Prøv vores nye app
Optakt: Prueba Villafranca-Ordiziako Klasika
25. juli 2017 15:22Foto: LaPresse - Di Alberto / Ferrari / Paolone / Spada
af Emil Axelgaard

Med et veloverstået Tour de France vendes interessen nu langsomt mod klassikerne, hvor lørdagens Clasica San Sebastian indleder series af store endagsløb i sæsonens anden halvdel. Nogle af rytterne til det baskiske løb har en chance for at fintune formen i det traditionelle opvarmningsløb Prueba Villafranca-Ordiziako Klasika, hvis kuperede rute tjener som den perfekte testscene for alle med ambitioner i Spaniens største endagsløb.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Løbets rolle og historie

Spanien har altid været et land med fokus på etapeløb, og endagsløb har aldrig fået megen opmærksomhed på Den Iberiske Halvø. Det har efterladt ryttere som Oscar Freire og Juan Antonio Flecha frustrerede. Begge var de blandt de bedste klassikerryttere i verden, men deres præstationer fik slet ikke den anerkendelse i hjemlandet, som de fortjente.

 

En region bryder dog svagt trenden. Baskerlandet har altid været den mest cykelgale region i landet, og de elsker både etapeløb og klassikere. Hvert år har de to vigtige løbsblokke, hvor de samler det meste af cykelverdenen til en uge med løb på højeste niveau. I foråret er Vuelta al Pais Vasco højdepunktet i en blok, der også inkluderer endagsløbene GP Miguel Indurain og Klasika Primavera, men i sommerblokken er al fokus på klassikerne.

 

Hovedbegivenheden i serien er naturligvis WorldTour-løbet Clasica San Sebastian, men det er omkranset af to mindre løb, der giver mulighed for hhv. at finde løbsrytmen og få revanche. To dage efter storløbet udgør Circuito Getxo det sidste løb i trioen, mens Prueba Villafranca-Ordiziako Klasika skyder det hele i gang i ugen, der leder op til WorldTour-klassikeren.

 

Læs også
Norsgaard på vej til storhold?

 

Prueba Villafranca-Ordiziako Klasika har haft svært ved at finde sin plads på kalenderen. Det er tidligere blevet afviklet under Tour de France, men den ide er opgivet, da det ikke gav megen opmærksomhed. I de senere år har det i stedet fundet sted mandag eller tirsdag inden storløbet, og det vil igen være tilfældet i år, hvor slaget skal slås tirsdagen efter Tourens afslutning. Herved kommer det ikke i konflikt med Touren, det giver god tid til at komme sig inden lørdagens løb, og det tjener som perfekt forberedelse på et tidspunkt, hvor mange desperat leder efter løbskilometer i juli måned, hvor der ikke er mange løb på programmet.

 

Det kan godt være, at Clasica San Sebastian er det største løb, men Prueba Villafranca-Ordiziako Klasika er meget ældre. De professionelle ryttere fik adgang i 1925, og det er siden kun blevet aflyst to gange, begge gange under Den Spanske Borgerkrig. Siden det nuværende UCI-system blev indført i 2005, har det været et 1.1-løb på UCI-kalenderen.

 

Uheldigvis har det lidt samme skæbne som de fleste af de store spanske løb. De svære økonomiske tider har ramt den spanske kalender hårdt, og mange løb er blevet aflyst. Forårets rige etapeløbsscene er reduceret til næsten ingenting, og de løb, der har overlevet, er ofte blevet forkortet.

Annonce

 

Prueba Villafranca-Ordiziako Klasika har klaret den, men som så mange andre mindre spanske løb har man ikke råd til at præsentere et stort internationalt felt. Mange af de spanske løb er reduceret til et lidt trivielt opgør mellem Caja Rural og Movistar, mens resten af feltet udgøres af kontinentalhold. Situationen er ikke så slem for det baskiske løb, men man er ikke længere i stand til at tiltrække ryttere, som man gjorde, da Laurent Jalabert, Abraham Olano, Joaquim Rodriguez og Marino Lejarreta vandt løbet. I år får Movistar kun selskab af Orica-Scott på listen over WorldTour-hold, mens der fra det prokontinentale niveau er deltagelse af Caja Rural, Delko Marseille, Israel Cycling Academy og Manzana Postobon.

 

Løbet afvikles på en kuperet rute i Baskerlandet, som har været stort set uforandret siden 2007. Sidste år angreb Simon Yates på sidste stigning og kørte herfra alene hjem til sin første professionelle sejr, 34 sekunder foran Angel Madrazo og Alexander Vdovin, der var først i en lille gruppe på bare fire mand.

 

Ruten

Som sagt har ruten ikke været udsat for mange forandringer i de senere år, men sidste år lavede man en lille modifikation, der betød, at man vendte tilbage til den strækning, der inden da seneste var blevet benyttet i 2013. Den ændring bibeholdes, og derfor vil der i år være tale om samme rute som sidste år.

 

Det 165,7 km lange løb starter og slutter i Ordizia og afvikles på rundstrækninger. Først skal rytterne tilbagelægge tre omgange på en 31,4 km lang rundstrækning, der har en flad start og derefter inkluderer løbets væsentligste udfordring, Alto de Abaltzisketa (3 km, 7,5%). Derfra går der nedad til mål.

 

Anden del af løbet udgøres af to omgange på en modificeret 35,6 km lang rundstrækning. Den er stort set magen til den første, men kort før Abaltzisketa-stigningen skal man over Alto de Altzo (2,64 km, 5,6%). De to toppe kommer med hhv. 20,7 og 10,6 km til stregen, og fra sidste stigning falder det frem til de sidste 2 km, der er flade.

 

 

Læs også
Agent sammenligner Philipsens tilbud: Så stor er chancen for et skifte

 

 

 

 

Annonce

 

Vejret

Baskerlandet er berygtet for sit regnvejr, og desværre ser det ud til, at feltet vil skulle smage på netop det i årets udgave af løbet. Således vil der hele dagen være 50% risiko for nedbør, men der vil også være kig til solen. Temperaturen vil kun være 20 grader, og der vil være en let vind fra nord. Der giver sidemodvind op første del af rundstrækningen, dernæst medvind, sidevind på nøglestigningen Abaltzisketa og til slut side- og sidemodvind på stykket tilbage til Ordizia.

 

Favoritterne

Pruba Villafranca er en god test forud for Clasica San Sebastian, idet terrænet på mange måder svarer til det, der venter på lørdag. Derfor domineres løbet typisk også af ryttertyper, der også vil kunne begå sig i WorldTour-løbet, og det er som regel ardennerspecialister og klatrere, der er med helt fremme.

 

For at have en chance i dette løb, skal man være en ganske god klatrer, men en god spurt er ikke nogen ulempe. Sidste år tog Simon Yates en solosejr, men forud for det er det to gange i træk endt i en spurt mellem de 4-5 stærkeste ryttere. Hvis samarbejdet er dårligt efter stigningen, er der endda en mulighed for, at en lidt større gruppe skal spurte om det, idet det første større felt sjældent har været langt efter.

 

Som sidste år stiller Movistar og Orica-Scott til start med de to klart stærkeste mandskaber, og de vil tage ansvar for at kontrollere feltet. Specielt australierne vil være meget interesserede i, at de bedste klatrere skal afgøre det i finalen. Derfor venter vi som altid i de spanske løb en aggressiv start, inden der etableres et udbrud, som de to WorldTour-hold vil holde snor i. Herefter vil specielt Orica-Scott øge farten for at skabe udskilning inden finalen.

 

Til slut regner vi med det klassiske scenarium, hvor et decimeret felt vil køre om det på den sidste stigning. Det får os til at pege på Adam Yates som vores favorit. Briten er som skabt til et løb som dette. Ikke alene er han løbets på papiret klart bedste klatrer, han har også et fantastisk punch på en stigning som denne. Hans form er lidt usikker, da han ikke har kørt siden Giroen, men da han forbereder sig til Vueltaen og må have San Sebastian som et delmål, kan han ikke være langt fra toppen. Holdet har meldt ud, at de går efter sejren, og derfor må han være stærk. Vi tror, at han gentager bror Simons solosejr, men selv hvis en lille gruppe skal spurte, vil han sandsynligvis være hurtigst - bare husk på hvordan han vandt en spurt i årets GP Larciano. Derfor tror vi på en sejr til Yates.

Annonce

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Hans værste rival er Gorka Izagirre, der allerede har vundet dette løb mange gange. Spanieren er i år endda langt stærkere end nogensinde tidligere, hvilket hans topresultater i Paris-Nice, Tour Down Under og Giroen vidner om. Heller ikke han har kørt længe, men han er altid stærk i dette løb, hvor han vil se frem til en sjælden mulighed for at søge sin egen chance. Han har en reel mulighed for at følge Yates, og han er hurtig nok på stregen til at true briten.

 

Movistar skal forsøge at bringe sig i en overtalssituation, hvor de kan angribe Yates på skift. Her kan Victor De La Parte blive et værdifuldt våben. Siden skiftet til det spanske storhold er han endt som hjælperytter, men han har tidligere vist, at han bør være en af de bedste klatrere i dette løb. Også for ham gælder, at formen er et spørgsmålstegn, men er han på toppen vil han være med fremme og klar til at udnytte Movistars kollektive styrke. Det samme vil talentet Antonio Pedrero samt Jose Herrada, der også kan sidde med fremme til sidst.

 

Delko stiller med en meget formstærk Delio Fernandez , der sluttede på podiet i Tour of Austria. Han kan næppe klatre godt nok til at følge de allerbedste, men han vil være en af favoritterne, hvis 5-10 mand skal spurte om sejren. Hans holdkammerat Angel Madrazo har altid været god i dette løb. Han er knap så hurtig som Fernandez og klatrer heller ikke helt så godt, men er en glimrende plan B.

 

Orica-Scott har Carlos Verona som deres anden option. Spanieren er naturligvis ikke så stærk som Yates, men han kan i et taktisk spil blive en værdifuld mulighed. Det samme kan Robert Power, men da han meldes at skulle have en hjælperrolle, er han næppe i topform. Skulle en større gruppe blive samlet, kan Simon Gerrans komme i spil, men ruten er nok lidt for hård for den aldrende australier, der ikke er ved fordums styrke.

 

Ukyos Benjamin Prades er en meget interessant kandidat. Han kan næppe følge de allerbedste på stigningen, men vil ikke være langt efter. I en spurt i en mindre gruppe, vil han være en af de stærkeste.

Annonce

 

Manzana Postobon stiller med et interessant hold med Ricardo Vilela, Aldemar Reyes og Hernan Aguirre , der alle kan være med fremme i et løb som dette. Vilela er den bedste klatrer, mens de to colombianere er bedre afsluttere. Også Alexander Vdovin fra Lokosphinx klatrer godt nok til at være med fremme, men spurter ikke godt nok til at vinde. Garikoitz Bravo er hurtigere, men næppe hurtig nok til komme først over stregen.

 

Julien Loubet har haft et godt år og er ikke dårlig i en spurt i en mindre gruppe. Der er en risiko for, at finalen bliver for hård, men han burde kunne være med langt fremme. Endelig kan man ikke udelukke, at Eduard Prades og Jetse Bol kan komme i spil, hvis en større gruppe mod forventning samles til slut.

 

***** Adam Yates

**** Gorka Izagirre, Victor De La Parte

*** Delio Fernandez, Carlos Verona, Antonio Pedrero, Jose Herrada, Benjamin Prades

** Angel Madrazo, Julien Loubet, Garikotiz Bravo, Alexander Vodvin, Ricardo Vilela, Simon Gerrans, Aldemar Reyes, Hernan Aguirre, Robert Power, Eduard Prades, Jetse Bol

* Mikel Bizkarra, Benat Txoperena, Remy Di Gregorio, John Anderson Rodriguez, Magnus Cort, Carlos Barbero

 

Danskerne

Magnos Cort og Christoffer Juul er til start for Orica-Scott, men vil skulle agere hjælpere for Adam Yates og Carlos Verona.

INFO
Prueba Villafranca - Ordiziako Klasika
Nyheder Profil Startliste Resultater
Optakter
Nyheder
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Lørdag den 20. april 2024

Landevej
Jakobsen må sætte større lid til dansker - vigtig hjælper misser Giroen
Landevej
Norsgaard på vej til storhold?
Landevej
Kæmpetalents skadespause forlænges

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Optakt: Liege-Bastogne-Liege
Landevej
Optakt: Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Følg søndagens store monument i Liege samt sprinterbraget i Tyrkiet
Landevej
Lotto Dstny-rytter tilbage på cyklen for første gang efter lårbensbrud
Landevej
Søren Kragh udtaget til Liège-Bastogne-Liège
Landevej
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare
Landevej
Formand for DCU trækker sig
Landevej
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet
Landevej
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse
Cross
UCI annoncerer store ændringer i cyklecross-kalenderen

Annonce

Landevej
Overvældet Lopez: Vigtigste sejr i mit liv
Udstyr og test
Test: Specialized S-Works Evade 3
Landevej
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb
Landevej
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps
Landevej
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med
Landevej
Tour-chefen håber på Vingegaard - men helbredet er det vigtigste
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument

Annonce

Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt

Annonce

Landevej
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument
Landevej
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb
Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Annonce

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom
Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv
Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
VIS FLERE

Annonce