Ackerman tager sin anden Giro-sejr
15. maj 2019 17:41 af Mathias BlohmFoto: BORA-hansgrohe - BettiniPhoto/SC Creative Cycling

På en 140 kilometer lang etape, der var voldsomt præget af regn, tog den tyske mester Pascal Ackermann sin anden etapesejr i Giro d'Italia. Etapen var undervejs blevet forkortet grundet vejret.

Highlights: Pascal Ackermann vandt på imponerende vis spurten på Giroens plaskvåde 5.etape

se mere cykling på

Bora-hansgrohe havde nået deres mål, da Pascal Ackermann tog en sejr på Giroens anden etape. Nu har holdet fordoblet antallet af etapesejre.

 

På en etape, hvor tiden blev stoppet for samtlige ryttere, da de krydsede målstregen første gang med ni kilometer igen, løb den tyske mester Pascal Ackermann med sejren foran UAE's Fernando Gaviria.

 

Det var voldsomt regnvejr, der var skyld i den lidt kuriøse afslutning på dagens etape, hvor størstedelen af feltet ved første passage af målstregen overlod scenen helt og aldeles til sprinterholdene.

 

Det takkede specielt Pascal Ackermann og Bora-hansgrohe for ved at tage deres anden etapesejr i løbet. På mærkværdig vis så det faktisk ud til, at Ackermann som den eneste sprinter havde smidt regnjakken frem mod målstregen.

 

Om det var på grund af den manglende regnjakke, får vi sikkert adrig at vide, men i hvert fald var det med blot en halv hjulslængde, at tyskeren slog colombianske Fernando Gaviria på målstregen.

 

Groupama-FDJ's Arnaud Demare blev treer på etapen, som måske mest vil blive husket for, at forhåndsfavoritten Tom Dumoulin valgte at stå af.

 

Med den lidt specielle afslutning skete der ingen forskydninger i det samlede klassement, og Primoz Roglic er derfor stadig at finde i løbets førertrøje. Det er i øvrigt første gang i 16 år, at en rytter har den lyserøde førertrøje i løbets første fem etaper.

 

Etapereferat:

Det var en særdeles regnvåd Castelli Romani-park lidt sydøst for Rom, der ved 14-tiden bød de tilbageværende 172 ryttere velkommen til start på Giro d’Italias femte etape.

 

Knapt var rytterne blevet våde af det silende regn, inden det stod klart for Tom Dumoulin, at de skader, han pådrog ved sit styrt på gårsdagens etape, var for voldsomme til, at han kunne forsætte. Dermed blev det italienske etapeløb en af de absolut største forhåndsfavoritter fattigere.

 

Også Bahrain-Meridas Kristijan Koren er ude af løbet. Kroaten er én af de fire ryttere, som østrigske myndigheder har fundet beviser mod i den såkaldet ’åreladningssag’, og af den årsag stillede han ikke til start på dagens etape.

 

I samme moment løbsdirektøren flagede den neutrale start af, blev der angrebet. Enrico Barbin, Ummbert Orsini (begge Bardiani), Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Ivan Santaromita (Nippo Vini Fantini), Louis Verveake (Sunweb) & Miguel Florez (Adroni) stak afsted.

 

Ingen så ud til at have problemer med de seks ryttere, og de fik derfor lov at danne dagens udbrud. Efter de første syv kilometer havde sekstetten skabt sig et forspring på lidt over et minut, men Jumbo-Visma  så ikke ud til at ville tage nogen chancer, og udbruddet øgede kun langsomt.

 

Om det var Jumbo-Vismas kontrolleren eller ej, vides ikke, men i hvert fald så Giulio Ciccone ud til at have fortrudt sin medvirken til udbruddet, og efter blot 22 kilometer, lod han sig falde tilbage til feltet.

 

Da udbruddet kort efter nåede dagens anden stigning, Rocca di Papa, som vel bedst kan oversættes til ’Pavens sten/klippe’, var det med et forspring på lige godt to minutter til feltet.

 

Bora-hansgrohe og Deceuninck- Quick Step satte begge en mand frem for at hjælpe Jumbo-Visma i feltets front, og langsomt men sikkert dalede udbruddets forspring, således at det med med 95 kilometer til mål igen nærmede sig et enkelt minut.

 

Viviani og Demare går ikke efter point

Med 88 kilometer igen kom dagens første spurt, og selvom udbryderne var fuldstændig ligeglade med den, var viste Pascal Ackermann, at han sagtens kunne bruge lidt ekstra point, og fuldstændig uden konkurrence fra hverken Elia Viviani eller Arnaud Demare tog han derfor sjettepladsen. Viviani fik en straf på 50 point efter tredje etape, og italieneren ser ikke længere ud til at gå efter pointtrøjen.

 

I takt med at feltet langsomt lettede foden fra gaspedalen offentliggjorde Lotto Soudal via deres twitter-account, at Jelle Vanendert var den syvende rytter til at trække sig fra løbet, da han eftersigende døjede med betændelse i sit ene knæ.

 

Sprinterholdene så ud til at være fint tilfredse med løbets gang, og udbruddets forspring fik derfor lov at ligge stabilt på cirka halvandet minut.

 

Etapen afkortes

Med 65 kilometer tilbage af etapen havde man flere gange set ryttere være et smut forbi løbsdirektørens bil, og samtidig begyndte de sociale medier at svirre med rygter om, at etapen ville blive afkortet på grund af de våde og dermed glatte veje.

 

Kort efter blev det offentliggjort fra arrangørernes side, at tiden ville blive stoppet, når rytterne kørte over målstregen første gang. Herefter ventede en ni kilometer lang rundstrækning i byen Terracina, hvor de, der havde lyst til at køre om etapesejren, kunne gøre det, mens klassementsfolkene kunne undlade at satse unødigt for at undgå tidstab.

 

Med godt 50 kilometer igen skulle udbruddet over dagens eneste kategoriserede stigning, og det fik Louis Vervaeke til at sætte pres på i femmandsgruppen. Alene over toppen besluttede den belgiske Sunweb-rytter at fortsætte på egen hånd, og han havde således lidt over halvandet minut til feltet.

 

Med 35 kilometer igen var Vervaekes forspring kun blevet reduceret en smule, og samtidig blev hans tidligere udbrudskammerater opslugt af feltet, der blev ført an af UAE, Bora og Deceuninck.

 

Den 25-årige belgier kæmpede en brav kamp på det, der bestemt ikke lignede en almindelig syditaliensk maj-dag. Regnen var på dette tidspunkt stilnet en smule af, men vejene var stadig plaskvåde i udkanten af målbyen Terracina, og i det hele taget var det bare en rigtig gråvejrsdag i den italienske ferieby.

 

Grå har tankerne hos Louis Vervaeke sikkert også været, da han med 22 kilometer igen måtte sande, at det ikke ville blive til etapesejre i dag.

 

Samlet over stregen

Frem mod målstregen, hvor tiden altså ville blive stoppet, intensiveredes positionskampen blandt sprinterholdene, og selvom regnen nu igen stod til både højre og venstre, var der endnu ingen panik på de bredde veje.

 

Med ni kilometer igen passerede et samlet felt målstregen med Primoz Roglic i andenposition, og dermed stod det klart, at ingen ryttere ville lide et tidstab på dagens etape.

 

Herefter lod over halvdelen af feltet sig forudsigeligt falde tilbage, og scenen var dermed overladt helt og aldeles til løbets sprintere og deres hold.

 

Frem mod målstregen

Så galdt det etapesejren, og lidt overraskende var det Israel Cycling Academy, der førte feltet an for deres sprinter Davide Cimolai. Med lige godt 2,5 kilometer igen fragtede danske Mikkel Honoré dog Elia Viviani frem, og italieneren så ud til at være sulten.

 

På opløbsstræningen var det en CCC-rytter, der førte an for Jakub Mareczko, med ved flamme rouge overtog Sénéchal for Viviani, og det så ud til, at den italienske mester kunne få sin revanche.

 

Men da Fabio Sabatini åbnede spurten for Viviani, gik både Fernando Gaviria og Pascal Ackermann let forbi, og fra front så det ud til, at Gaviria ville tage sejren. Pascal Ackermann havde dog ingenlunde tænkt sig at trække sig, og på de sidste meter fik han sneget sig forbi colombianeren, og med mindre end en halv hjullængde tog tyskeren sin anden etapesejr i løbet.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

MANDAG

Ackermann vil fortsætte med at vinde

Van der Poel planlægger debut i Paris-Roubaix i 2020

Fransk stortalent forlænger med FDJ

Colombianer suspenderet efter fund af testosteron

Voeckler tror på fransk Tour-sejr

Roglic klar til at øge føring yderligere

Dobbeltsejr til Mitchelton-SCOTT Women ved spansk klassiker

Nibali afviser Giro som duel med Roglic

Optakt: 10. etape af Giro d’Italia

Giro d'Italia-analyse: The Party Killer

Følg Giroens letteste etape

1500 watt og 6000 kalorier - Se de vildeste data fra Giroens første uge

Landa efter kæmpe tidstab: Jeg tror stadig på sejren

Mollema trods næsthurtigste opkørsel: Følelsen var ikke super

Yates på hviledagen: Jeg har arbejdet for hårdt til at opgive nu

Den canadiske mester kan se frem til en længere skadespause

Jonas Vingegaard med for Jumbo Visma ved Hammer Stavanger

I dybden med Astans enkeltstartscykel: Diskbremser, 8,3 kg og 55-44/11-30-gear

Vigtigheden af at spise rigtigt: Den altafgørende kost, fedtstoffer og Fuglsangs fiskeolie

Van Hooydonck forlænger med CCC til og med 2021

Mitchelton-SCOTT er klar til titelforsvar ved Hammer Stavanger

Conti efter regnfuld enkeltstart: Sigtbarheden var dårlig

Landstræner Mads Bødker gør status på World Cup-løbet i Albstadt

Valgren vil rette op på et skuffende forår med ny træner og et højdetelt

Van der Poel: Dumt af følge Schurter i begyndelsen

Teunissen efter sejr: Det var bestemt ikke planen

coloQuick fanget i taktisk spil

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

SØNDAG

Prades efter samlet sejr: Holdet gjorde forskellen i dag

Niklas Larsen sekser – 25-årige hollænder vinder samlet i Frankrig

Campenaerts efter defekt: Cykelskiftet kostede mig sejren

Yates efter enkeltstart: Jeg havde en dårlig dag

Vinokurov efter Lopez tidstab: Giroen er ikke slut endnu

Roglic efter enkeltstart: Jeg kunne ikke tage chancer i svingene

Giro d’Italia 2019 - Udgåede ryttere

Taktisk genistreg giver Teunissen den samlede sejr og etapesejren i Frankrig

Roglic vinder også Giroens anden enkeltstart – mens Conti holder fast i førertrøjen

Stor Androni-triumf på 3. etape af Vuelta Aragón - Prades vinder samlet

Roglic leverer - Conti forsvarer

Flückiger slår van der Poel ved World Cup-afdeling i Albstadt

Malene Degn i top ti ved første World Cup-afdeling - Langvad udgår

Jumbo Visma-trio forlænger deres kontrakt med to år

Tour of California-analyse: Det koldblodige slovenske supertalent

Sagan missede 18. etapesejr: Jeg reagerede muligvis en smule sent

EF efter andenplads til 21-årig neo-pro: Vi ville have mere

Stortalent: Den smukkeste sejr i min karriere

Nibalis træner om enkeltstarten: Han taber ikke mere end 30-40 sekunder til Roglic

Glad Asgreen vil overveje etapeløb i fremtiden

Ung hollænder slår Sagan i Californien - Pogacar vinder samlet

LØRDAG

Italiener vinder sidste etape hos kvinderne – Van der Breggen vinder samlet

Optakt: 9. etape af Giro d’Italia

Teunissen glad for sejren

ColoQuick tager endnu en podieplads i Frankrig - Niklas Larsen 4´er

Ackermann efter 3. pladsen: Glad for at bevare pointrøjen

Ewan efter etapesejr i Giroen: Endelig vandt jeg

Giro d'Italia-analyse: Supersprinteren, der endelig vandt en massespurt

Direct Energie vinder i Aragón

Teunissen vinder i Frankrig

Teunissen slog franske Venturini på femte etape i Cassel

Optakt med etapevinderbud: 4 Jours de Dunkerque

Ewan: Etapesejren betyder meget med det pres, jeg har på mig

Ewan var stensikker på Giroens længste etape

Ewan hurtigst i Italien

Slovensk sejr på Mount Baldy - Asgreen fortsatte sin eminente form

Ny polsk afdeling i U23’ernes Nations’ Cup

Bouhanni godt på vej mod Tour de France-deltagelse

Optakt: 7. etape af Tour of California

Coquard utilfreds trods sejr: Arrangørerne har ødelagt mine chancer

Pogacar: Higuita fejlede i sidste sving

Suveræn dobbeltsejr til Boels-Dolmans i Californien

Tour of California-analyse: Talenternes legeplads

Niklas Larsen treer i Frankrig – nordmand hurtigst

Asgreen overraskede sig selv: Meget bedre end forventet

Pogacar vinder kongeetapen - Asgreen sekser i pragtpræstation

FREDAG

Optakt: 8. etape af Giro d’Italia

Van der Poel vinder i Albstadt - Langvad 5'er hos kvinderne

Giro d'Italia-analyse: Det kasakhiske advarselsflag

Juul-Jensen efter hektisk Giro-etape: Hamilton beviste sit talent

Bilbao efter sejr: Planen var, at Cataldo skulle ramme udbruddet

Justin Jules vinder på udebane i Aragon

Coquard vinder i Dunkerque - Teunissen i front