EKSKLUSIVT

31-årig dansker vil til tops ved verdens mest prestigefyldte ultraløb
02. december 2019 15:25Red Bull Media Crew
af Christian Frese

Fra den 28. oktober til den 7. november gennemførte Michael Knudsen en vanvittig træningstur på 5000 kilometer, men distancen alene yder på ingen måde danskerens bedrift retfærdighed. De mange timer i sadlen blev nemlig tilbragt på en hometrainer i Field´s. I dag bringer vi det tredje og sidste kapitel i historien om den 31-årige ultracyklist, som her beskriver turens sidste kilometer, konkluderer på sin oplevelse og ikke mindst ser frem mod sommerens Race Across America.

Har du ikke læst vores første to artikler om Michael Knudsen? 1. del findes her, og 2. del finder du her.


Efter næsten ti dages hårdt arbejde nærmede Knudsen sig målstregen ved de 5000 kilometer.

 

En større ophobning af væske i underbenene var det seneste af flere fysiske problemer, men dette fik ikke ultracyklisten til at miste fokus. Tværtimod valgte Knudsen at skære ned på sin søvn i jagten på målsætningen om at gennemføre på ti dage. Torsdag ved 10-tiden var skæringspunktet.

 

Hele 585 kilometer på mere end 17 timers kørsel tilbagelagde danskeren onsdag, projektets tiende dag, og efter yderligere 2,5 timers kørsel torsdag morgen kunne Knudsen trille ud på en sidste omgang på Watopia, hvor adskillige Zwift-brugere som aftalt fulgte ham rundt.

 

Torsdag morgen klokken 8.45, 238 timer og 30 minutter efter de første pedaltråd, var det så endelig forbi.

 

”Det var lidt af en forløsning endelig at blive færdig. Både jeg og Kathrin (Knudsens kæreste, red.) var rigtig glade for, at vi var kommet i mål og for, at både hovedet og kroppen havde det godt. Jeg havde ikke kørt over evne, og jeg var bare glad for snart skulle hjem og sove i min egen seng ”, fortæller Knudsen til Feltet.dk

 

Ultracyklisten ærgrede sig dog over timingen af projektets afslutning.

 

Vi sluttede desværre torsdag morgen, så butikkerne var ikke åbne endnu. Min mor og hendes mand, min kæreste og et par venner fra Zwift-miljøet var derude, men ellers var der ingen mennesker i Field´s. Det havde været lidt sjovere, hvis det havde været midt på dagen, og man kunne sige over højtalerne, at man lige kunne hoppe ned til vores stand, når jeg kørte over målstregen”, siger Knudsen.


Knudsen med sin famile efter projektets afslutning.

 

Efter så mange timer på en hometrainer skulle man tro, at smerter i ryg, bagdel eller ben var blandt de værste minder, men adspurgt til projektets største udfordringer fremhævede Knudsen i stedet den simple mangel på frisk luft.

 

”At indånde den tørre luft fra air-condition non-stop i ti dage er ikke godt for din næse. Man tager fuldstændig for givet, hvor rart det er at komme ud og få frisk luft og se himlen. Kun at få kunstigt lys i ti dage gør bare et eller andet ved hovedet. Da jeg kom til weekenden, slog det mig, at jeg havde været indenfor i syv dage. Det synes jeg var lidt mærkeligt. Der ville jeg snart gerne udenfor igen”, udtaler han.

 

En anden klassisk problematik ved indendørstræning er svedige shorts, men Knudsen fortæller, at han blot brugte et enkelt par shorts om dagen, da en effektiv blæser holdt ham tør. Således slap danskeren også for siddesår.

 

At skulle spise enorme mængder mad slap Knudsen dog ikke for. Det bekræfter den 31-årige med et grin.

 

”Jeg forbrændte omkring 7000 kalorier hver dag, og jeg er ikke kræsen. Jeg spiste alt. Energibarer, gels, bananer, slik, is, alt godt fra bageren, ris, kylling og pasta. Jeg fik thaimad, og undervejs kom ejeren af den lokale shawarmabar ned og så, at jeg var der i ti dage i træk. Så fik jeg gratis mad dernede. Jeg har ikke helt styr på, hvor meget jeg indtog”, beskriver han.

 

Zwift vs. RAAM og en indendørs verdensrekord

Til sommer venter så endnu en stor udfordring, når Knudsen debuterer i verdens mest prestigefyldte ultraløb, Race Across America (RAAM), der tager rytterne igennem 5000 kilometer, 39.000 højdemeter og 12 stater på tværs af USA.

 

At have gennemført løbsdistancen på en hometrainer får dog ikke danskeren til at føle sig bedre rustet til det amerikanske løb.

 

”Folk har misforstået projektet lidt. Som om at jeg tror, at det er god træning frem mod RAAM, eller at det er det samme som at køre RAAM, men man kan slet ikke sammenligne Zwift og den virkelig verden. Det er to helt forskellige ting. Farten er meget højere på Zwift, og du kan drafte”, forklarer Knudsen.

 

Den 31-årige ultracyklist satte med projektet verdensrekord for den længste indendørstur. De 5000 kilometer bliver dog ikke anerkendt som en officiel verdensrekord, men det betyder ikke noget for danskeren.

 

Det gør mig ingenting, at den ikke bliver officiel. Jeg gjorde det for at lave et skørt event og for at sætte vores RAAM-kampagne i gang. Man kan kalde det en ti dages-distancerekord, men det er umuligt at snakke om en indendørs verdensrekord for en enkelt træningstur”, lyder det fra Knudsen, der tilføjer, at Guinness muligvis vil anerkende hans præstation som en distancerekord på ti dage.

 

Med utallige udholdenhedspræstationer på CV´et er Knudsen en rutineret ultracyklist, men danskeren er ikke bleg for at indrømme, at dette projekt sendte ham ud i ukendt terræn.

 

”Jeg gik ind til det uden forventninger overhovedet. Det var umuligt at vide, hvordan kroppen egentlig reagerer på ti dages indendørscykling, og hvordan det er at sidde i et shoppingcenter i ti dage. Jeg ville bare ikke blive skadet eller have en lang restitueringsperiode. Det var de eneste forudsætninger”, fastslår han.

 

Knudsen levede op til egne forhåbninger, da han allerede tre dage efter projektets afslutning igen satte sig i sadlen. Ifølge danskeren selv var kroppen her ”perfekt”, og det er da også med stor tilfredshed, at han nu ser tilbage på projektet.

 

”Jeg har fået en masse gode venner fra Zwift, som jeg kommer til at møde i virkeligheden. Jeg har fået virkelig mange beskeder fra folk, der har kørt deres længste tur eller ugentlige distance, samt fra folk der er blevet motiveret til at hoppe på cyklen på grund af projektet. Bare det alene gjorde projektet det hele værd. Så jeg sidder tilbage med en sindssyg god følelse”, siger Knudsen, der dog ikke ønsker at gentage et større projekt på et lignende sted til Field´s.


Knudsen modtog stor støtte fra sin kæreste, Kathrin, der tog fri fra arbejde under projektet og undervejs kørte 1200 kilometer på Zwift ved ultracyklistens side.

 

Vejen til RAAM 2020
Med projektet veloverstået retter Knudsen nu alt fokus på næste års Race Across America, der begynder den 16. juni i Californien. Første skridt i forberedelserne er en træningslejr på Gran Canaria, som danskeren tog hul på i mandags.

 

I tillæg til træningen har Knudsen planer om at deltage i to ultraløb i starten af 2020: BikingMan Oman i februar samt Race Across Italy i april. Derfra følger endnu en længere træningsperiode, før Knudsen og hans hold af hjælpere efter planen flyver til USA to uger før løbsstart for at vænne sig til varmen.

 

I kraft af Race Across Americas ubarmhjertige fysiske krav til rytterne skulle man måske tro, at den hårde træning ville være Knudsens primære udfordring - men sådan forholder det sig ikke ifølge hovedpersonen selv.

 

”Den største udfordring ved RAAM er nærmest det praktiske. At få samlet et crew på ni mand, der alle sammen kan få fri i en måned midt om sommeren og fungere sammen med mig og hinanden. Der skal lejes autocamper og følgebil, købes flybilletter, bookes hoteller, ordnes cykler og så videre. Det praktiske ved RAAM er virkelig stressende og kan fjerne lidt fokus fra træningen”, forklarer Knudsen.

 

Danskeren håber at have styr på de praktiske detaljer fra nytår, således at han udelukkende kan koncentrere sig om sin træning. Denne vil ikke inkludere ”søvntræning” (træning på få timers søvn), da Knudsen forklarer at have dårlige erfaringer med denne træningsform fra perioden op mod 2017-udgaven af det 9000 kilometer lange Trans-Siberian Extreme.

 

Netop det russiske ultraløb spiller en vigtig rolle for Knudsens perspektiv på Race Across America.

 

”Jeg glæder mig bare til at sammenligne det med Rusland. Der er stadig kun syv personer, der har gennemført i Rusland. Alle folk kalder RAAM for verdens hårdeste cykelløb, men jeg bliver overrasket, hvis RAAM er hårdere end Rusland - så er det sagt. Der er kun tre ryttere, der har kørt begge løb, og de siger alle, at Trans-Siberian er hårdere, så jeg glæder mig til at få lov at prøve”, udtaler Knudsen.


Et godt supportteam er altafgørende for succes ved Race Across America, hvor rytteren på selve landevejen er overladt til sig selv og samtidig blot sover et par timer i døgnet.

 

Store forhåbninger til det ultimative ultracykelløb

Race Across America er anset som det prestigefyldte ultraløb i verden, men Knudsen er drevet af udfordringen fremfor hæderen. Det er danskerens løbshistorik et lysende eksempel på.

 

Knudsens hidtil manglende Race Across America-deltagelse er nemlig til trods for, at den dengang triathlon-dyrkende dansker allerede i 2016 kvalificerede sig til løbet. Kort tid efter opdagede Knudsen dog en endnu større udfordring i form af Trans-Siberian Extreme, og året efter var det så i Rusland, og ikke USA, at Knudsen stod klar på startstregen.

 

Det lykkedes imidlertid ikke for Knudsen at gennemføre det russiske løb, hvorfor han det følgende år indledte en målrettet træningsproces i jagten på revanche. Missionen blev en succes, og Knudsen gennemførte Trans-Siberian Extreme som den bare sjette mand i historien.

 

Prestigefyldt eller ej, så føler Knudsen ikke, at Race Across America er den foreløbige kulmination på karrieren som ultracyklist. Oplevelsen af at have opnået sit store mål i Rusland har nemlig en ganske særlig plads i danskerens hjerte.

 

”Rusland har nærmest været mit RAAM. Det er stressende kun at have et enkelt mål i to år i træk i form af Rusland. Det tager lidt på en”, siger Knudsen og fortsætter:

 

”RAAM er dog stadigvæk der, hvor man bliver målt og vejet, og jeg tror, at jeg ville ærgre mig om nogle år, hvis jeg ikke var taget derover for at prøve mig af. Men jeg vil ikke sige, at det er det ultimative mål, og jeg tror ikke, at RAAM kan give mig den samme følelse, som da jeg gennemførte løbet i Rusland på andenpladsen ovenpå fiaskoen året forinden”.

 

Til sommer har Knudsen dog ikke blot øjnene rettet mod at gennemføre. Danskeren planlægger at give fuld gas, og det er der flere grunde til.

 

”Jeg tror, at det bliver et vanvittigt hårdt cykelløb, og jeg har tænkt mig at køre det som en konkurrence og ikke bare for at komme indenfor tidsgrænsen. Så kan jeg også få en reel vurdering af, hvor hårdt det er i forhold til Rusland. RAAM er stadigvæk det ultimative ultracykelløb, så hvis jeg kunne vælge mellem at vinde Rusland og RAAM, ville jeg vælge RAAM, men det er udelukkende for prestigen”, lyder det.

 

Og har han så selv troen på det? Ingen dansker har endnu vundet RAAM, men med den seks-dobbelte vinder af løbet, Christoph Strasser, fraværende ved løbet i 2020, ser Knudsen mere lyst på sine chancer.

 

”Han har nærmest været uslåelig, så nu er der jo lige pludselig mulighed for at vinde”, siger Knudsen med et grin og tilføjer:

 

”Selvfølgelig ville det være fedt at være den første dansker til at vinde, men det er der trods alt mange, der har sagt, så mit første mål skal være at gennemføre. Men min dagsorden er at gøre det så godt og hurtigt som muligt, og jeg er villig til at risikere noget for at få en god position”, fortæller han.

 

Selvom Knudsen ikke vil garantere en sejr på forhånd, er han ikke bange for at drømme stort.

 

”Jeg kører med for at være konkurrencedygtig og håber på at kunne køre med om de øverste pladser på podiet. Men på 5000 kilometer er der mange ting, der kan spille ind. Du kan vælte og blive syg. Så at tage derover udelukkende for at vinde er meget ambitiøst, når der er så mange ukontrollerbare ting, som kan spille ind”, forklarer han.


Præcist som i Trans-Siberian Extreme (billedet, red.) kan Race Across America byde på stærkt varierende vejrforhold undervejs.

 

Endnu et vovet løfte

Frem mod debuten i Trans-Siberian Extreme, som bare fire ryttere på daværende tidspunkt havde gennemført, lovede Knudsen på både Go´ Morgen Danmark og P3, at han ville gennemføre løbet. Ord som danskeren kom til at fortryde.

 

Ikke desto mindre er den 31-årige klar til at give samme løfte til Race Across America.

 

”Ja, jeg kan godt love, at jeg gennemfører. Det er jo kun halv distance jo (af Trans-Siberian Extreme, red.). Hvis ikke jeg styrter og slår mig, så skal jeg nok komme til mål”, siger Knudsen og begrunder:

 

”Jeg føler, at jeg nu er klar til at kæmpe med om topplaceringerne i RAAM. Jeg føler, at jeg har lavet mine rookiemistakes, og at jeg har et rimelig strømlinet setup. Jeg kender min krop godt, og jeg har testet mig selv på mange punkter. Jeg føler mig klar”, slutter danskeren.

 

Er du interesseret i de rå data bag Knudsens vanvittige indendørsprojekt, kan du på danskerens Strava-fil se blandt andet watt, puls, tid, hastighed og energiforbrug fra de ti dage i Field´s.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Rolf Aldag skal være sportsdirektør på kvindeligt storhold

Watt fra verdens bedste: Ti ryttere du bør følge på Strava i 2020

Delko-Marseille skriver med hævngerrig Minali

Bahrain skifter navn og trøjer

Rusland udelukkes i fire år - Hvad betyder det for cykelsporten?

Rohan Dennis officielt på plads hos Ineos

Video i artiklenOpvarmning til 2020: Hvad kan vi forvente af Trek-Segafredo?

BHS har sidste rytter klar til 2020

Danskerhold skal køre stærkt besat etapeløb i 2020

Find julegaven til cyklisten

Rolland slået bevidstløs i træningsstyrt - misser træningslejr

Ny nordmand begejstret for Riwal: Det virker rigtig godt

Pinot overvejer OL-satsning efter Touren

Transferlisten 2019-2020 - ProTeams

Transferlisten 2019-2020 - WorldTour

Transferlisten 2019-2020 - DANSK

Medie: Dennis skifter til Team Ineos

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

SØNDAG

Samuel Gaze og Scott Thwaites skifter til Corendon-Circus

Video: Alberto Contador og Andy Schleck i duel på børnecykler

Resultater fra bane-DM i Odense

Stil spørgsmål til Feltet.dks ekspert

Aerts vinder efter at konkurrent styrter

Worst spurter sig til sejren i Zonhoven

Opvarmning til 2020: Hvad kan vi forvente af Groupama-FDJ?

2020-sæsonen: 10 lovende transfers

Oversigt: WorldTour-holdenes holdtrøjer i 2020

Video i artiklen2. søndag i advent: Anden fase i La Marmotte

LØRDAG

Fire og otte års karantæne til dopingsyndere

FDJ sportsdirektør om talenter: Potentialet er enormt

Rwandas cykelforbund rystet af skandaler – Præsidenten går af

Video i artiklenRasmus Lund er nomineret til Årets Fund

Video i artiklenHermans løber med sejren ved Ethias Cross-afdeling i Essen

Video i artiklenLefevere: Ikke stor fan af Alaphilippes deltagelse i Flandern Rundt

Video i artiklenVos begynder sin cyklecross-sæson med en sejr

Frikendt Acquarone: Jeg er glad og stolt

Lammertink: Cykelverdenen er bare ikke for mig

Video i artiklenOpvarmning til 2020: Hvad kan vi forvente af Ag2r La Mondiale?

Video i artiklenSagan: De kører som i amatørrækkerne

Norsk rytter kritiserer Joker Fuel of Norway

Niermann: Tour de France er vores mål i 2020

FREDAG

Gør dig klar til 2020 med Feltet.dks julekalender

1663 Watt - Poweren bag 2019´s bedste sprintere

Fem hollændere: Budding forklarer Riwals mål for nyerhvervelser

Team Coop henter tidligere rytter og giver tømrer chancen

Thomas efter akavet første møde med Froome: Kunne se han ville blive god

Rosa vil smage sejrens sødme igen

Van Avermaet får atypisk sæsonstart

Tidligere Sky-rytter tilbage efter depression - Skriver med kontihold

Eksklusivt interviewNorsgaard efter styrt: Jeg græd hele natten

Video i artiklenOpvarmning til 2020: Hvad kan vi forvente af Bahrain McLaren?

Lars Bak fortsætter som sportsdirektør

Norsgaard i alvorligt uheld på træningstur

Officielt: Tour de Romandie-etape skal afgøres på barsk VM-rundstrækning

Manglede blot 25 sekunder: Buchmann vil på podiet i Touren

Evenepoel nedtoner Gilbert-kommentarer: Forventer kamp med Bernal og Pogacar

Efter skadeshelvede: Dumoulin tilbage i fuld træning

Kombinér cykeldrømme med skoleophold

Test: Pearl Izumi Women’s Escape Softshell Glove

TORSDAG

2019-sæsonen: 10 mindeværdige øjeblikke

Eksklusivt interviewTour de France skipper Kiddesvej

Oversigt: Disse WorldTour-ryttere mangler en kontrakt for 2020

Video i artiklenNorsk by hylder Lambrecht med et mindesmærke

Sagan kan se enden på sin karriere

Video i artiklenPensionsmoden Quick Step-boss fortsætter som holdejer

Video i artiklenOpvarmning til 2020: Hvad kan vi forvente af Team Sunweb?

Landa: Har lært noget af alle mine kaptajner

Campenaerts går efter enkeltstarterne i Giroen

Remco Evenepoel og Sanne Cant vinder stor pris

ONSDAG

Fransk veteran stopper efter 2020

British Cycling-chef skeptisk overfor Cavendish-deltagelse ved OL

Video i artiklenWoods vil være olympisk mester

Majka har ikke opgivet drømmen om et Giro-podie

Total Direct Energie afviser automatisk invitation til Giro d’Italia

MPCC kræver strengere procedure i forhold til doping

Team Bahrain Merida skifter holdnavn i 2020

Medie: Leonardo Basso forlænger med Ineos

Froome-comeback drives frem af mulig ny Tour-sejr

Supersprinter sigter efter Tourens første gule trøje

Sagan kører også Touren: Her er Bora-stjernernes løbsplan i 2020

Opvarmning til 2020: Hvad kan vi forvente af Israel Cycling Academy?