Alaphilippe laver overraskelsen og vinder enkeltstarten i Pau
19. juli 2019 18:01 af Mathias Høj Foto: A.S.O. / Pauline Ballet / Alex Broadway

Julian Alaphilippe leverede den store overraskelse ved at vinde dagens enkeltstart på 13. etape af Tour de France foran Geraint Thomas (Team Ineos) og Thomas De Gendt (Lotto Soudal). Danske Kasper Asgreen blandede sig helt i toppen.

Overlegne Alaphilippe vandt dagens enkeltstart og holdt fast i den gule trøje

se mere cykling på

Kampen mod uret var i dag på dagsordenen på 13. etape af Tour de France.

 

Kasper Asgreen satte den første interessante tid i mål, og danskeren fik et stykke tid i hot seat. Dog viste belgiske Thomas De Gendt sig meget velkørende på dagens enkeltstart, hvorfor Lotto Soudal-rytteren senere kørte i mål i en ny bedste tid.

 

Derefter gik der et stykke tid, inden De Gendt igen måtte bide negle i ren nervøsitet for sin position i hot seat. Klassementsrytterne begyndte at sætte nogle fremragende tider i finalen, hvorfor De Gendt ikke længere kunne føle sig sikker på sejren. Vi skulle dog hen til den andensidste rytter på ruten før belgierens tid blev slået.

 

Der er naturligvis tale om Geraint Thomas, der skar 22 sekunder af De Gendts tid. Ineos-kaptajnens tid holdte dog ikke længe, da franske Julian Alaphilippe overraskede alt og alle ved at tage etapesejren med 14 sekunder ned til Thomas og 36 sekunder ned til De Gendt.

 

Dagens store tabere var Adam Yates, Romain Bardet, Nairo Quintana og Egan Bernal, der alle tabte afgørende tid til konkurrenterne i klassementet.

 

Bedste dansker på enkeltstarten blev Asgreen på en fjerdeplads.

 

Etapereferat:

27,2 kilometers enkeltstart med start og mål i byen Pau var i dag på programmet, da rytterne tog hul på 13. etape af Tour de France. Den første del af ruten var ganske teknisk, inden rytterne skulle opad den første af to stigninger, nemlig Cote des Aguts (3 km - 4,7 % i snit).

 

Næste udfordring var Cote d’Esquillot (1,1 km - 6,9 % i snit), og to af enkeltstartens i alt tre mellemtider lå placeret på toppen af de to stigninger. Den sidste halvdel af enkeltstarten var kuperet, og med omkring fem kilometer til mål lå den sidste mellemtid placeret. I finalen ventede der en teknisk afslutning, inden målstregen lå få meter efter toppen af en mindre bakke. Etapen bød i alt på 391 højdemeter.

 

Første rytter på startrampen var sygdomsramte Yoann Offredo (Wanty Gobert), men mere interessant var duellen mellem Chad Haga (Sunweb) og Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step). Asgreen kørte ind i en marginal bedre tid end Haga på første mellemtid, hvorfor noget tydet på, at danskeren havde kørt ganske fornuftigt på den første del af ruten.

 

Asgreen i bedste tid

Tony Martin var af mange regnet som en rytter, man skulle holde øje med. Den tyske veteran tog det dog meget roligt på dagens enkeltstart, hvorfor han blev overhalet af både Haga og Asgreen. Duellen mellem de to ryttere var stadig tæt ved anden mellemtid, som Asgreen passerede ti sekunder hurtigere end Sunweb-rytteren. Asgreen havde kørt rigtig stærkt, hvorfor han i mål passerede målstregen 30 sekunder hurtigere end Haga, der senest vandt den afsluttende enkeltstart i Verona i Giro d’Italia.

 

Næste interessante tid blev sat af Matej Mohoric (Bahrain Merida), der på første mellemtid var et sekund hurtigere end Asgreen. Der gik dog ikke længe før portugisiske Nelson Oliveira (Movistar) passerede første mellemtid 10 sekunder hurtigere end Mohoric. Movistar-rytteren havde dog tabt lidt terræn til Asgreen på anden mellemtid, hvor han kun var tre sekunder hurtigere end danskeren.

 

I mål kunne Mohoric dog ikke holde tempoet, hvorfor sloveneren krydsede målstregen 52 sekunder langsommere end Asgreen. Heller ikke Oliveira var i stand til at slå til at sætte ny bedste tid i mål, hvorfor Asgreen fortsat var i hot seat.

 

De Gendt og van Aert imponerer

Wout van Aert var som ventet ganske hurtig ude af startblokken, og Jumbo Visma-rytteren passerede første mellemtid i en ny foreløbig bedste tid. Det varede dog ikke længe, inden Thomas De Gendt (Lotto Soudal) havde god fart i cyklen og slog van Aerts tid på første mellemtid. Danske Søren Kragh (Sunweb) kørte også flot, da han blot var syv sekunder efter De Gendt på første mellemtid.

 

De Gendt fortsatte sin imponerende kørsel ved at slå van Aerts tid på anden mellemtid med hele 16 sekunder. Lotto Soudal-rytteren var derfor på vej mod en særdeles god tid i mål. Kragh Andersen passerede anden mellemtid i nogenlunde samme mellemtid som Asgreen, hvorfor danskeren havde tabt lidt til en meget velkørende De Gendt.

 

Van Aert styrter voldsomt kort før mål

Kort før mål ramte uheldet van Aert. Belgieren kolliderede med barrieren i et sving med omkring en kilometer til mål, og blev liggende i asfalten. Jumbo Visma-rytteren kom aldrig på cyklen igen og blev fragtet væk i en ambulance, hvorfor han var ude af dette års Tour de France.

 

De Gendt forsatte ufortrødent videre og krydsede målstregen i en ny bedste tid 16 sekunder hurtigere end Asgreen, der måtte ud af hot seat og indtage en foreløbig andenplads. Kragh Andersen kom efterfølgende i mål, men danskeren havde tabt meget tid og kørte ind på en 13. plads.

 

Van Aert var ikke den eneste, der måtte en tur i asfalten på dagens enkelstart. Inden belgieren var Stefan Küng (Groupama-FDJ) styrtede, men schweizeren slap billigt fra styrtet. Værre gik det for Maximillian Schachmann (Bora-hansgrohe), der kom lidende over målstregen.

 

Klassementskampen begynder

Efterhånden begyndte klassementsrytterne at trille ned af startrampen, hvilket også betød, at Jakob Fuglsang blev sendt afsted. Første interessante tid af klassementsrytterne blev sat af australske Richie Porte (Trek-Segafredo), der passerede første mellemtid blot et sekund langsommere end De Gendt.

 

Fuglsang viste også gode takter i begyndelsen, da han på første mellemtid blot var fem sekunder efter De Gendt. Uran kom også godt fra start, da colombianeren passerede første mellemtid tre sekunder langsommere end De Gendt. Værre så det ud for Romain Bardet, der havde en svær dag på enkeltstartscyklen og havde på første mellemtid tabt 38 sekunder til Lotto Soudal-rytteren.

 

Den rigtige forskel mellem klassementsrytterne ville dog først blev skabt på den sidste halvdel af ruten, der var knap så kuperet som den første del. Bauke Mollema havde dog holdt kæden stram og krydsede målstregen på en femteplads 33 sekunder efter De Gendt. Porte kørte endnu bedre end sin holdkammerat, da tasmaneren kørte i mål på en andenplads blot ni sekunder efter De Gendt.

 

Steven Kruijswijk viste på enkeltstarten i Criterium du Dauphiné, at han har gode evner i kampen mod uret. På dagens enkeltstart havde hollænderen igen god fart i cyklen og passerede første mellemtid seks sekunder hurtigere end De Gendt. I mellemtiden kørte Fuglsang i mål på en foreløbig sjetteplads 31 sekunder efter De Gendt og 22 sekunder efter Porte.

 

Uran og Alaphilippe overrasker

Alaphilippe satte alle på plads på første mellemtid, som han passerede fem sekunder hurtigere end Kruijswijk. Derfor lignede det, at franskmanden ville forsvare førertrøjen på dagens etape. Derudover overraskede Uran alt og alle ved at køre i mål på andenpladsen under et sekund efter De Gendt, der kunne blive siddende i hot seat lidt endnu.

 

Thibaut Pinot viste også, at formen er, hvor den skal være. Franskmanden kørte i mål på en fjerdeplads, hvorfor Fuglsang foreløbigt havde tabt sekunder til Uran, Pinot og Porte.

 

Som ventet viste Geraint Thomas også tænder. Waliseren satte bedste tid på anden mellemtid, hvorfor meget tydet på, at kun Alaphilippe kunne slå Ineos-kaptajnen. Quick Step-rytteren i gult satte efterfølgende også bedste tid på mellemtiden, hvorfor etapesejren formentlig havnede hos Team Ineos og Quick-Step.

 

Nogle af dagens tabere var Quintana, Bardet og Yates, der tabte afgørende tid til resten af klassementsrytterne. Dermed var der lange og meget udfordrende udsigter for denne trio i jagten på den samlede sejr i dette års Tour de France.

 

Finalen

Til sidst mundede det hele ud i en duel om etapesejren mellem Thomas og Alaphilippe. På den sidste mellemtid fem kilometer fra mål var Alaphilippe stadig foran Thomas, men alt kunne ske på de afsluttende kilometer. Inden da kørte Bernal i mål i en skuffende tid, der var et minut efter De Gendt.

 

Thomas var næste mand i mål, og waliseren satte ny bedste tid 22 sekunder hurtigere end De Gendt. Dermed var det kun Alaphilippe, der manglede at krydse målstregen i Pau.

 

Quick Step-rytteren leverede den store overraskelse og slog Thomas tid, hvorfor der var stor fransk triumf i Pau.

 

Opdateres...

INFO
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Vuelta-favoritten klar til at gå efter sejren

Fuglsang før Vueltaen: Føler ikke meget fra styrtet

Alaphilippe tilbage efter pause: Han havde nået grænsen

Spanier tog sejren i Limousin

Præmier for +65.000 kroner i Vuelta-spillet? Spillet starter lørdag

Hollandsk mester hurtigst i Norge – Dideriksen treer

Giro-vinderen ude af Vueltaen efter styrt

Colombianer sejrede i Tour de l'Avenir

Startlisten til Vuelta a España med rygnumre

Starttiderne til holdtidskørslen (1. etape) i Vueltaen

Deceuninck-Quick Steps mekaniker blogger under Vueltaen

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

TORSDAG

McNulty: Unge rytteres succes viser, at sporten er renere

Rasmus Quaade efter andenplads: Jeg er virkelig tilfreds med min enkeltstart

Niklas Larsen rykker frem i klassementet: Det var lige, som det skulle være

Optakt: 3. etape af PostNord Danmark Rundt

Følg kongeetapen i PostNord Danmark Rundt

Würtz Schmidt: Jeg begyndte at lide ret hurtigt

Toft vandt endelig i Danmark Rundt: Forløsningen er rigtig stor

Martin Toft vinder enkeltstarten – Mads Würtz ny mand i PostNord-førertrøjen

Optakt: 1. etape af Vuelta a Espana

Benoot begravede holdkammerat: Han var også min ven

Froome accepterer otte år gammel Vuelta-sejr

Vuelta a Espana: Outsiderne

Team Ineos laver sen udskiftning i Vuelta-trup

Lars Bak kører karrierens sidste danske løb

Valverde vil hente etapesejre i Vuelta a España

Jesper Worre prøvede at lokke hollandsk stjerne med mange penge

John Degenkolb skifter til Lotto Soudal

Jansen: Jeg forstod ikke de andre rytteres taktik i finalen

Brian Holm: Cyklister er også nogle idioter

Calmejane efter sejr: Det var hævn

Laporte efter Vivani-transfer: Jeg har stadig personlige ambitioner

ONSDAG

Dempster vinder hollandsk éndagsløb

Rodenberg: Det var en ret stresset dag

Vuelta a Espana: Podiekandidaterne

Calmejane tager første sejr siden marts

Optakt: 2. etape af PostNord Danmark Rundt

Dansk verdensmester forsøgte forgæves: Jeg tog en chance

Rasmus Byriel glad for holdets etapesejr efter at have ofret sig

Benoot efter sejr: Min professionelle karriere begyndte i Danmark Rundt

Jonas Vingegaard uheldigt fra start i PostNord Danmark Rund

ColoQuick-kaptajn tager vigtig tid: Det kan være afgørende

Flot sejr til Benoot på 1. etape af PostNord Danmark Rundt

Ung brite efter voldsomt styrt i l´Avenir: Husker ikke rigtig noget

Martin Toft: Det er bare fuld blæs

Rodenberg: Jeg kan slå verdensklassesprintere

Ung komet vil vinde i Grand Tour-debut

Reaktioner før 1. etape af PostNord Danmark Rundt

Vinokurov tror på Fuglsang: Kan opnå mere

Tysk stortalent skifter til Bora-Hansgrohe

Quick-Step henter stærk italiener hos Astana

Transferlisten 2019-2020

Jakob Fuglsang skriver ny kontrakt til 2021

Bekræftet: Kamp skriver WorldTour-kontrakt

PostNord Danmark Rundt sendes nu live i 59 lande

Prøv banecykling til Bike Blowout messen

Overblik: Vuelta startlisten - alle 22 hold

Würtz: Forventer hård 1. etape

Kamp: Jeg vil vinde løbet sammenlagt

Klar til Danmark Rundt? Sæt dit hold - spillet starter kl. 13.30

TIRSDAG

ColoQuick sportsdirektør: Vi skal søge chancen hver dag

Vuelta a Espana: Vinderkandidaterne

Tom Pidcock på hospitalet efter styrt i Tour de l’Avenir

Tidligere verdensmester planlægger karrierestop efter OL i Tokyo

Optakt: 1. etape af PostNord Danmark Rundt

Optakt: PostNord Danmark Rundt

Geoghegan Hart og Poels i spidsen for INEOS til Vueltaen

Havik vandt foran Greipel i GP Stad Zottegem

Vuelta a Espana: Hovedudfordrerne

Movistar henter to colombianske klatretalenter

Landis om tvunget navneskifte: Personlig vendetta

Fuglsang: Her er mit mål til Vueltaen

Vuelta a Espana: Favoritten

Dansk udbrudstogt ender i schweizisk triumf i Tour de l’Avenir

Vuelta a España: Ruten, etaper og etapeprofiler

Jumbo-Visma øger sit budget i jagten på Grand Tour-succes

38-årige østrigsk veteran opsat på at fortsætte karrieren i 2020

CCC henter Giro-etapevinder

Van Aerts cross-sæson i fare

Overblik: 172 WorldTour-ryttere uden kontrakt - 5 danske