Prøv vores nye app
Optakt: 2. etape af Tour of Norway
17. maj 2017 22:15Foto: Team LottoNL-Jumbo
af Emil Axelgaard

Med en fuldstændig suveræn magtdemonstration understregede Edvald Boasson Hagen sin status som manden, der skal slås, men han og Dimension Data kan nu ventes at komme under massivt angreb på de kuperede etaper i resten af løbet. Torsdag ventes de imidlertid at få hjælp af sprinterholdende på løbets nemmeste etape, hvor de hurtige folk har deres bedste chance i et løb, der ellers ikke byder på meget at komme efter for deres ryttertype.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Ruten

I år skal sprinterne vente en ekstra dag, inden de får mulighed for at gå efter en etapesejr, men de kan se frem til at få en chance på dag 2. Her venter en relativt flad etape, men en lille bakke i finalen vil måske sortere de tungeste fra inden finalen.

 

I alt skal der tilbagelægges 194,2 km mellem Eidsvoll og Brumunddal. Første del af etapen består af en flad tur op langs søen Mjosa, indtil man når frem til dagens første spurt efter 47 km. Her forlader man vandet for at køre mod nordvest, og det betyder, at terrænet bliver betydeligt mere kuperet. Der venter flere mindre bakker, mens man fortsætter mod nord. Efter 93 km skal man over kategori 2-stigningen Kollstoppen (4,2 k, 5,6%), inden man fortsætter ned til etapen nordligste punkt. Her kører man over en bro, inden man i småkuperet terræn bevæger sig mod sydøst forbi den sidste spurt, der kommer efter 119 km, og dernæst mod nord over en lille bakke.

 

Efter 148,6 km rammer man rundstrækningen, og bare 1,6 km senere krydses målstregen for første gang. Den er 22,1 km lang og skal tilbagelægges to gange. Den indeholder kategori 3-stigningen Byflaten (2,7 km, 3,4%), der har top med 16,7 km igen, og herefter falder det jævnt ned mod mål. Der er nogle små kontrabakker undervejs, herunder en med 2 km til mål, men det falder mest på de sidste 1200 m. Her venter et fladt stykke, indtil det igen går nedad med 800 m til mål. De sidste 100 m stiger svagt. Finalen er uden tekniske komplikationer, da de sidste 2 km foregår ad en lang, lige vej. Der er bjergpoint ved sidste passage af stigningen.

 

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet

 

Brumunddal har ikke været målby i løbet tidligere. Man var vært for enkeltstarten ved de norske mesterskaber i 2015, hvor Edvald Boasson Hagen vandt. I 2007 stod man for både enkeltstart og linjeløb, der blev vundet af hhv. Boasson Hagen og Alexander Kristoff. Enkeltstarten blev også holdt i byen i 2002, hvor Thor Hushovd vandt.

 

 

Vejret

Det er ikke et rigtigt norsk etapeløb, hvis ikke man har mindst en regnvejrsdag. Den kommer torsdag, hvor der ventes massiv nedbør hele dagen. Heldigvis vil temperaturen være 15 grader, og det vil dermed ikke være koldt. Der vil være en let til jævn vind fra sydøst, hvilket giver med- og sidemedvind det meste af dagen, kun afbrudt af et kort modvindsstykke omkring sidste spurt. På rundstrækningen vil der være medvind på stigningen og sidemodvind på de sidste 7-8 km.

Annonce

 

Favoritterne

Forud for årets løb var der lagt op til en spændende dyst mellem specielt Edvald Boasson Hagen, Michael Albasini og Tony Gallopin. Efter 1. etape blev der imidlertid ikke efterladt nogen tvivl om, hvem der er løbets stærkeste rytter. Mens Gallopin skuffede i finalen, og Albasini åbenbart er kommet til Norge for at agre hjælperytter, viste Boasson Hagen, at han som altid er i storform til sit hjemlands nationale rundtur, og med en fuldstændig suveræn sejr viste han, at han er manden, der skal slås. Kun 2. etape har en finale, der nok er for nem til, at han er en af de store favoritter, og i teorien kan den lokale helt ende med næsten at rydde bordet.

 

Det betyder imidlertid ikke, at løbet et slut. Dimension Data er her med et relativt svagt hold, og selvom Ben O’Connor og specielt Mekseb Debesay gjorde det fremragende for deres kaptajn i finalen, får de nok at se til, når rivalerne begynder at angribe dem i et terræn, der er meget svært at kontrollere. Dertil kommer, at stigningen på kongeetapen stadig er en anelse for svær for Boasson Hagen, og der er næppe tvivl om, at specielt Sander Armee og Jack Haig, der begge virker enormt velkørende, vil gøre, hvad de kan, for at sætte nordmanden til vægs på fredag.

 

Inden da skal vi imidlertid først gennem løbets nemmeste etape, og det vil være en overraskelse, hvis ikke torsdagens slag ender i en massespurt. Ganske vist er der en bakke på rundstrækningen, men den har en ganske mild stigningsprocent. Den bør ikke volde det store besvær for de fleste sprintere i dette løb, og kun de tungeste kan ventes at komme i vanskeligheder.

 

LottoNL-Jumbo er kommet med et hold, der ingen chancer har i klassementet, og det handler alene om at vinde etaper med Dylan Groenewegen. Derfor vil de med stor sandsynlighed kontrollere løbet hårdt sammen med Dimension Data, der er interesserede i at forsvare førertrøjen. Fortuneo-Vital Concept tror helt sikkert også på Dan McLay, og Joker er ivrige efter at vise U23-verdensmesteren Kristoffer Halvorsen frem. Derfor bør der være masser af kræfter til at jagte udbruddet og neutralisere de angreb, der måtte komme på rundstrækningen. Derfor peger alt på en massespurt.

 

Finalen er teknisk helt enkel, og da spurten kommer for enden af en nedkørsel kommer det til at gå vanvittigt stærkt. Det bliver ikke let at komme bagfra, og det er således vigtigt at sidde relativt langt fremme på toppen af stigningen. Samtidig er det en rigtig powerspurt for de helt hurtige folk.

 

I dette felt bør Dylan Groenewegen være i absolut særklasse. Hollænderen har flere gange vist, at han kan slå selv de allerbedste, og her er der ingen, der kommer tæt på ham, hvad topfart angår. Samtidig er han faktisk ganske holdbar, og han får ikke vanskeligheder med at sidde fremme på stigningen. Hvis man dertil lægger, at han med Timo Roosen, Lars Boom, Tom Leezer, Amund Grøndahl Jansen og Robert Wagner har løbets suverænt bedste tog, er det nærmest umuligt at se, hvordan den hollandske mester skal kunne besejres. Derfor er Groenewegen vores klare favorit.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Den eneste rytter, der har farten til at true Groenewegen, er Dan McLay. Med sin sejr i sidste års GP Denain og i et løb på Mallorca tidligere på året samt en podieplads i sidste års Tour de France har briten vist, at hans speed rækker til at blande sig med eliten. Når det ikke er blevet til bedre resultater skyldes det hans dårlige positioneringsevne. I dette felt er der knap så mange sprinter, og det gør det måske lidt nemmere for McLay, der samtidig har en formstærk Maxime Daniel til at køre lead-out. Hans problem er, at han ikke er specielt holdbar, og bakken kommer måske for tæt på mål til, at han kan nå at komme tilbage i position, specielt fordi han ikke har kørt løb længe, hvorfor hans form er usikker.

 

Den anden rytter med en reel chance for at slå Groenewegen er U23-verdensmester Kristoffer Halvorsen. I sidste års GP d’Isbergues viste han allerede, at han kan slå WorldTour-sprintere, og det vil han være aldeles ivrig efter at gøre igen. Han må formodes at være i storform til et af årets højdepunkter, og normalt bør bakken ikke være et problem for ham. Hvis han kan starte sin spurt fra en god position, kan han måske skabe overraskelsen.

 

Edvald Boasson Hagen kan normalt ikke begå sig i de store massespurter. Det var imidlertid svært ikke at blive dybt imponeret over præstationen på dagens etape, og derfor har han måske alligevel en chance. Hvis det lykkes at gøre løbet hårdt på stigningen og således trætte de rene sprintere, kan Boasson Hagen overraske i en powerspurt som denne.

 

I sidste års Giro så Alexander Porsev endelig ud til at indfri sit potentiale, men siden er alt gået galt. Han har fået en skidt start på karrieren hos Gazprom, og selvom han er holdets topsprinter, blev han endda forbigået til Giroen. Det er stadig uafklaret, om han er på vej tilbage, men på papiret er han en af de bedste sprintere i dette løb, og med sin gode positioneringsevne bør han være helt fremme.

Annonce

 

Justin Jules har allerede vundet flere spurter i år og har aldrig været bedre. Samtidig er han en af de mere holdbare sprintere, og derfor burde denne rute passe ham fint. Uheldigvis foretrækker han mere tekniske finaler, og denne afslutning er nok for enkel til, at hans topfart er god nok til sejr.

 

Tom Van Asbroeck har haft en meget svær start på tiden hos Cannondale, og han var meget langt fra formen i starten af sæsonen. Med en god præstation i Rund um den Finazplatz viste han imidlertid, at formen nu er der, og det gør ham til en kandidat på denne etape. Den sene bakke er klart til hans fordel, og Cannondale har et fremragende hold til at støtte sig. Han er ikke helt så hurtig som de bedste, men med et godt lead-out viste han sidste år i Poitou-Charentes, at han kan vinde på dette niveau.

 

I dag viste Tosh van der Sande , at det ikke var løgn, når Lotto hævdede, at han var i topform. Nu er han så klar til at forsøge sig i en rigtig massespurt, men da han ikke er rigtig sprinter, får han det nok svært. Den sene bakke taler imidlertid til hans fordel, og hvis det bliver meget hårdt, har han i Tour de l’Ain vist, at han kan vinde en spurt.

 

Orica-Scott er her med et af løbets bedste tog, men de mangler en sprinter. I princippet kan Simon Gerrans, Michael Albasini, Mitchell Docker og Roger Kluge alle køre spurten, men mon ikke de satser på Gerrans. Australieren viste god form i dag og har før vundet spurter. Desværre er denne etape nok for nem til, at det kan lade sig gøre her.

 

Aidis Kruopis viste sidste år, at han stadig er en ganske habil sprinter. I år har han imidlertid ikke fået det til at fungere, og det bliver ikke bedre af, at hans positionering altid har været dårlig. Bakken er tillige en ulempe for ham, men da han er en af de allerhurtigste i feltet, har han en chance for et topresultat.

Annonce

 

Læs også
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse

 

Endelig vil vi pege på Leigh Howard. Australieren har fået en rigtig skidt start på tiden hos Aqua Blue Sport, og han har nærmest ikke kørt en eneste spurt. I dette løb er han imidlertid holdets sprinter, og derfor må han få sin chance. Hvis han kan finde de ben, han havde i februar sidste år, hvor han imponerede i Cadel Evans Great Ocean Road Race, bør han være med fremme i et løb som dette.

 

Også Andre Looij, Dylan Page, Sebastian Molano, Jarl Salomein, August Jensen og Alexander Kamp kan ventes at blande sig i spurten, men det vil være en overraskelse, hvis de blander sig med de bedste.

 

Feltet.dks vinderbud: Dylan Groenewegen

Øvrige vinderkandidater: Kristoffer Halvorsen, Daniel McLay

Outsidere: Edvald Boasson Hagen, Alexander Porsev, Justin Jules, Tom Van Asbroeck

Jokers: Tosh van der Sande, Simon Gerrans, Aidis Kruopis, Leigh Howard

INFO
Optakter
Nyheder
Tour of Norway
Nyheder Profil Resultater
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Følg søndagens store monument i Liege samt sprinterbraget i Tyrkiet
Landevej
Lotto Dstny-rytter tilbage på cyklen for første gang efter lårbensbrud
Landevej
Søren Kragh udtaget til Liège-Bastogne-Liège
Landevej
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare
Landevej
Formand for DCU trækker sig
Landevej
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet
Landevej
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse
Cross
UCI annoncerer store ændringer i cyklecross-kalenderen
Landevej
Overvældet Lopez: Vigtigste sejr i mit liv

Annonce

Udstyr og test
Test: Specialized S-Works Evade 3
Landevej
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb
Landevej
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps

Annonce

Landevej
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med
Landevej
Tour-chefen håber på Vingegaard - men helbredet er det vigtigste
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt
Landevej
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument
Landevej
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb

Annonce

Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom

Annonce

Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

Annonce

Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
VIS FLERE

Annonce