Tillykke til Leif Mortensen
05. maj 2016 16:26 af Henrik Elmgreen

Leif Mortensen, af mange kendt som en af stemmerne i Eurosports dækning af cykelsport, hvor han ofte er medkommentator, men for andre er han også tidligere amatørverdensmester og sølvvinder hos de professionelle. I dag runder han de 70, og Feltet.dk ønsker sammen med Henrik Elmgreen tillykke med fødselsdagen.

Den 24. august 1969 vandt Leif Mortensen i Brno i det daværende Tjekkoslovakiet amatørernes verdensmesterskab på landevej efter et soloridt, der bragte ham i mål et lille minut foran en gruppe på syv mand, anført af belgieren Jean-Pierre Monseré. Året efter i Leicester i England var Mortensen og Monseré igen hovedpersoner i kampen om VM-guld, denne gang hos de professionelle. Men nu blev rollerne byttet om, Monseré havde den bedste finish og vandt foran Mortensen med italieneren Felice Gimondi på 3. pladsen.

 

I årene fra 1967 til 1971 var Leif Mortensen landevejsrytter i absolut international verdensklasse, først som amatør og fra 1970 som professionel. Udover ovennævnte resultater vandt han OL sølv i det individuelle landevejsløb i Mexico 1968 samt VM-sølv i 1967 og OL-sølv i 1968 i den hedengangne men benhårde disciplin 100 km holdløb. Som professionel var han i 1971 den første danske klassement-rytter i Tour de France. Han kørte på BIC-holdet og blev nr. 6, en præstation der først blev overgået af Bjarne Riis, da han 22 år senere blev nr. 5. Leif kørte også Tour’en i 1972, hvor han blev nr. 12, og i 1973, hvor han var en værdifuld hjælperytter for holdkaptajnen Luis Ocana på dennes vej mod den samlede sejr. Selv blev Leif nr. 19 efter et løb, hvor han fra først til sidst havde været det loyale trækdyr for sin kaptajn. Det var også med Ocana at Mortensen i 1971 scorede en af sine - i realiteten alt for få - triumfer som professionel, sejren i den højt profilerede partidskørsel Trofeo Baracchi.

 

Leifs triumfer i den bedste tid gav ham i folkemunde tilnavnet ”Leif den Lykkelige” efter Vikingekongen Leif den Lykkelige, der levede omkring år 1.000 og som ifølge De Islandske Sagaer var den første, der kom til Nordamerika, som han kaldte ”Vinland”. Og noget vikingeagtigt var der vel også over den seje, blonde danske cykelrytter, modig i kamp og stolt i såvel sejr som nederlag. En brav gut! Det kan lyde paradoksalt, når man i dag på trods af hans fremragende resultater med en vis ret kan hævde, at han sikkert havde haft potentiale til endnu mere.

 

Efter den aktive tid var Leif i en årrække en populær og meget givende træner, både på lokalt plan, blandt andet for Amager CR og for det danske landshold. Om hans kvaliteter i så henseende behøver man blot at spørge Brian Holm, der var én af hans lydhøre elever.

 

Selv om Mortensen måske ikke af natur er blandt de mest udadvendte, så har han alligevel gjort det flot som medkommentator på TV, og man kan stadig høre ham på Eurosport, hvor vi er mange, der nyder ham, fordi han er en mand, der ved, hvad han taler om, og som altid er fair og redelig i sin kommentar.

 

Leif den Lykkelige er fyldt 70 år i dag, torsdag den 5. maj. Et stort til lykke med det!

 

Rico

 

DEL
KOMMENTARER

SENESTE

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

MANDAG

SØNDAG