Prøv vores nye app
Analyse: 21 spændende unge ryttere – del 6
06. januar 2021 12:00
af Emil Axelgaard

Cykelsæsonen står for døren, og i denne vidunderbørnenes tidsalder, hvor de unge talenter nærmest slår igennem, inden de er kommet ud af kravlegården, vil det være mærkeligt, hvis ikke der er folk, som går Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Egan Bernal, Marc Hirschi og alle de andre supertalenter i bedene. Vores ekspert, Emil Axelgaard, kaster i en serie på syv artikler et blik på 21 af de navne, der måske kan slå igennem i 2021.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Der er to kriterier for at komme på listen. Det første er, at man rytterne højst har været i det professionelle i ét år. Det udelukker naturligvis allerede har været på WorldTouren i to år, men også folk som Joao Almeida, Aleksandr Vlasov, Mikkel Bjerg, Andreas Kron og Brandon McNulty, der alle har kørt på ProTeams, inden de i år kørte deres første sæson på højeste niveau.

 

Det andet kriterium er, at han ikke i den første sæson på professionelt niveau må have taget en sejr i et løb på 1.1- eller 2.1-løb eller løb på højere niveau. Det udelukker folk som Andrea Bagioli, Jannik Steimle, Ethan Hayter og Attila Valter, der allerede i 2020 tog en stor skalp - også selvom ingen af dem vandt på WorldTouren. En undtagelse er gjort ved Alberto Dainese, hvis sejr i Herald Sun Tour var i et felt med meget begrænset WorldTour-modstand.

 

Selvom listen tæller hele 21 ryttere, er talentmassen i vidunderbørnenes tidsalder så blomstrende, at man sagtens kunne finde plads til flere navne. Ryttere som Mark Donovan, Matteo Jorgenson, Georg Zimmermann, Matthew Walls, Mathias Vacek, Kevin Colleoni, Juan Romo, Jake Stewart, Einer Rubio, Sebastian Berwick, Antonio Tiberi, og Andrea Piccolo kunne sagtens have fortjent en plads på en sådan liste også, og man skal bestemt ikke blive overrasket, hvis det er dem, der slår igennem i det kommende. Hermed i hvert fald en opfordring til også at holde øje med, hvad de præsterer, når sæsonen - forhåbentlig - snart skydes i gang.

 

Læs også
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation

 

De 21 ryttere præsenteres i syv artikler med tre i hver og omtales i helt vilkårlig rækkefølge.

 

Clement Champoussin (Ag2r-Citroën)

Der er et par franskmænd, der har prøvet det før ham: at blive udråbt til den første franske Tour-vinder siden 1984. Bare i de senere år har Thibaut Pinot, Romain Bardet, Warren Barguil, David Gaudu og sågar Julian Alaphilippe fået franskmændene til at drømme om, at de snart kan bringe en snart 40 år lang hjemmebanetørke til ende. Gang på gang er de blevet skuffede, men håbet lever stadig.

 

Nu er det så Clement Champoussins tur til at mærke forventningens pres. Heldigvis for ham har han ikke som Barguil eller Gaudu vundet Tour de l’Avenir, der plejer at være et signal om fremtidig storhed. Derfor er det måske også voldsomt at forvente, at han ligefrem skulle ende med at vinde verdens største cykelløb, men blandt de unge løver er det utvivlsomt ham, der fremkalder de hedeste franske drømme.

Annonce

 

Det er bestemt ikke uden grund.  Champoussin har skabt overskrifter, siden han i 2018 som 20-årig blev nr. 5 i Tour de l’Avenir og nr. 3 i U23-udgaven af Lombardiet. Året efter gjorde han det endnu bedre med en 4. plads i etapeløbet og en 2. plads i den italienske klassiker samt sejr i Giro della Regione Friuli Venzia Giulia, og han rundede endda sæsonen med en flot 9. plads på Oropa-stigningen i Gran Piemonte, der blev vundet af Egan Bernal foran Ivan Ramiro Sosa efter et sandt Ineos-show.

 

Som for mange andre U23-ryttere gik planen om et halvt år som U23 og et halvt år som professionel i vasken som følge af coronavirus, og derfor endte han med at køre hele den afkortede sæson i Ag2r-trøjen. Her havde han det i første omgang svært, men en 8. plads i et Tour de Luxembourg, der egentlig slet ikke passede en ren klatrer som ham, var tegn på, at der var hul igennem.

 

Foto: AG2R La Mondiale

 

Og så kom gennembruddet. På 3. etape af Vueltaen skød en ung Ag2r-rytter pludselig ud af feltet med bare 1 km til toppen af Laguna Negra-stigningen, og som følge af et øjebliks tøven så det kortvarigt ud til, at Champoussin måske kunne vinde på den helt store scene, men desværre fik Felix Grosschartner sat liv i favoritgruppen igen. Champoussin blev hentet, og Dan Martin overspurtede Primoz Roglic på toppen, men en 10. plads mod alle topnavnene var vidnesbyrd om potentialet. Og det blev der sat den fedeste streg under med endnu en flot 10. plads på Moncalvillo-etapen - en af årets mest mindeværdige, hvor Roglic og Richard Carapaz angreb hinanden ustandseligt i et medrivende og herligt syrebad af en angrebsfest.

 

Medvinden rakte dog ikke hele vejen. Champoussin gik decideret ned i den næstsidste weekend, og derfra så vi ikke meget til den unge franskmand. Han er imidlertid ikke den eneste nyprofessionelle, der er blevet ramt af hammeren i en grand tour-debut, og han fik i hvert fald sået et frø til noget stort.

 

Det frø skal spire i 2021. Ag2r har som bekendt skiftet identitet og sendt klatrerne videre, mens de har opbygget en klassikertrup med udgangspunkt i Greg van Avermaet og Oliver Naesen. Resultatet er blevet et klatresvagt mandskab, der bruger de kommende år som en overgangsperiode, indtil den næste etapeløbsrytter slår igennem. Og her er Champoussin sammen med Jaakko Hänninen og Aurelien Paret-Peintre udset som manden, der satses på.

 

Læs også
Optakt: 3. etape af Tour de Romandie

 

I det lys burde der være plads til, at vi får mere at se til Champoussin i det kommende år. Han burde få masser af plads til at agere kaptajn i de etapeløb, han kører, og på baggrund af det, han viste i Vueltaen, ved vi, at han også er konkurrencedygtig. At han skulle blive den næste franske Tour-vinder, er stadig et modigt statement, men forhåbentlig kan franskmændene få lov at drømme endnu mere, når 2021 er gået på hæld.

 

Ilan van Wilder (Team DSM)

Det kan være ret utaknemmeligt at blive udskreget til stortalent. Det kan nemlig gøre det så pokkers svært at leve op til forventningerne, især når man er jævnaldrende med Remco Evenepoel og kommer fra Belgien. Det har Ilan van Wilder måttet sande i et 2020, der slet ikke gik som håbet for den unge belgier.

 

Van Wilder har i hele sin karriere stået i skyggen af Evenepoel. Hans sidste juniorår var ellers ganske overbevisende, men hans lange serie af fine resultater blev overskygget af, at hans jævnaldrende landsmand som regel løb med førstepladsen. Og da han i 2019 i en alder af bare 19 som førsteårsrytter i U23-klassen endda blev en fornem nr. 3 i Tour de l’Avenir - og i øvrigt opnåede en hel serie af flotte resultater i de sværeste etapeløb - var det igen Evenepoel, der løb med opmærksomheden. Det er trods alt svært at konkurrere med EM-guld, VM-sølv og San Sebastian-sejr.

 

Det ændrer dog ikke på, at Van Wilders teenageresultater er ganske imponerende, og derfor var det heller ikke svært overraskende, at Sunweb stod klar med en kontrakt til 2020-sæsonen. Mere overraskende var det måske, at den unge belgier ikke fik vist sig meget frem i sine første løb som professionel, hverken før eller efter nedlukningen.

Annonce

 

Foto: Team Sunweb | Vincent Riemersma​

 

Man skal dog ikke lade sig snyde. Stadig bare 19 år gammel kørte Van Wilder faktisk et flot Volta ao Algarve tilbage i februar, og efter en lidt svær start efter nedlukningen spillede han en stor rolle i både Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege. Det var der bare ikke så mange, der opdagede, men når Marc Hirschi kunne køre med om sejrene til sidst, skyldtes det, at Sunweb havde spillet en meget aktiv føringsrolle undervejs. Og her var Van Wilder en af de mest aktive dybt inde i finalerne.

 

Det lagde grunden til en stærk Vuelta, men desværre tvang en skade ham ud allerede på 1. etape. Derfor fik vi slet ikke at se, om han kunne imponere i samme stil som blandt andre Thymen Arensman, der er omtalt andetsteds. Med tanke på at Van Wilder er betydeligt yngre end sin hollandske holdkammerat og faktisk havde gjort det betydeligt bedre i de foregående løb, kunne noget tyde på, at vi gik glip af noget spændende i Spanien i oktober og november.

 

Heldigvis er Van Wilder stadig bare 20 år, og når han er sin knæskade kvit, skal han nok vise sig frem i et 2021, hvor han på Sunweb burde få masser af plads til at forsøge sig som klassementsrytter i de bjergrige ugelange etapeløb. Så må vi bare håbe, at Evenepoel holder sig så meget i ro, at han ikke nok engang kommer til at stå i skyggen af sin jævnaldrende landsmand.

 

Harold Tejada (Astana)

Som Jakob Fuglsang kan bevidne, var Astana-mandskabet ikke prangende i årets Giro. Det skyldtes naturligvis primært, at Miguel Angel Lopez og Aleksandr Vlasov forsvandt, inden løbet var gået ordentligt i gang, og da særligt Oscar Rodriguez tillige underpræsterede en masse, var den danske fugl i bjergene stort set overladt til den støtte, en delvist genfødt og velkørende Fabio Felline kunne levere.

Annonce

 

Læs også
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx

 

Det kunne dog have været anderledes. Det var nemlig planen, at den nyprofessionelle Harold Tejada også skulle have været til start. På papiret lignede det måske ikke en voldsom forstærkning, men når man kender årsagerne til, at den lille colombianer alligevel ikke kom til Italien, forstår man, at hans fravær vitterligt var en betydelig svækkelse.

 

Tejada kørte nemlig i en vis forstand for stærkt til at komme til Giroen. Da Miguel Angel Lopez sakkede agterud i Mont Denivele Challenge, og det i stedet var Tejada, der satte Aleksandr Vlasovs sejr i scene og siden kørte sig ind på en 6. plads foran blandt andre forhåndsfavoritten Nairo Quintana, spærrede Astana-ledelsen øjnene op. Og da Tejada siden leverede et solidt stykke arbejde i forbindelse med Fuglsangs sejr i Lombardiet og Vlasovs sejr i Emilia, blev det besluttet, at Tejada skulle være en del af A-truppen til Touren i stedet for at hjælpe Fuglsang i Giroen.

 

Foto: Astana Pro Team

 

Det gjorde han over al forventning. Grundet de særegne omstændigheder var årets Tour uhyre stærkt besat, men alligevel var det oftest Tejada, der sad som sidste mand hos Lopez og ikke som ventet Ion Izagirre. Sådan var det i Pyrenæerne og ikke mindst, da den unge nyprofessionelle blev nr. 15 på Grand Colombier, og selvom han endte med at falde sammen i den tredje uge, var det en uventet god debut, hvis eneste europæiske løb forud for denne sæson var hans to optrædender i Tour de l’Avenir i 2018 og 2019.

 

Netop det franske talentløb var scenen, der sikrede ham kontrakten med Astana. I 2019 vandt den dobbelte colombianske U23-mester nemlig en af løbets bjergetaper ved i en tremandsspurt at slå Mauri Vansevenant og Clement Champoussin - to ryttere, der også er at finde på denne liste - og selvom de øvrige resultater måske ikke var specielt iøjnefaldende, dokumenterede Tejada med sin Tour i år, at Astana gjorde klogt i at give ham chancen.

Annonce

 

Hvad skal vi så vente os i 2021? Lidt plads burde han kunne få. Med Miguel Angel Lopez’ exit har Astana færre etapeløbsryttere, især hvis Jakob Fuglsang får lov at satse på klassikere og ugelange etapeløb. Naturligvis vil Aleksandr Vlasov, Fuglsang og Ion Izagirre lægge beslag på mange af de korte etapeløb, men Tejada kan måske fås sin chance undervejs. Og hvis Vlasov vitterligt ender som holdets eneste grand tour-klassementsrytter, kan man slet ikke udelukke, at Tejada kan få lov at prøve sig i eksempelvis Vueltaen. Der mangler fortsat megen udvikling, men den kørsel på Grand Colombier viser til gengæld, at der helt sikkert er noget at bygge på.

INFO
Optakter
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 25. april 2024

Landevej
Følg enkeltstarten i Romandiet og kongeetapen i Tyrkiet
Landevej
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation
Landevej
Evenepoel tilbage på landevejen
Landevej
Topsprinter får debut efter lang skadesperiode
Landevej
Danske hold uden succes i Italien
Landevej
Ny triumf til Lidl-Trek-talent
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Vidunderbarn lykkedes med sit ”første udbrud i karrieren”
Landevej
Video i artiklenSe Lunds reaktion på ny sejr
Landevej
Lidl-Trek-udbryder trodser favoritterne på målbjerg
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lunds anden store sejr
Landevej
Total dominans af UAE
Landevej
Video i artiklenLund blev overrasket i trumfens stund: Hvad laver du her?

Annonce

Landevej
Video i artiklenTobias Lund vinder for anden dag i træk
Landevej
Ayuso ser frem til enkeltstart: Perfekt på papiret
Landevej
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da den franske plasterkrise blev endnu mere akut
Landevej
Geraint Thomas skal stå i spidsen til årets Giro d’Italia
Landevej
Kron før 2. etape: Håber på at vise noget
Landevej
Danskerduo udtaget til spansk etapeløb

Annonce

Landevej
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund triumfere i Tyrkiet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!

Annonce

Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Motion
Første cykelmagasin på gaden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk stortalent har forelsket sig i monument: Jeg går også efter det i fremtiden

Annonce

INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewHjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre
Landevej
Oversigt: 41 danskere i aktion i dag

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
VIS FLERE

Annonce