Prøv vores nye app
Optakt: 4. etape af Adriatica Ionica Race
22. juni 2018 17:05Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

Med en stor sejr på kongeetapen viste Ivan Sosa atter, at han er en af fremtidens helt store klatrestjerner, og han har nu også kurs mod sin første store etapeløbstriumf. Først skal han dog overleve de to sidste sprinteretaper, hvor der allerede lørdag kan vente en ubehagelig overraskelse i form af et par grusveje i finalen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Ruten

Efter en svær første halvdel ser sprinterne frem til weekenden, hvor de ventes at boltre sig på to relativt flade etaper. Lørdagens etape byder ganske vist på en lang stigning undervejs, men da den sidste halvdel er næsten helt flad, ligner etapen en lækkerbisken for sprinterne. To grusvejsstykker i finalen vil dog være et ekstra krydderi, der kan skabe lidt ekstra drama til sidst.

 

Med en distance på hele 229,2 km er 4. etape lidt af et maraton, der fører feltet fra San Vito di Cadore til Grado. Startbyen er placeret midt i Dolomitterne, men i stedet for at køre op ad de mange stigninger, følger man en let faldende vej mod sydøst, inden en lidt skarpere nedkørsel fører mod øst ned i dalen. Her drejer man mod sydvest, hvorefter den let faldende dalvej følges over de næste mange kilometer.

 

I udkanten af Dolomitterne drejer feltet mod øst og siden syd for at køre op ad kategori 2-stigningen Passo Crosetta, der over 21,8 km stiger med 3,0% i gennemsnit. Der er tale om en todelt stigning med en stejl første del og en næsten flad anden del. Toppen rundes med hele 136 km til mål, og derefter leder en stejl nedkørsel mod syd ned til Po-sletten

 

Læs også
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx

 

Herefter ændres terrænet brat. Po-sletten er som bekendt pandekageflad, og da man det meste af dagen herefter følger den mod sydøst og øst, er det næsten helt fladt. Med ca. 50 km igen kører man mod syd ud mod adriaterhavskysten, men undervejs slår man nogle små sløjfer for at ramme to grusveje. Den første af disse er 3,7 km lang og indledes med 25,9 km igen, hvorefter man passerer den indlagte spurt med 18,1 km til mål. Herefter følger det 2,2 km lange sidste grusvejsstykke, der starter med 15,7 km igen, hvorefter en flad vej leder mod sydøst, vest og til slut syd ud til målet i Grado, der ligger på spidsen af en tange ud for den italienske kyst. Derfor kører man over en lang bro, inden man med en kilometer igen, når målbyen, hvor der venter to rundkørsler og et blødt sving med 325 m igen.

 

Etapen byder på i alt 1664 højdemeter.

 

Grado blev besøgt af Giro del Firuli i 2007 og 2006. I 2007 vandt BMC et holdløb, og i 2006 vandt Andrea Pinos en morgenetape og Gruppo Lupi et holdløb om eftermiddagen.

Annonce

 

 

 

 

Vejret

Efter en dag med kedeligt vejr vender sommeren tilbage på en lørdag, der vil byde på en skyfri himmel og en temperatur i målbyen på 24 grader. Der vil være en let til jævn vind fra sydvest, hvilket sidemodvind frem til det flade stykke og derefter sidemedvind. Til slut drejer man kort inden grusvejene ind i sidemodvind, og det vil være betingelserne på det meste af den resterende del. Der vil være sidemodvind de sidste 14 km frem til det sidste sving.

 

Favoritterne

Dagens etape endte som det ventede show med deltagelse af nogle af sportens allerstørste klatrestjerner i form af Ivan Sosa, Giulio Ciccone, Edward Ravasi og Ildar Arslanov, og i sidste ende var det Sosa, der rejste sig fra et skuffende Tour de Slovenie og tog karrierens største sejr. Han har nu også kurs mod en endnu større triumf som samlet vinder af det nye løb, men først skal han overleve weekendens etaper.

 

De fleste af sprinterne fik en lidt uventet chance på 2. etape, men det har hele tiden været weekenden, der har været det store mål. 4. etape er ganske vist lang og har en kuperet første del, men udfordringerne kommer alt for tidligt. Med Elia Viviani og Mark Cavendish til start burde der være god interesse i at sikre en massespurt. Derfor formoder vi, at Quick-Step og Dimension Data efter en formentlig ganske aggressiv start vil holde udbruddet i snor og sikre, at der bliver samling til slut.

 

Læs også
Danskerduo udtaget til spansk etapeløb

 

Finalen kan byde på lidt drama. Det er svært at vide, hvor vanskelige de to grusveje er, og de kan sagtens tænke at skabe en vis splittelse, styrt og stor nervøsitet. En eller anden form for spurt i den spektakulære finale er dog forventet, selvom nogle kan være sat tilbage på de ujævne veje. Vinden kunne også have været en faktor på den lange bro i finalen, men da der her vil være sidemodvind, vil der næppe opstå splittelse. Selve spurten er ikke voldsomt teknisk, men med to rundkørsler og et sent sving på den sidste kilometer, kommer lead-outs alligevel til at spille en nøglerolle til sidst.

 

Det får os til at pege på Mark Cavendish som vores favorit. Briten har haft en forfærdelig sæson, hvor han er styrtet hele tre gange, og siden sit comeback i Yorkshire har han på grund af uheld reelt kun kørt en spurt. Det var på 2. etape i Slovenien, hvor han startede tidligt, men klart blev slået af flere ryttere. I dette løb er han imidlertid begunstiget af med Ryan Gibbons, Reinardt Van Rensburg og ikke mindst Mark Renshaw at have det bedste tog, og det er afgørende i en finale med et sent sving. I Dubai viste han, at han stadig er hurtig nok til at slå de bedste, og derfor tror vi at lørdag bliver dagen, hvor Cavendish endelig bryder tørken.

 

Hans værste rival er naturligvis Elia Viviani. Den italienske stjerne er kommet flyvende ud af Giroen. Det viste han med andenpladsen på grusvejene i Dwars door het Hageland, hvor kun et tidligt udbrud kostede sejren og senest med sejren på 2. etape. Viviani virker knivskarp, men han er hæmmet af at være uden siden tog. Selvom Davide Martinelli, Niki Terpstra og Alvaro Hodeg udgør en stærk gruppe, tvivler vi på, at de kan matche Dimension Data. Det er dog ikke umuligt, og selvom Viviani måske ikke helt har Cavendishs topfart, kan han efter 230 hårde kilometer med et godt lead-out sagtens sejre.

 

Simone Consonni virker efter sejren i Tour de Slovenie, hvor han også vandt pointtrøjen, knivskarp og fuld af selvtillid. Han blev nr. 2 bag Viviani på 2. etape og ser frem til at udfordre de store her. Hans tog kan ikke matche de to store favoritters, men han har i Ben Swift en kapabel lead-out man. Med sin gode positionering kan det måske blive til sejr.

Annonce

 

Det kan det også for Riccardo Minali . Den unge Astana-sprinter er lynhurtig, men bliver ofte slået på grud af sin håbløse positionering. Her har han imidlertid på det italienske landshold glæde af at have støtte fra Matteo Trentin, der er en fremragende lead-out man. Kan han bringe Minali i positioner, er han helt sikkert hurtig nok til at vinde, som han senest viste med andenpladsen bag Greipel i Belgien.

 

Mihkel Raim fik sit store gennembrud, da han sidste år vandt en etape i Colorado Classic, og i år er han fortsat de gode takter. Efter et styrt tidligt på sæsonen vandt han en etape i Castilla y Leon og i både Japan og Sydkorea, inden han blev en imponerende nr. 2 i Rund um Köln, hvor han blandt andre slog Marcel Kittel. Senest blev han nr. 3 bag Viviani og Consonni i torsdags, og formen er derfor helt i top. Han har i Dennis Van Winden og Kristian Sbaragli god støtte, og det skal blive interessant at se, om han også kan true Cavendish og Viviani.

 

Wouter Wippert kom meget skidt fra start hos Roompot, men nu er formen der endelig. I Dunkerque var han i top 5 i alle fire massespurter, og i Belgien blev det til en andenplads bag Greipel, samme placering, som han fik i Heistse Pijl. Han har helt sikkert farten til at vinde og synes at have forbedret sin positionering, der altid har været hans svaghed. Problemet er, at hans tog er svagt.

 

Efter endnu en skadespause er Giacomo Nizzolo endelig tilbage, og forhåbentlig varer det denne gang lidt længere, end det gjorde ved de foregående forsøg. Han viste overraskende god form ved at sidde med de bedste hjem på 2. etape, men i spurten kunne han ikke slå til. Efter en meget lang pause vil det være overraskende, hvis han kan vinde i dette selskab, også selvom han har støtte af Jarlinson Pantano, Fabio Felline og Eugenio Alafaci. Man skal dog aldrig afskrive en klassesprinter som Nizzolo, der trods alt vandt en etape i San Juan i januar og imponerede på kongeetapen i Dubai i februar.

 

Stortalentet Luca Pacioni har haft en drømmesæson, hvor han i skyggen af Jakub Mareczko har taget hele tre sejre, primært i mindre løb. Senest viste han potentialet med en 8. plads i GP Kanton Aargau, hvor den stigende finale slet ikke passede ham. Han er en mand til de flade spurter, og selvom hans hold ikke er det stærkeste, skal det blive spændende at se ham i kamp med de store stjerner i dette felt.

Annonce

 

Læs også
Hjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre

 

Erfarne Manuel Belletti kørte nogle fornuftige spurter i Giroen, men det er også tydeligt, at farten ikke helt rækker til at slå de hurtigste. Det gør det næppe heller her, men han har dog fordel af sin gode positioneringsevne i en teknisk finale og af den lange distance, der vil trætte de mindre holdbare rivaler.

 

Endelig vil vi pege på unge Manuel Penalver og Nicolas Tivani. Penalver kørte nogle fine spurter i San Juan og Colombia i starten af året og synes at være god til at positionere sig. Desværre er han ikke holdbar, og etapen her kan være lidt for udmarvende. Det er til gengæld en fordel for den alsidige Tivani, der har vist storform på det seneste, men kan få det svært i en ren massespurt som denne.

 

Også Alexander Porsev, Sergey Shilov, Marco Canola, Damiano Cima, Enrico Barbin, Yukiya Arashiro og Paolo Toto kan tænkes at spurte med, men det vil være en stor overraskelse, hvis de er med helt fremme.

 

Feltet.dks vinderbud: Mark Cavendish

Øvrige vinderkandidater: Elia Viviani, Simone Consonni

Outsidere: Riccardo Minali, Mihkel Raim, Wouter Wippert

Jokers: Giacomo Nizzolo, Luca Pacioni, Nicolas Tivani, Manuel Penalver

INFO
Optakter
Nyheder
Adriatica Ionica Race
Nyheder
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Torsdag den 25. april 2024

Landevej
LIVE nu: Udbrud sætter Tobias Lunds førertrøje under pres
Landevej
Kron før 2. etape: Håber på at vise noget
Landevej
Danskerduo udtaget til spansk etapeløb
Landevej
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund triumfere i Tyrkiet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Motion
Første cykelmagasin på gaden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk stortalent har forelsket sig i monument: Jeg går også efter det i fremtiden

Annonce

INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewHjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Oversigt: 41 danskere i aktion i dag

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift

Annonce

INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere

Annonce

Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie

Annonce

Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg

Annonce

Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
VIS FLERE

Annonce