10 lovende transfers: Van Aerts savnede højre hånd
06. december 2021 18:00Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

Det er ikke blot landevejssæsonen, der er gået på hæld. Det samme gælder for årets transfersæson, og selvom der stadig drypper enkelte holdskifter ind i ny og næ, de væsentligste brikker i det store puslespil frem mod 2022-sæsonen efterhånden faldet på plads. I en artikelserie giver vores ekspert, Emil Axelgaard, sit bud på 10 lovende transfers frem mod det kommende år.

Annonce

Kriterierne for at komme på listen er mange, men fælles for dem alle er, at der skal være tale om et holdskifte, der tilfører væsentlig værdi til holdet. Der behøver ikke at være tale om en rytter, der i sig selv vil bidrage med mange sejre, og der kan lige så vel være tale om en værdifuld hjælper, der kan hjælpe andre med at stryge til tops, og som udfylder et væsentligt hul i truppen. Der er heller ikke nødvendigvis tale om en stor stjerne, og der kan lige så vel være tale om et stort talent, der står foran et gennembrud, som en rytter, der synes at matche sit kommende hold og derfor kan forventes at hæve sit niveau i et omfang, så der for alvor bliver tale om ”value for the money”.

 

Listen består således af et miks af topnavne og mindre profilerede ryttere, og det er derfor helt bevidst, at nogle af de mest profilerede holdskifter ikke er med. Først og fremmest skal der være tale om transfers, der tilfører væsentlig værdi til i første omgang holdet og i anden omgang rytteren, selvom der også kan blive plads til skifter, hvor man kan diskutere, om det for rytteren nu også er det rette valg. Det er først og fremmest holdet, der er i centrum. Jeg har dog set bort fra ryttere, der går ind til deres første eller anden sæson på højeste niveau, da disse vil blive analyseret i en separat artikel, ligesom jeg har begrænset mig selv til udelukkende at se på WorldTouren.

 

I en artikelserie bringer vi de 10 transfers i vilkårlig rækkefølge. Inden da kan du tjekke første, anden og tredje artikel med de 10 bedste transfers forud for 2021-sæsonen for at se, om investeringerne fra dengang viste sig at give resultat.

Laporte vinder suverænt GP de Wallonie

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

Christophe Laporte (fra Cofidis til Jumbo-Visma)

Hvis mit navn var Christophe Laporte, havde jeg nok haft lidt rystende hænder, hvis jeg blev bedt om at sætte min signatur på en kontrakt med storholdet Jumbo-Visma. Det skyldes naturligvis ikke, at et sådant tilbud ikke skal regnes som en enorm tillidserklæring. Det vil det altid være, når et af sportens storhold banker på med tilbuddet om en utvivlsomt lukrativ kontrakt.

 

Nej, det skyldes snarere, at man kan diskutere, om et skifte fra Cofidis til Jumbo for Laporte nu også er det klogeste valg. Ingen kan benægte, at det er lidt af et karrierespring at forlade et af de svageste WorldTour-mandskaber til fordel for et af topholdene, men når Laporte fra 1. januar ifører sig den gule trøje, kan han se frem til en helt anden rolle, end han har været vant til. På Cofidis var han nemlig en af holdets relativt få stjerner med total frihed til at jagte resultater i de løb, han elsker allermest, brostensklassikerne, men når han fremover tørner ud for Jumbo, sker det først og fremmest med én helt entydig mission: at hjælpe Wout van Aert.

 

Når Laporte figurerer på denne liste, skyldes det således slet ikke Laportes egne interesser. Tværtimod virker det sandsynligt, at franskmanden fremover vil opnå færre resultater end i den fremragende 2021-sæson. Til gengæld må det regnes som lidt af et scoop for Jumbo, at de fremover kan gå ind til de store brostensløb med Laporte som luksusløjtnant for Van Aert, der som kronisk storfavorit altid forventes at skulle bruge mange ressourcer på at kontrollere løbene.

Annonce

 

Netop det var et stort problem i den netop afsluttede sæson. Nok kørte Nathan van Hooydonck et sublimt Gent-Wevelgem, der da også endte i en fornem Van Aert-sejr, men igennem de øvrige brostensløb var Jumbo reduceret til en enmandshær. Mens Deceuninck som altid havde så mange kort at spille, at man kunne skrive en roman om holdets potentielle vindere, og Mathieu van der Poel var flankeret af en fremragende Gianni Vermeersch, der sågar selv gik i top 10 i Flandern Rundt, var Van Aert efterladt som Wout Alene i Verden.

 

Det skyldes naturligvis i høj grad fraværet af den skadede Mike Teunissen, men selv med tilstedeværelse af hollænderen, havde Jumbos klassikertrup været en relativt tynd kop te. Holdledelsen har da også indrømmet, at et hovedformål med den netop afsluttede transfersæson var at sørge for, at vi næste år ikke længere skal tale om, hvor alene i verden Wout er.

 

Med erhvervelsen af Laporte kan den ensomhed meget vel have fået en brat ende. Havde det været 2020, havde begejstringen for erhvervelsen af franskmanden nok været temmelig behersket, for dengang lignede han efter to sløje sæsoner en rytter, der allerede havde toppet. Det ændrede sig imidlertid i 2021, hvor han fra første fløjt - han vandt nemlig fra start på 1. etape af Etoile de Besseges - slet og ret var fremgangende. Ikke blot var han i Flandern Rundt en af de allerbedste på de berømte hellingen, han var også meget tæt på at vinde et af de store brostensløb på WorldTouren, nemlig Dwars door Vlaanderen, hvor kun en eminent Dylan van Baarle snød ham. Måske har han stadig til gode at vinde på WorldTouren, men han opnåede ikke færre end fire 2. pladser i de største løb i den forgangne sæson, og i tillæg til sine fire sejre i mindre løb, herunder det stærke besatte GP de Wallonie, rundede han sæsonen af med en yderst fornem 6. plads i Paris-Roubaix.

 

Den slags burde have givet ham smag på at etablere som det topnavn i brostensløbene, han synes at have evnerne til, men sådan bliver det næppe. I den kommende sæson vil han formentlig være manden, der i finalerne skal sørge for, at Van Aert aldrig kommer på bagkant, og selvom han utvivlsomt vil få sine chancer i de WorldTour-klassikere, belgieren skipper - omtalte Dwars door Vlaanderen kunne være et eksempel - og i visse sprinterløb, vil hans rolle forandre sig dramatisk. Om det skifte er specielt attraktivt for Laporte selv, må vi lade ham selv vurdere, men for Jumbo er det i hvert fald hævet over enhver tvivl, at der er tale om et sandt scoop, hvis franskmanden fortsætter de sublime takter, han havde i 2021. I så fald vil det nemlig igen kun være Palle, der er alene i verden.

 

Annonce

INFO
Optakter
Nyheder
Christophe Laporte
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Video i artiklenOptakt: Trofeo Calvia

Landevej

Det helårlige managerspil åbnet - To forskellige spil i 2022

Landevej

Tv-oversigt for 2022 - Køb Discovery+

Landevej

Video i artiklenOpvarmning til 2022: Hvad kan vi forvente af INEOS Grenadiers?

Landevej

Bernals agent optimistisk trods voldsomt uheld: Han er mental stærk

Landevej

Video i artiklenGør dig klar til 2022 - kæmpe gennemgang af holdene

Landevej

Cort og Valgrens hold klar med ny og anderledes dragt

Landevej

Afstemning: Hvilken WorldTour-trikot er mest lirens?

Landevej

Nuyens modsiger Van Aerts-mobbeanklager: Forkerte oplysninger

Landevej

Eksklusivt interviewMagnus Cort - Hvad kan vi forvente i 2022?

Landevej

Flere danskere til start i spansk løbsserie

Landevej

Video i artiklenHvorfor er der så mange danske sportsdirektører i feltet? Thomas Bay kommer med sit bud her

Video

Afviser Alpecin-kontrakt: Zwift-fund vælger udviklingsholdet

Landevej

Efter bizart styrt: Italiensk profil ude i seks uger

Landevej

Feltet.dk styrker sine SOME-aktiviteter og investerer i fremtiden

Landevej

Qhubeka-boss: Vi vender tilbage

Landevej

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST
Medie: Bernal misser Tour de France efter voldsom ulykke

Landevej

Sygdommen rammer: Hollandske favoritter ude før VM

Cross

Spar 50% på vinter- og forårscykeltøj

Udstyr og test

(Opdateret) Bernal gennemgår succesfuld operation

Landevej

Wildcards uddelt: Flamsk klassiker offentliggør dette års holdliste

Landevej

To danskere på podiet i sydafrikansk triumf

E-cykling

Feltet Femme: Oversigt

Landevej

Feltet Femme: Liv Racing Xtra

Landevej

Sæsonstart udskudt: Profiler tester positiv

Landevej

Nibali debuterer i belgisk brostensløb - kører alle fem monumenter i 2022

Landevej

Endnu en stjerne ude: Belgisk VM-kandidat smittet

Cross

Den luxembourgske mester skriver lang kontrakt

Landevej

Eksklusivt interviewArrangør tordner mod DCU: Det er en katastrofe

Landevej

Test: Cannondale Scalpel HT Hi-MOD 1 2022

Udstyr og test

Publikumsfavorit klar igen efter skidt 2021: Var overtrænet

Landevej

Annonce

ANNONCE