EKSKLUSIVT

31-årig dansker vil til tops ved verdens mest prestigefyldte ultraløb
02. december 2019 15:25Red Bull Media Crew
af Christian Frese

Fra den 28. oktober til den 7. november gennemførte Michael Knudsen en vanvittig træningstur på 5000 kilometer, men distancen alene yder på ingen måde danskerens bedrift retfærdighed. De mange timer i sadlen blev nemlig tilbragt på en hometrainer i Field´s. I dag bringer vi det tredje og sidste kapitel i historien om den 31-årige ultracyklist, som her beskriver turens sidste kilometer, konkluderer på sin oplevelse og ikke mindst ser frem mod sommerens Race Across America.

Har du ikke læst vores første to artikler om Michael Knudsen? 1. del findes her, og 2. del finder du her.


Efter næsten ti dages hårdt arbejde nærmede Knudsen sig målstregen ved de 5000 kilometer.

 

En større ophobning af væske i underbenene var det seneste af flere fysiske problemer, men dette fik ikke ultracyklisten til at miste fokus. Tværtimod valgte Knudsen at skære ned på sin søvn i jagten på målsætningen om at gennemføre på ti dage. Torsdag ved 10-tiden var skæringspunktet.

 

Hele 585 kilometer på mere end 17 timers kørsel tilbagelagde danskeren onsdag, projektets tiende dag, og efter yderligere 2,5 timers kørsel torsdag morgen kunne Knudsen trille ud på en sidste omgang på Watopia, hvor adskillige Zwift-brugere som aftalt fulgte ham rundt.

 

Torsdag morgen klokken 8.45, 238 timer og 30 minutter efter de første pedaltråd, var det så endelig forbi.

 

”Det var lidt af en forløsning endelig at blive færdig. Både jeg og Kathrin (Knudsens kæreste, red.) var rigtig glade for, at vi var kommet i mål og for, at både hovedet og kroppen havde det godt. Jeg havde ikke kørt over evne, og jeg var bare glad for snart skulle hjem og sove i min egen seng ”, fortæller Knudsen til Feltet.dk

 

Ultracyklisten ærgrede sig dog over timingen af projektets afslutning.

 

Vi sluttede desværre torsdag morgen, så butikkerne var ikke åbne endnu. Min mor og hendes mand, min kæreste og et par venner fra Zwift-miljøet var derude, men ellers var der ingen mennesker i Field´s. Det havde været lidt sjovere, hvis det havde været midt på dagen, og man kunne sige over højtalerne, at man lige kunne hoppe ned til vores stand, når jeg kørte over målstregen”, siger Knudsen.


Knudsen med sin famile efter projektets afslutning.

 

Efter så mange timer på en hometrainer skulle man tro, at smerter i ryg, bagdel eller ben var blandt de værste minder, men adspurgt til projektets største udfordringer fremhævede Knudsen i stedet den simple mangel på frisk luft.

 

”At indånde den tørre luft fra air-condition non-stop i ti dage er ikke godt for din næse. Man tager fuldstændig for givet, hvor rart det er at komme ud og få frisk luft og se himlen. Kun at få kunstigt lys i ti dage gør bare et eller andet ved hovedet. Da jeg kom til weekenden, slog det mig, at jeg havde været indenfor i syv dage. Det synes jeg var lidt mærkeligt. Der ville jeg snart gerne udenfor igen”, udtaler han.

 

En anden klassisk problematik ved indendørstræning er svedige shorts, men Knudsen fortæller, at han blot brugte et enkelt par shorts om dagen, da en effektiv blæser holdt ham tør. Således slap danskeren også for siddesår.

 

At skulle spise enorme mængder mad slap Knudsen dog ikke for. Det bekræfter den 31-årige med et grin.

 

”Jeg forbrændte omkring 7000 kalorier hver dag, og jeg er ikke kræsen. Jeg spiste alt. Energibarer, gels, bananer, slik, is, alt godt fra bageren, ris, kylling og pasta. Jeg fik thaimad, og undervejs kom ejeren af den lokale shawarmabar ned og så, at jeg var der i ti dage i træk. Så fik jeg gratis mad dernede. Jeg har ikke helt styr på, hvor meget jeg indtog”, beskriver han.

 

Zwift vs. RAAM og en indendørs verdensrekord

Til sommer venter så endnu en stor udfordring, når Knudsen debuterer i verdens mest prestigefyldte ultraløb, Race Across America (RAAM), der tager rytterne igennem 5000 kilometer, 39.000 højdemeter og 12 stater på tværs af USA.

 

At have gennemført løbsdistancen på en hometrainer får dog ikke danskeren til at føle sig bedre rustet til det amerikanske løb.

 

”Folk har misforstået projektet lidt. Som om at jeg tror, at det er god træning frem mod RAAM, eller at det er det samme som at køre RAAM, men man kan slet ikke sammenligne Zwift og den virkelig verden. Det er to helt forskellige ting. Farten er meget højere på Zwift, og du kan drafte”, forklarer Knudsen.

 

Den 31-årige ultracyklist satte med projektet verdensrekord for den længste indendørstur. De 5000 kilometer bliver dog ikke anerkendt som en officiel verdensrekord, men det betyder ikke noget for danskeren.

 

Det gør mig ingenting, at den ikke bliver officiel. Jeg gjorde det for at lave et skørt event og for at sætte vores RAAM-kampagne i gang. Man kan kalde det en ti dages-distancerekord, men det er umuligt at snakke om en indendørs verdensrekord for en enkelt træningstur”, lyder det fra Knudsen, der tilføjer, at Guinness muligvis vil anerkende hans præstation som en distancerekord på ti dage.

 

Med utallige udholdenhedspræstationer på CV´et er Knudsen en rutineret ultracyklist, men danskeren er ikke bleg for at indrømme, at dette projekt sendte ham ud i ukendt terræn.

 

”Jeg gik ind til det uden forventninger overhovedet. Det var umuligt at vide, hvordan kroppen egentlig reagerer på ti dages indendørscykling, og hvordan det er at sidde i et shoppingcenter i ti dage. Jeg ville bare ikke blive skadet eller have en lang restitueringsperiode. Det var de eneste forudsætninger”, fastslår han.

 

Knudsen levede op til egne forhåbninger, da han allerede tre dage efter projektets afslutning igen satte sig i sadlen. Ifølge danskeren selv var kroppen her ”perfekt”, og det er da også med stor tilfredshed, at han nu ser tilbage på projektet.

 

”Jeg har fået en masse gode venner fra Zwift, som jeg kommer til at møde i virkeligheden. Jeg har fået virkelig mange beskeder fra folk, der har kørt deres længste tur eller ugentlige distance, samt fra folk der er blevet motiveret til at hoppe på cyklen på grund af projektet. Bare det alene gjorde projektet det hele værd. Så jeg sidder tilbage med en sindssyg god følelse”, siger Knudsen, der dog ikke ønsker at gentage et større projekt på et lignende sted til Field´s.


Knudsen modtog stor støtte fra sin kæreste, Kathrin, der tog fri fra arbejde under projektet og undervejs kørte 1200 kilometer på Zwift ved ultracyklistens side.

 

Vejen til RAAM 2020
Med projektet veloverstået retter Knudsen nu alt fokus på næste års Race Across America, der begynder den 16. juni i Californien. Første skridt i forberedelserne er en træningslejr på Gran Canaria, som danskeren tog hul på i mandags.

 

I tillæg til træningen har Knudsen planer om at deltage i to ultraløb i starten af 2020: BikingMan Oman i februar samt Race Across Italy i april. Derfra følger endnu en længere træningsperiode, før Knudsen og hans hold af hjælpere efter planen flyver til USA to uger før løbsstart for at vænne sig til varmen.

 

I kraft af Race Across Americas ubarmhjertige fysiske krav til rytterne skulle man måske tro, at den hårde træning ville være Knudsens primære udfordring - men sådan forholder det sig ikke ifølge hovedpersonen selv.

 

”Den største udfordring ved RAAM er nærmest det praktiske. At få samlet et crew på ni mand, der alle sammen kan få fri i en måned midt om sommeren og fungere sammen med mig og hinanden. Der skal lejes autocamper og følgebil, købes flybilletter, bookes hoteller, ordnes cykler og så videre. Det praktiske ved RAAM er virkelig stressende og kan fjerne lidt fokus fra træningen”, forklarer Knudsen.

 

Danskeren håber at have styr på de praktiske detaljer fra nytår, således at han udelukkende kan koncentrere sig om sin træning. Denne vil ikke inkludere ”søvntræning” (træning på få timers søvn), da Knudsen forklarer at have dårlige erfaringer med denne træningsform fra perioden op mod 2017-udgaven af det 9000 kilometer lange Trans-Siberian Extreme.

 

Netop det russiske ultraløb spiller en vigtig rolle for Knudsens perspektiv på Race Across America.

 

”Jeg glæder mig bare til at sammenligne det med Rusland. Der er stadig kun syv personer, der har gennemført i Rusland. Alle folk kalder RAAM for verdens hårdeste cykelløb, men jeg bliver overrasket, hvis RAAM er hårdere end Rusland - så er det sagt. Der er kun tre ryttere, der har kørt begge løb, og de siger alle, at Trans-Siberian er hårdere, så jeg glæder mig til at få lov at prøve”, udtaler Knudsen.


Et godt supportteam er altafgørende for succes ved Race Across America, hvor rytteren på selve landevejen er overladt til sig selv og samtidig blot sover et par timer i døgnet.

 

Store forhåbninger til det ultimative ultracykelløb

Race Across America er anset som det prestigefyldte ultraløb i verden, men Knudsen er drevet af udfordringen fremfor hæderen. Det er danskerens løbshistorik et lysende eksempel på.

 

Knudsens hidtil manglende Race Across America-deltagelse er nemlig til trods for, at den dengang triathlon-dyrkende dansker allerede i 2016 kvalificerede sig til løbet. Kort tid efter opdagede Knudsen dog en endnu større udfordring i form af Trans-Siberian Extreme, og året efter var det så i Rusland, og ikke USA, at Knudsen stod klar på startstregen.

 

Det lykkedes imidlertid ikke for Knudsen at gennemføre det russiske løb, hvorfor han det følgende år indledte en målrettet træningsproces i jagten på revanche. Missionen blev en succes, og Knudsen gennemførte Trans-Siberian Extreme som den bare sjette mand i historien.

 

Prestigefyldt eller ej, så føler Knudsen ikke, at Race Across America er den foreløbige kulmination på karrieren som ultracyklist. Oplevelsen af at have opnået sit store mål i Rusland har nemlig en ganske særlig plads i danskerens hjerte.

 

”Rusland har nærmest været mit RAAM. Det er stressende kun at have et enkelt mål i to år i træk i form af Rusland. Det tager lidt på en”, siger Knudsen og fortsætter:

 

”RAAM er dog stadigvæk der, hvor man bliver målt og vejet, og jeg tror, at jeg ville ærgre mig om nogle år, hvis jeg ikke var taget derover for at prøve mig af. Men jeg vil ikke sige, at det er det ultimative mål, og jeg tror ikke, at RAAM kan give mig den samme følelse, som da jeg gennemførte løbet i Rusland på andenpladsen ovenpå fiaskoen året forinden”.

 

Til sommer har Knudsen dog ikke blot øjnene rettet mod at gennemføre. Danskeren planlægger at give fuld gas, og det er der flere grunde til.

 

”Jeg tror, at det bliver et vanvittigt hårdt cykelløb, og jeg har tænkt mig at køre det som en konkurrence og ikke bare for at komme indenfor tidsgrænsen. Så kan jeg også få en reel vurdering af, hvor hårdt det er i forhold til Rusland. RAAM er stadigvæk det ultimative ultracykelløb, så hvis jeg kunne vælge mellem at vinde Rusland og RAAM, ville jeg vælge RAAM, men det er udelukkende for prestigen”, lyder det.

 

Og har han så selv troen på det? Ingen dansker har endnu vundet RAAM, men med den seks-dobbelte vinder af løbet, Christoph Strasser, fraværende ved løbet i 2020, ser Knudsen mere lyst på sine chancer.

 

”Han har nærmest været uslåelig, så nu er der jo lige pludselig mulighed for at vinde”, siger Knudsen med et grin og tilføjer:

 

”Selvfølgelig ville det være fedt at være den første dansker til at vinde, men det er der trods alt mange, der har sagt, så mit første mål skal være at gennemføre. Men min dagsorden er at gøre det så godt og hurtigt som muligt, og jeg er villig til at risikere noget for at få en god position”, fortæller han.

 

Selvom Knudsen ikke vil garantere en sejr på forhånd, er han ikke bange for at drømme stort.

 

”Jeg kører med for at være konkurrencedygtig og håber på at kunne køre med om de øverste pladser på podiet. Men på 5000 kilometer er der mange ting, der kan spille ind. Du kan vælte og blive syg. Så at tage derover udelukkende for at vinde er meget ambitiøst, når der er så mange ukontrollerbare ting, som kan spille ind”, forklarer han.


Præcist som i Trans-Siberian Extreme (billedet, red.) kan Race Across America byde på stærkt varierende vejrforhold undervejs.

 

Endnu et vovet løfte

Frem mod debuten i Trans-Siberian Extreme, som bare fire ryttere på daværende tidspunkt havde gennemført, lovede Knudsen på både Go´ Morgen Danmark og P3, at han ville gennemføre løbet. Ord som danskeren kom til at fortryde.

 

Ikke desto mindre er den 31-årige klar til at give samme løfte til Race Across America.

 

”Ja, jeg kan godt love, at jeg gennemfører. Det er jo kun halv distance jo (af Trans-Siberian Extreme, red.). Hvis ikke jeg styrter og slår mig, så skal jeg nok komme til mål”, siger Knudsen og begrunder:

 

”Jeg føler, at jeg nu er klar til at kæmpe med om topplaceringerne i RAAM. Jeg føler, at jeg har lavet mine rookiemistakes, og at jeg har et rimelig strømlinet setup. Jeg kender min krop godt, og jeg har testet mig selv på mange punkter. Jeg føler mig klar”, slutter danskeren.

 

Er du interesseret i de rå data bag Knudsens vanvittige indendørsprojekt, kan du på danskerens Strava-fil se blandt andet watt, puls, tid, hastighed og energiforbrug fra de ti dage i Field´s.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Movistar tager nyprofessionelle med til Argentina

Tour of Oman forventes aflyst

Optakt med etapevinderbud: La Tropicale Amissa Bongo

Optakt: 2. etape af Tour Down Under

Rohan Dennis klar på en ny start hos Team INEOS

Tour Down Under-analyse: Business as usual

Bjarne Riis: Jeg har brug for tid

Shimano Ligaen lander TV-aftale

Ung eritreer tager fusen på favoritterne i Gabon

Stjernespækket felt præsenteret til UAE Tour

Tidligere Sky-rytter indstiller karrieren

Dideriksen om tiden som verdensmester: Det var rigtig svært

Medier: Dopingdømt cross-profil vender tilbage lørdag

Vivianis nye leadout kiksede: Det var problemet

Impey tog tidligt forspring i klassementet: Hvert et sekund tæller

Greipel ærgrer sig over fejl efter femteplads

Ewan vil se video efter skuffelse: Vi var forkert på den

Philipsen efter duel med Bennett: Jeg havde et godt forspring

Bennett hylder Mørkøv og co. efter perfekt leadout

Mørkøv gav Bennett perfekt debut i Australien

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

MANDAG

Video i artiklenSIDSTE CHANCE: Sæt dit hold til Tour Down Under - kontante præmier

Feltet.dk lancerer cykelduellen 2020

Belgien klar til VM i cyklecross

Van der Poel og Alpecin-Fenix får wildcard til Paris-Roubaix

Retssag startet mod billist, der kørte Andreas Sarbo ned

Dansk crosslandshold udtaget til VM

Optakt: 1. etape af Tour Down Under

Video i artiklenOptakt: Tour Down Under

Eksklusivt interviewBennekou om OL: Danmark har færre kort at spille end ved VM

Rohan Dennis: Skal lære, hvordan holdet fungerer

Porte: Jeg vil gerne vinde der igen

Vivianis lillebror spurter sig til sejren i Gabon

Imponeret Philipsen: Ewan gav mig næsten en forkølelse

Impey vil lave Tour Down Under-hattrick

Ny rekord: 22 danske cykelryttere på WorldTouren

SØNDAG

Dumoulin vil genfinde gammelt våben

Fransk sprinter skadet på træningslejr

Sejrende Iserbyt måtte grave dybt

Iserbyt vinder foran Aerts efter intens duel

Worst vinder i Frankrig efter spændende finale

Viviani: Det var nok umuligt at slå Ewan i dag

Ewan efter sejr: Føltes godt derude

Ewan med overlegen sejr i Adelaide - Mørkøv syver

LIVE nu: Følg regnbuetrøjen i årets første store cykelløb

Haller efter første skifte i otte år: Bahrain-McLaren er unikt

Winder vinder Tour Down Under - italiener snupper sidste etape

Hård Tour de Yorkshire-rute præsenteret

LØRDAG

Optakt: Schwalbe Classic (Down Under Classic)

Cancellara: Van der Poel vinder ikke Flandern og Roubaix i år

Belgisk legende: Evenepoel er podiekandidat i Giroen

Ewans usunde træning: Som at ryge 47 cigaretter

Bernal vil genvinde Touren: Skærer ned på løbsdagene

Sam Bennett: Ønsker ikke at være første sprinter til ikke at vinde

Roglic: Jeg er favoritten til Tour de France

Michelle Lauge Quaade bliver sportschef

Test: Garmin Tacx Flux 2 Smart

Eksklusivt interviewLund om OL: Målet er top-otte

Bernal, Thomas, Froome - og Carapaz? Giro-vinderen vil have Tour-debut i 2020

Winder efter sejr: Lærte af sidste år

Froome: Tour de France er min eneste målsætning

Ung nordmand klar til møde med supersprintere

Amerikaner snyder Spratt og kører sig i førertrøjen

FREDAG

Debat: Et rent dansk Tour de France-hold

DM-bronzevinder i pointløb skifter til Team AURA Energi

UEC offentliggør "Super Cykel-EM" i 2021

Giro-direktør advarer italienske hold: Ikke sikre på Giro-invitation i fremtiden

Bennett bliver Jumbo-Vismas kaptajn i Tour Down Under

Fremtiden på plads: FDJ og Groupama forlænger til 2024

Tidligere Tour-treer led af spiseforstyrrelse: Ville leve uden mad

Fransk supersprinter kører ikke Touren for andet år i træk

Van Aert fortsætter cross-sæson efter VM

Brutal stigning skal igen afgøre Tour of Oman

Porte roser Mads Pedersens VM-triumf: Et fantastisk løb

Det danske cross-landshold er udtaget til VM i Schweiz

Eksklusivt interviewKamp drømmer om Ardennerne i 2020 - Intet Danmark Rundt til Trek

Oversigt: Disse WorldTour-ryttere mangler en kontrakt for 2020

Bakelants om sent holdskifte: Overvejede at begynde på en uddannelse

Preidler afviser brug af doping før 2018

Kombinér cykeldrømme med skoleophold

Spratt efter sejr: Jeg var underdog i den afsluttende spurt