20-årig slovener snød alle favoritterne
14. september 2019 17:40Foto: Sirotti
af Silas Holme Stage

Den blot 20-årige slovener Tadej Pogacar lod benene tale og smadrede resten af klassementsstjernerne.

Vuelta a España levede op til sit ry om godt og offensivt cykelløb på dagens sidste bjergetape i årets Vuelta.

 

Med et slangehug hele 38 kilometer væk fra mål angreb den 20-årige klatrestjerne efter at have ventet og ventet og ventet. Fra den 20. kilometer var der blevet kørt i øst og vest, men Tadej Pogacar skulle blot bruge en enkelt chance på at gribe voldsomt ud efter en podieplads.

 

Favoritterne kunne ikke enes, og Primoz Roglic frygtede næppe for sin førertrøje, så Movistar og Astana måtte se muligheden for en tur på podiet i Madrid sejle ud over bjergene.

 

Til sidst fik Alejandro Valverde (Movistar) nok af uenighederne i favoritgruppen. I frygt for at miste sin 2. plads til den flyvende slovener i front, angreb han og fik samtidig sat både Miguel Angel Lopez (Astana) og Nairo Quintana (Movistar). Med Rafal Majka (Bora-hansgrohe), Primoz Roglic (Jumbo-Visma) og Hermann Pernsteiner (Bahrain-Mehrida) fik han mokset sig op og minimeret tidstabet. Pernsteiner var med i finalen efter at have siddet i udbrud det meste af dagen.

 

Pogacar endte med at smide Quintana af podiet, og med mindre alt held er ude i morgen, skal han også på podiet i morgen med imponerende tre etapesejre i bagagen. Primoz Roglic fik en relativt rolig dag i den røde førertrøje, og mistede kun ni sekunder til Valverde i spurten.

 

 

Etapereferat:

Der var lagt i kakkelovnen til en stor finale på Vuelta a Españas sidste bjergetape. 190,4 kilometer fra Arenas de San Pedro til Plataforma de Gredos udgjorde 20. etape af den spanske Grand Tour, og samtidig sidste chance for at ruske i det absolutte topklassement.

 

Etapeprofilen lovede næppe en modbydelig tur op af Bola del Mundo som i 2010, hvor det

uortodokse bjerg var scenen for en historisk kamp mellem Vincenzo Nibali og Ezequiel Mosquera. Alligevel skulle man være blind for at undervurdere etapens puklede profil. 1320 højdemeter var der mellem startstedet i Arenas de San Pedro og målstregen i Plataforma de Gredos og seks ubehagelige stigninger undervejs.

 

På trods af strabadserne der lurede i horisonten, var angrebslysten stor fra start af. Gårsdagens vinder Remi Cavagna (Deceuninck-QuickStep) forsøgte også at danne en gruppe, men der var ikke enighed i feltet - og det betød fælles samling.

 

Et udbrud fik dog samlet sig i bunden af etapens første stigning til Puerto de Pedro Bernardo fik en ni-mands gruppe hul. Det var James Knox (Deceuninck-QuickStep), Sergio Henao (UAE-Emirates), Damien Howson (Mitchelton-Scott), Tosh van der Sande (Lotto-Soudal), Mark Padun (Bahrain -Mehrida), Mitchell Docker (EF-Education First), Nickolas Dlamini (Dimension Data), Willie Smit (Katusha-Alpecin), Mikel Iturria og Sergio Samitier (Euskadi-Murias) og Steve Morabito (Groupama-FDJ).

 

Astana spiller tidligt ud

Flere angreb kom nede fra feltet, men det blev først særlig interessant, da Luis Leon Sanchez (Astana) angreb. Jumbo-Visma havde dog ingen interesse i at lade dem agere forposter for Miguel Angel Lopez. Kort efter forsøgte Ion Izagirre for Astana, og nok engang dækkede de tre klassementhold Movistar, Jumbo-Visma og Astana hinanden.

 

Pludselig blev Jakob Fuglsang sendt afsted som et led i Lopez’s angreb på podiet. Med i gruppen sad Luis Leon Sanchez også med David de la Cruz (Team Ineos) og Daniel Martinez (EF-Education First) efter sig. De måtte dog også bukke under for Jumbo-Vismas heftige tempo, og måtte lade sig spise af feltet.

 

De næste 40 kilometer var præget af gentagende angreb fra det blå-klædte kasakhstanske hold med Lopez i spidsen. Det betød at bortset fra Jumbo-Visma og et halvmørt Astana-hold, var de fleste hold spredt fra alle vinde. De voldsomme forceringer i feltet medførte også, at hårde metoder måtte tages i brug af frontgruppen for at holde sig i live.

 

Ruben Guerreiro (Katusha-Alpecin), der havde fået kontakt til frontgruppen noget senere end de andre, virkede som stærkeste mand og blev ved at øge tempoet. James Knox på løbets 9. plads var endnu en gang taget lidt i forvejen, men den unge brite lignede en, der var ved at nå sin grænse. Deceuninck-QuickStep-rytteren måtte lade sig falde ned i feltet.

 

Ro på feltet - for nu

Efter 77,5 kilometers intenst ræs over de spanske bjerge så feltet pludselig helt modløst ud.

Udbryderne havde næppe fået mere en 40-45 sekunder hele dagen og med ét, havde de et forspring på et minut og 45 sekunder.

 

En tung regn skyllede ind over feltet, mens de tilbageværende 154 ryttere tog fat på Vuelta a Españas afgørende 80 kilometer. Regnen skulle ikke gennembløde feltet, før Astana selv skabte et blodbad. Med fuldt hold åbnede Astana for alvor op for sluserne på de sjaskvåde veje og skar en stor bid af forspringet, der ellers havde listet sig på fire minutter og 15 sekunder.

 

Heller ikke på nedkørslen var der en skygge af nåde fra Miguel Angel Lopez’s tropper. Fuglsang og co. hamrede ned fra Puerto de la Chia-stigningen, og kun 17 kilometer efter angrebets begyndelse, var der kun to dusin ryttere tilbage. Syv kilometer senere tog feltet fat på dagens sidste kategori 1-stigning Puerto de Peña Negra, og det forspring der 24 kilometer før var på fire minutter plus en sjat, var nu nede under to minutter.

Endelig begyndte favoritterne selv at spille ud. Lopez åbnede forventeligt nok ballet, og fik resten af rivalerne med. Kort efter gik den i stå, og løjtnanter og slagne klassementsryttere som Carl Fredrik Hagen (Lotto-Soudal) fik kontakt.

 

Et angreb er nok

Lopez fortsatte med sin utrættelige angrebslyst, men igen og igen sad Alejandro Valverde og Nairo Quintana (Movistar), Tadej Pogacar (UAE-Emirates) og den røde førertrøje Primoz Roglic fra Jumbo-Visma alle limet til colombianerens hjul.

 

De andre begyndte at lugte blod, og med et slangehug smuttede 20-årige Pogacar væk fra favoritgruppen. Valverde gik efter uden held og var hurtigt tilbage hos rivalerne. Frustrerede og trætte kunne Movistar-stjernerne og Superman-Lopez se Pogacar flyve afsted med et forspring på over et minut. Et forspring der var blevet skabt på under to kilometer.

 

Da alle favoritterne havde rundet toppen, tog det ikke lang tid ved kuglerammen at regne ud, at Valverde og Quintanas podiepladser var truede. Udsigterne blev for alvor lange, da Movistar-Astana samarbejdet med fire hjælperyttere ikke bar frugt i dalen.

 

Med seks kilometer tilbage lugtede det af en syngende lussigt. Pogacar havde kørt sig et minut og 35 sekunder i front, og favoritgruppens intervalkørsel var bare benzin i slovenerens motivations-motor.

 

Med to-kilometerporten som anledning fik Valverde endelig gang i bentøjet. Et klassisk Valverde-angreb sprang både holdkammeraten Nairo Quintana og Miguel Angel Lopez i stykker. Kun andenpladsen var i fokus for den 39-årige verdensmester, der fik Roglic og Majka på hjul.

 

Med et par hundrede meter tilbage gik det endelig op for Pogacar, hvad han var i gang med. Sejren var i hus, men jubel var der ikke tid til i kampen om 2. pladsen. Valverde fik dog forsvaret farverne med et tidstab på et minut og 32 sekunder. Quintana måtte dog lide den hårde skæbne og den ubarmhjertige 4. plads i den samlede stilling.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Dansk succes fra start ved seksdagesløbet i Berlin

Porte: De sidste 60 kilometer var hektiske

Ewan efter sejr: Var ude af position med én kilometer igen

Cykelrejser: Hvor går turen til i 2020?

Bennett: Finalen var anderledes fra løbsbogen

Ewan vinder atter på hjemmebanen

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

TORSDAG

Erfarne Vanendert glad for nyt hold

Ambitiøs Gaudu drømmer om kaptajnrolle en dag

Honoré efter påkørsel: Heldigt jeg er okay

Alsidig Saudi Tour-rute offentliggjort af ASO

Stan Dewulf opereret for knæskade

Feltet.dk lancerer cykelduellen 2020

Van Aert ser frem til duel mod favoritterne

Honoré ramt af flugtbillist

Cofidis tager Martin og Laporte med til Argentina

Optakt med etapevinderbud: La Tropicale Amissa Bongo

Optakt: 4. etape af Tour Down Under

Malacarne idømt karantæne

UCI optrapper kampen mod doping hos kvinderne

Contador skoser wattmålernes betydning

Deceuninck sender flere profiler til Argentina

Tour Down Under-analyse: He's back!

Camerouniansk udbrudssejr i Gabon

Italiensk ProTeam forbyder brug af watt- og pulsmålere

Bennett: Havde håbet på et bedre resultat

Bliv en del af cykellinjen på Idrætsefterskolen Klintsøgaard

12 danskere til start ved seksdagesløbet i Berlin

Langvad får olympisk mester som makker ved Cape Epic

Følg Feltet.dk på de sociale medier

Glad Geschke blev otter i Australien

DCU-hold skifter navn og bekræfter 2020-truppen

Dennis: Porte taber førertrøjen inden Willunga Hill

Bora-kaptajn sluttede sidst efter voldsomt styrt

Impey: Imponeret over at sidde med favoritterne i finalen

Power: Hindley gav mig lov til at køre min egen chance

Yates: Kørte både for Impey og min egen chance

Bjarne Riis: Tilfreds med holdindsatsen

Porte efter sejr: Min nye holdkammerat gjorde det godt

Porte besejrer konkurrenterne i Paracombe

ONSDAG

Rosskopf tog bjergtrøjen på den hårde måde

Rutineret belgiers B-prøve også positiv

Riwal inviteret til sprinternes uofficielle verdensmesterskab

Optakt: 3. etape af Tour Down Under

Køb Eurosport Player og få masser af cykling i 2020

Tour Down Under-analyse: To alen af ét stykke

Haas har genfundet sin mojo

Tour of Oman bekræftet aflyst

Nippo Delko tager sin første sejr i sæsonen i Gabon

Froome bekræfter comeback-løb

Cyklecross-stjerner revser UCI i dopingsag: En fucking joke

Stærkt forslået Viviani: Venstre side er fuld af hudafskrabninger

Bennett mistede førertrøjen: Der var intet tilbage

Velkørende hjemmebanehåb slipper med skrækken

Yates med knæsmerter efter styrt - tvivlsom til 3. etape

Israel Start-Up-kaptajn udgår i Australien med brækkede knogler

Porte involveret i styrt: Jeg er okay

Impey: Løbet består af flere formstærke ryttere i år

Ewan efter sejr: Mine holdkammerater leverede mig perfekt

Ewan gentager 2018-succes og vinder i Stirling

TIRSDAG

Rygte: Chris Froome starter sæsonen i UAE Tour

Van der Poels hold inviteret til Ardennerklassikere

Movistar tager nyprofessionelle med til Argentina

Tour of Oman forventes aflyst

Optakt: 2. etape af Tour Down Under

Rohan Dennis klar på en ny start hos Team INEOS

Tour Down Under-analyse: Business as usual

Bjarne Riis: Jeg har brug for tid

Shimano Ligaen lander TV-aftale

Ung eritreer tager fusen på favoritterne i Gabon

Stjernespækket felt præsenteret til UAE Tour

Tidligere Sky-rytter indstiller karrieren

Dideriksen om tiden som verdensmester: Det var rigtig svært

Medier: Dopingdømt cross-profil vender tilbage lørdag

Vivianis nye leadout kiksede: Det var problemet

Impey tog tidligt forspring i klassementet: Hvert et sekund tæller

Greipel ærgrer sig over fejl efter femteplads

Ewan vil se video efter skuffelse: Vi var forkert på den

Philipsen efter duel med Bennett: Jeg havde et godt forspring

Bennett hylder Mørkøv og co. efter perfekt leadout

Mørkøv gav Bennett perfekt debut i Australien