i hvert fald kan køre med om sejren i Tre Valli Varesine.”

 

Foto: Sirotti

 

Et spændende 2022 venter for Kron, hvor det afgørende parameter altså bliver, hvilke og hvor store skridt han tager frem i feltet.

 

”Det er klart, at man ikke kan forvente, at en så grøn rytter som Kron igen kan vinde to gange på WorldTouren, men man skal bestemt ikke blive overrasket, hvis det sker.”

 

”Hidtil er det først og fremmest som etapejæger, han har vist sig frem, og derfor ville det være stort, hvis han allerede i år kan være med i kampen om etapesejre i Touren, men det er først og fremmest i Ardennerne, at hans virkelige potentiale synes at ligge.”

 

”Sygdom snød ham for muligheden i 2021, men forhåbentlig bliver det i år, at Kron beviser, at Danmark har en ny stor ardennerrytter på vej.”

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 26. maj 2022

Hundredvis opretter sig i Danmarks nye cykelregister!
Motion
Kan Polars nye løbeur bruges til cykling?
Udstyr og test
Cross-verdensmester skriver kontrakt med UAE
Landevej
Dombrowski: At køre med Nibali er en ære
Landevej
Landa: Rigtig god dag
Landevej
21-årig dansker kører top 10 i Luxembourg
Landevej
Kun til Feltet.dk's brugere: Følg Giroens kongeetape og studie fra kl 10.00
Landevej

Onsdag den 25. maj 2022

Optakt: 18. etape af Giro d’Italia
Landevej
Optakt: Boucles de la Mayenne
Landevej
Optakt: 1. etape af Boucles de la Mayenne
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of Norway
Landevej
Giro d'Italia-analyse: Godt vi har Landa
Landevej
Følg Giroens sidste flade etape
Landevej
Ideer til fars dag 5. juni - Køb signeret Rolf Sørensen-Tour-bog
Motion
Almeida efter endnu et tidstab: Det er ikke slut endnu
Landevej
Video i artiklen”Det er jo åbenlyst unaturligt” – Radio Tour-studiet undres over Mikel Landas bjergteknik
Video
Video i artiklenStudiet analyserer Leemreize-kollaps på sidste stigning: Han har så meget smerte, han ikke kan mere
Video
Leemreize: Jeg troede, jeg kunne vinde
Landevej
Nyt managerspil - Vind kontanter og VIP-billetter til Touren
Landevej
Hayter vinder efter sidevindsdrama - To danskere i top-10
Landevej
Buitrago efter stor sejr: Jeg er virkelig følelsesladet
Landevej
Video i artiklenSe højdepunkterne fra 17. etape
Video
20-årig Alpecin-rytter spurtsejrer i fransk etapeløb
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen af 17. etape af Giroen
Video
Colombiansk vidunderdreng tager karrierens største sejr
Landevej
Bliver tredje gang lykkens gang for Emil Axelgaard?
Landevej
Video i artiklenTæt på nedkørselsstyrt: van der Poel slipper med skrækken
Video
Simon Yates udgår af Giro d'Italia
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 2. etape af Thüringen Ladies Tour
Video
Video i artiklenBuitrago styrter på nedkørsel
Video
UCI svarer igen på kritik om håndteringen af ryttere på russisk hold
Landevej
Bliv påklædt til den danske Tour-start
Landevej
Roglic afslører dato for comeback
Landevej
Optakt: 17. etape af Giro d’Italia
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of Norway
Landevej
Giro d'Italia-analyse: At være eller ikke at være klassementshold
Landevej
Alaphilippe tilbage på landevejen
Landevej
Køb cykeltrøje og træd til for kræftramte - ligesom Michael Mørkøv
Landevej
Video i artiklenTæt kamp i toppen af klassementet - ”Bonussekunderne er højst sandsynligt afgørende”
Video
Girmay slipper uden mén: Håber på snart at kunne køre igen
Landevej
Nibali ramt af hybris: I dag betalte jeg en pris
Landevej
ColoQuick repræsenteret blandt stjernerne: Ikke kommet for at være fyld
Landevej
Eksklusivt interviewBHS-PL Beton Bornholm har store forventninger: Det er vores løb
Landevej

Tirsdag den 24. maj 2022

Skuffet Arensman: Vil gerne have givet holdet en sejr
Landevej
Bahrain-Victorious henter slovensk sprintertalent
Landevej
Bahrain-løjtnant: Vi har måske en allieret i Bora-Hansgrohe
Landevej
Se Rolf fortælle om sin nye bog
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 1. etape af Tour of Norway
Video
Evenepoel forklarer bizar episode kort før mål i Norge
Landevej
Video i artiklenColoQuick viser sig frem i Evenepoel-sejr
Landevej
Efter karrierens største sejr: Det er derfor jeg cykler
Landevej
Produktnyt: Specialized lancerer ny sko
Udstyr og test
Optakt: 1. etape af Tour of Norway
Landevej
Video i artiklenSe højdepunkterne fra 16. etape her
Video
Video i artiklenSe afslutningen på 16. etape af Giroen
Video
Tjekke solosejrer på kongeetapen - favoritterne angreb på skift
Landevej
Video i artiklenPello Bilbao kører ind i holdkammerat og styrter
Video
Suveræn australier snyder ung lykkeridder
Landevej
Video i artiklenSe afslutning af 1. etape af Thüringen Ladies Tour
Video
Video i artiklenPozzovivo styrter på vej nedad Mortirolo
Video
Optakt: Tour of Norway
Landevej
Video i artiklenVild redning: Giro-rytter tæt på at styrte på nedkørsel
Video
Forberedt Almeida forventer fysisk prøvelse på kongeetapen
Landevej
Wout van Aert har VM-dilemma
Landevej
Video i artiklenIngen udbrud til Magnus Cort på 16. etape: For hård bjergetape for mig
Video
Kongelig deltagelse i Tour de France
Landevej
Video i artiklenChris Juul før dagens etape: Hvis benene er der, vil jeg gøre alt for at være fremme
Video
Optakt: 16. etape af Giro d’Italia
Landevej
Vilde rygter: Prokontinentalhold interesseret i Carapaz
Landevej
Video i artiklenGiro-studiet vender løbets danske ryttere: Der er en chance for, at Cort får det bedre i sidste uge
Video
Giro d'Italia-analyse: Da surmuleriet stoppede
Landevej
Video i artiklenSkjelmose før for tredje uge af Giroen: Jeg synes, kroppen er træt
Video
Video i artiklenAlmeida før 16. etape: Hvis jeg har gode ben, vil jeg have stejle stigninger
Video
Video i artiklenVejrudsigten lover regn i Giroen: Det kan blive en kæmpe faktor
Video
Eksklusivt interviewDansk ‘underdog’ inden Norge Rundt: Vi kan få glimrende resultater
Landevej
Video i artiklenWorre gennemgår 16. etape af Giroen: Det er en vild etape
Video
Kristoff forud for hjemmebaneløb: Mads P. bliver min største konkurrent
Landevej
Eksklusivt interviewIngen hjælperyttertjans til Wandahl: Får en fri rolle i Norge Rundt
Landevej

Mandag den 23. maj 2022

Eksklusivt interviewVingegaard er sikker på Roglic, men noget helt andet fylder i Tour-forberedelserne
Landevej
VIS FLERE

Annonce