Prøv vores nye app
Degenkolb hurtigst i Roubaix
15. juli 2018 16:24Foto: Sirotti
af Mathias Høj og Henriette Brandt

John Degenkolb (Trek-Segafredo) vandt dagens hæsblæsende brostensetape i en spurt med Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) og Yves Lampaert (Quick-Step Floors).

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

En tårevædet John Degenkolb havde vanskeligt ved rigtigt at forstå, at han havde vundet den frygtede 9. etape i årets Tour de France. Den tyske Trek-Segafredo-rytter har endelig lagt sit voldsomme styrt sidste år bag sig og fik i dag belønningen over dem alle, da han i en spurt med Yves Lampaert (Quick-Step Floors) og Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) sikrede sig etapesejren.

 

Degenkolb angreb mod slutningen af den dramatiske etape, som også betød et farvel til Richie Porte (BMC Racing Team), der røg i asfalten endnu inden de berygtede brosten var startet. Flere af de øvrige holdkaptajner, herunder Chris Froome (Team Sky), Mikel Landa (Movistar Team) og Rigoberto Uran (EF Education First-Drapac), var også involveret i styrt, men kom dog alle på cyklen igen.

 

Danske Søren Kragh Andersen viste endnu engang, at han hører til blandt verdens bedste. Den unge dansker kørte en fantastisk etape og kom i mål sammen med alle favoritterne, selvom han undervejs havde lagt kæfter i for sin kaptajn.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Etapereferat:

Den længe ventede niende etape i årets Tour de France startede dramatisk, da en af de helt store klassementsfavoritter, Richie Porte (BMC Racing Team), var involveret i et styrt på de første kilometer, inden feltet overhovedet havde nået de frygtede brosten. Den australske storfavorit tog sig til kravebenet efter styrtet og satte sig grædende i siden af vejen, da han indså, at hans Tour de France endnu engang var forbi før tid. Tour-forbandelsen ser ud til at hænge tungt over Porte, der i sidste års franske Grand Tour også måtte udgå på niende etape efter et styrt. Styrtet fik også en dansker som offer, idet Michael Valgren (Astana Pro Team) også var involveret, men thyboen kom hurtigt på cyklen igen og fortsatte med cykeltøjet hængende i laser og formentlig med en portion hud efterladt i vejkanten.

 

Mens fokus var rettet mod det dramatiske styrt, fik fem mand revet sig løs fra feltet. Femmandsudbruddet bestod af Damien Gaudin og Jerome Cousin (Direct Energie), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Antwan Tolhoek (LottoNL-Jumbo) og Omar Fraile (Astana Pro Team). Generelt var angrebslysten stor på første del af etapen, hvorfor en forfølgergruppe med Nicolas Edet (Cofidis), Lilian Calmejane (Direct Energie), Janse Van Rensburg (Dimension Data), Chad Haga (Team Sunweb) og Oliver Le Gac (Groupama-FDJ) satte efter de fem i front. Denne forfølgergrupe fik tilslutning til frontgruppen, der herefter bestod af ti ryttere, som havde en afstand på tre minutter til feltet.

 

Nede i feltet var der en meget nervøs stemning, og holdene sad allerede i deres formationer i kampen om positioner. På mellemhånd mellem frontgruppen og feltet sad Dimitri Claeys (Cofidis) og Guillaume van Keirsbulck (Wanty Groupe - Gobert). De havde på et tidspunkt omkring to minuttter til de ti i front samt ét minut til feltet, men duoen blev kort efter opslugt af det nervøse felt.

Annonce

 

Første og anden pavéstykke - Tolhoek og Bardet punkterer

Frontgruppen kørte først ind på det første pavéstykke, der kun var kategoriseret med to stjerner, altså blandt de letteste pavéstykker. Allerde efter få meter på de barske brosten måtte Tolhoek køre ud til siden med et punkteret forhjul. Dermed fik LottoNL-Jumbo-rytteren den værst tænkelige start på brostenene. Afstanden til feltet lå stadig stabilt på omkring tre minutter.

 

Nede i feltet kørte Maciej Bodnar (Bora-hansgrohe) først ind på etapens indledende brostensstykke, imens en fransk klassementsfavorit fik problemer. Romain Bardet (AG2R La Mondiale) fik ligesom Tolhoek en defekt på de første meter af brostenene, hvorefter franskmanden blev nødt til at skifte cykel to gange, og han sad derfor ét minut efter feltet med de resterende klassementsfavoritter. Senere fik AG2R-holdet hjulpet Bardet tilbage til feltet, og alarmklokkerne var for en stund afblæst for franskmanden. Bora-hansgrohe stod fortsat for føringsarbejdet frem mod etapens eneste indlagte ponitspurt, hvor Peter Sagan, som den eneste i feltet, havde interesse i de få point, der var at hente.

 

Sky sætter tempo - Uheld til Fuglsang

Forud for dagens første trestjernede pavéstykke satte feltet tempoet gevaldigt i vejret. Team Sky med Froome på hjul satte sig frem, og det britiske storhold fik barberet udbruddets forspring ned til omkring to minutter. Mens Sky førte feltet an i et højt tempo, styrtede holdets unge colombianske talent, Egan Bernal, men Froomes tropper fortsatte ufortrødent føringsarbejdet.

 

Mens Porte og Bardet var de første til at blive ramt af uheld på dagens etape, med førstnævnte som den, der blev hårdest ramt, så gik det næste gang ud over danske Jakob Fuglsang, der fik defekt og blev fanget bag et styrt på pavéstykke nummer 12. Sky lukrerede på dette styrt ved at forcere  hårdt, da mange af de øvrige klassementsryttere sad i små forfølgergrupper i et felt, der på det tidspunkt var sprængt til atomer.

 

Efter brostenssektion nummer ti fik Fulgsang igen tilslutning til hovedfeltet, der stadig blev ført an af Team Sky. Feltets afstand til udbryderne lå fortsat stabilt omkring de to minutter. Herefter faldt der lidt ro på feltet. Roen varede dog ikke længe, for kort efter fik Trek-Segafredos Bauke Mollema ligeledes defekt, hvilket generelt tegnede billedet for en del ryttere. 9. etape blev en dag fyldt med defekter, styrt og stress. Det lykkedes fog Trek-Segafredo-rytteren at komme tilbage til feltet igen.

 

Greg Van Avermaet forcerer, Bardet ramt af uheld og Froome styrter

På det niende brostensstykke forcerede løbets gule førertrøje, Greg Van Avermaet, med danske Fuglsang på hjul. Feltet var strakt helt ud og kastede støv af sig på de barske brosten. En af de holdkaptajner, som ikke sad med i front af feltet på dette brostensstykke, var Bardet, som endnu engang var blevet ramt af en punkteringe. Den franske AG2R-rytter havde bestemt ikke heldet med sig på dagens barske etape, han måtte endnu en gang kæmpe sig op til de resterende klassementfavoritter.

 

Læs også
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps

 

Generelt var dagens brostensetape meget hektisk med masser af styrt og defekter. På indkørslen til dagens ottende brostensstykke røg Chris Froome også i brostenene, men den britiske Sky-rytter slap helskindet fra styrtet og kom hurtigt på cyklen igen, og det varede ikke længe, inden han var tilbage i favoritfeltet, som nu kun var et minut efter udbrudet, da de nærmede sig det syvende brostensstykke, 40 kilometer fra mål.

 

Van Rensburg og Gaudin stærkest i udbruddet - Fuglsang forcerer på sjette pavéstykke

Intensiteten var så høj nede i feltet, at dagens udbrud nærmest stod i skyggen af det, det skete nede bagved. Forud for etapens sjette pavéstykke kom der dog lidt aktivitet hos udbryderne, som indtil da havde arbejdet godt sammen. Nu angreb Van Rensburg og Gaudin i stedet og kørte fra deres tidligere følgesvende. De to lykkeridderer i front havde imidlertid kun 30 sekunder ned til favoritterne, hvor Fuglsang viste imponerende kørsel helt fremme som den første i feltet på de ujævne brosten på sjette pavéstykke. Den danske Astana-rytter fik senere hjælp fra holdkammerat Omar Fraile, der lod sig falde tilbage fra det oprindelige udbrud.

 

Uran og Landa styrter - Frontgruppen hentet

Bedst som man troede, at klassementrytterne havde fået styr på cyklen på det ujævne underlag, så røg flere favoritter i asfalten. Denne gang var det Rigoberto Uran (EF Education First-Drapac) og Mikel Landa (Movistar), der heldigvis begge kom på cyklen igen. Uran og Landa var efter hvert sit styrt cirka ét minut efter favoritfeltet, hvorfor en hård jagt skulle indledes. Bardet havde med sine holdkammerater også kørt en hård jagt i håbet om at nå tilbage til favoritfeltet, hvilket blev en realitet umiddelbart før dagens fjerde brostensstykke.

 

Nede i feltet lancerede Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) et angreb, hvorefter belgieren fik tilslutning til frontduoen, som dog senere blev hentet af et favoritfelt ført an af danske Søren Kragh Andersen (Team Sunweb), der leverede et flot stykke arbejde i hjælperytter-rollen for Tom Dumoulin (Team Sunweb). Derfor var det hele samlet forud for etapens næstsidste brostensstykke.

Annonce

 

Kampen om etapesejren - Forbandelse over Bardet

Netop på det næstesidste brostensstykke lancerede tre af de helt store favoritter til etapesejren et angreb. Trioen, bestående af Greg Van Avermaet (BMC Racing Team), Yves Lampaert (Quick-Step Floors) og John Degenkolb (Trek-Segafredo), som ret hurtigt fik skabt sig et forspring på omkring 40 sekunder.

 

Hos forfølgerne var samtlige favoritter samlet med undtagelse af Landa og Uran, som stadig jagtede deres forankørende konkurrenter. En rytter, der måtte jagte for tredje gang, var Bardet, som efter sidste brostensstykke blev ramt af endnu en defekt. Denne gang sad franskmanden mutters alene, og Ag2r-kaptajnen skar ansigt i frustration og raseri, mens hansammenbidt og indædt endnu engang måtte kæmpe for at minimere tidstabet til konkurrenterne.

 

Finalen - Degenkolb vinder hæsblæsende etape

Mod afslutningen forsøgte Peter Sagan (BORA-hansgrohe) sig med et angreb og et forsøg på at køre op til de tre forreste. Han fik hurtigt Bob Jungels (Quick-Step Floors), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) og Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) på hjul, men det var for sent til at de kunne lukke hullet og være med i kampen om etapesejren. Denne kamp skulle i stedet findes blandt fronttrioens medlemmer, hvor John Degenkolb indledningsvist fik Sorte Per og måtte føre udbrudstrioen ind på opløbsstrækningen. Med hovedet vendt mere bagud end fremad kunne Trek-Segafredo-rytteren se Yves Lampaert starte spurten. Tyskeren havde dog lugtet lunten og begyndte selv sin spurt med 200 meter til mål, og hverken Lampaert eller Van Avermaet kunne stille noget op mod Degenkolb, der vandt en flot sejr udenfor velodromen i Roubaix.

 

Greg Van Avermaet forsvarede sin gule førertrøje og kan altså holde hviledag med den eftertragtede beklædningsgenstand. Han fører klassementet med 43 sekunder ned til Geraint Thomas på andenpladsen og 44 sekunder til Philippe Gilbert på tredjepladsen, inden det på tirsdag går løs i Alperne.

DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Følg Giro-generalprøvens afsluttende bjergetape
Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom
Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége

Annonce

Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv
Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege

Annonce

Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr

Annonce

Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche

Annonce

Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker

Annonce

Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape

Annonce

Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
VIS FLERE

Annonce