20-årig slovener snød alle favoritterne
14. september 2019 17:40Foto: Sirotti
af Silas Holme Stage

Den blot 20-årige slovener Tadej Pogacar lod benene tale og smadrede resten af klassementsstjernerne.

Vuelta a España levede op til sit ry om godt og offensivt cykelløb på dagens sidste bjergetape i årets Vuelta.

 

Med et slangehug hele 38 kilometer væk fra mål angreb den 20-årige klatrestjerne efter at have ventet og ventet og ventet. Fra den 20. kilometer var der blevet kørt i øst og vest, men Tadej Pogacar skulle blot bruge en enkelt chance på at gribe voldsomt ud efter en podieplads.

 

Favoritterne kunne ikke enes, og Primoz Roglic frygtede næppe for sin førertrøje, så Movistar og Astana måtte se muligheden for en tur på podiet i Madrid sejle ud over bjergene.

 

Til sidst fik Alejandro Valverde (Movistar) nok af uenighederne i favoritgruppen. I frygt for at miste sin 2. plads til den flyvende slovener i front, angreb han og fik samtidig sat både Miguel Angel Lopez (Astana) og Nairo Quintana (Movistar). Med Rafal Majka (Bora-hansgrohe), Primoz Roglic (Jumbo-Visma) og Hermann Pernsteiner (Bahrain-Mehrida) fik han mokset sig op og minimeret tidstabet. Pernsteiner var med i finalen efter at have siddet i udbrud det meste af dagen.

 

Pogacar endte med at smide Quintana af podiet, og med mindre alt held er ude i morgen, skal han også på podiet i morgen med imponerende tre etapesejre i bagagen. Primoz Roglic fik en relativt rolig dag i den røde førertrøje, og mistede kun ni sekunder til Valverde i spurten.

 

 

Etapereferat:

Der var lagt i kakkelovnen til en stor finale på Vuelta a Españas sidste bjergetape. 190,4 kilometer fra Arenas de San Pedro til Plataforma de Gredos udgjorde 20. etape af den spanske Grand Tour, og samtidig sidste chance for at ruske i det absolutte topklassement.

 

Etapeprofilen lovede næppe en modbydelig tur op af Bola del Mundo som i 2010, hvor det

uortodokse bjerg var scenen for en historisk kamp mellem Vincenzo Nibali og Ezequiel Mosquera. Alligevel skulle man være blind for at undervurdere etapens puklede profil. 1320 højdemeter var der mellem startstedet i Arenas de San Pedro og målstregen i Plataforma de Gredos og seks ubehagelige stigninger undervejs.

 

På trods af strabadserne der lurede i horisonten, var angrebslysten stor fra start af. Gårsdagens vinder Remi Cavagna (Deceuninck-QuickStep) forsøgte også at danne en gruppe, men der var ikke enighed i feltet - og det betød fælles samling.

 

Et udbrud fik dog samlet sig i bunden af etapens første stigning til Puerto de Pedro Bernardo fik en ni-mands gruppe hul. Det var James Knox (Deceuninck-QuickStep), Sergio Henao (UAE-Emirates), Damien Howson (Mitchelton-Scott), Tosh van der Sande (Lotto-Soudal), Mark Padun (Bahrain -Mehrida), Mitchell Docker (EF-Education First), Nickolas Dlamini (Dimension Data), Willie Smit (Katusha-Alpecin), Mikel Iturria og Sergio Samitier (Euskadi-Murias) og Steve Morabito (Groupama-FDJ).

 

Astana spiller tidligt ud

Flere angreb kom nede fra feltet, men det blev først særlig interessant, da Luis Leon Sanchez (Astana) angreb. Jumbo-Visma havde dog ingen interesse i at lade dem agere forposter for Miguel Angel Lopez. Kort efter forsøgte Ion Izagirre for Astana, og nok engang dækkede de tre klassementhold Movistar, Jumbo-Visma og Astana hinanden.

 

Pludselig blev Jakob Fuglsang sendt afsted som et led i Lopez’s angreb på podiet. Med i gruppen sad Luis Leon Sanchez også med David de la Cruz (Team Ineos) og Daniel Martinez (EF-Education First) efter sig. De måtte dog også bukke under for Jumbo-Vismas heftige tempo, og måtte lade sig spise af feltet.

 

De næste 40 kilometer var præget af gentagende angreb fra det blå-klædte kasakhstanske hold med Lopez i spidsen. Det betød at bortset fra Jumbo-Visma og et halvmørt Astana-hold, var de fleste hold spredt fra alle vinde. De voldsomme forceringer i feltet medførte også, at hårde metoder måtte tages i brug af frontgruppen for at holde sig i live.

 

Ruben Guerreiro (Katusha-Alpecin), der havde fået kontakt til frontgruppen noget senere end de andre, virkede som stærkeste mand og blev ved at øge tempoet. James Knox på løbets 9. plads var endnu en gang taget lidt i forvejen, men den unge brite lignede en, der var ved at nå sin grænse. Deceuninck-QuickStep-rytteren måtte lade sig falde ned i feltet.

 

Ro på feltet - for nu

Efter 77,5 kilometers intenst ræs over de spanske bjerge så feltet pludselig helt modløst ud.

Udbryderne havde næppe fået mere en 40-45 sekunder hele dagen og med ét, havde de et forspring på et minut og 45 sekunder.

 

En tung regn skyllede ind over feltet, mens de tilbageværende 154 ryttere tog fat på Vuelta a Españas afgørende 80 kilometer. Regnen skulle ikke gennembløde feltet, før Astana selv skabte et blodbad. Med fuldt hold åbnede Astana for alvor op for sluserne på de sjaskvåde veje og skar en stor bid af forspringet, der ellers havde listet sig på fire minutter og 15 sekunder.

 

Heller ikke på nedkørslen var der en skygge af nåde fra Miguel Angel Lopez’s tropper. Fuglsang og co. hamrede ned fra Puerto de la Chia-stigningen, og kun 17 kilometer efter angrebets begyndelse, var der kun to dusin ryttere tilbage. Syv kilometer senere tog feltet fat på dagens sidste kategori 1-stigning Puerto de Peña Negra, og det forspring der 24 kilometer før var på fire minutter plus en sjat, var nu nede under to minutter.

Endelig begyndte favoritterne selv at spille ud. Lopez åbnede forventeligt nok ballet, og fik resten af rivalerne med. Kort efter gik den i stå, og løjtnanter og slagne klassementsryttere som Carl Fredrik Hagen (Lotto-Soudal) fik kontakt.

 

Et angreb er nok

Lopez fortsatte med sin utrættelige angrebslyst, men igen og igen sad Alejandro Valverde og Nairo Quintana (Movistar), Tadej Pogacar (UAE-Emirates) og den røde førertrøje Primoz Roglic fra Jumbo-Visma alle limet til colombianerens hjul.

 

De andre begyndte at lugte blod, og med et slangehug smuttede 20-årige Pogacar væk fra favoritgruppen. Valverde gik efter uden held og var hurtigt tilbage hos rivalerne. Frustrerede og trætte kunne Movistar-stjernerne og Superman-Lopez se Pogacar flyve afsted med et forspring på over et minut. Et forspring der var blevet skabt på under to kilometer.

 

Da alle favoritterne havde rundet toppen, tog det ikke lang tid ved kuglerammen at regne ud, at Valverde og Quintanas podiepladser var truede. Udsigterne blev for alvor lange, da Movistar-Astana samarbejdet med fire hjælperyttere ikke bar frugt i dalen.

 

Med seks kilometer tilbage lugtede det af en syngende lussigt. Pogacar havde kørt sig et minut og 35 sekunder i front, og favoritgruppens intervalkørsel var bare benzin i slovenerens motivations-motor.

 

Med to-kilometerporten som anledning fik Valverde endelig gang i bentøjet. Et klassisk Valverde-angreb sprang både holdkammeraten Nairo Quintana og Miguel Angel Lopez i stykker. Kun andenpladsen var i fokus for den 39-årige verdensmester, der fik Roglic og Majka på hjul.

 

Med et par hundrede meter tilbage gik det endelig op for Pogacar, hvad han var i gang med. Sejren var i hus, men jubel var der ikke tid til i kampen om 2. pladsen. Valverde fik dog forsvaret farverne med et tidstab på et minut og 32 sekunder. Quintana måtte dog lide den hårde skæbne og den ubarmhjertige 4. plads i den samlede stilling.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

UCI suspenderer Alarcón midlertidigt

Colombiansk talent skriver med Caja Rujal

Holm & Bays Radio Tour: Tilbageblik på cykelsæsonens største øjeblikke

Groenewegen forlænger med Jumbo-Visma

Optakt: 6. etape af Tour of Guangxi

Medie: Eekhoff udfordrer VM-diskvalifikation hos CAS

Arkéa-chef tror på Quintana som Tour-vinder

Italiener stopper efter 16 år som professionel

Tour of Guangxi-analyse: Kom bare an, 2020!

Følg årets sidste liveopdatering fra WorldTour-finalen

Bardiani fuldender 2020-trup

CCC Team rykker ung polak op på WorldTouren

Officielt: Debusschere til Vital Concept

Gaviria hylder sit mandskab efter ny sejr

BHS-Almeborg Bornholm forstærker sig med bundsolid temporytter

Gaviria suveræn i Kina

Klumme: Svært ikke at tro på OL-medaljer – i flertal

Mere end 1800 cykelmærker samlet på ét sted

Prøv banecykling - og få billet til 6-dagesløbet

Transferlisten 2019-2020 - DANSK

Transferlisten 2019-2020 - ProTeams

Transferlisten 2019-2020 - WorldTour

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

SØNDAG

Medie: Debusschere skifter Katusha ud med Vital Concept

Van Emden glad for første sejr i hollandsk mesterskabstrikot

Rebellins hold arbejder på Giro-wildcard

Mørkøv: Jeg er ekstremt glad for guldet

Mollema: Fantastisk måde at slutte af på

God sæsonafslutning for Emma Norsgaard

Optakt: 5. etape af Tour of Guangxi

Tour of Guangxi-analyse: Lefeveres uforklarlige magi

Uheld sætter punktum for Toft Madsens sæson

Quaade: Virkelig tilfreds med min enkeltstart

Holland suveræne i medaljehøsten - Se EM-statistikken her

Worst moser modstanden i Bern

World Cup-hattrick af Iserbyt opvisning i Bern

Mollema vinder Japan Cup for anden gang

De Plus forhindrer Norsgaard-hattrick i U23-løb

Norsgaard tager tredjepladsen i flot amerikansk sejr

Mørkøv og Norman gør det! Guld i mændenes parløb

Gulddamerne slår til! Dideriksen og Leth vinder EM i Parløb

Van Emden vinder Chrono des Nations - fire danskere i top-10

Norman Hansen og Mørkøv med overbevisende guldsejr

Leth og Dideriksen genvinder EM-guld i parløb

LIVE nu: Følg Toft, Bjerg og Quaade i årets sidste enkeltstart

Tolhoek: Jeg tog min chance

Van Keirsbulck: 2020 skal blive bedre

Ugens tilbud - de fem skarpe fra cykelsøgemaskinen

Mas blev mester i Tour of Guangxi

Optakt: Chrono des Nations

LØRDAG

Optakt: Japan Cup

Coquard europamester i pointløb – Malmberg sekser

Italiener vinder EM i pointløb - dansker i top-ti

Van der Poel udskyder starten på cross-sæsonen

Enric Mas glad for at slutte sin sæson

Toon Aerts tog sejren i Superprestige i Boom

Arzuffi vinder muddershowet i Superprestige Boom

Optakt: 4. etape af Tour of Guangxi

Tour of Guangxi-analyse: Kampen om Boras sprintertrone

Skadesramt Sarah Roy forlænger med Mitchelton-Scott

Guillaume Martin: Angreb i jagten på bjergpoint

Arndt: Kanter og jeg mistede hinanden i spurten

Ackermann: Føler mig mindre presset nu

De Ketele undskylder efter uheldig kommentar

Iserbyt er ikke til start i Superprestige Boom

Cofidis henter 24-årig Sport Vlaanderen-rytter

Ackermann vinder efter svær afslutning i Guangxi

FREDAG

Lasse Norman vinder EM-sølv i Omnium

Wild dronningen af Europa - Dideriksen kæmpede bravt

Test: Bontrager XXX-landevejssko

Glad Ackermann trods andenplads

Cavagna: Jeg vil vinde en masse

Stetina forlader Trek-Segafredo

Bendixen forlænger med Coop: Helt naturligt

Optakt: 3. etape af Tour of Guangxi

Tour of Guangxi-analyse: Hvis bare det kun handlede om at spurte...

Hepburn fortsætter to år mere hos Mitchelton-Scott

Julian Alaphilippe får sin fætter som træner på Deceuninck-Quick-Step

Bardiani henter to italienske talenter

Annika Langvad fravælger landevejen og satser på mountainbike

McLay: Det er min mest anerkendende sejr i karrieren