Prøv vores nye app
10 lovende transfers: Astanas kontroversielle klassikersatsning
07. december 2021 18:00Foto: A.S.O. / Pauline Ballet
af Emil Axelgaard

Det er ikke blot landevejssæsonen, der er gået på hæld. Det samme gælder for årets transfersæson, og selvom der stadig drypper enkelte holdskifter ind i ny og næ, de væsentligste brikker i det store puslespil frem mod 2022-sæsonen efterhånden faldet på plads. I en artikelserie giver vores ekspert, Emil Axelgaard, sit bud på 10 lovende transfers frem mod det kommende år.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Kriterierne for at komme på listen er mange, men fælles for dem alle er, at der skal være tale om et holdskifte, der tilfører væsentlig værdi til holdet. Der behøver ikke at være tale om en rytter, der i sig selv vil bidrage med mange sejre, og der kan lige så vel være tale om en værdifuld hjælper, der kan hjælpe andre med at stryge til tops, og som udfylder et væsentligt hul i truppen. Der er heller ikke nødvendigvis tale om en stor stjerne, og der kan lige så vel være tale om et stort talent, der står foran et gennembrud, som en rytter, der synes at matche sit kommende hold og derfor kan forventes at hæve sit niveau i et omfang, så der for alvor bliver tale om ”value for the money”.

 

Listen består således af et miks af topnavne og mindre profilerede ryttere, og det er derfor helt bevidst, at nogle af de mest profilerede holdskifter ikke er med. Først og fremmest skal der være tale om transfers, der tilfører væsentlig værdi til i første omgang holdet og i anden omgang rytteren, selvom der også kan blive plads til skifter, hvor man kan diskutere, om det for rytteren nu også er det rette valg. Det er først og fremmest holdet, der er i centrum. Jeg har dog set bort fra ryttere, der går ind til deres første eller anden sæson på højeste niveau, da disse vil blive analyseret i en separat artikel, ligesom jeg har begrænset mig selv til udelukkende at se på WorldTouren.

 

I en artikelserie bringer vi de 10 transfers i vilkårlig rækkefølge. Inden da kan du tjekke første, anden og tredje artikel med de 10 bedste transfers forud for 2021-sæsonen for at se, om investeringerne fra dengang viste sig at give resultat.

 

Læs også
Lund blev overrasket i trumfens stund: Hvad laver du her?

 

Gianni Moscon (fra Ineos Grenadiers til Astana)

Var Gianni Moscon skiftet fra Ineos til Astana fra nogle år siden, ville det formentlig have været et skifte, der havde tiltrukket sig betydeligt flere overskrifter, end det var tilfældet, da det i sidste måned officielt blev afsløret, at den kontroversielle italiener i den kommende sæson for første gang skal køre som professionel i en anden trøje end den, der kommer fra det britiske storhold. Vi skal nemlig ikke mange år tilbage for at finde en tid, hvor Moscon regnedes som sportens måske mest lovende klassikertalent og måske endda en mand, der kunne komme tæt på den næsten umulige mission at vinde sportens fem monumenter. Det er i hvert fald ikke mange, der efter blot to sæsoner som professionel kan prale med en 3. plads i Il Lombardia og en 5. plads i Paris-Roubaix - de to mest forskellige af de fem store endagsløb - og samtidig have været ganske tæt på at skulle spurte om en VM-titel i Bergen mod Julian Alapahilippe, efterat netop de to var kørt fra alt og alle på løbets sidste stigning.

 

I det lys kan det derfor heller ikke undre, at Ineos viste sig yderst fleksible med deres eget moralske kodeks, da det kom frem, at Moscon med sin adfærd var lige så kontroversiel, som han var en god cykelrytter. Det så i hvert fald ud til, at briterne strakte sig ganske langt for at undgå at fyre deres guldklump, selvom han i en periode syntes knap at kunne komme ud af den ene skandale, inden han var blevet involveret i den næste. Alligevel undgik han i hele periode at blive smidt på porten, og den store accept af både voldelig adfærd og racistiske kommentarer har næppe gavnet det britiske storhold image. Men når det gælder sportslige resultater, strækker man sig jo gerne langt.

 

Problemet var bare, at det pludselig blev lidt småt med de sportslige resultater. Efter et mildest talt sublimt efterår i 2018, hvor man flere gange faldt ned af stolen over de klatrepræstationer, den ellers ganske store italienske landmandssøn leverede, blev der pludselig usædvanligt stille om italieneren. Ser man bort fra, at han var tæt på at hjælpe Matteo Trentin til en VM-titel for to år siden, var der i 2019 og 2020 bemærkelsesværdigt stille om Moscon - i hvert fald når han ikke kastede med cykler efter Jens Debusschere i Kuurne-Bruxelles-Kuurne - og derfor kan det heller ikke undre, at Ineos pludselig ikke syntes at være helt så faste i kødet i deres bestræbelser på at fastholde deres tidligere guldklump.

Annonce

 

I det lys er der sikkert mange i det britiske holds ledelse, der mest af alt betragter det som et løst problem, at Moscon fremover vil give negativ omtale af Astana og ikke Ineos, hvis han igen skulle blive involveret i en eller anden uheldig kontrovers. Alligevel må der nage en vis frygt i det britiske sind for, om de alligevel begik en fejl ved at sende italieneren videre til Kasakhstan.

 

Meget tyder nemlig på, at Moscon har lagt sine to svage sæsoner bag sig. I 2021 lignede han i hvert fald igen det vidunderbarn, han var i karrierens tre første sæsoner. Nok viste et svagt efterår, at han stadig er svær at regne med, når man ser på det tårnhøje niveau, han havde selv i de høje bjerge under Giroen, hvor han var helt afgørende for vinderen Egan Bernal, og husker på, at han for bare en måneds tid siden måske blot var en punktering og et styrt fra at vinde den mest episke udgave af Paris-Roubaix i ganske mange år, står det klart, at vi formentlig ikke har set det sidste til Moscon endnu.

 

Det håber Astana i hvert fald ikke. Kasakkerne befinder sig i en temmelig synlig krise, efter at bruddet med PremierTech har ført til en åreladning af mange af holdets profiler, og til den kommende sæson ser holdet ud til at være stærkt afhængige af ganske få profiler, først og fremmest den hjemvendte Miguel Angel Lopez. I det lys stilles der store krav til de få topnavne, der i den kommende sæson vil være at finde i den lyseblå trøje, og det gælder således i særdeleshed for Moscon, der er hentet til holdet som den store klassikerkaptajn.

 

Om det projekt vil lykkes, er svært at sige. Dertil har vi set alt for mange dårlige perioder fra italieneren i de seneste sæsoner, og der er derfor en overhængende risiko for, at Alexandre Vinokourov skal bruge mere tid på at rage kastanjerne ud af ilden efter endnu en uheldig Moscon-episode end på at fejre den italienske traktors triumfer. Til gengæld er det også et projekt, der kan blive en gigantisk succes og sørge for, at Astana ikke falder helt hen i den anonyme glemsel, som de alt for ofte gjorde i en ikke specielt god 2021-sæson. Alt sammen vil det ske til en pris, der formentlig er en brøkdel af, hvad den ville have været, hvis kontrakten var blevet underskrevet, dengang Moscon stadig lignede en kommende klassikergigant. Hvis bare luften denne gang bliver i alle slanger, når der til april atter køres Paris-Roubaix, ligger der måske endda en monumentsejr og venter, og når man ser på den temmelig profilfattige Astana-trup vil et sådant resultat være en gigantisk succes for Vinokourovs tropper.

INFO
Optakter
Nyheder
Gianni Moscon
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 25. april 2024

Landevej
Danske hold uden succes i Italien
Landevej
Ny triumf til Lidl-Trek-talent
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Vidunderbarn lykkedes med sit ”første udbrud i karrieren”
Landevej
Video i artiklenSe Lunds reaktion på ny sejr

Annonce

Landevej
Lidl-Trek-udbryder trodser favoritterne på målbjerg
Landevej
Sådan vandt dansk stortalent for anden dag i træk
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lunds anden store sejr
Landevej
Total dominans af UAE

Annonce

Landevej
Video i artiklenLund blev overrasket i trumfens stund: Hvad laver du her?
Landevej
Video i artiklenTobias Lund vinder for anden dag i træk
Landevej
Ayuso ser frem til enkeltstart: Perfekt på papiret
Landevej
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye

Annonce

Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da den franske plasterkrise blev endnu mere akut
Landevej
Geraint Thomas skal stå i spidsen til årets Giro d’Italia
Landevej
Kron før 2. etape: Håber på at vise noget
Landevej
Danskerduo udtaget til spansk etapeløb
Landevej
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund triumfere i Tyrkiet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!

Annonce

Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Motion
Første cykelmagasin på gaden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk stortalent har forelsket sig i monument: Jeg går også efter det i fremtiden

Annonce

INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewHjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre
Landevej
Oversigt: 41 danskere i aktion i dag

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift

Annonce

INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
VIS FLERE

Annonce