Porte’s comeback-kamp: Jeg gik fra at være i topform, til at blive skubbet rundt i kørestol
03. december 2017 19:04 af Frederik ZeunerFoto: A.S.O. / Broadway - Bade - Maheux

Richie Porte var i sit livs form, da han styrtede på niende etape af årets Tour de France at måtte udgå. Nu kæmper han både en fysisk og mental kamp for at kunne opfylde målet om at nå podiet i Paris i 2018

”Det ene øjeblik kigger du dig i spejlet og ser dine blodårer nærmest springe ud af maven på dig - det næste øjeblik er du i off season-form.”

 

Australske Richie Porte var i sit livs form, da han i sommer troppede op til starten af Tour de France med ambitioner om at vinde løbet. Han havde netop vist eminent kørsel i Criterium Dauphiné, hvor kun en stærkt kørende Jakob Fulgsang kunne slå ham.

 

Ni dage senere lå han på løbets femteplads 39 sekunder efter Chris Froome. Det var dagen før første hviledag, og favoritgruppen var på vej ned af Mont du Chats kringlede nedkørsel, da Richie Porte fik et mekanisk problem og røg i asfalten med 78 kilometer i timen.

 

”Jeg panikkede ikke. Jeg er en professionel cykelrytter, så jeg klodsede ikke bare bremsen på en nedkørsel som den. Mit baghjul blokerede, så jeg var allerede i en skidt situationen inden jeg kom ind i svinget - det hele skete før kameraet fangede mig,” siger Richie Porte til Heraldsun.com.

 

Kørestol og mentale udfordringer
Udover en stor gang asfalteksem og hudafskrabninger, så medførte styrtet også et brækket bækken og en fraktur på kravebenet. Det betød, at Porte ikke måtte eller kunne gå i flere uger.

 

”Jeg gik jo fra at være i mit livs form forud for Touren, til at min kone skulle skubbe mig rundt i en kørestol i den lejlighed, jeg var ’fanget’ i,” siger Richie Porte om perioden lige efter styrtet.

 

Siden er han kommet op at gå, og de fysiske mén er stor set væk. Men de mentale skader, som styrtet pådrog, var overvældende for australieren:

 

”Fysisk er jeg ok. Jeg har været i swimmingpoolen for at styrke mit kraveben. Jeg vil ikke lyve - mentalt bliver man rystet godt rundt, når man har et højhastighedsstyrt som dét. Hvis du hoppede ud af en bil med 78 kilometer i timen, så ville du også blive lidt skør mentalt. Tiden vil afsløre det, men jeg tror ikke, det kommer til at blive et problem fremadrettet,” siger Richie Porte.

 

Toblerone som sympatiblomster
Richie Portes kærlighed for Toblerone-chokolade er en offentlig hemmelig. Efter hans styrt i Touren var der mange af hans venner og bekendte, som, i stedet for blomster, sendte ham en masse Toblerone.

 

”Michael Matthews kone Katarina købte tre gange 750 gram, min ejendomsmægler i Monaco købte to kilo mens min manager også kom med en stor kasse. Det satte sig i din grad på mine ribben, og jeg er stadig kun lige i gang med at forbrænde det. Jeg gik fra at veje 59 kg. til at veje 78,” siger Riche Porte.

 

For at komme ovenpå igen, både fysisk og mentalt tog han hjem til Tasmanien. Der har han brugt det meste af tiden siden, så han har kunnet fokusere på sin genoptræning frem imod næste sæsons store mål: podiet i Paris. 

DEL
KOMMENTARER

SENESTE

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

TIRSDAG

MANDAG

SØNDAG

GÅ TIL WWW.FELTET.DK

Feltet.dk

Åsvinget 5

9800 Hjørring

Tlf. 51558966

info@feltet.dk