Nibali vinder Milano-Sanremo efter imponerende angreb - Cort bliver otter
17. marts 2018 17:30 af Stefan Bjerre Slothuus Foto: LaPresse - Di Alberto / Ferrari / Alpozzi

Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) vandt sit første Milano-Sanremo efter en vanvittig spændende afslutning, hvor 'Hajen fra Messina' kørte fra de øvrige favoritter på den afsluttende Poggio-stigning. Caleb Ewan (Mitchelton-Scott) vandt spurten om andenpladsen foran Arnaud Demare (Groupama-FDJ), mens Magnus Cort (Astana) blev otter og Matti Breschel (EF Education First-Drapac) blev nummer 12. 

Vincenzo Nibali kunne juble over en formidabel sejr, da han snød sprinterne med et kraftfuldt angreb på Poggio-stigningen. Dermed forbedrede italieneren sin tredjeplads fra 2012, hvor han kom væk med Fabian Cancellara og vinderen, Simon Gerrans. I dag klarede han dog ærterne selv, og kan nu juble over at have vundet begge de italienske monumenter.

 

Caleb Ewan fyrrede ellers en suveræn spurt af i feltet, hvor han suverænt slog de øvrige, mens Arnaud Demare kunne tage den sidste podieplads.

 

Løbsreferat:

Feltet startede på en meget kold og våd lørdag morgen. Lidt overraskede kom der ingen angreb med det samme, men efter 3 km forsøgte ni mand sig. Mirco Maestri, Lorenzo Rota (begge Bardiani CSF), Evgeny Kovernyak (Gazprom - Rusvelo), Guy Sagiv, Dennis Van Winden (begge Israel Cycling Academy), Sho Hatsuyama (Nippo - Vini Fantini), Charles Planet (Novo Nordisk), Matteo Bono (UAE Team Emirates) og Jacopo Mosca (Wilier Triestina) fik med det samme lov at køre, og efter seks kilometer var de allerede et minut foran feltet.

 

Luke Rowe (Team Sky), Juraj Sagan (Bora-Hansgrohe) og Tim Declercq (Quick-Step Floors) ramte fronten i feltet i deres kaptajners tjeneste. Forspringet nåede syv minutter, inden hjælperytterne langsomt begyndt at æde sig ind på de forreste.

  

Positionskampen frem mod Passo del Turchino betød, at afstanden faldt til bare 4.30, og den skabte så meget kaos, at et styrt splittede feltet i to. Desværre betød det, at flere ryttere måtte udgå, herunder blandt andre formstærke Lukasz Wisniowski (Team Sky), der blev nummer to i Omloop Het Nieuwsblad, samt Nikias Arndt fra Team Sunweb.

 

En regruppering fandt sted inden stigningen, hvor BMC kom frem for at gøre løbet hårdt til gunst for Greg Van Avermaet. Det fik afstanden til at falde yderligere, og den var nede på bare 1.50, da man rundede toppen. På nedkørslen tog Team Sky kontrollen for at holde sig ude af problemer. I bunden var afstanden helt nede på 1.35, men som det sker hvert år, tog feltet den igen med ro, da man ramte den flade kystvej, der leder hele vejen til Sanremo. Som en konsekvens begyndte forspringet atter at stige, og kom igen op over fem minutter.

 

Løbet udspillede sig på klassisk vis, da de første 250 kilometer mest handler om at vente og vente, spise og drikke og spare maksimalt på energien. Vejret var dog særdeles omskifteligt, da det i det  ene øjeblik væltede ned, og i det næste var helt tørt. Solen slog dog over regnskyerne, og dermed så finalen ud til at blive kørt i flot solskin.

 

Status quo inden Cipressa

Med små 40 km til mål begyndte nervøsiteten og positionskampen at intensivere, og adskillige styrt var konsekvensen heraf. Blandt andre var både Simon Clarke, Daniel McLay (begge EF Education First-Drapac) og Alexis Vuillermoz nede at ligge. Før feltet ramte den kendte Cipressa-stigning blev de sidste udbrydere hentet, mens den hektiske positionskamp skabte kaos i feltet.  

 

Men Groupama-FDJ først satte et mageligt tempo for deres sprinter, Arnaud Demare, så ville Team Sky det anderledes. Midt på Cipressa satte de sig i front i håb om at trætte de rendyrkede sprintere før den absolutte finale. Angrebene udeblev dog i den hårde positionskamp før den svære nedkørsel fra Cipressa, og et usædvanligt stort felt forblev samlet. Desværre punkterede Michael Valgren (Astana) på nedkørslen, og spillede derfor ikke en rolle i løbets afgørelse.

 

Poggio er som altid garant for spænding

Lige før starten af Poggio var der et stort styrt, hvor Mark Cavendish lavede en vanvittig salto henover et helleanlæg. Også Valgren og holdkammeraterne Luis Léon Sánchez og Alexey Lutsenko var indblandet i styrtet.

I front kom de første udspil fra Marcus Burghardt (Bora-Hansgrohe) og Jean Pierre Drucker (BMC Racing Team). Det var dog en stakket frist, da de store favoritter spillede ud. Først var det Vincenzo Nibali, der uimodståeligt kørte fra feltet. Nathan Haas (Katusha Alpecin) satte efter, indtil Daniel Oss (Bora-Hansgrohe) kørte efter for holdkammerat, Peter Sagan. Nibali fløj henover toppen af Poggio med et forspring på 11 sekunder, og der var lagt op til en hæsblæsende jagt mod Sanremo.

 

På nedkørslen angreb Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) fra feltet, og satte alene efter Nibali i front, mens de store favoritter kiggede på hinanden. Desværre for Nibali var der modvind på de sidste flade kilometer, og Quick-Step Floors lancerede et hårdt leadout for Elia Viviani. De kunne dog ikke hente ’Hajen fra Messina’, der kunne række hænderne i vejret som vinder. Caleb Ewan vandt feltets spurt foran Arnaud Demare, mens Magnus Cort kørte en flot ottendeplads i hus. Matti Breschel blandede sig i øvrigt også med en 12. plads.

 

DEL
KOMMENTARER

SENESTE

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

ONSDAG

TIRSDAG