Prøv vores nye app
Optakt: 4. etape af Arctic Race of Norway
13. august 2017 14:33Foto: ©Tim De Waele/TDWsport.com
af Emil Axelgaard

Den kommende uge giver Vuelta-rytterne en sidste mulighed for at få løbsfart i benene, og det gør det til en hektisk tid med hele fem store etapeløb, BinckBank Tour, Arctic Race of Norway, det bjergrige Tour de l’Ain, Czech Cycling Tour og det nye Colorado Classic. Hver dag kan du naturligvis læse fyldige optakter til WorldTour-løbet i Holland og Belgien, men vi vil også hver dag have kortere optakter til etaperne i Frankrig og Norge.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Søndag gælder det 4. etape af Arctic Race of Norway, mens Tour de l’Ain nu er slut

 

Du kan læse overordnede optakter til Tour de l’Ain og til Arctic Race of Norway samt til Colorado Classic .

 

Arctic Race of Norway - 4. etape

Ruten

Lige siden den første udgave har man som regel designet en sidste etape, der har givet muligheder for at ændre i klassementet helt til allersidst. Ofte har der været tale om en eksplosiv sidste etape med en lille stigning i finalen, der har gjort det til godt terræn for klassikerryttere og stærke sprintere. En sådan etape har man også sammensat i år, hvor løbet skal afsluttes på en svær rundstrækning i Tromsø med to stejle stigninger, der kan give mulighed for at iværksætte et sidste angreb på det, som kan ende med at være den hårdeste etape i hele løbet.

 

Læs også
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx

 

I alt venter der 160,5 km på en etape, der har både start og mål i Tromsø. Først del af etapen består af en lang tur hele vejen rundt om den store ø Kvaløya, der ligger i Nordsøen umiddelbart vest for start- og målbyen. Derfor kører man fra start igennem fladt terræn mod nordvest og vest ud på øen, hvis kyst man følger næsten hele vejen rundt. Undervejs kommer den første spurt efter 21 km, inden man mod slutningen skører et hjørne af og kører ind i landet og over kategori 2-stigningen Kattfjordeidet (3,8 km, 3,6%), hvis top kommer efter 94,5 km. Herefter fortsætter man væk fra øen tilbage via samme vej mod Tromsø forbi den sidste spurt, der er placeret efter 110,5 km.

 

Efter 117 km rammer man den afsluttende rundstrækning, hvilket betyder, at man med det samme skal op over kategori 2-stigningen Prestvannet (1,2 km, 7,5%) for første gang bare én kilometer senere. Efter 121 km krydser man stregen for første gang, og etapen afsluttes herefter med tre omgange på den 13,1 km lange runde. Den indeholder de to kategori 2-stigninger Rostibakken (1,1 km, 7,5%) og før omtalte Prestvannet hhv. 9 og 3 km fra stregen, og det betyder, at der i alt er syv stigninger på de sidste 45 km. Der er bjergpoint på toppen ved alle passager bortset fra på sidste runde, og der er en sidste pointspurt ved næstsidste passage af målstregen. I finalen bliver man på toppen af bakken i en kilometer, inden man kører ned mod kysten. Med 1200 m igen flader terrænet ud, og på den sidste kilometer venter hele tre sving kort efter hinanden, inden man rammer den 500 m lange, 7 m brede opløbsstrækning.

 

Tromsø var senest vært for løbet i 2014, hvor Alexander Kristoff slog Thor Hushovd og Sam Bennett i en spurt på en bakke i byen.

Annonce

 

 

 

 

Vejret

Efter at have  afsluttet dagens etape i smukt solskin venter der mere af det samme søndag. Her vil der være skyet fra morgenstunden, men mod slutningen vil det være relativt solrigt. Temperaturen vil dog kun være 13 grader, og det vil være relativt blæsende med en jævn til frisk vind fra sydvest. Det giver modvind på første del af etapen og medvind på turen tilbage til Tromsø. På runstrækningen vil der være medvind på første stigning, sidevind på anden stigning og modvind på den korte opløbsstrækning.

 

Favoritterne

Endelig fik han den sejr, han så længe har fortjent. August Jensen har været i top 9 på samtlige etaper i de store norske etapeløb i år, men han har endnu ikke kunnet krydse stregen først. Det lykkedes endelig i dag, hvor han viste, hvor meget han har forbedret sine klatreevner. I går vurderede vi den sidste stigning til at være for svær for ham, men det norske talent er nu blevet så god, at han ikke bare kan hænge med på en stigning som denne, han kan også bevare så mange kræfter, at han kan vinde en spurt.

 

Stigningen var dog generelt ikke så svær, som man kunne have ventet, og udskilningen var relativt begrænset. Der var således ingen tvivl om, at Dylan Teuns var i særklasse stærkeste mand - han trak stort set uafbrudt de sidste 2 km og kørte spurten på den hårde måde ved at åbne fra spids - men opkørslen var simpelthen for let til, at han kunne gøre en forskel. Havde BMC været til start med seks mand, havde han måske haft den sidste hjælp, han manglede i finalen, og kunne han have sluppet for at tage så stort et ansvar, havde han utvivlsomt vundet.

 

Læs også
Hjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre

 

For løbets spænding er det imidlertid perfekt, at Jensen nu blot er 3 sekunder efter Teuns. Begge har nu en reel mulighed for at vinde samlet, og det gør 4. etape til en forrygende afslutning. Jensen håber, at det hele skal afgøres i en spurt, hvor han kan score de nødvendige bonussekunder, men Teuns skal forsøge at komme af med nordmanden og forhindre ham i at stjæle den bonus, der vil kunne give ham sejren.

 

Det kan godt være, at etapen modsat den foregående ikke slutter på en stigning, men det vil være en stor fejl at undervurdere denne etape. De to sidste stigninger er ikke lange, men ganske stejle, og med hele syv bakker på mindre end 45 km vil der blive tale om betydelig udskilning. I virkeligheden er dette måske den bedste chance til at gøre en forskel, og vi kan forvente et festfyrværkeri i et udskilningsløb, der kan blive meget svært at kontrollere for de små seksmandshold. Dermed er der lagt op til en underholdende finale som i 2015, hvor førertrøjen skiftede ejermand til allersidst.

 

For BMC vil det være helt perfekt, hvis udbruddet holder hjem. Vi kan forvente endnu en meget aggressiv start med mange angreb, men amerikanerne vil gøre, hvad de kan, for at lade en ufarlig gruppe snige sig væk. Herefter vil de overlade det til Coop at lukke hullet, og det kan blive svært for det lille norske kontinentalhold. Aqua Blue Sport tror imidlertid meget på, at Michel Kreder kan vinde etapen, og måske ser Alexander Kristoff også muligheder. Derfor forventer vi, at der vil være styrke nok til at sikre, at det hele skal afgøres af feltet på rundstrækningen.

 

Når først udbruddet er kørt ind, handler det for BMC om at gøre det så hårdt som muligt. Derfor forventer vi, at de vil tage initiativ, men hvis en ufarlig rytter sniger sig væk i det aggressive udskilningsløb, vil de lade dem køre væk og tage bonussekunderne. Coop vil til gengæld gøre, hvad de kan for at give Jensen mulighed for at spurte om bonussekunder undervejs, og de vil forsøge at skabe samling i hvert fald forud for den sidste spurt - og måske vil de endda også kontrollere de første 21 km frem til den første. Det vil skabe en meget interessant dynamik.

Annonce

 

Vi ser to scenarier. En mulighed er, at Coop ikke holde det samlet, og BMC lader en ufarlig klatrer køre væk i finalen. Mere sandsynligt er det dog, at de bedste klatrere skal slås om det i en finale, som vi forventer vil være meget hård og alt for svær for de tunge folk.

 

Vi tror mest på sidstnævnte, og det får os til at pege på Dylan Teuns som favorit. Belgieren var i dag klart den stærkeste, og det vil han utvivlsomt være igen i morgen. Denne gang er stigningerne langt stejlere, og disse korte, stejle ramper passer ham som fod i hose. Når Teuns for alvor lukker op på sidste omgang, tror vi ganske enkelt ikke, at nogen kan følge den formstærke belgier, og vi forventer derfor, at han vil sikre sig den samlede sejr med endnu en solotriumf.

 

Lykkes det ikke, ligger alle kortene hos August Jensen. Finalen bør være for hård for Alexander Kristoff og de øvrige sprintere, og derfor vil nordmanden være den store favorit, hvis en lille gruppe ender med at skulle spurte om det. For at få den chance kræver det, at han kan følge Teuns på bakkerne, og det bliver ikke let. Han klarede det dog i dag og hævder stadig, at han også havde kunnet det samme på 1. etape. Derfor er det bestemt ikke umuligt, at Jensen kan sikre sig den samlede sejr ved også at vinde på sidstedagen.

 

I dag viste Rein Taaramae , at det kun er uheld, der betyder, at han ikke kører klassement i dette løb. Han manglede eksplosivitet i finalen, men viste, at klatrebenene er gode. Han er ude af klassementet og vil derfor få lov at køre af BMC, der ville elske, hvis han tog bonussekunderne. Samtidig er han den rytter med bedst mulighed for at følge Teuns på stigningerne, og hvis han hjælper belgieren med at holde Jensen bag sig, er det ikke svært at regne ud, at etapesejren vil være en passende belønning i en klar alliance.

 

Michel Kreder viste igen i dag, at hans form er fremragende. Denne etape passer ham måske endda endnu bedre. Han er god på korte stigninger og er blandt de hurtigste i en spurt. Det bliver ikke let at komme af med nordmanden, men lykkes det, vil han formentlig være den hurtigste i en dyst mellem klassementsrytterne.

Annonce

 

Læs også
Danskerduo udtaget til spansk etapeløb

 

I en sådan spurt vil Eliot Lietaer være hans værste rival. Modsat Kreder belgieren imidlertid bedre i en stigende spurt, og på flad vej mangler han måske det sidste i forhold til hollænderen. Til gengæld klatrer han bedre og burde derfor have en bedre mulighed for at følge Teuns.

 

Katusha vil næppe satse alt på Kristoff på en etape, der bør være for hård for den store nordmand. Det kan give en mulighed til Sven Erik Bystrøm, der ganske vist skuffede lidt på dagens etape, men burde være god på en rute som denne. Således er han god på korte stigninger og hurtig i en spurt, og han vil kunne få lidt frihed, da han har tabt tid i klassementet.

 

Den frihed bliver sværere at få for Olivier Pardini og Andreas Vangstad, men de er dog begge så langt efter, at BMC næppe vil reagere med det samme. Vangstad burde have glæde af den endnu hårdere rute, hvor han kan bruge sine gode klatreevner. Etapen kan til gengæld være æidt for svært for Pardini, der til gengæld er hurtigere på stregen og synes at være i sit livs form. Også Andriy Grivko er en mand, der kan angribe på rundstrækningen, selvom den kan vise sig at være lidt for hård.

 

Klatreren Ben O’Connor fandt dagens stigning lidt for let, men burde være mere komfortabel søndag. Han har tabt så meget tid, at han vil kunne få lov at køre væk på rundstrækningen. Han er desværre ikke spurtstærk, men stigningerne er hårde nok til, at han kan sætte alle rivaler.

 

Al logik taler for, at etapen er for hård for Alexander Kristoff, men vi vil ikke helt udelukke nordmanden. Han sad med langt fremme i dag, og hvis Teuns ikke kan ryste Jensen, kan der blive skabt samling i en større gruppe. Her vil Kristoff naturligt være hurtigste mand. Ivan Savitskiy, Andrea Pasqualon, Markus Hoelgaard, Pier Paolo De Negri, Zico Waeytens og Jonas Koch er andre klatrestærke sprintere, der vil have en chance i et sådant scenarium.

Annonce

 

Feltet.dks vinderbud: Dylan Teuns

Øvrige vinderkandidater: August Jensen, Rein Taaramae

Outsidere: Michel Kreder, Eliot Lietaer, Sven Erik Bystrøm, Olivier Pardini, Sven Erik Bystrøm

Jokers:  Andreas Vangstad, Ben O’Connor, Alexander Kristoff, Andriy Grivko, Ivan Savitskiy, Andrea Pasqualon, Markus Hoelgaard, Pier Paolo De Negri, Zico Waeytens

INFO
Optakter
Nyheder
Arctic Race of Norway
Nyheder Profil Resultater
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Torsdag den 25. april 2024

Landevej
Kron før 2. etape: Håber på at vise noget
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund triumfere i Tyrkiet
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Motion
Første cykelmagasin på gaden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk stortalent har forelsket sig i monument: Jeg går også efter det i fremtiden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewHjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Oversigt: 41 danskere i aktion i dag

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie
Landevej
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da den franske plasterkrise blev endnu mere akut
Landevej
Følg Lunds trøjeforsvar og det schweiziske bjergslag
Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift

Annonce

INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere

Annonce

Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie

Annonce

Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg

Annonce

Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
VIS FLERE

Annonce