Alaphilippe laver overraskelsen og vinder enkeltstarten i Pau
19. juli 2019 18:01Foto: A.S.O. / Pauline Ballet / Alex Broadway
af Mathias Høj

Julian Alaphilippe leverede den store overraskelse ved at vinde dagens enkeltstart på 13. etape af Tour de France foran Geraint Thomas (Team Ineos) og Thomas De Gendt (Lotto Soudal). Danske Kasper Asgreen blandede sig helt i toppen.

Overlegne Alaphilippe vandt dagens enkeltstart og holdt fast i den gule trøje

se mere cykling på

Kampen mod uret var i dag på dagsordenen på 13. etape af Tour de France.

 

Kasper Asgreen satte den første interessante tid i mål, og danskeren fik et stykke tid i hot seat. Dog viste belgiske Thomas De Gendt sig meget velkørende på dagens enkeltstart, hvorfor Lotto Soudal-rytteren senere kørte i mål i en ny bedste tid.

 

Derefter gik der et stykke tid, inden De Gendt igen måtte bide negle i ren nervøsitet for sin position i hot seat. Klassementsrytterne begyndte at sætte nogle fremragende tider i finalen, hvorfor De Gendt ikke længere kunne føle sig sikker på sejren. Vi skulle dog hen til den andensidste rytter på ruten før belgierens tid blev slået.

 

Der er naturligvis tale om Geraint Thomas, der skar 22 sekunder af De Gendts tid. Ineos-kaptajnens tid holdte dog ikke længe, da franske Julian Alaphilippe overraskede alt og alle ved at tage etapesejren med 14 sekunder ned til Thomas og 36 sekunder ned til De Gendt.

 

Dagens store tabere var Adam Yates, Romain Bardet, Nairo Quintana og Egan Bernal, der alle tabte afgørende tid til konkurrenterne i klassementet.

 

Bedste dansker på enkeltstarten blev Asgreen på en fjerdeplads.

 

Etapereferat:

27,2 kilometers enkeltstart med start og mål i byen Pau var i dag på programmet, da rytterne tog hul på 13. etape af Tour de France. Den første del af ruten var ganske teknisk, inden rytterne skulle opad den første af to stigninger, nemlig Cote des Aguts (3 km - 4,7 % i snit).

 

Næste udfordring var Cote d’Esquillot (1,1 km - 6,9 % i snit), og to af enkeltstartens i alt tre mellemtider lå placeret på toppen af de to stigninger. Den sidste halvdel af enkeltstarten var kuperet, og med omkring fem kilometer til mål lå den sidste mellemtid placeret. I finalen ventede der en teknisk afslutning, inden målstregen lå få meter efter toppen af en mindre bakke. Etapen bød i alt på 391 højdemeter.

 

Første rytter på startrampen var sygdomsramte Yoann Offredo (Wanty Gobert), men mere interessant var duellen mellem Chad Haga (Sunweb) og Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step). Asgreen kørte ind i en marginal bedre tid end Haga på første mellemtid, hvorfor noget tydet på, at danskeren havde kørt ganske fornuftigt på den første del af ruten.

 

Asgreen i bedste tid

Tony Martin var af mange regnet som en rytter, man skulle holde øje med. Den tyske veteran tog det dog meget roligt på dagens enkeltstart, hvorfor han blev overhalet af både Haga og Asgreen. Duellen mellem de to ryttere var stadig tæt ved anden mellemtid, som Asgreen passerede ti sekunder hurtigere end Sunweb-rytteren. Asgreen havde kørt rigtig stærkt, hvorfor han i mål passerede målstregen 30 sekunder hurtigere end Haga, der senest vandt den afsluttende enkeltstart i Verona i Giro d’Italia.

 

Næste interessante tid blev sat af Matej Mohoric (Bahrain Merida), der på første mellemtid var et sekund hurtigere end Asgreen. Der gik dog ikke længe før portugisiske Nelson Oliveira (Movistar) passerede første mellemtid 10 sekunder hurtigere end Mohoric. Movistar-rytteren havde dog tabt lidt terræn til Asgreen på anden mellemtid, hvor han kun var tre sekunder hurtigere end danskeren.

 

I mål kunne Mohoric dog ikke holde tempoet, hvorfor sloveneren krydsede målstregen 52 sekunder langsommere end Asgreen. Heller ikke Oliveira var i stand til at slå til at sætte ny bedste tid i mål, hvorfor Asgreen fortsat var i hot seat.

 

De Gendt og van Aert imponerer

Wout van Aert var som ventet ganske hurtig ude af startblokken, og Jumbo Visma-rytteren passerede første mellemtid i en ny foreløbig bedste tid. Det varede dog ikke længe, inden Thomas De Gendt (Lotto Soudal) havde god fart i cyklen og slog van Aerts tid på første mellemtid. Danske Søren Kragh (Sunweb) kørte også flot, da han blot var syv sekunder efter De Gendt på første mellemtid.

 

De Gendt fortsatte sin imponerende kørsel ved at slå van Aerts tid på anden mellemtid med hele 16 sekunder. Lotto Soudal-rytteren var derfor på vej mod en særdeles god tid i mål. Kragh Andersen passerede anden mellemtid i nogenlunde samme mellemtid som Asgreen, hvorfor danskeren havde tabt lidt til en meget velkørende De Gendt.

 

Van Aert styrter voldsomt kort før mål

Kort før mål ramte uheldet van Aert. Belgieren kolliderede med barrieren i et sving med omkring en kilometer til mål, og blev liggende i asfalten. Jumbo Visma-rytteren kom aldrig på cyklen igen og blev fragtet væk i en ambulance, hvorfor han var ude af dette års Tour de France.

 

De Gendt forsatte ufortrødent videre og krydsede målstregen i en ny bedste tid 16 sekunder hurtigere end Asgreen, der måtte ud af hot seat og indtage en foreløbig andenplads. Kragh Andersen kom efterfølgende i mål, men danskeren havde tabt meget tid og kørte ind på en 13. plads.

 

Van Aert var ikke den eneste, der måtte en tur i asfalten på dagens enkelstart. Inden belgieren var Stefan Küng (Groupama-FDJ) styrtede, men schweizeren slap billigt fra styrtet. Værre gik det for Maximillian Schachmann (Bora-hansgrohe), der kom lidende over målstregen.

 

Klassementskampen begynder

Efterhånden begyndte klassementsrytterne at trille ned af startrampen, hvilket også betød, at Jakob Fuglsang blev sendt afsted. Første interessante tid af klassementsrytterne blev sat af australske Richie Porte (Trek-Segafredo), der passerede første mellemtid blot et sekund langsommere end De Gendt.

 

Fuglsang viste også gode takter i begyndelsen, da han på første mellemtid blot var fem sekunder efter De Gendt. Uran kom også godt fra start, da colombianeren passerede første mellemtid tre sekunder langsommere end De Gendt. Værre så det ud for Romain Bardet, der havde en svær dag på enkeltstartscyklen og havde på første mellemtid tabt 38 sekunder til Lotto Soudal-rytteren.

 

Den rigtige forskel mellem klassementsrytterne ville dog først blev skabt på den sidste halvdel af ruten, der var knap så kuperet som den første del. Bauke Mollema havde dog holdt kæden stram og krydsede målstregen på en femteplads 33 sekunder efter De Gendt. Porte kørte endnu bedre end sin holdkammerat, da tasmaneren kørte i mål på en andenplads blot ni sekunder efter De Gendt.

 

Steven Kruijswijk viste på enkeltstarten i Criterium du Dauphiné, at han har gode evner i kampen mod uret. På dagens enkeltstart havde hollænderen igen god fart i cyklen og passerede første mellemtid seks sekunder hurtigere end De Gendt. I mellemtiden kørte Fuglsang i mål på en foreløbig sjetteplads 31 sekunder efter De Gendt og 22 sekunder efter Porte.

 

Uran og Alaphilippe overrasker

Alaphilippe satte alle på plads på første mellemtid, som han passerede fem sekunder hurtigere end Kruijswijk. Derfor lignede det, at franskmanden ville forsvare førertrøjen på dagens etape. Derudover overraskede Uran alt og alle ved at køre i mål på andenpladsen under et sekund efter De Gendt, der kunne blive siddende i hot seat lidt endnu.

 

Thibaut Pinot viste også, at formen er, hvor den skal være. Franskmanden kørte i mål på en fjerdeplads, hvorfor Fuglsang foreløbigt havde tabt sekunder til Uran, Pinot og Porte.

 

Som ventet viste Geraint Thomas også tænder. Waliseren satte bedste tid på anden mellemtid, hvorfor meget tydet på, at kun Alaphilippe kunne slå Ineos-kaptajnen. Quick Step-rytteren i gult satte efterfølgende også bedste tid på mellemtiden, hvorfor etapesejren formentlig havnede hos Team Ineos og Quick-Step.

 

Nogle af dagens tabere var Quintana, Bardet og Yates, der tabte afgørende tid til resten af klassementsrytterne. Dermed var der lange og meget udfordrende udsigter for denne trio i jagten på den samlede sejr i dette års Tour de France.

 

Finalen

Til sidst mundede det hele ud i en duel om etapesejren mellem Thomas og Alaphilippe. På den sidste mellemtid fem kilometer fra mål var Alaphilippe stadig foran Thomas, men alt kunne ske på de afsluttende kilometer. Inden da kørte Bernal i mål i en skuffende tid, der var et minut efter De Gendt.

 

Thomas var næste mand i mål, og waliseren satte ny bedste tid 22 sekunder hurtigere end De Gendt. Dermed var det kun Alaphilippe, der manglede at krydse målstregen i Pau.

 

Quick Step-rytteren leverede den store overraskelse og slog Thomas tid, hvorfor der var stor fransk triumf i Pau.

 

Opdateres...

INFO
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Ung nordmand klar til møde med supersprintere

Amerikaner snyder Spratt og kører sig i førertrøjen

Video i artiklenNyt managerspil til Tour Down Under - Præmier til top 25

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

FREDAG

Debat: Et rent dansk Tour de France-hold

Feltet.dk lancerer cykelduellen 2020

Følg regnbuetrøjen i årets første store cykelløb

DM-bronzevinder i pointløb skifter til Team AURA Energi

Optakt: Schwalbe Classic (Down Under Classic)

Optakt: La Tropicale Amissa Bongo

UEC offentliggør "Super Cykel-EM" i 2021

Giro-direktør advarer italienske hold: Ikke sikre på Giro-invitation i fremtiden

Video i artiklenOptakt: Tour Down Under

Bennett bliver Jumbo-Vismas kaptajn i Tour Down Under

Fremtiden på plads: FDJ og Groupama forlænger til 2024

Tidligere Tour-treer led af spiseforstyrrelse: Ville leve uden mad

Fransk supersprinter kører ikke Touren for andet år i træk

Van Aert fortsætter cross-sæson efter VM

Brutal stigning skal igen afgøre Tour of Oman

Porte roser Mads Pedersens VM-triumf: Et fantastisk løb

Det danske cross-landshold er udtaget til VM i Schweiz

Eksklusivt interviewKamp drømmer om Ardennerne i 2020 - Intet Danmark Rundt til Trek

Oversigt: Disse WorldTour-ryttere mangler en kontrakt for 2020

Bakelants om sent holdskifte: Overvejede at begynde på en uddannelse

Preidler afviser brug af doping før 2018

Kombinér cykeldrømme med skoleophold

Spratt efter sejr: Jeg var underdog i den afsluttende spurt

Ny rekord: 22 danske cykelryttere på WorldTouren

Spratt overtager førertrøjen efter etapesejr i Tour Down Under

Test: AGU Vintercykeltøj til kvinder

TORSDAG

OL-håbet smuldrer for Cavendish

Kruijswijk må forlade træningslejr med knæproblemer

Brailsford bekræfter: Carapaz og Dennis til Giroen – Bernal og Thomas til Touren

RCS uddeler wildcards til tre italienske forårsløb

Powless skal køre klassement i sit første løb i EF-trøjen

Wildcards til Giro d'Italia er uddelt

Video i artiklenIngen alkohol på Lotto Soudal møder fuld opbakning fra veteran

Video i artiklenViviani dæmper forventingerne inden sæsonstart

Test: AGU Vintercykeltøj til herrer

Eksklusivt interviewMathiesen vil jagte klassement og OL-enkeltstart i travl sommer

Evenepoel fastslår: Jeg har store mål

Thomas vil være Ironman efter karrieren

Ackermann afslører sine sæsonmål: Bliver stærkere og stærkere

Contador om Froomes kørestil: En af de mærkeligste ryttere

Se alle de professionelle cykelhold 2020

Hjemmebanefavorit vinder sæsonåbner i massespurt

ONSDAG

Sunweb-talent ude med bristet testikel

AG2R-rytter rykker tilbage til hjemlandet

Casper P. til start i dansk tredagesløb med hollandsk sprinter

Boswell indstiller karrieren efter hjernerystelse

Israel Start-Up Nation indgår partnerskab med Formel 1-hold

Stor tv-oversigt: Disse løb kan du se i dansk tv i 2020

Bevin med hjerteproblemer ude af Tour Down Under

NTT har holdet klar til Tour Down Under uden danskere

Valgren og Stokbro starter sæsonen i Frankrig

De Ketele og Politt vinder i Bremen og henviser Hester til tredjepladsen

Test: Pirelli Cinturato Cross – Mixed Terrain

TIRSDAG

Rui Oliveira har brækket kravebenet

Bardet glæder sig til at starte sæsonen i Australien

Volta a Catalunya tilføjer første individuelle tidskørsel i ti år

Riis vil skabe trygge rammer på NTT Pro Cycling

Lotto-Soudal dropper alkohol

189 forgæves forsøg - Roche jagter fortsat Tour-sejr

Medie: Alaphilippe dropper store italienske klassikere

Officielt: Asbjørn Kragh skal køre Tour Down Under

Bernhard Eisel stopper karrieren

Riis får følgeskab af Michael Rogers på NTT

Test: Flowpillow Heat

Omar Fraile: Jeg vil vinde igen

Hester og Graf på omgangshøjde med førende par inden sidste dag i Bremen

MANDAG

Sénéchal tror på større rolle i 2020

Van Aert: Ønsket om VM er stort

Alaphilippe udelukker ikke fremtidig Tour-satsning

Eksklusivt interviewElitechefen forklarer stor beslutning: Danmark er en succeshistorie

Evenepoel om mulig førertrøje i Giroen: Vil ændre mit liv

Mitchelton-Scott klar til titelforsvar i Tour Down Under

Howes: Vi har været heldige

Woods: Cykelsporten vil ændre sig

Video i artiklenFire danskere til start i Tour Down Under

Bennett skal køre Giro-klassement: Han har stort potentiale

Hester og Graf mister føringen i Bremen