Prøv vores nye app

EKSKLUSIVT INTERVIEW

Fem danske sejre på en måned i Italien
07. maj 2018 17:35Foto: A.S.O.
af Michael Damm Kohberg og Jesper Johannesen

Der har den seneste måned været dansk dominans på de italienske landeveje. Hele fem sejre har det danske talent Rasmus Byriel Iversen hentet, hvilket ikke mange har opdaget. 

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Den sønderjysk fødte Rasmus Byriel Iversen udlever i øjeblikket en drengedrøm på to hjul. Drømmen bliver udlevet med en af verdens ældste cykelfabrikater - nemlig den ikoniske grønne Bianchi, som eftersigende stammer tilbage fra tiden, hvor kejseren bad Bianchi om at producere en cykel, der matchede datterens øjne.
 

20-årige Rasmus Byriel Iversen kørte i 2017 for det nu lukkede Team Giant Castelli-hold. Et hold, som dominerede dansk cykling og de fleste af de europæiske løb, de var til start i. Desværre måtte holdet kort tid efter et overstået PostNord Danmark Rundt dreje nøglen rundt og sende skuffede ryttere videre til en uvis fremtid. Heriblandt Rasmus, som stod i et dilemma om, hvorvidt han skulle nøjes eller tænke i andre baner - såsom udlandet.

Det stod imidlertid hurtigt klart, at udlandets sol og varme fangede hans interesse mest.

 

”En drøm om at komme væk fra stressfaktorer, samt det at skulle flytte fra værelset hjemme hos mor Gitte og far Hans Christian i Marstrup for at få lov til at kunne fokusere på min karriere, var noget jeg måtte afprøve nu," forklarer Rasmus Byriel Iversen til Feltet.dk. 

”Jeg havde valget mellem at skulle videreuddanne mig eller cykle på fuldtid, så man kan vel sige, at det er der. den reelle forskel i mit valg lå." 

Sportsdirektøren banede vejen

En af hovedpersonerne bag Rasmus' succes de sidste to år har været Marc Garby, som var sportsdirektør hos Team Giant Castelli og samtidig coach for Rasmus. Derfor havde Garby også et godt øje for Rasmus' potentiale. Garby var ikke længe om at kontakte sin gamle sportsdirektør, Giorgio Furlan, for at skaffe ham en plads på holdet Team General Store Bottoli.

Giorgio Furlan var, som de fleste nok kan huske, en vigtig karakter på Team Gewiss Ballan-mandskabet samt holdkammerat til blandt andre Bjarne Riis. Furlan vandt store sejre i sin tid og blev italiensk mester. Furlan vandt også Fleche Wallonne og sin største sejr i 1994, Milano-Sanremo.


Garby fik overtalt Furlan til, at en dansk rytter med sønderjysk pas måtte være sagen for et helt igennem italiensk præget cykelhold som Team General Store Bottoli, og blot tre uger senere var Rasmus præsenteret som ny rytter i truppen, og et eventyr begyndte langt væk fra danske traditioner og den nye kæreste, som Rasmus også fik set sig tid til at finde i efteråret 2017.


 

Et af de bedste U23-hold i Italien
Team General Store kan virke meget ukendt for en almindelig dansk rytter, men holdet er et af Italiens mest prominente U23-kontinentalhold, som senest har leveret rytteren Leonardo Basso til selveste Team Sky. Det italienske hold har hovedsæde i Domegliara tæt på Verona ved Gardasøen. Her har cykelholdet en stor villa, som Rasmus fungerer som ansvarshavende for.

De fleste ryttere på holdet er førsteårs U23-ryttere og har skole ved siden af, men det er ikke aktuelt for Rasmus, da han færdiggjorde sin handelsskoleeksamen for to år siden.
 

"Jeg har valgt det her hold, fordi jeg kan få lov til at fokusere 100 procent på min cykling, og dermed skubbe alle andre udfordringer fra mig. Derfor skal jeg blot fortælle holdets ansvarshavende, hvad der mangler i huset, og så leverer de det til døren. General Store er en 'Gør det selv'-forretning. Jeg ville nok sammenligne det med Davidsen i Danmark," forklarer det 20-årige danske talent. 
 

Rengøringen står danskeren dog selv for i huset.

 

"Det er hurtigt klaret!”

Rasmus er ikke uvant med rengøringsmidler og har en forståelse for at udstyr fungerer bedst og holder længere, hvis det plejes. Far Hans Christian har lært Rasmus, at cyklen skal vaskes, pudses og plejes efter hver træningstur, hvorefter mor Gitte har lært Rasmus om køleskabets rolle kontra det at blive professionel cykelrytter.

Rasmus er en god cykelrytter, blandt andet fordi hans karaktertræk gør ham til en populær herre i cykelfeltet. Hans initiativ samt næse for at læse et cykelløb, det at ramme det rigtige hug og stadig være en loyal hjælperytter gør ham til en uundværlig rytter for et stærkt hold.

Hård start som cykelrytter
Rasmus' unge dage som cykelrytter var ikke en dans på roser. Sejrene kom ikke til ham, og han blev ikke regnet som kommende landsholdstalent fra starten. Men dagen kom, hvor valget skulle tages, og vægt og træning gik op i en højere enhed. I juniorklassen var Rasmus en del af landsholdstruppen og blev udtaget til Kuurne-Brussel-Kuurne, hvor han pludselig befandt sig i det afgørende udbrud og i lang tid lignede en vinderkandidat, før han sluttede på en flot femteplads. Herfra gik det kun en vej, og to år efter kunne han skrive sin første kontrakt med Team Giant Scatto.
 

Rasmus' platform, Haderslev Cykelklub, har også en stor andel i Rasmus' måde at håndtere og agere på en cykel. Mange tusindvis af træningstimer er fundet sted på de sønderjyske landeveje, og mange frie løb og skiltespurter er kørt omkring Haderslev. Mens han kørte cykelløb sidste sæson, havde han også et fritidsjob hos Cirkel K - der skulle jo penge til at betale de mange finansielle transportudgifter, der ligger i at være weekendprofessionel cykelrytter.

Det er dog alt sammen fortid nu, og Rasmus rider på en bølge af sejrsceremonier på de kuperede, italienske veje. Rasmus er nemlig gået fra at være en fladbanerytter til en glimrende bjergrytter, hvis en rytter på godt og vel 188 centimeter og omtrent 75 kilo kan kvalificeres til den kategori. Ikke desto mindre vinder han cykelløb med over 2000 højdemeter. 

Det lyder måske ikke af noget særligt, men når man er vokset op i Sønderjylland med fri buffet fra mors kødgryder og tæt på den dansk tyske grænse, så er det en præstation i sig selv.
 

”Vi kører mellem et og tre løb om ugen, og oftest sidder vi som hold og venter på det aftalte tidspunkt og afsæt, hvor vi afgør løbet. Det vil sige, hvor det har vist sig, at jeg tilsyneladende har et godt øje til at lure snittet og stikke fra feltet og køre solo hjem." 
 

Hvad er planen så fremadrettet, Rasmus?

”Jeg har ikke gjort mig nogen nævneværdige tanker omkring, hvad jeg håber, der skal ske. Jeg nyder blot den chance, som jeg har fået stillet mig til rådighed her”.
 

U23 DM i Esbjerg i næste måned?


”Jeg kan allerede sige nu, at det ikke bliver relevant, da jeg er udtaget til at køre Baby Giroen. Dog kommer jeg hjem og kører Elitens DM i Guldborgsund. Her håber jeg selvfølgelig at gøre en god figur," forklarer danskeren. 



 

Rasmus Byriel har vundet fem sejre den seneste måned i løbene Gran Premio Citta di Pontedera, Premio Sogepu (enkeltstart), Citta di Castello, hvorefter det i denne weekend blev til sejr i GP Comune di Castellucchio og Trofeo Learco Guerra.

Specielt den sidste sejr i Trofeo Learco Guerra tæller godt på cv'et. Løbet er nemlig tidligere blevet vundet af blandt andre Gianni Moscon og Davide Formolo.

 

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet
INFO
Rasmus Byriel Iversen
Nyheder Profil Resultater Statistik
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Følg søndagens store monument i Liege samt sprinterbraget i Tyrkiet
Landevej
Lotto Dstny-rytter tilbage på cyklen for første gang efter lårbensbrud
Landevej
Søren Kragh udtaget til Liège-Bastogne-Liège
Landevej
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare
Landevej
Formand for DCU trækker sig

Annonce

Landevej
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet
Landevej
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse
Cross
UCI annoncerer store ændringer i cyklecross-kalenderen
Landevej
Overvældet Lopez: Vigtigste sejr i mit liv

Annonce

Udstyr og test
Test: Specialized S-Works Evade 3
Landevej
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb
Landevej
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps

Annonce

Landevej
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med
Landevej
Tour-chefen håber på Vingegaard - men helbredet er det vigtigste
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt
Landevej
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument
Landevej
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb

Annonce

Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom

Annonce

Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

Annonce

Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
VIS FLERE

Annonce