Prøv vores nye app
Optakt: 2. etape af Tour La Provence
09. februar 2018 21:47Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

Efter en ventet sprinterafslutning, der ikke spillede nogen rolle i kampen om den samlede sejr, er der lagt op til det afgørende slag mellem favoritterne på lørdagens kongeetape. For første gang i løbets korte historie venter der en regulær bjergafslutning, når rytterne skal bestige Col de l’Espigoulier, hvor klatrerne skal forsøge at gøre den afgørende forskel i den sværeste finale hidtil i løbet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Ruten

Selvom Tour La Provence også i de to første udgaver har været igennem ganske kuperet terræn har man aldrig tidligere haft en bjergafslutning på programmet. Det laves der imidlertid om på i år, hvor arrangørerne har designet en historisk hård kongeetape som menu for lørdagen. Her sluttes der nemlig i buen Gemenos på toppen af Col de l’Espigoulier, en af de mest kendte stigninger i regionen, og selvom der ikke er tale om verdens stejleste stigning, vil den være tilstrækkelig hård til, at vi vil se større forskelle end tidligere, og til, at klatrerne har bedre kort på hånden en tidligere.

 

Etapen byder på beskedne 144,5 km, der fører feltet fra La Ciotat ved Middelhavskysten og til den nærliggende by Gemenos, der ligger i det bjergrige område umiddelbart nord for havet. Starten er ganske brutal, idet man med det samme begiver sig mod nordøst op over kategori 3-stigningen Col de Ceyreste (5,3 km, 6,3%), en ganske svær stigning, hvis tredje kilometer stiger med hele 9,3% i gennemsnit, inden den flader ud mod toppen. Den rundes efter 7 km, og herfra fortsættes mod nordøst gennem stort set helt fladt terræn. Efter at have nået det østligste punkt køres først mod nord, så nordvest og til slut mod vest ad fortsat næsten helt flade veje forbi den første indlagte spurt, der er placeret efter 69,7 km.

 

Efter 77,3 km rammer man den afsluttende rundstrækning umiddelbart i bunden af nedkørslen fra kategori 2-stigningen Col de l’Espigoulier. Den er 39,9 km og består af stigningen, den efterfølgende nedkørsel samt et fladt stykke på knap 15 km. Først tilbagelægges den flade strækning, inden man i bunden af stigningen dyster om point i den sidste spurt. Herefter klatrer man de 10,9 km op til toppen, inden man afslutter løbet med at køre en hel omgang på rundstrækningen og således skal forcere stigningen i alt to gange. Den er som sagt 10,9 km lang og har en gennemsnitlig stigningsprocent på 5,4. De første 3 kilometer er ganske lette, hvorefter det over de næste fire kilometer hovedsageligt stiger med 6-7%. De sidste 3,9 km stiger relativt konstant med 5,5-6,0% og den sidste kilometer med bare 3,7%. Stigningen byder på adskillige hårnålesving på den nedre del. Det sidste af disse kommer med ca. 1500 m igen, hvorefter en let snoet bjergvej leder til mål.

 

Læs også
Tobias Lund vinder for anden dag i træk

 

Gemenos har ikke været målby for et stort cykelløb tidligere i dette årtusinde.

 

 

Annonce

 

Vejret

For et par dage siden så det ud til, at kongeetapen kunne blive præget af kraftig vind, men det vil nu alligevel ikke være tilfældet. Lørdag bliver nemlig en flot dag kun med enkelte skyer og en temperatur i målbyen på 11 grader. Der vil være en jævn vind fra nord, der gradvist aftager og drejer over i en nordvestlig retning. Det giver sidemodvind det meste af vejen frem mod rundstrækningen. Her vil der være sidevind og sidemedvind på det flade stykke, sidemodvind og modvind på stigningen og sidemodvind på nedkørslen. Der vil være direkte modvind i de sidste 1500 m.

 

Favoritterne

En dag uden vind betød helt som ventet, at 1. etape blev en ganske let etape, der ikke undgå at blive afgjort i en massespurt. Mest dramatisk var det, at en af etapens store favoritter, Marc Sarreau, fik defekt og derfor ikke kunne blande sig i afslutningen. Dermed mistede Christophe Laporte sin værste konkurrent, og han leverede herefter en knusende overlegen sejr med en suverænitet, der er sjældent set.

 

For klassementsrytterne blev det en let dag, og derfor er der status quo inden løbets kongeetape. Her har Ag2r alle de bedste kort på hånden, da de har de to bedst placerede ryttere blandt løbets klatrere med Alexandre Geniez på 1. og Tony Gallopin på 4. pladsen. Derimod har deres værste rivaler fra Direct Energie med Lilian Calmejane og FDJ med Rudy Molard og David Gaudu tid, der skal hentes, og da der ikke er bonussekunder i løbet har alle andre end Molard brug for at slå et ganske stort hul.

 

Derfor har de også brug for at gøre løbet hårdt, og det vil formentlig sætte sit præg på løbet. Fra start vil der være stor aggressivitet grundet den hårde indledning, og derfor vil der formentlig blive etableret et ganske stærkt udbrud. Herefter vil det være op til Ag2r at stå for den indledende del af jagten, formentlig frem til første passage af stigningen. Her er det nærliggende at tro, at Direct Energie og FDJ vil øge farten og forsøge at skabe udskilning. Det vil også betyde, at det formentlig ender som et relativt hårdt løb, og at det tidlige udbrud bliver hentet. Alt peger derfor på, at favoritterne skal slås om sejren på anden tur op ad stigningen.

 

Col de l’Espigoulier hører bestemt ikke til Frankrigs stejleste stigninger og er meget sammenlignelig med dem, vi kender fra sidste etape i Paris-Nice, hvor man også kører i området nord for Middelhavskysten. I et grand tour-felt var etapen formentlig endt i en spurt mellem et dusin ryttere, men i dette felt og på denne tid af året vil der ske større spredning. Stigningen er ikke for svær for gode ardennerryttere, og det vil formentlig være denne ryttertype, der sammen med klatrerne vil slås om etapesejren og den samlede triumf. Vindforholdene er heller ikke til gunst for de ryttere, der skal gøre en forskel, da modvinden vil favorisere feltet på de relativt beskedne stigningsprocenter.

 

Der er næppe tvivl om, at der vil komme en del angreb fra distancen, og at specielt Lilian Calmejane og David Gaudu vil forsøge sig relativt langt udefra. Ag2r har imidlertid et fabelagtigt hold til at støtte Geniez. Cyril Gautier, Mathias Frank og ikke mindst Gallopin hører alle til blandt de allerbedste klatrere i dette felt, og derfor har de alle kort på hånden i deres forsøg på at kontrollere etapen.

 

Læs også
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx

 

Det får os til at pege på Alexandre Geniez som vores favorit. Franskmanden har fået en drømmestart med sejr både i GP La Marseillaise og på prologen i dette løb. Det vidner om, at han er i helt forrygende form, og han bliver ikke let at sætte på den afsluttende stigning. Det magtede Calmejane da heller ikke i Marseille, hvor både Gallopin og Geniez ikke gav ham en millimeter, og selvom stigningen her er sværere, tvivler vi på, at det kan lade sig gøre denne gang, ikke mindst i lyset af modvinden. Geniez har samtidig den fordel, at han er den mest spurtstærke blandt klatrerne, og derfor tror vi, at han efter fornemt holdarbejde vil slå til i en spurt blandt de bedste på den relativt lette sidste kilometer.

 

Er der en rytter, der skal kunne gøre forskellen, må det være Lilian Calmejane. Det kan godt være, at han skuffede på enkeltstarten i Besseges, men han har både i Besseges og Marseille været stærkeste mand på stigningerne. Her er stigningen endnu sværere, og det giver ham de hidtil bedste muligheder for at udnytte sin styrke som klatrer. Samtidig er han også temmelig spurtstærk, og selvom Geniez på papiret er hurtigere, vil han ikke være uden chance i en spurt. Han må være topmotiveret og er klar til at udfordre Ag2r.

 

Det samme er David Gaudu, der sammen med en formsvag Warren Barguil er feltets bedste rene klatrer. Denne ret let stigning er derfor ikke ideel for ham, men det ændrer ikke på, at han vil være at regne som en af favoritterne. Alle så, hvor stærk han var i sin debutsæson, og han vil formentlig blot blive endnu stærkere i 2018. Han skulle have haft en god vinter, og selvom han for et par dage siden var ramt af et lille maveonde, meldes han at være kommet sig. Han har tabt lidt tid og kan derfor måske få lidt mere frihed end mange af rivalerne. Det bliver ikke let at køre væk på en stigning som denne, men Gaudu er en af de få, der har evnerne til at gøre det.

 

Tony Gallopin skal formentlig som udgangspunkt køre for Geniez, men det betyder ikke, at han ikke kan vinde. Viser det sig nemlig, at holdkammeraten ikke kan følge med, glider den virtuelle førertrøje nemlig over på den tidligere Lotto-rytter, der så skal forsvare æren for Ag2r. Hans knusende overlegne sejr på den svære enkeltstart i Besseges vidner om, at han er i fremragende form, og selvom den sidste stigning er lidt for lang til at passe ham ideelt, er stigningsprocenterne perfekt for ham. Heller ikke Gallopin bliver let at sætte, og i en spurt kan han slå alle sine rivaler. Det store spørgsmål er, om han får lov at køre sin egen chance.

Annonce

 

Den positive overraskelse på prologen var Rudy Molard, der vel kørte sit livs enkeltstart på en rute, der ikke passede ham. Det er yderst lovende i hans sæsondebut og indikere, at han er i fremragende form fra start. Molard er ikke ren klatrer, men en stigning som denne, hvor procenterne ikke er for voldsomme burde passe ham godt. Samtidig er han en puncheurtype med en god afslutning, og det er ikke en ulempe i en finale som denne.

 

Direct Energie har flere gode kort på hånden. Jonathan Hivert kom ganske vist ikke helt perfekt fra start, men hans gode enkeltstart i Besseges indikerer, at han nærmer sig topformen. Det betyder, at han burde være en af de stærkeste på en stigning som denne, hvor han sammen med Calmejane kan spille et taktisk spil. Der er bedre klatrere end ham, men han har den fordel, at han er den allerhurtigste i en spurt og derfor formentlig ”blot” skal følge med for at vinde.

 

Veteranen Davide Rebellin mistede helt som ventet masser af tid på prologen, men det kan nu vise sig at være en fordel. Han vil nemlig slet ikke blive overvåget så voldsomt af rivalerne, og det kan give ham den nødvendige frihed. Han viste på kongeetapen i Sharjah Tour, at han som altid er på et fornuftigt niveau, og hans top 10 ved sidste års italienske mesterskaber var vidnesbyrd om, at han stadig kan blande sig med de allerbedste. Stigningen er til den lange side for en rytter som ham, men han viste ved netop de omtalte mesterskaber, at han også kan begå sig på længere bjerge.

 

En anden formstærk klatrer er Remy Di Gregorio, der var blandt de stærkeste i Marseille og vandt bjergtrøjen i Besseges. Han er derfor kommet godt fra start, og dette er formentlig det løb, der hidtil har passet ham bedst. Han er en ren klatretype, der havde foretrukket en længere stigning, men som til gengæld kan drage fordel af sin angrebslyst og det forhold, at han tabte masser af tid på prologen.

 

En spændende kandidat er unge Mathias Le Turnier. Han havde en svær første sæson, men mod slutningen fandt han benene, ikke mindst med et flot udbrud i Il Lombardia. U23-resultaterne vidner om potentialet, og derfor skal det blive interessant at se ham på denne etape, hvor han burde være kaptajn. Han kørte en fin prolog og synes at være i form.

Annonce

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie

 

Også Romain Hardy har en chance. Han skuffede lidt i Marseille, men meldes at have forbedret sig siden da. Han har helt sikkert ikke formen til at køre alene hjem, men i en spurt er han et godt bud. Det samme kan siges om Eliot Lietaer, der heller ikke er i topform, men bedre end ventet i sin formopbygning frem mod senere mål. Endelig skal også klatreren Julien Antomarchi nævnes efter hans overraskende gode prolog.

 

Feltet.dks vinderbud: Alexandre Geniez

Øvrige vinderkandidater: Lilian Calmejane, David Gaudu

Outsidere: Tony Gallopin, Rudy Molard, Jonathan Hivert

Jokers: Davide Rebellinm Remy Di Gregorio, Mathias Le Turnier, Romain Hardy, Julien Antomarchi, Eliot Lietaer

INFO
Optakter
Nyheder
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Torsdag den 25. april 2024

Landevej
LIVE nu: Carapaz sætter tropperne frem inden bjergfinale
Landevej
Ayuso ser frem til enkeltstart: Perfekt på papiret
Landevej
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da den franske plasterkrise blev endnu mere akut
Landevej
Geraint Thomas skal stå i spidsen til årets Giro d’Italia
Landevej
Kron før 2. etape: Håber på at vise noget
Landevej
Danskerduo udtaget til spansk etapeløb
Landevej
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx

Annonce

Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund triumfere i Tyrkiet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Motion
Første cykelmagasin på gaden

Annonce

INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk stortalent har forelsket sig i monument: Jeg går også efter det i fremtiden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewHjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Oversigt: 41 danskere i aktion i dag

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet

Annonce

Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr

Annonce

Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar

Annonce

Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
VIS FLERE

Annonce