Fraile vandt i Bagno di Romagna
17. maj 2017 17:02 af Christian BergFoto: Sirotti

Den angrebsivrige spanier vandt spurten i udbruddet, mens Geraint Thomas, Tejay Van Garderen og Steven Kruijswijk igen mistede tid.

Dagens etape sendte rytterne ud på en hård og kuperet rute med start i Firenze og mål i Bagno di Romagna 161 kilometer og fire stigninger senere. Dermed ventede der Giro-feltet endnu en hård opgave, efter en af løbets nøgleetaper blev kørt i går. Et stort udbrud prægede dagens etape, og herfra vandt spanske Omar Fraile etapen efter en helt suveræn spurt. I feltet mistede flere favoritter dyrebar tid.

 

Etapereferat

Ganske som ventet var der mange angreb fra start. Efter syv kilometer lykkedes det for den albanske mester, Eugert Zhupa, at rive sig fri. Det var dog en stakkels frist, og inden længe var et nyt udbrud kommet afsted, som også blev hentet igen. I bunden af dagens første stigning var det dog Movistar, der satte et hårdt tempo sammen med et aggressivt kørende Cannondale-Drapac hold. Det gjorde at mange ryttere mistede kontakten til fronten blandt andet Fernando Gaviria.

 

Da feltet havde kørt cirka 20 kilometer, begyndte flere interessante navne at angribe nede fra feltet. Både Mikel Landa (Team Sky), Rui Costa (UAE-Team Emirates), Ben Hermans (BMC) og Igor Anton (Dimension Data) kom afsted. Efter en vanskelig start lykkedes det Sunweb at dæmpe farten i feltet, hvorefter et større udbrud fik tid til at etablere sig. Samtidigt med det måtte Nathan Haas forlade Giroen med sygdom.

 

Efter lidt over en time med anarki var et kæmpe udbrud på 25 mand således etableret. Gruppen bestod af Giovanni Visconti (Bahrain-Merida), Hubert Dupont, Matteo Montaguti (AG2R-La Mondiale), Dario Cataldo, Tanel Kangert (Astana), Ben Hermans (BMC), Pierre Rolland, Hugh Carthy, Davide Villella (Cannondale-Drapac), Ivan Rovny (Gazprom-Rusvelo), Tomasz Marczynski, Maxime Monfort (Lotto Soudal), Andrey Amador, José Joaquin Rojas, José Herrada (Movistar), Ruben Plaza (Orica-Scott), Laurens De Plus (Quick-Step Floors), Omar Fraile, Igor Anton (Dimension Data), Martijn Keizer (LottoNL-Jumbo), Philip Deignan (Team Sky), Laurens ten Dam (Team Sunweb), Rui Costa, Simone Petilli (UAE Team Emirates) og Mikel Landa (Team Sky).

 

Offensiv satsning fra Movistar og Sky

Det store udbrud var dog for stort for nogle ryttere, og derfor angreb Mikel Landa med Omar Fraile og satte et imponerede tempo i front. Nede i forfølgergruppen arbejdede Herrada og Rojas hårdt for Andrey Amador, som inden etapen lå godt til i klassementet. Nede i feltet var det stadigvæk Sunweb, der tog teten. På daværende var forspringet på lidt over tre minutter, og små 50 kilometer var kørt.

 

Oppe i front imponerede Landa og Fraile fortsat og øgede forspringet til to minutter til forfølgerne og fem minutter ned til feltet, der stadig var anført af Sunweb. På dagens anden stigning rundede Fraile toppen først med Landa på hjul. Længere nede fulgte Pierre Rolland og De Plus trop og rundede toppen som nummer tre og fire. Sunweb rundede toppen fem minutter efter de forreste.

 

I bunden af dagens tredje stigning havde feltet hentet en smule ind på de to foranliggende grupper. Afstandene var nu på henholdsvis 2.30 og 4.50, men samarbejdet i forfølgergruppen var ikke særligt godt. Derfor var der flere småangreb i gruppen, hvilket kostede for Keizer, Rovny og Carthy. Kort før toppen, som Fraile igen krydsede først, satte Movistar sig frem med Herrada i forfølgergruppen. Sammen med Villela hentede han de to forreste tilbage med 40 kilometer til mål.

 

I mellemtiden fik Sunweb hjælp til at føre af FDJ og Trek-Segafredo. De satte tempoet i vejret, og det kostede for Tejay van Garderen, som blev sat. Det øgede tempo gjorde, at afstanden faldt til tre minutter, mens Mikel Landa blev sat fra frontgruppen.

 

Klassementsrytterne angriber

Da udbryderne ramte det afsluttende stejle stykke af den sidste stigning, var der angreb med det samme. Laurens De Plus prøvede lykken, men han blev med det samme lukket ned af Kangert. Rui Costa angreb kontra, og med sig fik han Rolland og De Plus. Ben Hermans satte sig frem for at lukke hullet, hvilket fik Cannondale-rytteren til at angribe i fronten. Han fik et lille hul, men Fraile angreb kort før toppen og passerede Rolland lige inden bjergspurten 25 kilometer fra mål.

 

I feltet satte Franco Pellizotti (Bahrain-Merida) sig frem og forcerede med sin kaptajn, Vincenzo Nibali, på hjul. Nibali angreb kort efter, og det kostede for Steven Kruijswijk og Geraint Thomas, som blev sat. De andre favoritter var med på hjul, men da Thibaut Pinot angreb lige inden toppen, var der ingen, som kunne følge ham. Han krydsede toppen to minutter efter de forreste.

 

På den lange nedkørsel forsatte Rolland og Fraile i front, mens Pinot blev hentet af de andre favoritter. På en kontrabakke 13 kilometer fra mål forsøgte Rui Costa at lukke hullet op til frontduoen, og fem kilometer senere fik han kontakt. Da der resterede bare to kilometer, havde de tre mand i front bare ti sekunder til forfølgerne, og Kangert prøvede at lukke hullet op til de forreste. Det lykkedes, og nu ventede en spurt for frontgruppen.

 

Her var Omar Fraile særdeles suveræn og tog en stensikker sejr foran Rui Costa og Pierre Rolland. Visconti vandt spurten hos forfølgerne, mens han lukkede hullet op til de forreste. Et minut og 37 sekunder senere krydsede favoritgruppen målstregen, og de tog cirka 50 sekunder på Kruijswijk og Geraint Thomas. Udbruddet gjorde desuden, at Amador rykkede op som nummer seks i klassementet og Kangert op som nummer otte. Tom Dumoulin fører stadig samlet, mens Van Garderen tabte mere end 21 minutter og er ude af klassementet.

DEL
KOMMENTARER

SENESTE

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

FREDAG

TORSDAG