Boom! Lars vandt mini-Amstel i BinckBank
11. august 2017 16:37 af Mathias Mundbjerg Foto: Sirotti

Hollandske Lars Boom sneg sig væk i finalen, hvor ingen af konkurrenterne kunne nå at fange ham.

LottoNL-Jumbos Lars Boom vandt dagens etape i BinckBank Tour, som mest af alt mindede om en miniudgave af Amstel Gold Race. Dette forårsagede også, at feltet blev fortyndet, og det var en stærkt decimeret gruppe, der skulle afgøre etapen mellem sig med få kilometer tilbage. Lars Boom formåede dog at snige sig væk i finalen, og dermed fik de hurtige folk ikke chancen for at tage sejren.

 

Boom er samtidig ny mand i front af løbet, som han fører foran Peter Sagan og Tom Dumoulin.

 

Etapereferat:
Det var heldigvis tørt, da rytterne forlod Tom Dumouloin Bike Park for at begive sig ud på den Amstel Gold Race-lignende etape. Fra starten blev der kørt meget aggressivt, og det tog mere end 20 kilometer, inden en gruppe med Jos van Emden (Lotto-NL Jumbo), Matthias Brändle (Trek-Segafredo), Mads Würtz Schmidt (Katusha-Alpecin), Mitchell Docker (Orica-Scott), Ion Izagirre (Bahrain-Mehrida), Jesper Asselman (Roompot) og Huub Duijn (Verdandas Willems) slap fri. De holdt dog ikke længe, og efter 30 kilometer var der igen samling.

 

Kort efter blev det endelige udbrud etableret, da Petr Vakoc (Quick-Step Floors), Jenthe Biermans (Katusha-Alpecin), Gediminas Bagdonas (AG2R), Michael Hepburn (Orica-Scott), Piet Allegaert (Sport Vlaanderen), Elmar Reinders (Roompot) og Kevin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert) slog et hul. De fik hurtigt et forspring, der nåede 1’40”, inden de ramte Cauberg.  Feltet havde dog intet hastværk, og afstanden var vokset til 4’30”, da rytterne tog hul på de sidste 100 kilometer. Ved anden passage gennem målområdet ti kilometer senere havde udbryderne fortsat 4’17” foran feltet.

 

Dagen var samtidig plaget af flere styrt - præcis som vi kender det fra Amstel. En af forhåndsfavoritterne, stærke Oliver Naesen (AG2R), røg ned, men han blev hurtigt hjulpet tilbage til feltet af holdkammeraterne.

 

Det største arbejde blev udført af Cannondale, som med van Baarle og Vanmarcke havde to halvhurtige herrer, som formentlig ville kunne overleve strabadserne forud for stregen.

 

Angrebene begynder
De første til at forsøge et decideret angreb var Team Sunweb, som med Teunissen, Curvers og Hofstede virkelig satte pres på, hvilket flere gange tyndede ud i feltet, som dog blev samlet igen. Med tiden fik de også selskab af Lotto-Soudal i front, og dette skar gruppens besætning ned til blot 40 mand, hvori danske Søren Kragh Andersen (Sunweb) og Michael Valgren (Astana) fortsat indgik.

 

Med 38 kilometer skete det, der ikke måtte ske: Førertrøjeindehaver Stefan Küng havde defekt og dumpede ned i anden gruppe, som også bestod af navne som Lars Boom (LottoNL-Jumbo), Tony Martin og Niki Terpstra (begge Quick-Step Floors).

 

Udbruddets forspring blev hurtigt hentet ind, og med 20 kilometer tilbage smeltede favoritgruppen sammen med forfølgergruppen stort set samtidig med, at de første udbrydere blev kørt ind. Dette var lige tids nok til, at favoritterne kunne køre om tredjepladsen ved den første spurt i Den Gyldne Kilometer bag de to tilbageværende udbrydere Vakoc og Hepburn. Denne tog Valgren sig af, da han akkurat nåede at overhale Alexis Gougeard (AG2R), som havde forsøgt at komme i de andre i forkøbet. Ved den sidste spurt blev Tim Wellens (Lotto-Soudal) treer, mens Vakoc igen vandt foran Hepburn.

 

Næste dramatiske højdepunkt var en punktering til Wout Van Aert (Verandas Willems), som i den højspændte finale ville få svært ved at komme op foran igen. Dette formåede Wellens, Valgren og Gougeard dog, da de stort set samtidig gjorde Vakoc og Hepburn selskab, så der nu var fem mand i front. Kort efter måtte Hepburn slippe, men til gengæld blev gruppen udvidet med Tom Dumoulin (Sunweb), Jan Bakelants (AG2R), Boom og Vanmarcke, som kom op bagfra på stigningen Weg Langs Stammen.

 

Flere og flere ryttere fik kontakt, men gruppen var stadig blot på omkring 15 mand. BMC og Quick-Step Floors førte desperat i anden gruppe, men hullet blev større og større. Dog fik Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) og Greg van Avermaet (BMC) kontakt sammen med Jens Keukeleire (Orica-Scott) og Andre Greipel (Lotto-Soudal), hvilket gjorde situationen tålelig for de to storhold.

 

Det afgørende moment
Den første til at forsøge at angribe for sejren var Sagan, men de andre holdt skarpt øje med verdensmesteren. Derefter forsøgte Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) og Bakelants sig, og de havde mere held med deres forehavende. De kom fornuftigt fri, men det var deres uheld, at Greipel netop havde fået kontakt. Wellens førte hårdt til i næste gruppe, og med to kilometer til mål var det hele samlet.

 

Dette benyttede Vanmarcke til at angribe, men Sagan lukkede hullet. Boom forsøgte sig med et kontrastød, og denne gang ville Bora-Hansgrohe-rytteren ikke bruge kræfter. Dette blev fatalt, og han måtte se etapesejren sejle væk til Lars Boom, mens verdensmesteren selv måtte nøjes med andenpladsen.

 

Bonussekunderne fra etapesejren betød sammen med det lille hul til den næste gruppe, at Lars Boom samtidig overtog løbets førertrøje.

 

Michael Valgren blev sidst i frontgruppen, hvilket rakte til en placering som nummer 16. Han er avanceret til en samlet placering som nummer 12, hvor Søren Kragh desværre er dumpet ned på 18. pladsen.

DEL
KOMMENTARER

SENESTE

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

SØNDAG

LØRDAG